ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ
«Επισημάνσεις» και προβληματισμοί για τα μνημόνια της «επόμενης μέρας»

Το νέο «εποπτικό πλαίσιο» για την περίοδο μετά το 2018, το λεγόμενο «εθνικό» σχέδιο για την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, καθώς επίσης και το ζήτημα της διαχείρισης - «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, ανεβαίνουν στην ατζέντα των αντιλαϊκών διεργασιών και των συνεννοήσεων, σε συνδυασμό βέβαια με τα 88 νέα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει ο 4ος κύκλος της «αξιολόγησης». Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου επανέρχονται στην Αθήνα στις 26 Φλεβάρη, ενώ, παράλληλα, οι όποιες «εκκρεμότητες» από την 3η «αξιολόγηση» αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 19 Φλεβάρη.

Σε αυτό το φόντο, η Τράπεζα της Ελλάδας, με νέα παρέμβαση του διοικητή της, Γ. Στουρνάρα, προδιαγράφει το ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο, έτσι ώστε να διευκολύνεται η «βιώσιμη» πρόσβαση του ελληνικού κράτους σε νέα δάνεια από τις χρηματαγορές. Ο ΣΕΒ από την πλευρά του επαναφέρει την ατζέντα των αναδιαρθρώσεων με άξονα την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, και βέβαια με την «αποφυγή οποιασδήποτε οπισθοδρόμησης στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

«Πρέπει να διευκρινιστεί πρώτα η μορφή εποπτείας κατά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής και εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα είναι διαθέσιμη η προληπτική χρηματοδοτική στήριξη από τους εταίρους μετά την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος». Αυτό επανέλαβε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, σύμφωνα με τον οποίο «ένα τέτοιο προληπτικό πλαίσιο στήριξης θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία με την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς θα εξασφαλίσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ειδικά εάν οι συνθήκες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αγοράς χειροτερέψουν».

Σε κάθε περίπτωση, ο «προληπτικός μηχανισμός» αποτελεί ένα από τα «εναλλακτικά» σενάρια που ήδη βρίσκονται στο τραπέζι, σε συνδυασμό βέβαια με τη δημιουργία του «αποθεματικού ασφαλείας», το οποίο ήδη έχει αρχίσει να «χτίζει» η κυβέρνηση μέσω της πρόσφατης έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, αλλά και με τα παζάρια αναφορικά με τη μελλοντική «αξιοποίηση» των αδιάθετων υπολοίπων από τη δανεική σύμβαση του 3ου μνημονίου.

Επιπλέον, ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοϊσπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μεταξύ άλλων, έθεσε ως προτεραιότητες την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και μέσω του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων (που κλιμακώνει η κυβέρνηση) αλλά και μέσω των πρακτικών αναφορικά με την «υποστήριξη των ανέργων και ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης», όπως βαφτίζονται τα προγράμματα για την ανακύκλωση της επίσημης ανεργίας, που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση με τις «ευλογίες» των «θεσμών».

Σε ό,τι αφορά το νευραλγικό ζήτημα για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ο διοικητής της ΤτΕ εστίασε στη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του πλαισίου αφερεγγυότητας για την ταχύτερη ανακατανομή παραγωγικών παραγόντων σε πιο παραγωγικές ευκαιρίες», καθώς και στην «ταχεία μετακίνηση κεφαλαίων από λιγότερο κερδοφόρους σε πιο κερδοφόρους τομείς».

Επιχειρηματικές συμπράξεις με γεωστρατηγικό προσανατολισμό

Παράλληλα, ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας, αφού επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μία στρατηγική διεύρυνσης της συνεργασίας με το Ισραήλ», εστίασε στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι «τα σχέδια εξαγωγής των αναπτυσσόμενων αποθεμάτων αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ μέσω της Ελλάδας στην ΕΕ αποτέλεσαν το κίνητρο και τον πυλώνα αυτής της συνεργασίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η προώθηση των ενεργειακών διασυνδέσεων προσφέρει πολλαπλά γεωπολιτικά οφέλη και μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στον ενεργειακό τομέα καθώς και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας». Σε αυτό το πλαίσιο, και στην ίδια ρότα με αυτή της κυβέρνησης και άλλων επιτελείων, σημείωσε ακόμη πως «η θέση της Ελλάδας αναβαθμίζεται τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο». Μάλιστα, όπως ο ίδιος διαπιστώνει, «ξεκινώντας από πεδία πολιτικής όπως η άμυνα και η ενεργειακή εκμετάλλευση, υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες συνεργασίας για μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, η έρευνα και η τεχνολογία».

Η ατζέντα του ΣΕΒ

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΣΕΒ μέσω του «μηνιαίου δελτίου» διαπιστώνει ότι «σε κάθε περίπτωση, η συνολική εικόνα είναι ουσιωδώς καλύτερη από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν» και αυτό γιατί, όπως λένε, επιβραβεύοντας την εφαρμοζόμενη πολιτική «στους περισσότερους δείκτες καταγράφεται βελτίωση».

Ταυτόχρονα, με στόχο βέβαια την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης... «βελτίωσης», οι βιομήχανοι επικεντρώνουν στην κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως είναι η «μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας» (ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία), η «παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις», η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η «διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση» κ.ά. Ταυτόχρονα, και προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, η πλευρά του ΣΕΒ διεκδικεί «μια βιώσιμη σχέση μεταξύ χρέους, πλεονασμάτων και ανάπτυξης, ώστε η έξοδος στις αγορές να μην αποδειχθεί για ακόμα μία φορά προσωρινή».

Ανταγωνισμοί για την «Εθνική Ασφαλιστική»

Η κινεζική «Rongfeng Ηolding Group» ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εξαγοράσει πλειοψηφικό μερίδιο, τουλάχιστον 75%, στην «Εθνική Ασφαλιστική», όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η προσφορά θα γίνει από κοινού με άλλο εταιρικό σχήμα που δεν κατονομάζεται.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεσπάσει δικαστική διαμάχη μεταξύ των εταίρων της αμερικανικής «Calamos Investment» και της ολλανδικής «EΧΙΝ Financial», που είχαν αναδειχτεί πλειοδότριες του διαγωνισμού με «προσφορά» ύψους 718 εκατ. ευρώ, αφήνοντας πίσω την κινεζική «Fosun», που σε προηγούμενη φάση διεκδικούσε την «Εθνική Ασφαλιστική».

Ο Τ. Βίζερ

Από την πλευρά του, ο προηγούμενος πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, εκτιμά πως το «κόστος» από την «καθυστερημένη» υπογραφή του 3ου μνημονίου φτάνει στα 200 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται «η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες», προσθέτοντας ότι «ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή».

Ο Τ. Βίζερ, σε συνέντευξή του σε ολλανδική εφημερίδα, που αναμεταδίδουν ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, δηλώνει ακόμη ότι η πιθανότητα για ένα Grexit το 2015 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι το 2012, αλλά «οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πολύ πιο έντονες», καθώς σε εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν οι μηχανισμοί για την προστασία της Ευρωζώνης, που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Συλλαλητήριο ενάντια στο «αναπτυξιακό» συνέδριο στην Τρίπολη

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνεται την Τρίτη 27 Φλεβάρη, στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη, στις 6 μ.μ., ενάντια σε ένα ακόμα περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλούν με κοινή ανακοίνωσή τους το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Νομών Πελοποννήσου, το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες Ν. Αρκαδίας. Καλούν επίσης και τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους συλλόγους των εμπόρων και τους άλλους λαϊκούς φορείς να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Στην ανακοίνωση των σωματείων μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Το "αναπτυξιακό" συνέδριο γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι τα δύσκολα πέρασαν, ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ότι με την ανάπτυξη που τη βαφτίζουν και "δίκαιη" θα σταματήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, θα έχουμε δουλειά... κ.λπ.

(...) Εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε πολύ καλά όμως τι σημαίνει επενδύσεις και επιχειρηματικότητα (...) Για να γίνουν "ανταγωνιστικές" οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις είναι όρος οι εργαζόμενοι να γίνουν ακόμη πιο φθηνοί, πιο ευέλικτοι, πιο υποταγμένοι.

Το συνέδριο αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους (...) Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από αυτή την "ανάπτυξη" και πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα, για τη διεκδίκηση των απωλειών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, ενώ για τη μετάβαση στο συλλαλητήριο θα γίνουν αναχωρήσεις λεωφορείων στις 4.15 μ.μ. από τη ΔΕΗ στο Ναύπλιο και στις 4.40 μ.μ. από το σταθμό του ΟΣΕ στο Αργος.

8 ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
Δεν συντρέχει λόγος κράτησης

Να μην κρατηθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί μετά το νέο - τρίτο - αίτημα έκδοσης από τις τουρκικές δικαστικές αρχές που διαβιβάστηκε στις αντίστοιχες ελληνικές, αποφάσισε ο εισαγγελέας Εφετών Γ. Βούλγαρης. Οι «8», οι οποίοι κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου - Αχαρνών λόγω των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου, προσήχθησαν χτες ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος κράτησής τους - ως προς το ποινικό σκέλος - μετά το τρίτο αίτημα των τουρκικών δικαστικών αρχών. Σημειωτέον, εκκρεμεί το ζήτημα της χορήγησης ασύλου.

Εκρηξη σε επιχείρηση της Μαρ. Μητσοτάκη

Εκρηξη σημειώθηκε χτες στις 02.40 στην είσοδο της επιχείρησης που ανήκει στην σύζυγο του προέδρου της ΝΔ, Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη. Αγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό που αποτελούνταν από γκαζάκια. Από την μικρής έκτασης έκρηξη σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο Κυρ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «εκεί οδηγεί η ανελέητη στοχοποίησή της από τα υπόγεια του Μαξίμου και τα φερέφωνά τους, που έχουν βέβαια στόχο να πλήξουν εμένα». Την επίθεση καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παράλληλα επιτέθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη για τη δήλωσή του.

Συλλυπητήρια

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σ. Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ, για την απώλεια του πατέρα του.

Με αντιπροσωπεία της Ενωσης Στρατιωτικών Ροδόπης

Αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη ε.α. Νίκο Παπαναστάση, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Η συνάντηση έγινε στην Κομοτηνή και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και υποστήριξε για μια ακόμη φορά, παρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα, το δικαίωμα των στρατιωτικών για τη συμμετοχή τους στις ενώσεις και για την οργάνωση της συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης των προβλημάτων μέσα από αυτές.

Η Ενωση Στρατιωτικών παρουσίασε αναλυτικά στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί στην περιοχή της Ροδόπης, σε συνδυασμό με τα γενικότερα, αλλά και θέματα που άπτονται στη διεύρυνση της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, που είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), αποκτώντας μεγαλύτερη μαζικότητα και δυναμική στην περιοχή που δραστηριοποιείται.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δεσμεύτηκε για την παραπέρα συνεργασία με τις Ενώσεις των Στρατιωτικών, με σκοπό την προβολή και υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ