ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2018
Σελ. /28
ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει!

Ανακοίνωση για το «αναπτυξιακό» περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης, που θα γίνει στις 5 και 6 Φλεβάρη στην Πάτρα

«Εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες!

Στις 5 και 6 Φλεβάρη, έρχεται στην Πάτρα κλιμάκιο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Ελλάδα. Ερχονται ως οι καλύτεροι ντελάληδες των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων, των μονοπωλιακών ομίλων, εγχώριων και διεθνών. Συνομιλητές τους θα έχουν μεγαλοεπιχειρηματίες και εκπροσώπους των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα, τοπικούς παράγοντες και κρατικούς φορείς που βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση και άλλους που ελπίζουν να τσιμπήσουν από το μεγάλο φαγοπότι που προωθεί η κυβέρνηση. Σημαία τους έχουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και στη δική μας περιοχή.

Η κυβέρνηση έρχεται στην Πάτρα, έχοντας ήδη προχωρήσει στην ψήφιση νέων, επιπρόσθετων μέτρων που χαρίζουν "ζεστό" χρήμα στο κεφάλαιο και τσακίζουν τη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού: Νέο τσεκούρι στις συντάξεις, περικοπή επιδομάτων για οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων, αναπήρων και μακροχρόνια πασχόντων. Νέα φοροεπιδρομή σε μισθωτούς, συνταξιούχους, μειώνοντας το αφορολόγητο σε κάτω από 6.000 ευρώ ετησίως. Επιτάχυνση των πλειστηριασμών και γενίκευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως ζητάει το κεφάλαιο στις τράπεζες, βγάζοντας στο σφυρί τη λαϊκή κατοικία, εκβιάζοντας τα λαϊκά στρώματα να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να μη χάσουν το σπίτι τους. Ταυτόχρονα, διευκολύνει τις καπιταλιστικές επενδύσεις με φοροαπαλλαγές, μείωση του ΦΠΑ, διαγραφή χρεών, το νέο κτηματολόγιο που διευκολύνει τη συγκέντρωση της γης σε χέρια τραπεζών και μονοπωλιακών ομίλων ξεκληρίζοντας την αγροτιά. Από κοντά και η προσπάθεια να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία για να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να σηκώσουν κεφάλι!

Το νέο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο είναι ένας νέος κρίκος της επίθεσης διαρκείας κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου, η οποία κλιμακώνεται απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Ερχεται να συμπληρώσει τα δύο προηγούμενα μνημόνια και το πρόσφατο 3ο μνημόνιο, ενώ θα ακολουθήσουν νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα.

Τους στόχους αυτούς στηρίζουν η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα γιατί συμφωνούν στο κύριο: Την υπεράσπιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου με το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Ολοι αυτοί που, με ανούσιες μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, θέλουν να κρύψουν ότι κινούνται στις ίδιες ράγες. Καλούν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να δεχτούν κι άλλες θυσίες προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι σχεδιασμοί που επεξεργάζονται στα συνέδριά τους, οι στόχοι τους για περισσότερα κέρδη, η μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα.

Από κοντά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΑΣΟΚ). Εχει σημαία (και το διαλαλεί) την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, με ζήλο αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα για να εξασφαλίσει επιπλέον κέρδη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα - εγχώρια και διεθνή. Και, ταυτόχρονα, συνυπογράφει το χτύπημα της πρώτης κατοικίας (παρ' όλη την πολυδιαφημισμένη καμπάνια της για τους πλειστηριασμούς, που αφήνει απροστάτευτη στην πραγματικότητα την πρώτη κατοικία), έχει βαριές ευθύνες για τα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας που πνίγηκαν στη λάσπη και τις πυρκαγιές που ρήμαξαν τη Δυτική Αχαΐα, συνηγορεί στην "ανάγκη" να κάνει κι άλλες θυσίες ο λαός της περιοχής στο όνομα της "ανάπτυξης".

Οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση, και οι υπόλοιποι, "το νέο αναπτυξιακό μοντέλο", είναι αυτές των μονοπωλιακών ομίλων για "εξωστρέφεια, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα", που σημαίνει:

Στην Ενέργεια, περαιτέρω "απελευθέρωση" και εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους να προαγοράζουν φτηνή ηλεκτρική ενέργεια για να θωρακίζουν τα κέρδη τους. Και την ίδια στιγμή, σχεδόν ο μισός πληθυσμός να ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας με τις υπέρογκες δαπάνες για την Ενέργεια, που θα εκτοξευτούν, να κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα.

Στις Μεταφορές, δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου για τη μεταφορά εμπορευμάτων, μακριά από τις ανάγκες του λαού.

Στον Τουρισμό, επεκτάσεις, νέες επενδύσεις και κέρδη, με εργαζόμενους πιο φτηνούς και χωρίς δικαιώματα, με αυτοαπασχολούμενους χρεοκοπημένους και με τις διακοπές να παραμένουν ένα μακρινό όνειρο για τη λαϊκή οικογένεια.

Στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, υπερασπίζονται τον ανταγωνισμό και την κερδοφορία των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, ώστε ν' αγοράζουν πάμφθηνα από τους αγροτοπαραγωγούς για να ανθίζει η εξωστρέφειά τους και για να πωλούν πανάκριβα στα εργατικά - λαϊκά στρώματα της χώρας μας είδη πρώτης ανάγκης για την ίδια την επιβίωσή τους. Με εργαλείο την Κοινή Αγροτική Πολιτική προωθείται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε όλο και λιγότερους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές.

Το Πανεπιστήμιο ασφυκτικά δεμένο στις υπηρεσίες της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με τέτοια επιστημονική έρευνα και όχι υπέρ των κοινωνικών αναγκών, με τους νέους επιστήμονες, ερευνητές, μεταπτυχιακούς και διδάκτορες να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια και να είναι έρμαια της αναζήτησης προγραμμάτων χωρίς ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα.

Εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες!

Τα χιλιοειπωμένα "κλισέ" και η "ξύλινη" γλώσσα περί "τέλους των μνημονίων και της επιτροπείας" που επαναλαμβάνει καθημερινά η κυβέρνηση, καταρρέουν με πάταγο μπροστά στην πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων ως προνομιούχους, στα κεφάλια των οποίων θα πέσει ο πέλεκυς της δημοσιονομικής προσαρμογής και ως "κοινωνική πολιτική" τα ελάχιστα ψίχουλα στους λεγόμενους "φτωχοδιάβολους", που στην πραγματικότητα δεν επαρκούν ούτε καν για τη στοιχειώδη ανακούφισή τους.

Να μην ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση, να μην επιτρέψουμε να τσακίσουν το παρόν και το μέλλον μας με τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς τους!

Εχουμε πλούσια πείρα όλα τα τελευταία χρόνια: Τα συμφέροντά μας δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Καμιά εμπιστοσύνη στην πολιτική και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων. Νιώσαμε στο πετσί μας την πολιτική τους στο όνομα του ξεπεράσματος της κρίσης, στο όνομα της "ανάπτυξης" και στην περιοχή μας. Το εκμεταλλευτικό, άγριο σύστημα που υπερασπίζονται, δεν κρύβει τα δόντια του με όση χρυσόσκονη "περί δίκαιης ανάπτυξης" κι αν το πασπαλίσουν:

Η περιβόητη "γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας" και η "πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική" σημαίνουν βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, μεγαλύτερους κινδύνους για εμπλοκή σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς, νέες θυσίες για το λαό. Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβρη συνοδεύτηκε με την αναβάθμιση του ρόλου του Αράξου και τον κίνδυνο εγκατάστασης εκεί πυρηνικών όπλων, τη συμφωνία για νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη, τη μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τη συμμετοχή σε αποστολές και επεμβάσεις εκτός συνόρων κ.ά.

Η "διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, η εξωστρέφεια και η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας", οι "αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας" συνεπάγονται με νόμο το ξεζούμισμα των εργαζομένων, την εντατικοποίηση και την απλήρωτη δουλειά, τις απολύσεις, με την ανεργία να συνεχίζει να σπάει κόκαλα σε όλους τους νομούς της Δυτικής Ελλάδας, καταγράφοντας από τα υψηλότερα ποσοστά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το "όφελος από την ανάπτυξη που θα διαχέεται στην κοινωνία" σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα στις συντάξεις, στις παροχές στην Υγεία και στην Παιδεία, τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, κενά σε δασκάλους, χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.

Η "ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους" προχωράει χέρι χέρι με τους σχεδιασμούς για: Συγκέντρωση αγωγών μεταφοράς και σταθμών αποθήκευσης καυσίμων (π.χ. εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Πάτρα), εξορύξεις του ορυκτού πλούτου και αξιοποίηση των οικοπέδων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, με το λαό να "κερδίζει" τις διαρκείς αυξήσεις τιμών για το ρεύμα, για τη θέρμανση και για τις μετακινήσεις του, να τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η ζωή του. Να δηλητηριάζονται το περιβάλλον και η υγεία του, επιτρέποντας την τοποθέτηση μεταλλείων, βιομηχανιών, αποθηκών, όπου και με όποιον τρόπο θέλουν, όπως η κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στην Αιτωλοακαρνανία.

Και την ίδια ώρα, κανένα μέτρο αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας για τα λαϊκά στρώματα με τραγικά αποτελέσματα: Τα βουλιαγμένα στη λάσπη χωριά της Αιτωλοακαρνανίας και το αποκομμένο εθνικό δίκτυο, τον κίνδυνο για αντίστοιχα φαινόμενα λόγω των έργων του αυτοκινητόδρομου στην Αχαΐα με τη μηδενική αντιπλημμυρική πρόβλεψη, τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Προχωράνε σε απανωτά εγκαίνια στους μεγάλους οδικούς άξονες που ο λαός τους πλήρωσε και τους πληρώνει πανάκριβα και ταυτόχρονα εγκαταλείπονται στην τύχη τους το εθνικό δίκτυο και οι επαρχιακοί δρόμοι, που παραμένουν παγίδα θανάτου για τους χιλιάδες εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά. Σχεδιάζουν την επέκταση του σιδηροδρόμου με επίγεια διέλευσή του, διχοτομώντας την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας αξεπέραστα εμπόδια στη ζωή των κατοίκων.

Εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες!

Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική τους, στα καταστροφικά για τη ζωή μας σχέδιά τους!

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, τη νεολαία, τις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να πυκνώσουν τις γραμμές του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος για να δώσουμε την πρέπουσα απάντηση.

Βάζοντας φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που είναι συνέχεια των προηγούμενων. Να διεκδικήσουμε ό,τι μας στέρησαν στη διάρκεια της κρίσης, να μην ανεχτούμε άλλες θυσίες.

Στοχεύοντας τον πραγματικό υπεύθυνο, το σύστημα της εκμετάλλευσης, των κρίσεων, των πολέμων, της φτώχειας, της ανεργίας και της προσφυγιάς, τον καπιταλισμό. Το σύστημα που στην καρδιά της λειτουργίας του έχει τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου τσακίζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας για να αυγαταίνουν αυτά τα κέρδη.

Βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης μας την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας στην Υγεία, στην Παιδεία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς ανεργία, για ανάπτυξη της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής, της επιστήμης και της τεχνολογίας για την όλο και διευρυνόμενη κάλυψη όλων των κοινωνικών αναγκών, για το δικαίωμα στις διακοπές και τον ελεύθερο χρόνο. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να καλυφτούν αυτές οι ανάγκες, για πραγματική ευημερία του λαού και των παιδιών του.

Με αντεπίθεση και πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου τον πλούτο θα καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία! Οπου η εξουσία θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης και όχι στα χέρια του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών του. Αυτή η εξουσία θα οδηγήσει σε έξοδο από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όλων των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που δένουν σφιχτά τη θηλιά στο λαιμό των λαών, που ενισχύουν αλυτρωτικές και εθνικιστικές κραυγές και επιδιώξεις. Θα πρωτοστατήσει για την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς!

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες, οι συνταξιούχοι, είτε βρίσκονται ήδη στην ακραία φτώχεια είτε είναι λιγότερο φτωχοί από τους άλλους και κατορθώνουν ακόμα να επιβιώνουν, πρέπει και μπορούν να ενωθούν σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία για τα δικαιώματά τους.

Σε αυτόν τον αγώνα καλεί όλους και όλες το ΚΚΕ. Μαζική συσπείρωση, οργάνωση της πάλης και κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων, που καταστρέφει τη ζωή μας!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ