ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο Μ. Αμπάς με την Φ. Μογκερίνι

Copyright 2018 The Associated

Ο Μ. Αμπάς με την Φ. Μογκερίνι
Συνεδρίασε χτες με τη συμμετοχή του Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου οι υπουργοί προχώρησαν σε «ανταλλαγή απόψεων» σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ειδικότερα την ανακήρυξη από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Είχαν δε συνάντηση με τον Μ. Αμπάς, Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος επανέλαβε την έκκλησή του να γίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα των Παλαιστινίων και κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν αμέσως ένα κράτος της Παλαιστίνης, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν θα δημιουργούσε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για μια ειρηνική διευθέτηση στην περιοχή.

Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, αρκέστηκε να τον «διαβεβαιώσει» πως η ΕΕ «υποστηρίζει» τη φιλοδοξία του να γίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους. Και κάλεσε αυτούς που εμπλέκονται στη διαδικασία να ομιλούν και να ενεργούν «με σύνεση», με αίσθημα ευθύνης, ακόμα να μην διεκδικούν οι ΗΠΑ το ρόλο του μοναδικού συνομιλητή με το Ισραήλ στη διαδικασία της περιλάλητης «ειρηνευτικής διαδικασίας» στην ΕΕ, αλλά όλες αυτές οι συνομιλίες, με απευθείας συνεννοήσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, να προχωρήσουν στο πλαίσιο του λεγόμενου κουαρτέτου.

«Εχουμε ένα περίπλοκο πλαίσιο (σ.σ. όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις) και για να φέρουμε κάποιο αποτέλεσμα, χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Μόνες τους οι ΗΠΑ δεν θα τα καταφέρουν, αλλά ούτε η διεθνής κοινότητα θα τα καταφέρει χωρίς τις ΗΠΑ», πρόσθεσε, σε μια προσπάθεια αναζήτησης και επίτευξης κομπρεμί. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να καλέσει τις ΗΠΑ να καταβάλουν την ορισμένη χρηματική συνεισφορά τους στο UNRWA, ταμείο του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή. Σε άλλες δηλώσεις της, εξάλλου, η Μογκερίνι δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία.

Το ΣΕΥ εξέτασε και την κατάσταση στη Λιβύη. Η Μογκερίνι, εκφράζοντας γενικότερα τη βούληση της ΕΕ να ελέγξει και να διεισδύσει ακόμα βαθύτερα σε μια περιοχή, τη Βόρεια Αφρική και νοτιότερα, που θεωρεί ζωτικών συμφερόντων για τους επιχειρηματικούς της ομίλους, κάλεσε σε δηλώσεις της «να εστιάσουμε εκεί και στη Μεσόγειο γενικότερα, όχι μόνο για το Μεταναστευτικό αλλά και για πώς θα αντιμετωπιστεί συνολικά η κρίση», ώστε να διασφαλιστούν έλεγχος και σταθερότητα για μπίζνες.

Επιπλέον, το ΣΕΥ αποφάσισε να επιβάλει «περιοριστικά μέτρα» με άμεση ισχύ σε 7 πρόσωπα που κατέχουν επίσημες θέσεις στη Βενεζουέλα, με την κατηγορία ότι «εμπλέκονται σε πράξεις που παραβαίνουν τις δημοκρατικές αρχές ή το κράτος δικαίου, και σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση μετακίνησης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΣΕΥ προσέθεσε 17 πρόσωπα από τη Βόρεια Κορέα στον κατάλογο αυτών που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Σημειωτέον, οι καταχωρίσεις αυτές είναι επιπλέον αυτών των Ηνωμένων Εθνών, δείχνοντας την πρεμούρα της ΕΕ να «συμπληρώσει» και να «ενισχύσει» το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ, όπως αναφέρουν στις Βρυξέλλες.

ΥΠΕΞ
Παζάρια πάνω σε ανοιχτά ζητήματα και με την Αλβανία

Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο στην Κορυτσά άλλη μια συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Ν. Κοτζιά, και Αλβανίας, Ντ. Μπουσάτι (μετά απ' αυτή που έγινε μέσα Νοέμβρη στην Κρήτη), πάνω σε ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο των γενικότερων διευθετήσεων που προωθούνται στη Βαλκανική, προς διασφάλιση θέσεων του ευρωατλαντικού άξονα και των μπίζνες του.

Οι δύο πλευρές έχουν απλώσει στο τραπέζι των παζαριών ένα ολόκληρο πακέτο που αφορά τη «διασυνοριακή συνεργασία», τις θαλάσσιες ζώνες, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, τα νεκροταφεία των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον ελληνοϊταλικο πόλεμο, τη λήξη του λεγόμενου εμπολέμου από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κ.ά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, «οι δύο αντιπροσωπείες σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων σε γνωστά ζητήματα, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες». Εξάλλου, «οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν το διάλογο σε όλα τα επίπεδα τους επόμενους μήνες».

Προκειμένου να δείξουν ότι ο διάλογος αυτός φέρνει αποτελέσματα, από το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε κατόπιν ότι συμφωνήθηκε να προχωρήσουν διεργασίες έρευνας, εκταφής και ταυτοποίησης οστών σε συγκεκριμένες περιοχές όπου εικάζεται ότι υπάρχουν νεκροί Ελληνες στρατιώτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δήλωσε χτες ότι «οι διαπραγματεύσεις στην Αλβανία ήταν πετυχημένες (...) κάναμε μεγάλα βήματα για να συμφωνήσουμε στα σημεία όπου υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια και (...) αυτά θα πιστοποιηθούν από τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός της χώρας με τον κ. Ράμα, στο Νταβός», στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Εκτιμώ πάρα πολύ το γεγονός ότι επιτέλους η αλβανική κυβέρνηση προχωρεί με θαρραλέα βήματα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως οφείλει να κάνει και η ελληνική πλευρά», συμπλήρωνε ο Ν. Κοτζιάς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι θα δώσει τώρα ως «αντίδωρο» η Αθήνα. Γνωστοποίησε, ωστόσο, ότι ήδη βρέθηκαν τα οστά δύο στρατιωτών.

Σε αυτό το κλίμα, το ΥΠΕΞ διαμηνύει ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, καλλιεργώντας κανόνες καλής γειτονίας και όρους διαλόγου, με γνώμονα την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος που αξίζει στην περιοχή μας», στη γνωστή πρακτική της ντόπιας αστικής τάξης να τάζει στην αλβανική στήριξη στους στόχους της για ευρωενωσιακή ενσωμάτωση, αν τα βρουν στις μεταξύ τους διαφορές.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα Ντ. Σπασόγιεβιτς. Επισήμως στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Επίσης «δόθηκε έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα της Σερβίας».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Τάξη και ασφάλεια» για την «επιχειρηματικότητα»

Το δόγμα «τάξη και ασφάλεια» επανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο «CNN Greece». Υπερασπιζόμενος μέτρα των κυβερνήσεων ΝΔ, όπως οι φυλακές υψίστης ασφάλειας (τύπου Γ) και οι ομάδες ταχείας παρέμβασης («Δέλτα»), πατώντας πάνω στην προβοκατόρικη δράση σε Εξάρχεια, Πολυτεχνείο και αλλού, ζήτησε εκ νέου περισσότερα μέτρα καταστολής, που στο βάθος έχουν πάντα στόχο το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και τις διεκδικήσεις του, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας του κεφαλαίου.

Αλλωστε, ο ίδιος συνέδεσε το θέμα της «ασφάλειας» με την περιλάλητη «επιχειρηματικότητα»: «Πρέπει συνολικά να δούμε το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, πώς θα του δώσουμε νέα ζωή, νέα ταυτότητα και πώς θα μπορέσουμε να πείσουμε ανθρώπους, επιχειρήσεις, να έρθουν και πάλι να εγκατασταθούν σε αυτές τις γειτονιές, οι οποίες σήμερα για πολλούς λόγους, που όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι καθόλου ελκυστικές για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα». Και ακόμα: «Ο επιχειρηματίας ο οποίος επιχειρεί στο κέντρο της Αθήνας και ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να περάσει και να του πετάξει μια μολότοφ και να του κάψει το μαγαζί, δεν είναι ασφαλής».

Παραπέρα, απέφυγε να αναλάβει δέσμευση για επαναφορά των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας στα επίπεδα πριν τις περικοπές που επιβλήθηκαν αυτά τα χρόνια: «Εχουμε πει ότι θα κάνουμε μια συνολική επαναξιολόγηση των μισθολογίων των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν μπορώ να δεσμευθώ για κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή»...

Συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης Ελλάδας - Τουρκίας

Αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, με επικεφαλής τον υφυπουργό Μπιλάλ Ουτσάρ, έφτασε χτες το μεσημέρι στην Αθήνα, στο φόντο της εκκρεμότητας της απόφασης της Επιτροπής Ασύλου για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Σημειωτέων, στις 15 Φλεβάρη έχει οριστεί η εκδίκαση για την παροχή ή μη ασύλου στον έναν Τούρκο αξιωματικό μετά την αίτηση ακύρωσης που έχει υποβάλει η κυβέρνηση, κατά της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό.

Η συνάντηση, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα γίνει σήμερα το μεσημέρι και θα είναι μεταξύ ομάδας εργασίας του υπουργείου, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα, Δ. Παπασπύρου, «για ζητήματα αρμοδιότητας του ΥΔΔΑΔ». Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, μετά τη σύσκεψη «θα δεχτεί εθιμοτυπικά τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Μπιλάλ Ουτσάρ».

Σημειώνεται ότι η συνάντηση γίνεται εν μέσω δηλώσεων του υπουργού Δικαιοσύνης, που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι 8 Τούρκοι να δικαστούν στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε πως οι 8 «υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι είναι πραξικοπηματίες». Ο Αρειος Πάγος έχει αποφασίσει να μην εκδοθούν στην Τουρκία.

Ερχεται κι άλλος ανώτατος ΝΑΤΟικός

Την Ελλάδα προγραμματίζει να επισκεφτεί το επόμενο διάστημα ο διοικητής των Χερσαίων Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Αμερικανός αντιστράτηγος Ντάριλ Ουίλιαμς, αποδεχόμενος πρόσκληση που απηύθυνε ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής, ο οποίος παρέστη προχτές στην τελετή ανάληψης καθηκόντων από τον διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR), στο Βιζμπάντεν της Γερμανίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Συλλαλητήριο ενάντια στη βάση ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ

Στις 11 Φλεβάρη στην Αλεξανδρούπολη

Την οργάνωση συλλαλητηρίου την Κυριακή 11 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στην Αλεξανδρούπολη, για να εκφραστεί η αντίθεση στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της απόφασης για επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αποφάσισαν οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Στη διάρκεια της περιφερειακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Γενάρη στην Κομοτηνή, συζήτησαν τις αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ και αποφάσισαν επίσης την έκδοση ψηφίσματος για τις εξελίξεις για την ονοματολογία της ΠΓΔΜ και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως επίσης και τη συνέχιση της καμπάνιας συλλογής υπογραφών ενάντια στη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ