ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ «NATURA»
Η κυβέρνηση προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος

Σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους μετατρέπει σταδιακά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις προστατευόμενες περιοχές, τις λεγόμενες «natura». Οι κυβερνητικές επιδιώξεις αναδεικνύονται ολοκάθαρα μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών και άλλες διατάξεις», που από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση, ενισχύοντας το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, μέσα και από τη μετατροπή των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που ήδη είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, σε πολυδύναμους μηχανισμούς. Οι φορείς αυτοί θα εξασφαλίζουν «χρηματοδοτικά εργαλεία» (κοινοτικά κονδύλια, π.χ. ΕΣΠΑ) για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων που θα θέλουν να επενδύσουν στις περιοχές αυτές, ενώ τους παραδίδονται αρμοδιότητες όπως περιβαλλοντικές άδειες για έργα και δραστηριότητες, που ανήκαν στις Δασικές Υπηρεσίες. Στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους έρχονται να προστεθούν ακόμα η δικαστική συνδρομή, η χορήγηση αδειών επιστημονικής έρευνας, ακόμα και περιπολιών μαζί με τις κρατικές αρχές.

Στο άρθρο 4, που αφορά τις αρμοδιότητες των ΦΔΠΠ, εκτιμάται ότι το «δυναμικό» των προστατευόμενων περιοχών «δεν έχει ακόμα αναδειχθεί και αξιοποιηθεί κατά το μέγιστο δυνατό τρόπο». Για το λόγο αυτό, «πρωτεύον έργο» των ΦΔΠΠ είναι η διαχείριση της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων «με όρους βιώσιμης ανάπτυξης». Αλλωστε, σαφής ως προς τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου ήταν και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέση, λέγοντας ότι «το φυσικό περιβάλλον αποτελεί πόρο για την κοινωνία και αναγκαία προϋπόθεση για τη δίκαιη ανάπτυξη», όπως η κυβέρνηση βαφτίζει την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Επιπρόσθετο στοιχείο που δείχνει ποιος έχει τον πρώτο λόγο για το νομοσχέδιο είναι ότι ο ΣΕΒ κλήθηκε να συμμετέχει στην ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων όχι από κάποιο βουλευτή - μέλος της αρμόδιας Επιτροπής, αλλά «από τις υπηρεσίες της Επιτροπής», όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός της Χ. Καραφαντάρη, που σημαίνει πρακτικά ότι κλήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση.

Η κριτική από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα ήταν καταρχήν θετική, ενώ έκαναν παρατηρήσεις περί προχειρότητας, έλλειψης διαφάνειας στη λειτουργία των φορέων και άλλα διαχειριστικά. Καταψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, επειδή είδε «βιαστική νομοθέτηση».

Μία ακόμα διέξοδος για τα συσσωρευμένα κεφάλαια

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, αφού στηλίτευσε την πρόσκληση του ΣΕΒ και καταψήφισε το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους των ΦΔΠΠ, καθώς το νομοσχέδιο - όπως και οι ίδιοι καταγγέλλουν - τους αφήνει «στον αέρα», προβλέποντας ότι οι συμβάσεις τους τελειώνουν μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του νέου καθεστώτος, όπου θα γίνουν και 8μηνες προσλήψεις.

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε στην καταγγελία των εργαζομένων και πρόσθεσε πως και αυτό δείχνει τι προωθεί η κυβέρνηση, αφού, όπως διερωτήθηκε, «εάν δεν υπάρχει προσωπικό, και κυρίως όταν αυτό εναλλάσσεται κάθε 8μηνο, που σημαίνει ότι η όποια εμπειρία πετιέται στα σκουπίδια, τι προστασία θα υπάρχει;».

«Εξάλλου», συνέχισε, «είναι γνωστό ότι η "πράσινη οικονομία" αποτελεί πρόταση διαχείρισης και αξιοποίησης των προβλημάτων του περιβάλλοντος προς όφελος των στρατηγικών συμφερόντων του κεφαλαίου, επιχειρεί να διαμορφώσει κίνητρα επενδύσεων, κίνητρα εισαγωγής και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών - καινοτομιών, για να δώσει νέα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, διέξοδο για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», προσθέτοντας ότι με τους ΦΔΠΠ η κυβέρνηση υλοποιεί την περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ, που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως διέξοδο στα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλιακών ομίλων της «πράσινης οικονομίας».

Επισήμανε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπηρετεί η κυβέρνηση έρχεται σε σύγκρουση τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος όσο ακόμα και με αυτή της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, και έφερε ως παράδειγμα την «πολιτική εντολή» του υπουργείου Εργασίας του περασμένου Σαββάτου για να ξεκινήσουν οι επισκευαστικές εργασίες στο πλοίο «Moby Love», όπου εντοπίστηκε αμίαντος, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Συναντήσεις με Ενώσεις Στρατιωτικών

Συνεχίζονται, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, οι συναντήσεις με πρωτοβάθμιες Ενώσεις που ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ). Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα 22 Γενάρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας (ΕΠΕΕ) Δυτικού Τομέα Αθήνας.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ο υποναύαρχος ε.α. Γιάννης Ντουνιαδάκης, ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Νίκος Παπαναστάσης και ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής.

Στις 23 Γενάρη έγινε αντίστοιχη συνάντηση με μέλη του ΔΣ της ΕΣΠΕΕ Αρκαδίας. Στη συνάντηση αυτή με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, συμμετείχαν ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Νίκος Παπαναστάσης και τοπικά στελέχη του Κόμματος.

Στις συναντήσεις οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που απασχολούν τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δήλωσαν τη συμπαράσταση και την υποστήριξη του Κόμματος σχετικά με το δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης των στρατιωτικών και δεσμεύτηκαν ότι το ΚΚΕ θα πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε διασπαστικές προσπάθειες που υπονομεύουν την ενότητα του συλλογικού αγώνα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επισπεύδουν τις διαδικασίες για τα ηλεκτρονικά διόδια

Η διασφάλιση εσόδων στις εταιρείες διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων είναι ο στόχος του νέου συστήματος «ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων», το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση και σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία σε ορισμένους αυτοκινητόδρομους σε ένα χρόνο. Για το νέο σύστημα διοδίων «δορυφορικής τεχνολογίας» το υπουργείο έχει δεσμεύσει το ποσό των 400,5 εκατ. ευρώ και επισπεύδει τις διαδικασίες ώστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους να έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Το έργο, που έρχεται να εκσυγχρονίσει τεχνολογικά και να παγιώσει το σύστημα των διοδίων, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αποσκοπεί στη «δίκαιη» τιμολόγηση μέσω των χιλιομετρικών χρεώσεων. Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τους νέους σταθμούς σε Βαρυμπόμπη και Αγ. Στέφανο, που αναμένεται να προστεθούν το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης, ο Χρ. Σπίρτζης επιβεβαίωσε ότι οι οδηγοί που θα περνούν από τα συγκεκριμένα σημεία της Εθνικής Οδού θα χαρατσώνονται με νέα διόδια, ωστόσο αυτό θα γίνει με το νέο σύστημα χρεώσεων και όχι με την κατασκευή νέων σταθμών διοδίων.

ΤΕ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 28 Γενάρη

Την Κυριακή 28 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αχαρνών, οι Οργανώσεις Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση με σύνθημα «Υπάρχει λύση! Εξω από τα όρια αυτού του συστήματος. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή».

Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και στα 50 χρόνια της ΚΝΕ από το συγκρότημα του Νίκου Θεοδωράκη.

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής θα δρομολογηθούν πούλμαν: Στις 17.45 από Τριγωνική Πλατεία Α. Λιοσίων (πίσω από το δημαρχείο) και στις 18.00 από το Ολυμπιακό Χωριό (Κακλαμανάκη 21).

Λαϊκό γλέντι στον Πειραιά

Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ καλεί στο γλέντι που διοργανώνει την Κυριακή 28 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα επιβατών ΟΛΠ «ΗΕΤΙΩΝΑΣ» (Ακτή Βασιλειάδη - Σιλό, είσοδος από πύλη Ε2). Στην εκδήλωση θα βραβευτούν οι πρωτοπόρες ΚΟΒ και οι πρωτοπόροι σύντροφοι, με βάση την άμιλλα στην Οικονομική Εξόρμηση, στη στρατολογία και τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη».

Γλέντι της ΚΟ Ηγουμενίτσας

Λαϊκό γλέντι με καλό φαΐ, κρασί και ζωντανή μουσική, αλλά και με πολιτιστικά δρώμενα, διοργανώνει η ΚΟ Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ την Κυριακή 4 Φλεβάρη και ώρα 13.30 στο κέντρο «Το Χωριό» στο 1ο χλμ. Νέας Σελεύκειας - Σαγιάδας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και λαχειοφόρο με πλούσια δώρα.

Συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή της, την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ» (πλατεία Καραϊσκάκη - Μετρό «Μεταξουργείο»). Εκτός από καλό φαγητό, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και καλή μουσική, ενώ θα γίνει και κοπή πίτας.

Προσκλήσεις για συμμετοχή διατίθενται από τα κατά τόπους παραρτήματα και στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίον του Αρεως, τηλ. 210.8222.952).

«ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Σήμερα η ημερίδα για τις εξορύξεις

Aνοιχτή συζήτηση και οργάνωση της δράσης ενάντια στη σύμβαση για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην περιοχή Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας διοργανώνει σήμερα η «Ηπειρωτική Συσπείρωση» στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στις 6 μ.μ.

Η εκδήλωση γίνεται ενόψει της επικείμενης έναρξης ερευνών στην περιοχή από τις «Energean» και «Repsol» με σκοπό την εξόρυξη απολήψιμων αποθεμάτων που πιθανολογούνται ότι υπάρχουν στην περιοχή και την κατάθεση στη Βουλή της σχετικής σύμβασης το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ