ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασισμένη να «τρέξει» τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για τα Βαλκάνια

Για ιδανική περίοδο ώστε να βρεθεί λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ κάνει λόγο ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, την παρούσα

Eurokinissi

Για ιδανική περίοδο ώστε να βρεθεί λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ κάνει λόγο ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, την παρούσα
Στο θέρετρο του Νταβός, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αναμένεται σήμερα η «αναβαθμισμένη» συνέχεια των διεργασιών για την επίλυση του Σκοπιανού, καθώς είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, σηματοδοτώντας την επιτάχυνση των διεργασιών και σχεδίων που αφορούν στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής.

Στο πλαίσιό τους, εξάλλου, εντάσσονται και αρκετές απ' τις υπόλοιπες προγραμματισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού, όπως αυτές αύριο, Πέμπτη, με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Κροατίας και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως και με τον Ευρωπαίο επίτροπο Διεύρυνσης, Γ. Χαν.

Κατά τ' άλλα το «μενού» των συναντήσεων του πρωθυπουργού περιλαμβάνει το αλληλένδετο για τα συμφέροντα της αστικής τάξης ζήτημα της «εξόδου στις αγορές», που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με επιχειρηματίες.

«Ιδανική περίοδος» για λύση, λέει ο Αμερικανός πρέσβης

Στο μεταξύ, σε μια «υπόμνηση» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών για την περιοχή, στους οποίους επιχειρεί να παίξει ρόλο σημαιοφόρου η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, δρομολογώντας και τις αντίστοιχες διευθετήσεις, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σημείωσε ότι είναι ιδανική περίοδος για διάλογο ώστε να βρεθεί λύση, για το όνομα της ΠΓΔΜ. Η «εκτίμηση» αυτή έγινε το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, με τον Τζ. Πάιατ να εξηγεί ότι η αλλαγή κυβέρνησης στη γειτονική χώρα θα βοηθήσει τις συνομιλίες για λύση.

Για αναβάθμιση θέσεων και «χαλί» σε επενδύσεις

Ενδεικτικά πάντως των επιδιώξεων της αστικής τάξης της Ελλάδας, που κρύβονται και πίσω από τη σχετική κινητικότητα της κυβέρνησης στα Βαλκάνια, είναι τα όσα είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «24/7».

Επιβεβαιώνοντας ότι η διευθέτηση απαντά σε επιδιώξεις της εγχώριας αστικής τάξης, δήλωσε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα, γιατί από αυτό θα ενισχυθεί, πρώτον, ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια (...) Υποδομές που ανήκουν στην Ελλάδα θα αποκτήσουν μια ισχυρή βαλκανική προστιθέμενη αξία: Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, η Εγνατία, ο αγωγός του φυσικού αερίου. Ενα σχέδιο οικονομικής συνεργασίας και συν-ανάπτυξης και με μια ευρωπαϊκή προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων μέσα στα επόμενα χρόνια ωφελεί όλη την περιοχή, αλλά ιδιαίτερα την Ελλάδα, που είναι το πιο παλιό μέλος, η πιο ισχυρή οικονομία, με το πιο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και με το μεγάλο πλεονέκτημα της πρόσβασης στη θάλασσα. Δεν είμαι με σχέδια που μπορούν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία και έχουν να κάνουν με μακροχρόνιες επιλογές και των Κινέζων, των Ρώσων κ.λπ.».

Παράλληλα, «έδειξε» προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των εξελίξεων σημειώνοντας πως «έχει έρθει η ώρα ο πρωθυπουργός, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, να πάρουν πάνω τους αυτή τη διαπραγμάτευση» και πρόσθεσε πως «από αυτή τη συνάντηση θα προκύψουν κάποια δεδομένα και θα φανεί αν η καλή διάθεση του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας μεταφράζεται και σε συγκεκριμένα βήματα. Νομίζω ότι μετά από αυτή τη συνάντηση ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν και στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και για την ίδια τη συνάντηση, αλλά και για όσα κατάθεσε ο κ. Νίμιτς με τις προτάσεις του πριν λίγες μέρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γραμματέας του κόμματος, Π. Ρήγας, επανέλαβε χτες (ρ/σ «Real») πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα», όπως βαφτίζονται οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε στο ρ/σ «24/7» πως η διαπραγμάτευση διεξάγεται πάνω σε «μια εθνική γραμμή που εκφράζει το εθνικό συμφέρον και της οποίας έχει υπάρξει στο παρελθόν διαρκής συναίνεση του πολιτικού κόσμου» και πως το ζήτημα της - ιμπεριαλιστικής - «σταθερότητας» των Βαλκανίων «αποτελεί και δικό μας συμφέρον και δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ελαφρά τη καρδία».

Στην εκδήλωση βράβευσης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στην εκδήλωση βράβευσης, από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών με αναπηρία, για τις διακρίσεις τους τη χρονιά που πέρασε. Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, στις 18.30, στο ξενοδοχείο «Novotel Athens Hotel» (Μιχαήλ Βόδα 4, Αθήνα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ