ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Λάδι» Τουσκ στη «φωτιά» της κόντρας με την Mέι

Από παλιότερη συνάντηση των Τουσκ και Μέι

Associated Press

Από παλιότερη συνάντηση των Τουσκ και Μέι
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Μία (σ.σ. μελλοντική εμπορική) συμφωνία δεν θα κάνει το εμπόριο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και τις άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς τριβές ή ομαλότερο. Θα το κάνει πιο δύσκολο και πιο δαπανηρό από ό,τι είναι σήμερα και για τις δύο πλευρές και αυτό είναι η ουσία του Brexit», τόνισε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές διαπραγμάτευσης των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, στο Λουξεμβούργο.

Ο Τουσκ κατηγόρησε για πολλοστή φορά την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι συνεχίζει να τηρεί μία επιλεκτική προσέγγιση στη διαπραγμάτευση για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας της με την ΕΕ, τονίζοντας ότι καμία χώρα «δεν μπορεί να είναι ελεύθερη να επιλέγει μόνο τους τομείς σχέσεων που τη συμφέρουν». Αναφερόμενος στην ομιλία που εκφώνησε η Μέι την περασμένη Παρασκευή για το πώς σκέφτεται τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ, ο Τουσκ τις αποδοκίμασε, λέγοντας ότι «απλώς δεν είναι προς το συμφέρον μας». Παρατήρησε επίσης ότι οι «κόκκινες γραμμές» της Βρετανίας στη διαπραγμάτευση «περιορίζουν το βάθος μίας τέτοιας συνεργασίας στο μέλλον» και ότι αυτό «μπορεί ατυχώς να προκαλέσει αρνητικές οικονομικές συνέπειες».

Σε άλλο σημείο πρότεινε στο Λονδίνο ως αντάλλαγμα για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ να δεσμευτεί η Βρετανία εγγράφως ότι δεν θα γίνει φορολογικός παράδεισος, ότι δεν θα εφαρμόσει ένα λιγότερο ποιοτικό κανονιστικό πλαίσιο που θα υπονομεύει το μοντέλο λειτουργίας της ΕΕ. Μεταξύ των προτάσεων που ανακοίνωσε χτες ο Τουσκ για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ συμπεριλαμβάνεται η επίτευξη μίας συμφωνίας που θα καλύπτει όλους τους τομείς αγαθών «χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς», ένας τελωνειακός διακανονισμός που θα μειώνει στο ελάχιστο τους φραγμούς στο εμπόριο, πρόσβαση στις εξαγωγές αλιευμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου στις αγορές της ΕΕ με αντάλλαγμα ανταποδοτικά δικαιώματα αλιευτικών στόλων από χώρες της ΕΕ στα βρετανικά θαλάσσια ύδατα. Πρότεινε επίσης μία συμφωνία για τον τομέα των υπηρεσιών, δίχως να ξεκαθαρίζει εάν σε αυτόν θα συμπεριλαμβάνεται και ο χρηματοπιστωτικός (που ενδιαφέρει πρωτίστως τα μονοπώλια στο Σίτι του Λονδίνου). Πρότεινε, επίσης, μία συμφωνία που να ρυθμίζει τον τομέα των αερομεταφορών και συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογικής καινοτομίας, του πολιτισμού και της ασφάλειας.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ (που θεωρείται από τους υπουργούς που υποστηρίζουν ένα «ήπιο» Brexit, δηλαδή την πρόσβαση των βρετανικών μονοπωλίων στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ) εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν σε μία εμπορική συμφωνία «που θα προστατεύει και τα ζωτικά συμφέροντα της Βρετανίας στο χρηματοπιστωτικό τομέα», προσθέτοντας ότι το Σίτι του Λονδίνου «δεν είναι μόνο βρετανικός αλλά και ευρωπαϊκός "άσσος"».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Παζάρια Σαλμάν για εμπόριο, επενδύσεις και πολέμους

Ενώ πριν φύγει από το Κάιρο, χαρακτήρισε την Τουρκία «τμήμα του τριγώνου του κακού»...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Τρίγωνο του κακού» χαρακτήρισε χτες την Τουρκία ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος στο θρόνο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, φεύγοντας από το Κάιρο προκειμένου να μεταβεί στο Λονδίνο, όπου ξεκίνησε αργότερα χτες το απόγευμα τριήμερη επίσημη επίσκεψη εν μέσω διαδηλώσεων για την καταστροφική ιμπεριαλιστική επέμβαση της χώρας του και των συμμάχων της στην Υεμένη.

Κατά πληροφορίες της αραβικής εφημερίδας «Αλ Σορούκ», ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, σε συνάντηση που είχε με εκδότες και διευθυντές μεγάλων αιγυπτιακών ΜΜΕ, περιέγραψε την Τουρκία ως τμήμα «του τριγώνου του κακού» που συμπεριλαμβάνει το Ιράν και «ακραίες θρησκευτικές οργανώσεις». Ο Σαλμάν κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι προσπαθεί να «αναστήσει» το ισλαμικό χαλιφάτο, που καταργήθηκε πριν περίπου έναν αιώνα με την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αναφερόμενος στη διατάραξη των σχέσεων της Σ. Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου με το Κατάρ (που έχει άμεση σχέση με τον άγριο ανταγωνισμό μονοπωλίων πετρελαίου και φυσικού αερίου), εκτίμησε ότι μπορεί να διαρκέσει και τη συνέκρινε με το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα που επιβλήθηκε πριν από 60 χρόνια. Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το Κατάρ, το συνέκρινε με έναν κεντρικό δρόμο του, λέγοντας ότι «είναι μικρότερο». Παρ' όλα αυτά, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ξεκαθάρισε ότι δεν θα απαγορευτεί στο Κατάρ να συμμετάσχει στην αραβική Σύνοδο Κορυφής που πρόκειται να φιλοξενήσει αργότερα αυτόν το μήνα η Σαουδική Αραβία.

Φτάνοντας αργότερα στο Λονδίνο, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία του έθεσε υποκριτικά «ανησυχίες» που έχει δήθεν «για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Υεμένη» (δίχως βεβαίως να κάνει οποιαδήποτε νύξη για τα βρετανικά όπλα που χρησιμοποιούνται για τη σφαγή του λαού της χώρας!). Συναντήθηκε επίσης και με την βασίλισσα Ελισάβετ Β', αφού προηγουμένως του επιφύλαξαν «θερμή» υποδοχή χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την καταστροφική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Από τα κεντρικά ζητήματα που θα εξετάσει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας με Βρετανούς αξιωματούχους θα είναι το μεγάλο σχέδιό του για τεράστιες επενδύσεις σε όλους τους τομείς και την «απεξάρτηση» της οικονομίας της Σ. Αραβίας από το πετρέλαιο, το οποίο είναι γνωστό ως «Οραμα 2030». Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, που συνοδεύει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μιλώντας νωρίτερα χτες στο «ΒΒC4», διαβεβαίωσε τη βρετανική αστική τάξη ότι «μετά το Brexit θα υπάρξουν τεράστιες ευκαιρίες για το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του Οράματος 2030».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανία θα ανταποκριθεί στην υπόθεση της μυστηριώδους ασθένειας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, «με στοιχεία και όχι με φήμες», δήλωσε χτες η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Αμπερ Ραντ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων COBRA. Στη συνέχεια, εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας ανακοίνωσε πως η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ πληροφορίες της εφημερίδας «The Sun» ανέφεραν ότι σε βάρος του 66χρονου Ρώσου και της κόρης του χρησιμοποιήθηκε κάποιο είδος «νευροπαραλυτικής ουσίας».

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Νέο Πρόεδρο στη Σιέρα Λεόνε μεταξύ 16 υποψηφίων κλήθηκαν να διαλέξουν χτες χιλιάδες ψηφοφόροι στη δυτικοαφρικανική χώρα. Ως «φαβορί» προβάλλονταν οι υποψηφιότητες του Σαμούρα Καμάρα, που είχε επιλεχθεί από τον απερχόμενο Πρόεδρο Ερνεστ Μπάι Κορόμα, και του Τζούλιους Μάαντα Μπίο, που είχε συμμετάσχει και χάσει στις προεδρικές εκλογές του 2012. Ωστόσο, πιθανός διαφαίνεται και δεύτερος εκλογικός γύρος στο τέλος του μήνα, καθώς είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρει οποιοσδήποτε υποψήφιος να συγκεντρώσει το 55% των ψήφων.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες άφησε χτες ανοικτή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε βάρος του οποίου εδώ και μήνες διενεργούνται ανακρίσεις και έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς. Αφορμή φέρεται πως έδωσε η απειλή του υπουργού Οικονομίας Μοσέ Καχλόν πως το δεξιό κόμμα του Κulanu («Ολοι μας») θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνασπισμού εφόσον δεν εγκριθεί το σχέδιο προϋπολογισμού τις επόμενες λίγες βδομάδες.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Το 700μελές νομοθετικό Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο αποφασίστηκε χτες να συγκληθεί (για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια) στις 30 Απρίλη στη Ραμάλα, για να συζητήσει πολιτικά θέματα και να αποφασίσει την πλήρωση θέσεων στο 18μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο που έχουν «χηρέψει» εξαιτίας βαριάς ασθένειας ή θανάτου παλιότερων μελών του.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επαφές Νοτιοκορεατών στις ΗΠΑ

Ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος ελπίζει οι προθέσεις της Πιονγιάνγκ για διάλογο να είναι «ειλικρινείς»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην Ουάσιγκτον αναμενόταν να βρεθούν χτες ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας Τσουνγκ Εουι-γιονγκ και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών της χώρας Σουχ Χουν, προκειμένου να συζητήσουν με την αμερικανική κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Χερσόνησο. Θυμίζουμε ότι, προχτές, ανακοινώθηκε πως Νότια και Βόρεια Κορέα «αποφάσισαν να διεξάγουν την τρίτη διακορεατική Σύνοδο στο χωριό Πανμουτζόμ στα τέλη του Απρίλη», όπως και ότι οι δύο πλευρές «ανοίγουν μια γραμμή επικοινωνίας για έκτακτες καταστάσεις ("hot line") ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η στρατιωτική ένταση και να γίνουν στενές διαβουλεύσεις».

Η ανακοίνωση έγινε μετά από την επίσκεψη που έκανε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης στην Πιονγιάνγκ, όπου συνάντησε και τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Μάλιστα, η αντιπροσωπεία - επικεφαλής της οποίας ήταν ο Τσουνγκ Εουι-γιονγκ - υποστήριξε ότι «ο Βορράς εξέφρασε την πρόθεσή του να έχει ειλικρινείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ, για να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση και για να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον».

Κατά την παραμονή τους στις ΗΠΑ, οι δύο Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι θα συναντηθούν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, Χέρμπερτ ΜακΜάστερ και Μάικλ Πομπέο, ενώ μέχρι και χτες ήταν πιθανή μια συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε χτεσινές του δηλώσεις, πάντως, ο Αμερικανός ηγέτης είπε ότι οι προθέσεις της Βόρειας Κορέας για διάλογο είναι «ειλικρινείς», προσθέτοντας ότι «είναι ειλικρινείς, εξαιτίας των κυρώσεων και όλων όσων κάνουμε σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης - το ξέρετε - της μεγάλης βοήθειας που έχει δώσει η Κίνα». Ενώ πρόσθεσε: «Και μπορούν να κάνουν περισσότερα και πιστεύω ότι (ήδη), με σιγουριά, έχουν κάνει περισσότερα από όσα έχουν κάνει ποτέ για τη χώρα μας (σχετικά με τη Χερσόνησο). Ετσι, η Κίνα έχει αποτελέσει μεγάλη βοήθεια. Θεωρώ ότι αυτό ήταν (βασικός) παράγοντας (για τις εξελίξεις στη Χερσόνησο)». Και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Οι κυρώσεις ήταν πολύ, πολύ ισχυρές, πολύ απειλητικές. Και δεν θέλουμε να τεθούν σε εφαρμογή. Ετσι πιστεύω πραγματικά ότι είναι ειλικρινείς (οι προθέσεις της Πιονγιάνγκ). Ελπίζω να είναι ειλικρινείς. Θα το μάθουμε σύντομα».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, Ουάσιγκτον και Σεούλ πρόκειται να συζητήσουν την αναθεώρηση της διμερούς συμφωνίας που αφορά τη στάθμευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα. Η Ουάσιγκτον ζητά «δικαιότερη μοιρασιά» των εξόδων των αποστολών, ενώ τους δικούς της όρους για τη συνέχιση της συνεργασίας θέτει και η Σεούλ, όπως έδειξαν και διάφορες καθυστερήσεις για την εγκατάσταση του αμερικανικού συστήματος THAAD στο έδαφός της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ