ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΗΣ «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ»
Με απεργία συνεχίζουν να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους

Παλεύουν για πληρωμή των δεδουλευμένων τους, τήρηση των μέτρων ασφαλείας και ανάκληση των δεκάδων απολύσεων

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Παρασκευή 26/1 οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της επιχείρησης «Τοξότης ΑΕ» στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και την ανάκληση των δεκάδων απολύσεων στις οποίες προχώρησε τις προηγούμενες μέρες η εταιρεία.

Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης θα συγκεντρωθούν στις 9 π.μ. στο Ειρηνοδικείο Καλλιθέας (Λ. Βενιζέλου 273 και Σόλωνος), όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κατά της εταιρείας.

Επιπλέον, αύριο Τετάρτη, στις 8.30 π.μ., θα κάνουν κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Νέα Σμύρνη.

Επιχείρηση τρομοκράτησης από την εργοδοσία με κυβερνητικές πλάτες

Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της επιχείρησης σε Αττική και Κόρινθο βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, με καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, ασφαλιστικά μέτρα, επίσχεση εργασίας και απεργίες.

Με στόχο να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας και να αποδυναμώσει τις κινητοποιήσεις, η εργοδοσία προχώρησε στις 10 Γενάρη σε 30 απολύσεις. «Είναι βαθιά γελασμένη η εργοδοσία αν πιστεύει πως έτσι θα κάμψει το ηθικό των συναδέλφων μας», τονίζει το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, που στηρίζει τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Παράλληλα, το Σωματείο υπογραμμίζει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας: «Το υπουργείο ορίζει συναντήσεις οι οποίες είναι άκαρπες, η εργοδοσία του "Τοξότη" κερδίζει χρόνο και κοροϊδεύει τους πάντες, δίνοντας υποσχέσεις που δεν τηρεί. Στην ουσία το υπουργείο κάνει πλάτες στον εργοδότη, αρνείται να δώσει λύση υπέρ των εργαζομένων, δεν παίρνει κανένα μέτρο για να ασκήσει πίεση», σχολιάζει.

Τέλος, το Σωματείο καταγγέλλει την προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει επιχειρησιακό σωματείο επιστρατεύοντας διάφορους «πρόθυμους» να μεταφέρουν τη «φωνή» της μέσα στους εργαζόμενους.

«Οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά διαλέγουν το δρόμο του αγώνα!», καταλήγει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στον «Τοξότη».

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Από αύριο η 48ωρη απεργία στο εργοτάξιο του «Αστέρα»

Από τη Γενική Συνέλευση της περασμένης Παρασκευής, στην οποία αποφασίστηκε η απεργία
Από τη Γενική Συνέλευση της περασμένης Παρασκευής, στην οποία αποφασίστηκε η απεργία
Με 48ωρη απεργία, αύριο και την Πέμπτη, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

Η απόφαση για την απεργία πάρθηκε σε Γενική Συνέλευση, κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας την περασμένη Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι συζήτησαν μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεών τους για την υπογραφή Σύμβασης. Ηδη οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των προηγούμενων μηνών είχαν ως αποτέλεσμα να αποσπαστούν αυξήσεις στα μεροκάματα για τους εργαζόμενους στο κατασκευαστικό όμιλο «Ακτωρ». Οι οικοδόμοι στον «Αστέρα» αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων προκειμένου να υπογραφεί εργοταξιακή Σύμβαση με αυξήσεις και στους εργαζόμενους στους υπεργολάβους του έργου. Παράλληλα, με την απεργία τους συμβάλλουν στην προσπάθεια του Συνδικάτου για υπογραφή Παναττικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ευχές για καλή χρονιά και καλούς αγώνες

Στο μεταξύ, ευχές για καλή χρονιά και καλούς αγώνες αντάλλαξαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και τα Παραρτήματά του με τους εργαζόμενους του κλάδου.

Με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στα γραφεία των παραρτημάτων, σε γιαπιά και εργοτάξια, οι οικοδόμοι συζήτησαν με το Συνδικάτο τους για την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, για τον αγώνα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις και τα πρώτα του αποτελέσματα, που αποτυπώθηκαν στις αυξήσεις στα μεροκάματα των οικοδόμων στον «Ακτωρα». Το Παράρτημα Καλλιθέας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στο εργοτάξιο της «ΤΕΡΝΑ» στο Κουκάκι, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση.

Πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς
  • Κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών εργατικών - λαϊκών κατοικιών οργανώνει έξω από τα δικαστήρια της πόλης αύριο Τετάρτη, από τις 3.30 μ.μ. έως τις 5 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
  • Σε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις καλεί αύριο Τετάρτη η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Απευθύνει κάλεσμα σε κάθε σωματείο να οργανώσει την πάλη, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στα Ειρηνοδικεία, κάθε Τετάρτη.
Δραστηριότητες σωματείων

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Metropolitan» προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 26/1, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, καθώς το ξενοδοχείο βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης, θα προχωρήσουν αμέσως μετά τη συνέλευση σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις με τις οποίες διεκδικούν από τον ΟΑΕΔ επίδομα διαθεσιμότητας στο ύψος του 30% των αποδοχών τους.

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει εκδήλωση καλωσορίσματος των νέων μελών του, την Κυριακή 28/1, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Στην εκδήλωση θα γίνει και η κοπή της πίτας.

ΠΑΜΕ
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΑΕΠΙ

Συνάντηση μεταξύ της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Σωματείου ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18/1.

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του ΠΑΜΕ, «στη συνάντηση αναδείχθηκαν τα κρίσιμα προβλήματα και η δεινή κατάσταση των εργαζομένων, εξαιτίας από τη μια μεριά, της πολιτικής της εργοδοσίας, η οποία έχει οδηγήσει την ΑΕΠΙ ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, με καταστροφικές συνέπειες για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Από την άλλη, εξίσου σοβαρές είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης. Μετά την ψήφιση του νόμου 4481/17 και τη διαμορφωμένη οικονομική κατάσταση της εταιρείας, έχουν πάψει να καταβάλλονται οι μισθοί του προσωπικού. Η κυβέρνηση, παρά τις παρεμβάσεις, τις επιστολές και τα διαβήματα του Σωματείου προς την υπουργό Πολιτισμού και τον πρωθυπουργό, δεν έχει ακόμη δώσει λύση η οποία θα εξασφαλίζει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ο διορισμός του πολυδιαφημισμένου επιτρόπου δεν έχει φέρει ακόμη αποτέλεσμα, ενώ η διαρχία που ουσιαστικά επέβαλε (ΔΣ ΑΕΠΙ - Επίτροπος) έχει δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων (πληρωμή μισθών κ.λπ.)».

Στάση εργασίας στη Μόρια

Στάση εργασίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης («hot spot») στη Μόρια, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Πάνω από 100 εργαζόμενοι έχουν αναλάβει υπηρεσία από το Νοέμβρη του 2017 και συνεχίζουν να δουλεύουν μέχρι σήμερα χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε μέρος από τα δεδουλευμένα τους. Στο πλευρό των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης βρέθηκαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού. Καθώς βρίσκονται ήδη στον τρίτο μήνα της απληρωσιάς, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Ετσι, στα λεγόμενα των εκπροσώπων της διοίκησης του Κέντρου πως η μισθοδοσία τους θα καταβληθεί στις 24/1, απάντησαν πως «από υποσχέσεις έχουν χορτάσει». Εκτός από τα δεδουλευμένα τους, οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέτρα για την προστασία της υγείας τους (εμβολιασμούς, μέσα ατομικής προστασίας κ.λπ.). Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία

Στους 1.070.662 υπολογίζονται οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι το Δεκέμβρη του 2017, αριθμός αυξημένος κατά 27.180 άτομα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβρη).

Το επίδομα ανεργίας έλαβαν 194.714 άτομα, δηλαδή ποσοστό 18,18% του συνόλου των ανέργων. Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων είναι αυξημένος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (κατά 71.582 άτομα), γεγονός που οφείλεται κυρίως στους εποχικά απασχολούμενους στον Τουρισμό: Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 44,16% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, οι οποίοι δικαιούνται επίδομα μόνο για τρεις μήνες και πέντε μέρες ετησίως.

Από τους ανέργους που χαρακτηρίζονται «αναζητούντες εργασία», το 56,18% είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών.

Απεργία στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και στην «Αυγή»

Σε 24ωρη απεργία από τις 9 π.μ. χτες Δευτέρα έως και σήμερα στις 9 π.μ. προχώρησαν οι δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί ραδιοφώνου που εργάζονται στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και στην ιστοσελίδα «stokokkino.gr», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις απολύσεις στις οποίες προέβη η εργοδοσία, επειδή δεν συναίνεσαν στη μείωση των αποδοχών τους, ενώ ήδη τους οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές πλέον των δύο μηνών. Με απόφαση της χτεσινής τους συνέλευσης καλούν την εργοδοσία σε διαπραγμάτευση, με προϋπόθεση την ανάκληση των απολύσεων. Παράλληλα, σε ένδειξη συμπαράστασης, χτες κήρυξαν επίσης απεργία οι δημοσιογράφοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στην εφημερίδα «Αυγή» και στην ιστοσελίδα «avgi.gr».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ