ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2018 - Κυριακή 25 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για την 25η Μαρτίου 1821

Σε ανακοίνωση για την 25η Μαρτίου 1821, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Στην Επανάσταση του 1821 συγκρούστηκε το παλιό, που ήταν η φεουδαρχική Οθωμανική Αυτοκρατορία, και το νέο, που ήταν η ανερχόμενη τότε αστική τάξη, η οποία οπλίστηκε με ιδεολογικό και πολιτικό πρόγραμμα, απέκτησε επαναστατική οργάνωση (Φιλική Εταιρεία). Σήμερα αυτή η τάξη είναι πλέον ιστορικά παρωχημένη.

197 χρόνια μετά, η εξουσία της αστικής τάξης, γενικά ο καπιταλισμός, είναι το παλιό. Το σύστημά της είναι πια ιστορικά ξεπερασμένο. Το νέο, η νέα επαναστατική τάξη, είναι η εργατική τάξη, η οποία πλέον διαθέτει και επαναστατικό πρόγραμμα και επαναστατική οργάνωση. Φτάνει να συνειδητοποιήσει τη δύναμή της και να πραγματοποιήσει τη δική της "έφοδο στον ουρανό", κατακτώντας την πραγματική της απελευθέρωση, την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση.

Σήμερα, ο λαός έχει συμφέρον να προσπεράσει τα καλέσματα περί δήθεν "εθνικής ενότητας", που απευθύνουν όλα τα αστικά κόμματα κάθε απόχρωσης. Αλλωστε, "εθνική ενότητα" δεν υπήρχε ούτε το 1821. Οσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, παραποιούν την ιστορική πραγματικότητα, την ίδια την ιστορία.

Αλλη είναι η πατρίδα των εκμεταλλευτών και άλλη των καταπιεσμένων. Αλλη είναι η πατρίδα του κεφαλαίου και άλλη η πατρίδα της εργατικής τάξης, του λαού.

Αυτό το ιστορικό δίδαγμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο:

  • Που ο λαός καλείται να κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, στην πραγματικότητα για τα κέρδη του κεφαλαίου.
  • Που η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με επίκεντρο το μοίρασμα της λείας των ενεργειακών πηγών και δρόμων.
  • Που οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι ενταγμένες στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.
  • Που μεγαλώνει ο κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας. Σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο η εργατική τάξη και ο λαός χρειάζεται να οργανώσουν τον αγώνα τους, για να υπερασπίσουν τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και για να βγει ο λαός νικητής, απέναντι στην καπιταλιστική εξουσία της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

Η ενότητα που συμφέρει το λαό είναι η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της αγροτιάς και της πόλης, που θα διεκδικήσει την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας, θα βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, ώστε να ακολουθήσει ο λαός φιλειρηνική πορεία και δρόμο προόδου».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αγωνιστική απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης την Τετάρτη 28 Μάρτη

Συλλαλητήριο στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης) στη Θεσσαλονίκη

Την αγωνιστική απάντηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης για την Κεντρική Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη (βλέπε σχετικά και στη σελίδα 19), οργανώνουν συνδικάτα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, Αγροτικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Επαγγελματιών και Σύλλογοι Φοιτητών.

Προγραμματίζουν συγκέντρωση, την Τετάρτη 28 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης), από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το χώρο πραγματοποίησης του περιφερειακού συνεδρίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την ίδια μέρα, με την ομιλία του πρωθυπουργού. Παράλληλα, προγραμματίζουν θεματικές δράσεις και συγκεκριμένα:

  • Τη Δευτέρα 26 Μάρτη, στη 1.30 το μεσημέρι, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, των Α' και Δ' ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Φοιτητών Γεωλογικού και Δασολογίας.
  • Την Τρίτη 27 Μάρτη, στις 7.30 π.μ., συγκέντρωση στην πύλη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Ιατρείων και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας. Απόφαση συμμετοχής μέχρι και χτες είχε πάρει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ.

Στο μεταξύ, καθημερινά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πλούσιο πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών στους χώρους δουλειάς, με το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Εκδήλωση - συζήτηση για την Επανάσταση του 1821

Το Σάββατο 24/3, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33 - πλατεία Αμερικής), η ΤΟ Εκπαιδευτικών και η ΚΟΒ Φιλοσοφικής Αττικής του ΚΚΕ, μαζί με την ΤΟ Φιλοσοφικής - Παιδαγωγικού της ΚΝΕ, καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η Επανάσταση του 1821. Η συγκρότηση του νεοσύστατου ελληνικού αστικού κράτους». Την παρουσίαση του θέματος θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πατριδογνωμόνιο
Τα πιόνια επιζούν...

Η πιο ύπουλη υπόγεια προπαγάνδα ή αλυσιδωτή κλιμάκωση θερμών επεισοδίων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην ευρύτερη γειτονιά μας, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Αυτές όμως γίνονται αντιληπτές με χρονοκαθυστέρηση από τις μεγάλες μάζες χειμαζόμενου πληθυσμού. Σε τέτοιες συνθήκες, η χρονοκαθυστέρηση αντίληψης και συνειδητοποίησης των αντικειμενικών συνθηκών μπορεί να αποβεί μοιραία παγίδα. Οι περιβόητες ασύμμετρες απειλές που κυριάρχησαν στα στρατιωτικο-οικονομικά επιτελεία της Δύσης, απ' το Τόκιο έως την Ουάσιγκτον κι από την Αγκυρα έως το Γιοχάνεσμπουργκ, κι εκτός των άλλων και στο δικό μας λεγόμενο ΝΑΤΟικό αμυντικό δόγμα, οδήγησαν και σε ασύμμετρη προπαγάνδα. Χαρακτηριστικό της είναι ο βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με χαμηλής έντασης, μικρού αριθμού θυμάτων ή και ανώδυνα «περιστατικά» - «γεγονότα», που ανά πάσα στιγμή μπορεί ν' ανακληθούν ως σκανδάλες και πυροκροτητές μεγαλύτερων γεγονότων σ' ένα κλίμα θολούρας, μεγαλοστομιών και συναισθηματικά φορτισμένων εκρήξεων.

Πρέπει έτσι να κρυφτεί μια συστηματική καλλιέργεια εκφοβισμού εθνικισμού, πασιφιστικής εσωστρέφειας και κίβδηλου ετεροπροσδιοριζόμενου πατριωτισμού. Στο χορό έχουν μπει, πέρα από τα επίσημα χείλη, και τα συμβατικά μέσα, και αυτά που έχουν μέγιστη επίδραση, χαμηλό κόστος και εύκολη διεισδυτικότητα στις μάζες. Ενα παράδειγμα της περιόδου '50 - '70 είναι η αντιμετώπιση των παράνομων εκτρώσεων στις ΗΠΑ, που είχε λάβει επιδημικές διαστάσεις. Οταν απέτυχαν τα επίσημα σποτ και η εκστρατεία, επιστρατεύθηκε η πρωταγωνίστρια μιας ημερήσιας σαπουνόπερας, θυματοποιήθηκε δραματουργικά, μέσα στο σίριαλ, και τρομοκράτησε μάζες, επιτυγχάνοντας ενενήντα τοις εκατό μείωση του προβλήματος σε χρόνο και κόστος, μικρότερο κάθε προσδοκίας. Δεν έγινε το ίδιο με το AIDS. Τώρα, η καλλιέργεια κλίματος καυτερού ψυχρού πολέμου έχει περάσει σε όλα τα σίριαλ και της πραγματικότητας, και σε κινηματογραφικές ταινίες, και σε τηλεοπτικές σειρές, και viral εκδοχές του διαδικτύου. Η εκστρατεία, η βασισμένη, λόγου χάρη, στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων (fake news), απέδωσε καθιστώντας αληθινές ψευδείς ειδήσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων απ' τη μία στην άλλη άκρη του κόσμου. Ετσι, ο Τραμπ μπορεί να διαφημίζει έναρξη συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα, «φέρνοντας στα συγκαλά του» τον ευτελισμένο χολιγουντιανά αντίπαλό του, και την ώρα που το φάντασμα του Στάλιν, ακόμη και ως «κωμωδία» του θανάτου του, πλανιέται ως απειλή πάνω από την Ευρώπη κι ο Πούτιν αποκαλείται τσάρος, οι ΗΠΑ και η Ρωσία να ανοίγουν διάδρομο στους Τούρκους στη Συρία και οι Κούρδοι να λαμβάνουν διαστάσεις χρήσιμου ΟΥΤΣΕΚΑ της Μέσης Ανατολής.

Από τα χημικά όπλα του Ασαντ (μην ξεχνάμε ότι καταστράφηκαν δυτικά της Κρήτης, εν πλω) φτάσαμε στη δολοφονία διπλών κατασκόπων με τοξικό αέριο σε πλατεία αγγλικής κωμόπολης, και αναγωγή των πολεμικών ανταγωνισμών Δύσης - Ρωσίας σε νεκραναστημένο αντικομμουνισμό της εποχής του Τσόρτσιλ. Οσκαρική η προπαγάνδα ...όταν δεν υπάρχει σειρά για σειρά που να μην παρουσιάζει την Τουρκία ως ισχυρή δύναμη της Ανατολής, που μπορεί να συνετιστεί μόνον όσο δε διακυβεύεται η αποχώρησή της από το ΝΑΤΟ. Σ' αυτό το κλίμα είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πώς μπορεί να εξελιχθεί, για παράδειγμα, το γεγονός ότι εκδίδονται η μία πίσω από την άλλη δικαστικές αποφάσεις νομιμοποίησης του εθνικιστικού ρατσιστικού λόγου και, ταυτόχρονα, χωρίς να συνδέεται, γίνεται μια επίθεση σε τουρκική τράπεζα στην Κομοτηνή, όπου ουδείς χρησιμοποίησε τον όρο μπαχαλάκηδες κ.λπ.

Η προπαγάνδα του εικοστού πρώτου αιώνα εξοικειώνει τις μάζες με τη διαρκή απειλητική ένταση, τις χειραγωγεί με την περιστασιακή υπόδειξη αντιπάλου και τις προετοιμάζει για αιματηρή εκτόνωση. Ετσι, οι ενδοκαπιταλιστικές αντιφάσεις γίνονται ανέξοδα και ενδομιλιταριστικές: Το ΝΑΤΟ με τη FRONTEX εποπτεύει το Αιγαίο για τους πρόσφυγες. Σε λίγο στο Αιγαίο θα πετάνε πιο πολλά drones από γλάρους. Δύο σκάφη ΝΑΤΟικών μελών συγκρούονται σε γκρίζες ζώνες και το ΝΑΤΟ μαλώνει δυο αδέρφια της ίδιας οικογένειας, που πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. Ουδείς θα κάτσει να σκεφθεί αν το ΝΑΤΟ εποπτεύει το σενάριο σύγκρουσης που επεξεργάστηκε και υλοποιεί, κι όχι την αποτροπή του, γιατί είχε εξασφαλιστεί η συναίνεση του επίσημου κι ανεπίσημου εκρηκτικού ελληνικού φιλοαμερικανισμού, ως τάχα μου αντίπαλο δέος του τουρκικού ψεύτικου αντιαμερικανισμού. Αν αυτή η προπαγάνδα είχε τίτλο, διεθνώς αποδεκτό, αυτός θα ήταν: Τα πιόνια επιζούν...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ