ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Σειρά συναντήσεων για επίσπευση εξελίξεων

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της αναζήτησης συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων, η οποία καθώς όλα δείχνουν θα παρακάμπτει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα κρίσιμα ζητήματα των αλυτρωτισμών, όπως αυτά αποτυπώνονται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, προκειμένου να «τρέξει» η ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν χτες ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Βιέννη, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Σε μια λακωνική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «σε συνέχεια μιας εποικοδομητικής συζήτησης στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης γύρω από το ζήτημα του ονόματος, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Σημειωτέον, μέσα στη βδομάδα επίκειται και άλλη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ, καθώς Πέμπτη και Παρασκευή συνεδριάζει στη Σόφια της Βουλγαρίας το λεγόμενο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα εστιάσει σε ζητήματα όπως Συρία, Βόρεια Κορέα αλλά και Δυτικά Βαλκάνια, στον απόηχο της ανακοίνωσης, την προηγούμενη βδομάδα, της Στρατηγικής της ΕΕ για ενσωμάτωση της περιοχής. Τη δεύτερη μέρα της Συνόδου θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους της ΕΕ οι ΥΠΕΞ των 5 υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ, Τουρκία).

Ο Ντιμιτρόφ ταξιδεύει, κατά τον προγραμματισμό του, στη Σόφια σήμερα, και αύριο αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Βούλγαρο Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και την ομόλογό του, Ε. Ζακχαρίεβα, η οποία δήλωσε χτες χαρούμενη που έχει επιτευχθεί «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις Αθήνας - Σκοπίων για το όνομα.

Στο μεταξύ, ο λεγόμενος συντονιστής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στ. Πενταρόφσκι, δήλωσε χτες, απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας του, ότι η χώρα του πρέπει να εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να προχωρήσει η περιλάλητη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση». «Το 2008 είχαμε εκπληρώσει όλες τις στρατιωτικές, τεχνολογικές και πολιτικές υποχρεώσεις, εκτός από το ζήτημα του ονόματος. Στο ενδιάμεσο έβαλαν άλλες 3 ή 4 υποχρεώσεις προς εκπλήρωση: Να πετύχουμε την ανεξαρτησία του δικαστικού μας συστήματος από την επιρροή της εκάστοτε κυβέρνησης, να κατοχυρώσουμε την ελευθερία λόγου στα ΜΜΕ κ.ά.», σημείωσε.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, του Ν. Γκρούεφσκι, ότι έκανε πίσω στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που της τέθηκαν, σημείωσε ότι η τωρινή, του Ζ. Ζάεφ, αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά και επισπεύδει για να τα λύσει. Συμπλήρωσε: «Ευελπιστούμε να το πετύχουμε, να βρούμε λύσεις σε όλα τα ζητήματα εκτός από το όνομα, μέχρι το τέλος της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (σ.σ. αρχές Ιούλη). Ολες οι υποχρεώσεις πρέπει να έχουν εκπληρωθεί ώστε το ζήτημα του ονόματος να είναι το μόνο που να έχει μείνει για διευθέτηση».

Στο μεταξύ, κι άλλο νερό στο μύλο της κάλπικης αντιπαράθεσης κοσμοπολιτισμού - εθνικισμού, που κατά τ' άλλα στριμώχνονται εξίσου κάτω από την ομπρέλα των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή, έδωσαν οι χτεσινές δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, περί μετονομασίας του αεροδρομίου «Μακεδονία». Η δήλωση Μπουτάρη, που προκάλεσε αντιδράσεις, έγινε στον απόηχο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης με θέμα το Σκοπιανό, ενώ ενδεικτική των «προβληματισμών» είναι και η αποστροφή του ότι «τα Σκόπια θα μπορούσαν να είναι νομαρχία της Ελλάδας και σε λίγο θα είναι της Τουρκίας. Εμείς τους ρίχνουμε στην αγκαλιά της Τουρκίας. Εμείς χάσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Αντιδράσεις εντός ευρωατλαντικού πλαισίου

Σε ευχολόγια που κρύβουν το πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, αναγορεύοντας επιπλέον τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις σε «θεματοφύλακες» της ειρήνης και σταθερότητας, αναλώθηκαν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο.

«Επικίνδυνη κλιμάκωση» χαρακτήρισε το περιστατικό ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, που κάλεσε την κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας», τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες».

Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ξεπέρασε κάθε όριο. «Είτε του αρέσει, είτε όχι οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο είναι σε ισχύ», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ «καλώντας την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα να του υποδείξει τα όρια της καλής γειτονίας». Και αυτό με τη σειρά του κάλεσε την κυβέρνηση «να κινητοποιηθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τώρα. Οχι σιωπηρά τετελεσμένα και στα Ελληνοτουρκικά».

Για επικίνδυνη κλιμάκωση μίλησε και το Ποτάμι, που κατηγορεί την Τουρκία ότι «αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου» και την καλεί «να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές».

Ο... ενταγμένος στο ΝΑΤΟ

Δύο μέρες μετά το μαχητικό συλλαλητήριο των Επιτροπών Ειρήνης, Σωματείων και φορέων της περιοχής, ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΗΠΑ για τη δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευ. Λαμπάκης, βγήκε να πείσει το λαό για τα «οφέλη» που θα προκύψουν από τη μετατροπή της περιοχής σε αμερικάνικη πολεμική βάση.

Σε συνέντευξη που έδωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε ότι έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της εγκατάστασης ΝΑΤΟικής στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη και αναρωτήθηκε: «Υπάρχει κανείς λογικός πολιτικά άνθρωπος που να είναι κατά;».

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι κομμουνιστές έχουν την άποψη ότι είναι καταστροφική αυτή η εγκατάσταση. Εγώ ως φιλελεύθερος και ως ενταγμένος στο ΝΑΤΟ, Ελληνας πολίτης της ΕΕ, λέω ότι θέλω τη συμπαράσταση μέσα από μια ίδρυση - λειτουργία αμερικανικής βάσης. Μακάρι να αντικατασταθεί αυτή στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας με αυτή της Αλεξανδρούπολης. Μακάρι. Εγώ πιστεύω ότι η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη θα μας δώσει ώθηση και οικονομική αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε και μια αμυντική ασπίδα, την οποία πιστεύω ότι θα την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο για να ηρεμήσει ο τόπος. Είναι τόσο απλό».

Η ανάπτυξη που οραματίζεται η αστική τάξη της χώρας και υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα όσο και οι τοπικοί τους «άρχοντες», με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τη μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο, θέλει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χωροφύλακα, να φυλάνε τα συμφέροντα των πολυεθνικών που ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στην περιοχή.

Οσο για την «αμυντική ασπίδα» στην οποία προσβλέπει για να «ηρεμήσει ο τόπος», δεν χρειάζεται να κάνει και πολύ κόπο για να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Ο κάθε «λογικός πολιτικά άνθρωπος» μπορεί να δει τι γίνεται για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων σε όλη την περιοχή, που μυρίζει κυριολεκτικά μπαρούτι λόγω των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά της λείας. Και τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο αποδεικνύουν πως η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και η μετατροπή της χώρας σε πολεμική βάση των ιμπεριαλιστών, καθόλου δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη, δεν αποτρέπουν την αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας.

Αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τους... ενταγμένους στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και όσους θέλουν να στοιχίσουν το λαό στα επικίνδυνα σχέδια για λογαριασμό του κεφαλαίου.


Α. Αν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ