ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Προετοιμάζουν αγωνιστική απάντηση στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα

Από την αγωνιστική απάντηση που έδωσαν φορείς και σωματεία της Δ. Ελλάδας πριν λίγες μέρες στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης στην Πάτρα
Από την αγωνιστική απάντηση που έδωσαν φορείς και σωματεία της Δ. Ελλάδας πριν λίγες μέρες στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης στην Πάτρα
Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνεται την Τρίτη 27 Φλεβάρη, στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη, στις 6 μ.μ., ενάντια σε ένα ακόμα περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλούν με κοινή ανακοίνωσή τους το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Νομών Πελοποννήσου, το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες Ν. Αρκαδίας. Καλούν επίσης και τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους συλλόγους των εμπόρων και τους άλλους λαϊκούς φορείς να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Στην ανακοίνωση των σωματείων μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Το "αναπτυξιακό" συνέδριο γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι τα δύσκολα πέρασαν, ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ότι με την ανάπτυξη που τη βαφτίζουν και "δίκαιη" θα σταματήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, θα έχουμε δουλειά... κ.λπ.

(...) Εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε πολύ καλά όμως τι σημαίνει επενδύσεις και επιχειρηματικότητα (...) Για να γίνουν "ανταγωνιστικές" οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις είναι όρος οι εργαζόμενοι να γίνουν ακόμη πιο φθηνοί, πιο ευέλικτοι, πιο υποταγμένοι.

Το συνέδριο αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους (...) Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από αυτή την "ανάπτυξη" και πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα, για τη διεκδίκηση των απωλειών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, ενώ για τη μετάβαση στο συλλαλητήριο θα αναχωρήσουν λεωφορεία στις 4.15 μ.μ. από τη ΔΕΗ στο Ναύπλιο και στις 4.40 μ.μ. από το σταθμό του ΟΣΕ στο Αργος.

Κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, στους μικρομεσαίους αγρότες και τις αγρότισσες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο απευθύνει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ). Στην ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η προπαγάνδα για τα ψίχουλα που διαφημίζει και τάζει η κυβέρνηση δεν ξεγελούν τη μικρομεσαία αγροτιά που νιώθει στο "πετσί" της τις συνέπειες της ΚΑΠ, της ΕΕ και των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων που την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα.

Η δήθεν δίκαιη ανάπτυξη, που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν αφορά τη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά τους μεγαλοαγρότες, τους καπιταλιστές αγρότες και βασικά τους επιχειρηματίες και βιομήχανους, που τους τροφοδοτεί με τζάμπα πρώτη ύλη για επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία, για να τους εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκτελεί την εντολή του κεφαλαίου και ψάχνει βολικά άλλοθι

«Λαϊκή» βαφτίζει ο Αλ. Τσίπρας, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Enikos.gr», την εντολή που εκτελεί για λογαριασμό του κεφαλαίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Κάνει λόγο για εντολή «τερματισμού της κρίσης», ξεκαθαρίζοντας ότι αναφέρεται στην «επιθετική λιτότητα» και στην «ασφυκτική επιτροπεία», στην άμβλυνση δηλαδή εκείνων των πλευρών του προγράμματος που στέκονται τροχοπέδη στην ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Οπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του υλοποιεί το «αίτημα που καθόρισε τις εξελίξεις» μετά από το 2012, που ήταν η ανάγκη «υπέρβασης της κρίσης», δηλαδή της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάκαμψη και προφανώς χωρίς «υπέρβαση» των συνεπειών της, που πληρώνει ακριβά ο λαός. Αλλωστε, για τον πρωθυπουργό η περιοδολόγηση στα αντεργατικά μέτρα που ματώνουν την εργατική τάξη σταματά στο 2015, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε τη σκυτάλη από τους προκατόχους της.

Από την άλλη, φορτώνοντας στο βολικό άλλοθι της διαφθοράς την αντεργατική πολιτική που υλοποιεί, αξιοποιεί το γνωστό προπαγανδιστικό μοτίβο των ημερών, την «ανάγκη να μπει ένα τέλος στην παράλογη και προκλητική εξουσία ενός συστήματος διαπλοκής».

Οσο για το τι μέλλει γενέσθαι, ο πρωθυπουργός ανακυκλώνει τις γνωστές αυταπάτες για την καπιταλιστική ανάπτυξη, λέγοντας: «Σήμερα βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στο πλέον καθοριστικό σημείο καμπής, τον Αύγουστο του 2018: Τη μέρα που η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια και θα μπορεί πλέον να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και να αξιοποιήσει τις πραγματικές της δυνατότητες».

Ενώ, προσπερνώντας τα εύσημα που αποδίδονται στην κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία από εκπροσώπους του κεφαλαίου, από παράγοντες της ΕΕ, του ΔΝΤ κ.λπ., επιχειρεί να παρουσιάσει την κυβέρνηση ως «θύμα», λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στη χώρα, μιας απόλυτα στρατευμένης, φαιάς προπαγάνδας απέναντι σε μια πολιτική δύναμη, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ...».

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, με συνέντευξή του στον «Alpha 98,9», ανακυκλώνει τη σκανδαλολογία και τη σχετική βολική αντιπαράθεση με τη ΝΔ, καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να πει «ονόματα δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών», που υποτίθεται ότι έστησαν τη «σκευωρία» κατ' εντολή της κυβέρνησης. «Διαφορετικά θα πρέπει να σταματήσει αυτού του τύπου την πολιτική για πρόκληση εντυπώσεων, διότι δεν βοηθά ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τους θεσμούς», ανέφερε.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΝΟVARTIS»
Πληροφορίες, στοιχεία και συνέχιση ερευνών

Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες «δένουν» χρονικά με χρηματικές καταβολές σε πολιτικά πρόσωπα και αναφορές στα ημερολόγια που κατασχέθηκαν και βρίσκονται στη δικογραφία περιλαμβάνει, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η εισαγγελική έρευνα για τη «Novartis». Πληροφορίες αναφέρουν πως πέραν των καταθέσεων υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που ενισχύουν τις καταγγελίες. Οι ίδιες πηγές διέψευδαν πως υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη δικογραφία βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εισαγγελική έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται σε ό,τι αφορά το αδίκημα του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος. Δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι έχει προχωρήσει αρκετά η έρευνα της εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη και των εισαγγελέων Ντζούρα και Μανώλη για τα μη πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς αξιωματούχους, πρόσωπα που βρίσκονταν στο περιβάλλον πολιτικών και ήταν στενοί συνεργάτες τους, αλλά και μια λίστα γιατρών που διαρκώς μεγαλώνει. Η έρευνα μάλιστα για την εμπλοκή γιατρών ολοκληρώνεται σύντομα.

Εχουν υποβληθεί επιπρόσθετα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Κύπρο από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ ζητούνται στοιχεία από τις ελβετικές αρχές όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς - τροφοδότες της «Novartis», αλλά και για εταιρείες που φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για να «ξεπλένονται» τα ποσά που προορίζονταν για δωροδοκίες. Αιτήματα ανοίγματος λογαριασμών έχουν υποβληθεί και για τα πρόσωπα που εμπλέκονται.

Αναμένεται επίσης να υπάρξουν εκ νέου καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι κατά πληροφορίες θα κληθούν να δώσουν επιπλέον στοιχεία για τα μη πολιτικά πρόσωπα και τις πρακτικές που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε η εταιρεία. Τέλος, οι εισαγγελείς αναζητούν στοιχεία και διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, την έρευνα για τα «Panama papers» και από άλλες λίστες. Παράλληλα, αξιολογείται και ένας τεράστιος όγκος από έγραφα, υπολογιστές και άλλα στοιχεία, τα οποία έχουν κατασχεθεί στις εφόδους της Εισαγγελίας τόσο στη «Novartis» όσο και σε χώρους εμπλεκόμενων προσώπων.

Στην Ευελπίδων ο πρώην αντιπρόεδρος της «Novartis»

Στο μεταξύ, τις κατηγορίες που του αποδίδονται για την υπόθεση της εταιρείας «Novartis» αρνείται κατηγορηματικά ο πρώην αντιπρόεδρός της, Κ. Φρουζής, που πήγε χτες στην Ευελπίδων για να επικυρώσει την εισαγγελική διάταξη που του απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα, μετά την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για δωροδοκία. Να υπενθυμίσουμε ότι το δικαστικό συμβούλιο καλείται αυτεπαγγέλτως να κρίνει αν πρέπει να διατηρηθεί ο περιοριστικός όρος.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών σχετικά με την επικύρωση της εισαγγελικής διάταξης, επαναλαμβάνει, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ότι ακόμη δεν έχει λάβει γνώση της σχηματισθείσης δικογραφίας και διαβεβαιώνει πως δεν διανοήθηκε ποτέ να διαφύγει από τη χώρα. Σημειώνει εξάλλου ότι γνώριζε για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση από το καλοκαίρι του 2017, με αφορμή δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών, οι οποίοι στη συνέχεια αποδεσμεύτηκαν.

Σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ - σε φόρους από εισοδήματα που αποκάλυψε οικειοθελώς μέσω συμπληρωματικών δηλώσεων κατά τη διάρκεια του ελέγχου του ΚΕΦΟΜΕΠ (κέντρο ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου) για τουλάχιστον 20 μεγαλοστελέχη της «Novartis» - πλήρωσε ο Κ. Φρουζής και έκλεισε τον έλεγχο για τις χρήσεις που έχουν τεθεί υπό έρευνα από τις φορολογικές αρχές μέχρι στιγμής.

Σε ρυθμό σκανδαλολογίας

Στο δικό της ρόλο, στο δικομματικό καβγά και τη σκανδαλολογία γύρω από τη «Novartis», η ΝΔ γνωστοποίησε χτες διά της εκπροσώπου της, Μ. Σπυράκη, ότι συμφωνεί στη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης, και ταυτόχρονα καταθέτει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ευθύνη του υπουργού Αμυνας στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, που, κατά τη ΝΔ, «εξέθεσε διεθνώς τη χώρα και ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο». Αργότερα, βέβαια, το βράδυ, από τα κεντρικά της ΝΔ διαρρεόταν ότι η πρόταση κατά Καμμένου πάει για αργότερα, αποδίδοντας την τέτοια απόφαση στις εξελίξεις σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά.

Από πλευράς ΑΝΕΛ, επιχειρώντας ρελάνς, έγινε χτες γνωστό ότι κατέθεσαν πρόταση νόμου ώστε τα μέλη της κυβέρνησης να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική Δικαιοσύνη, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες.

Με... ανατροπές η κατάθεση μάρτυρα

«Τα χρήματα που πήρε ο Τσουκάτος από τη "Siemens" το 1999 κατέληξαν πράγματι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ», κατέθεσε χτες, στη δίκη για τη σύμβαση «8002» μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και του ΟΤΕ ο τότε υπεύθυνος οικονομικών Σπ. Αυγερινός. Ο μάρτυρας διετέλεσε στέλεχος στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και την ίδια περίοδο κατείχε και θέση στο ΔΣ του ΟΤΕ ενώ εξελισσόταν η διαδικασία για τη σύμβαση «8002».

Ειδικότερα, ο μάρτυρας σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου Τσουκάτου, που μέχρι πρότινος δεν επιβεβαίωνε το ΠΑΣΟΚ. Ανατρέποντας μάλιστα την αρχική του θέση ότι ουδέποτε παρελήφθησαν από το ΠΑΣΟΚ χρήματα της «Siemens», τόνισε χτες ότι τότε δεν γνώριζε πως τα χρήματα προέρχονταν από την γερμανική εταιρεία. Επεσήμανε επίσης ότι τώρα θεωρεί πως το ποσό αυτό ήταν χορηγία και δεν σχετίζεται με την περίφημη σύμβαση. Κατέθεσε, επίσης, ότι ήταν μπροστά σε παραλαβές χρημάτων. Ανέφερε κατηγορηματικά ότι τα χρήματα τα πήρε ο Τσουκάτος από τον Χριστοφοράκο γιατί ήθελε να ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ.

Οταν κλήθηκε να εξηγήσει για ποιο λόγο έδωσε χρήματα η εταιρεία, ο μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά: «Οι εταιρείες θέλουν να διατηρούν καλές σχέσεις με όλο το πολιτικό φάσμα και να υπάρχει η αίσθηση της ηθικής υποχρέωσης. Δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα με τα κόμματα για να μην βρεθούν από τη μεριά του χαμένου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ