ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ στην περιοχή τροφοδοτούν την «κινητικότητα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Αποκαλυπτικά των σχεδιασμών των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και του πώς οι σχεδιασμοί αυτοί «τροφοδοτούν» την κινητικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά τους ρόλους που επιχειρεί να παίξει στα Βαλκάνια για λογαριασμό της αστικής τάξης, ήταν τα όσα ακούστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, έδωσε τον τόνο, περιγράφοντας για μια ακόμα φορά το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ελλάδα, ως «προγεφύρωμα» για το ξεδίπλωμα των επιχειρηματικών και των ευρύτερων σχεδιασμών τους στη Βαλκανική. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, σημείωσε εκ νέου την «ευκαιρία» για επίλυση του Σκοπιανού (βλ. και σχετικό θέμα, σελ. 3).

Να σημειωθεί ότι πρόσχημα για τη συχνότερη παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στη Θεσσαλονίκη αποτελεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ. Μάλιστα ο Τζ. Πάιατ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα περιοριστούν μόνο στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη για μια βδομάδα, άλλα θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις και στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, εκφράστηκαν οι προσδοκίες των επιχειρηματικών φορέων για τις αμερικανικές επενδύσεις στη μεταποίηση, την Ενέργεια κ.α., και η διαπίστωση ότι «στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας οι ΗΠΑ έρχονται πλησιέστερα στην Ελλάδα», με έργα όπως ο ΤΑΡ και ο ING, με όσα σχεδιάζονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου, αλλά και την προωθούμενη σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Βουλγαρία.

Εκφράστηκε επίσης η απαίτησή τους να προωθηθούν αποφασιστικά οι «μεταρρυθμίσεις» που αφορούν το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας, με έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της Ενέργειας, της τεχνολογίας, της αγροτεχνολογίας, αλλά και της Εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, που παρέστη στην εκδήλωση, έπλεξε το εγκώμιο του πρέσβη για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο προωθεί την υλοποίηση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας. Σημείωσε ότι η ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη «θα μείνει στην Ιστορία» ως προς την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητά της «και ως προς τη σηματοδότηση του ότι η χώρα μας πλέον βαδίζει σε ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της».

Εξηγώντας περαιτέρω τις επιδιώξεις της αστικής τάξης σε ό,τι αφορά το «νέο» αυτό κεφάλαιο, σημείωσε ότι η «νέα» αυτή εποχή περνά μέσα από την ολοκλήρωση του «προγράμματος προσαρμογής, ανακτώντας βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής και ξανακερδίζοντας τη στρατηγική της θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Μία θέση που δεν μπορούσε να την υπηρετήσει κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όπου επειδή βρέθηκε στο στρατόπεδο της Δύσης είχε τα νώτα της γυρισμένα προς το Βορρά. Τώρα που οι δυνατότητες είναι μπροστά μας, να το αισθανθούμε και οι ίδιοι, ότι και η Ελλάδα, και η Βόρεια Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αν ανοίξει την περπατησιά της και τον βηματισμό της και προς το Βορρά και παίξει αυτόν τον ιδιαίτερο στρατηγικό ρόλο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που - επιβεβαιώνοντας ότι τα αστικά κόμματα αλείφουν εξίσου «βούτυρο στο ψωμί» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων - σημείωσε πως «θέλουμε ισχυρή και δυναμική παρουσία των ΗΠΑ και των επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα και τη Μακεδονία» και πρόσθεσε ότι «το 2018 είναι ένα έτος - κλειδί, ένα έτος - σταθμός για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Ανέφερε ακόμα πως η φετινή ΔΕΘ «θα εκπέμψει ένα πολύ ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα (...) ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στις ιστορικές, παραδοσιακές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο έναν σύμμαχο διαχρονικό της χώρας μας, αλλά και έναν στρατηγικό εταίρο, με τον οποίο δουλεύουμε στενά και φέρνουμε αποτελέσματα μαζί, ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή, με μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα, έτσι όπως διαμορφώνεται στη γειτονιά μας, στη Ν/Α Ευρώπη, αλλά και ανατολικότερα της Ελλάδας».

Η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων προτεραιότητα της βουλγαρικής προεδρίας

Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, Veselin Ivanov, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, παρουσίαζε τις «προτεραιότητες» της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ξεχωρίζοντας ανάμεσα στα άλλα και την «προσπάθεια εμβάθυνσης της περιφερειακής συνεργασίας και της σφυρηλάτησης ισχυρών δεσμών με τους γείτονές μας στα Δυτικά Βαλκάνια».

Σημείωσε δε ότι η Σύνοδος ΕΕ και χωρών των Δ. Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάη στη Σόφια, θα εστιάσει ανάμεσα σε άλλα και σε ζητήματα μεταφορών, επικοινωνιών και Ενέργειας, λέγοντας πως «απώτερος στόχος είναι η βελτίωση της διασύνδεσης με την Ενιαία Αγορά της ΕΕ».

Αλλωστε, είναι πάνω σε αυτά τα σχέδια που ξετυλίγεται και η προσπάθεια ενσωμάτωσης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ. Οπως αναφέρεται και στις διακηρύξεις που συνοδεύουν την ανάληψη της προεδρίας, «η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει σαφές ενδιαφέρον» για την περιοχή και την «ευρωπαϊκή της προοπτική», με βάση, μεταξύ άλλων, την προώθηση «αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων». Τον τόνο αυτών των σχεδιασμών θα δώσει και η δημοσιοποίηση τον επόμενο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της «Στρατηγικής για την επιτυχή ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην ΕΕ».


Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό με «μοχλό» την ονοματολογία

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη και ενόψει νέου, στις 4 Φλεβάρη στην Αθήνα, η αντιπαράθεση και οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό καλά κρατούν, με επίκεντρο την ονοματολογία της ΠΓΔΜ, δίχως ωστόσο να αμφισβητούνται στο ελάχιστο οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που αποτελούν «ομπρέλα» των διευθετήσεων στις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Για το ζήτημα συγκαλείται μάλιστα εκτάκτως και η Ιερά Σύνοδος την ερχόμενη Παρασκευή.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος είναι πιο ικανός να προωθήσει τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης στην περιοχή, αξιοποιώντας και την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων. Σε αυτόν τον καβγά εντάσσεται και το χτεσινό νέο επεισόδιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιεί δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη όταν ήταν ΥΠΕΞ της ΝΔ το 2008, για να δικαιώσει τους σημερινούς χειρισμούς του, και με τη ΝΔ να απαντά στην κυβέρνηση επικαλούμενη τις θέσεις που εκφράζει ο Π. Καμμένος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας τη στάση της ΝΔ και τις τοποθετήσεις στελεχών της, προσπαθεί να παρουσιάσει ως «προοδευτική πολιτική» την κοσμοπολίτικη αντίληψη στην υπηρέτηση των ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών, έναντι της εθνικιστικής, την οποία προσάπτει στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κάθε άλλο παρά αμφισβητεί την ουσία αυτών των σχεδιασμών. Η όλη αντιπαράθεση επιβεβαιώνει ότι τόσο ο κοσμοπολιτισμός όσο και ο εθνικισμός, που υποτίθεται ότι αντιπαλεύει η κυβέρνηση, συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον στην προσπάθεια υπηρέτησης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και ισχυροποίησης της θέσης της αστικής τάξης, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι διεργασίες περιέλαβαν τη χτεσινή σύσταση του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, προς τους ΑΝΕΛ να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους για να μην υπονομευτεί η προσπάθεια για λύση στο Σκοπιανό, τονίζοντας ότι «ο κ. Καμμένος εκφράζει τη θέση του κόμματός του, όχι την κυβερνητική θέση».

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, σήμερα αναμένεται η τοποθέτηση του προέδρου της, Κυρ. Μητσοτάκη, στην Πολιτική Επιτροπή, όπου, κατά την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, «θα συναξιολογήσουμε τα γεγονότα», μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή στα συλλαλητήρια, καθώς σ' αυτό της Θεσσαλονίκης έδωσαν το «παρών» αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη φημολογία περί νέου κόμματος που βρίσκεται στα σκαριά, «δεξιά» της ΝΔ, ενδεχομένως με επικεφαλής τον απόστρατο Φρ. Φραγκούλη, πρωτεργάτη και των συλλαλητηρίων, επιβεβαίωσε η προσφάτως διαγραφείσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα. Μιλώντας στο ρ/σ «Πρακτορείο», σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Η πολιτική απεχθάνεται τα κενά, όπως και η φύση. Οταν αφήσεις χώρο, κάποιος θα έλθει να καταλάβει τον χώρο που εσύ αφήνεις. Θα πρέπει να προσέξουμε όλοι στον χώρο που αφήνουμε».

Ο ίδιος ο Φρ. Φραγκούλης, πάντως, φέρεται να δηλώνει ότι «εδώ και 15 χρόνια διαψεύδονται όσοι λένε ότι θα κάνω κόμμα» και από την άλλη διακηρύττει ότι δεν είναι... «ρίψασπις» και ότι αν υπάρξει αναγκαιότητα θα εξετάσει τη δημιουργία νέου κόμματος.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτάχυνε την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού για τη δημιουργία ενός σχήματος «μπαλαντέρ» που θα μπορεί να αποτελέσει το απαραίτητο συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Οχι τυχαία, δημοσιεύματα στον Τύπο αποδίδουν σε στελέχη της ΝΔ δηλώσεις, όπως: «Γιατί, καλύτερος είναι ο Καμμένος, ο Μπαλτάκος, ο Κρανιδιώτης και οι άλλοι που έκαναν κόμμα δεξιότερα της ΝΔ; Τουλάχιστον εάν εκλεγεί θα είναι ευκολότερη η συνεργασία του με τη ΝΔ, παρά με την Φώφη που θα μας βάλει και όρους...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ