ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Κατέληξε ο εργαζόμενος που είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 11/1 - Ανακλήθηκε από την κυβέρνηση η απαγόρευση εργασιών στο πλοίο με τον αμίαντο

Αμεσα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου.

Αφορμή στάθηκαν το περιστατικό με τον εντοπισμό αμιάντου σε πλοίο όπου γίνονται εργασίες καθώς και το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», με θύμα 58χρονο εργαζόμενο που τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στις 11/1 από πτώση, κατά τη διάρκεια εργασιών στο ναυπηγείο «Ατλας», και κατέληξε την περασμένη Κυριακή στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Οι Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου, ο μοναδικός μηχανισμός ελέγχου στη Ζώνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων, υπολειτουργούν. Την υπολειτουργία αυτή προωθεί συνειδητά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατ' εντολή της εργοδοσίας, και παρά την απαίτηση του Συνδικάτου Μετάλλου για τη λειτουργία των Επιτροπών όλες τις μέρες και ώρες λειτουργίας της Ζώνης, το υπουργείο Εργασίας σκόπιμα βάζει εμπόδια στη λειτουργία τους.

Μάλιστα, η κοροϊδία της κυβέρνησης ξεπέρασε κάθε όριο, όταν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας κατήγγειλε ότι στο πλοίο MOBY LOVE υπάρχουν ενδείξεις για αμίαντο, υλικό απαγορευμένο και άκρως επικίνδυνο για τη ζωή και την υγεία όσων έρχονται σε επαφή μαζί του. Μετά την καταγγελία του Συνδικάτου, που επιβεβαιώθηκε από τα δείγματα τα οποία εστάλησαν για ανάλυση στον "Δημόκριτο", την Παρασκευή 19/1/2018 το πρωί η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου του υπουργείου Εργασίας έδωσε εντολή να διακοπούν οι εργασίες σε όλο το πλοίο μέχρι να ελεγχθεί εξονυχιστικά και να απομακρυνθεί από εξειδικευμένο πιστοποιημένο συνεργείο όλος ο αμίαντος. Μάλιστα, την ίδια μέρα αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι οι εργασίες δεν θα συνεχιστούν εάν το πλοίο δεν καθαριστεί και ελεγχθεί πλήρως. Ωστόσο το Σάββατο 20/1/2018, πρωί πρωί, κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας, με πολιτική εντολή, μετέβη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και έδωσε εντολή να ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες, χωρίς καμία παραπέρα ενέργεια.

Για άλλη μία φορά η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες, προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη και τα συμφέροντα εργολάβων και εφοπλιστών, δεν διστάζουν να βάλουν σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων εργατών που, μπροστά στα εκατομμύρια, τους θεωρούν αναλώσιμους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός:

  • Γιατί η κυβέρνηση παρακάμπτει τη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία επισκευαστικές εργασίες με αμίαντο προβλέπεται να τις αναλαμβάνει ειδικευμένο συνεργείο με κατάλληλες στολές, ενώ τα υπολείμματα πρέπει να απομακρύνονται και να θάβονται με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας; Γιατί ταυτόχρονα παρακάμπτει την αρμόδια από τον νόμο Επιτροπή που είχε δώσει τη διακοπή εργασιών;
  • Τι άμεσα μέτρα θα λάβει για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και ασφάλειας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων καθώς και για την ανεμπόδιστη λειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου στη Ναυπηγική Ζώνη;».
Διαμαρτυρία ενάντια στην απόλυση συνδικαλιστή από «δουλεμπορικό»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην έδρα της «IN GROUP»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην έδρα της «IN GROUP»
Παρέμβαση στην έδρα της επιχείρησης «IN GROUP» στην Αθήνα πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Με αφορμή την πρόσφατη απόλυση εργαζόμενου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, που εργαζόταν στο κατάστημα της επιχείρησης «The Mart» στου Ρέντη, το σωματείο απαίτησε «να σταματήσει τώρα το σκλαβοπάζαρο της "IN GROUP"». Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί ένα από τα «γραφεία ευρέσεως εργασίας», τα οποία οι εργαζόμενοι και τα σωματεία αποκαλούν «δουλεμπορικά», και «νοικιάζει» εργαζόμενους σε άλλες εταιρείες. Στο «ενδεικτικό» πελατολόγιο της επιχείρησης, όπως αυτό παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της, περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες όχι μόνο του Εμπορίου αλλά και μιας σειράς κλάδων της βιομηχανίας.

Σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Συλλόγου, εκπρόσωπος της εταιρείας ισχυρίστηκε ότι απλά η σύμβαση του εργαζόμενου έληξε και δεν ανανεώθηκε λόγω της «μείωσης της δουλειάς». Οπως όμως έχει καταγγείλει το σωματείο, η απόλυση του συνδικαλιστή, ο οποίος δούλευε με συνεχείς συμβάσεις από το 2008, έχει στόχο να «τιμωρήσει» τη δράση του και να καλλιεργήσει το φόβο στους συναδέλφους του. Ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να παρθεί πίσω η απόλυση.

Παρέμβαση για την ανάκληση απόλυσης εργαζόμενης με πρόβλημα υγείας

Την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, διεκδικεί από την εργοδοσία η Σωματειακή Επιτροπή του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού στην επιχείρηση PDS (όμιλος Πειραιώς). Οπως καταγγέλλει, η εργαζόμενη δούλευε επί τρία χρόνια στο τμήμα Phone Banking, με συμβάσεις εξάμηνης διάρκειας. Βρέθηκε στο στόχαστρο της απόλυσης καθώς λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, χρειαζόταν να κάνει χρήση αναρρωτικής άδειας. Η εταιρεία δεν ανανέωσε τη σύμβαση της εργαζόμενης, που έληγε την περίοδο των Χριστουγέννων, με την αιτιολογία ότι «δεν πιάνει τους στόχους».

Στη συνάντηση που έγινε την περασμένη βδομάδα, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας επανέλαβαν τις γνωστές δικαιολογίες. Στους ισχυρισμούς ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν έχει απολυθεί συνάδελφος λόγω προβλημάτων υγείας και ούτε πρόκειται να απολυθεί στο μέλλον», καθώς και ότι ο κάθε εργαζόμενος «κρίνεται βάσει της απόδοσής του για το αν θα του ανανεωθεί η σύμβαση», η Σωματειακή Επιτροπή απαντά ότι αντίστοιχη απόλυση εργαζόμενου, που έκανε χρήση άδειας ασθενείας, έγινε και πριν δύο περίπου μήνες. «Ο,τι και να λένε και όσο και να ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε καμία μεροληψία στην απόφασή τους να απολυθεί η συνάδελφος, τα ίδια τα γεγονότα τούς διαψεύδουν», τονίζει η Σωματειακή Επιτροπή. «Δεν δεχόμαστε να μπαίνουν τα κέρδη πάνω από τις ανάγκες μας», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο και να παλέψουν για να μπει τέρμα στις συνεχιζόμενες απολύσεις.

Σε 48ωρη απεργία από σήμερα στο εργοτάξιο του «Αστέρα»

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Μετά τα πρώτα αποτελέσματα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, που έφεραν αυξήσεις στα μεροκάματα για τους εργαζόμενους στον κατασκευαστικό όμιλο «Ακτωρ», οι οικοδόμοι παλεύουν για εργοταξιακή Σύμβαση με αυξήσεις και στους εργαζόμενους στους υπεργολάβους του έργου. Παράλληλα, στηρίζουν την προσπάθεια του Συνδικάτου για υπογραφή Παναττικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΗΣ «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ»
Κινητοποίηση σήμερα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας

Την Παρασκευή θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία

Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, στις 8.30 π.μ., στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στη Νέα Σμύρνη, οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της επιχείρησης «Τοξότης ΑΕ» στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ έχουν πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία την Παρασκευή 26/1 και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Ειρηνοδικείο Καλλιθέας (Λ. Βενιζέλου 273 και Σόλωνος), όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κατά της εταιρείας. Διεκδικούν την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και την ανάκληση των δεκάδων απολύσεων στις οποίες προχώρησε τις προηγούμενες μέρες η εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της επιχείρησης σε Αττική και Κόρινθο βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, με καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, ασφαλιστικά μέτρα, επίσχεση εργασίας και απεργίες.

Με στόχο να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας και να αποδυναμώσει τις κινητοποιήσεις, η εργοδοσία προχώρησε στις 10/1 σε 30 απολύσεις. «Είναι βαθιά γελασμένη η εργοδοσία αν πιστεύει πως έτσι θα κάμψει το ηθικό των συναδέλφων μας», τονίζει το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, που στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

ΚΡΗΤΗ
Λεωφορείο παρέσυρε και τραυμάτισε συμβασιούχο στο δήμο Ηρακλείου

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την Πέμπτη 18/1, όταν λεωφορείο παρέσυρε και τραυμάτισε συμβασιούχο εργαζόμενη οδοκαθαρίστρια στο δήμο Ηρακλείου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της με μώλωπες και εκδορές, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ηρακλείου. Σε ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται πως δηλώθηκε ως εργατικό «ατύχημα» μόνο μετά από παρέμβασή της και καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Ηρακλείου, η οποία δεν το είχε δηλώσει από την αρχή.

Η Επιτροπή επισημαίνει πως «τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους δήμους λογίζονται ως "κόστος" από το κεφάλαιο και το κράτος του, και πολλοί δήμοι εναρμονίζονται απόλυτα με αυτή τη θέση, όπως και ο δήμος Ηρακλείου, που αρκείται στο να παρέχει καθυστερημένα τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας ή να τα αντικαθιστά με ρεπό!». Καλεί τους εργαζόμενους «να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλειά μας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Πρόκληση η συνέχιση των εργασιών στο «Moby Love»

Τα σωματεία ζητούν δωρεάν πρόγραμμα ιατρικής παρακολούθησης για όλους όσοι εργάστηκαν στο πλοίο

Πρόκληση σε βάρος της ζωής των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των ναυτεργατών αποτελεί η εντολή που έδωσε κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, να συνεχιστούν οι εργασίες στο πλοίο «Moby Love» που έχει στις εγκαταστάσεις του το επικίνδυνο υλικό αμίαντο, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Ακόμα, χαρακτηρίζουν εμπαιγμό τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας ότι θα διακοπούν οι εργασίες στο πλοίο και θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενοι κανονισμοί. Απαιτούν «τώρα από την κυβέρνηση και από όλους τους αρμόδιους να παρέμβουν ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση διακοπής εργασιών της Μεικτής Επιτροπής Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας, που δόθηκε την Παρασκευή 19 Γενάρη, και να μην γίνει επανέναρξη οποιασδήποτε εργασίας εάν δεν καθαριστούν πλήρως από αμίαντο ή από ίνες αμιάντου όλοι ανεξαιρέτως οι χώροι του πλοίου. Να καταρτιστεί κατάλογος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και του υπουργείου Εργασίας με όλους όσοι εργάστηκαν στο πλοίο, είτε ως πλήρωμα είτε ως εργαζόμενοι σε υπεργολαβικά συνεργεία, οι οποίοι με ευθύνη της κυβέρνησης (υπουργείο Υγείας) να ενταχθούν σε δωρεάν πρόγραμμα παρακολούθησης και εξετάσεων για τυχόν εντοπισμό επιπτώσεων από την έκθεσή τους στον αμίαντο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ