ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ - ΕΕ
Νέες απελάσεις Ρώσων διπλωματών με πρόσχημα την υπόθεση Σκριπάλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνεται, όσο περνά ο καιρός, η όξυνση στις σχέσεις χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ με τη Ρωσία, με πρόσχημα την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, στις 4 Μάρτη στο Σάσλμπερι της Αγγλίας.

Μετά την απόφαση της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή να ανακαλέσει τον πρέσβη της στη Ρωσία, χτες, οι ΗΠΑ και μία σειρά χωρών απαίτησαν τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού των πρεσβειών της Ρωσίας στα εδάφη τους μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Πρώτες χτες «έσυραν» το χορό των νέων αντιποίνων κατά της Μόσχας οι ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς αιτιολόγησε την απαίτηση για την απέλαση 60 Ρώσων πρεσβευτών (εκ των οποίων οι 12 υπηρετούν στη ρωσική διπλωματική αποστολή στον ΟΗΕ) και κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ, επειδή τάχα αυτό αφενός «θα κάνει τις ΗΠΑ πιο ασφαλείς», αφετέρου θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να κατασκοπεύει στο αμερικανικό έδαφος. Η αξιωματούχος επικαλέστηκε έτσι ως αιτία «τη χρήση χημικών όπλων στρατιωτικού τύπου από τη Ρωσία στο έδαφος της Βρετανίας», τονίζοντας ότι τέτοιες πράξεις «έχουν συνέπειες».

Τη «σκυτάλη» πήρε η κυβέρνηση του Καναδά, ανακοινώνοντας την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών από τη ρωσική πρεσβεία στη χώρα. Στη συνέχεια, προχώρησαν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία θα απελάσουν 4, Λιθουανία, Τσεχία 3, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία 2), ενώ θα απελάσουν η Ουκρανία 13 και η Αλβανία 2 διπλωμάτες.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στη Βάρνα της Βουλγαρίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να ληφθούν τις επόμενες μέρες και βδομάδες επιπρόσθετα μέτρα» από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας, όπως π.χ. «νέες» κυρώσεις. Νωρίτερα, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως οι πρεσβευτές της Ρωσίας σε Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία κλήθηκαν «για εξηγήσεις» στα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών αυτών.

Οι αντιδράσεις στη Μόσχα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από πρεσβείες της χώρας της σε χώρες - μέλη της ΕΕ, επέρριψε τη βασική ευθύνη στη Βρετανία, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει «τον παράγοντα της αλληλεγγύης αναγκάζοντας τις υπόλοιπες χώρες να χαλάσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία» και ότι όταν το Λονδίνο αφήσει την ΕΕ, «δεν θα έχει υποχρεώσεις στο πλαίσιο κοινής εξωτερικής πολιτικής και μπορεί τότε να αναζητήσει μία επαναπροσέγγιση ή να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο με διακριτικότητα».

Αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι σύμμαχοι της Βρετανίας, χωρίς να διαθέτουν αντικειμενικά και αποδεικτικά στοιχεία, υιοθετούν τυφλά την αρχή της ευρωατλαντικής ενότητας εις βάρος της κοινής λογικής, των κανόνων του πολιτισμένου διακρατικού διαλόγου, αλλά και των αρχών του διεθνούς δικαίου... Είναι αυτονόητο ότι η εν λόγω μη φιλική πρωτοβουλία εκ μέρους αυτής της ομάδας των χωρών δεν θα περάσει απαρατήρητη και θα δώσουμε τη δική μας απάντηση».

ΜΑΚΡΟΝ - ΜΕΡΚΕΛ
«Σχέδιο για την Ευρωζώνη» έως τον Ιούνη

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ και Μακρόν

Copyright 2018 The Associated

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ και Μακρόν
Στα σχέδια για την εξέλιξη της Ευρωζώνης και της ΕΕ με στόχο την παραπέρα σύγκλιση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αναφέρθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή.

Για την Ευρωζώνη «ο στόχος είναι να έρθουν οι οικονομίες μας σε καλύτερη σύγκλιση, να αποφύγουμε κρίσεις και να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί», σημείωσε ο Εμ. Μακρόν και έθεσε ως προτεραιότητα να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες που προβλέπονται για την Τραπεζική Ενωση μέχρι τον Ιούνη. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες βδομάδες θα βρεθεί στο Βερολίνο για μια ακόμη συζήτηση με την καγκελάριο, ενώ τους επόμενους μήνες θα συνταχθεί ένας κοινός «οδικός χάρτης» για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Η Αγκ. Μέρκελ επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει «η δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς» για την Ευρωζώνη, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της ΕΕ. «Θεωρούμε ότι οι φορολογικές βάσεις μας δεν επαρκούν πλέον για τον κόσμο της ψηφιοποίησης», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την «αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, χρειαζόμαστε πρόσθετα μέτρα». Η Γερμανία και η Γαλλία «έχουν ήδη αναπτύξει ορισμένες διαρθρωτικές ιδέες, ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ανασυγκροτείται σε νέο θεσμό».

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΝΔΟΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Με το ερώτημα της έκδοσης Πουιτζντεμόντ η συνέχεια του «σίριαλ»

Αλλο ένα επεισόδιο στο μακρύ «σίριαλ» της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στην Ισπανία και την Καταλονία σημειώθηκε την Κυριακή, με τη σύλληψη του πρώην Προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που είχε διαφύγει στο Βέλγιο και εναντίον του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της ισπανικής δικαιοσύνης με τις κατηγορίες «στάσης και εξέγερσης» και «κατάχρησης δημοσίου χρήματος» για τη διοργάνωση του «αυτονομιστικού» δημοψηφίσματος την 1/10/17. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός επανεκλέχτηκε βουλευτής στις 21/12/17, αν και φυγάς, ενώ από το λεγόμενο αυτονομιστικό μπλοκ προτάθηκε και πάλι για Πρόεδρος, προκαλώντας την αντίδραση της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης. Η σύλληψή του έγινε στη Γερμανία, όπου διερχόταν επιστρέφοντας από τη Δανία στο Βέλγιο, με τις ισπανικές υπηρεσίες να έχουν βάλει ειδικό μηχάνημα εντοπισμού στο όχημά του.

Ο Πουιτζντεμόντ κρατείται από την αστυνομία στο κρατίδιο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν και χτες εξεταζόταν το ενδεχόμενο έκδοσής του στην Ισπανία, ενώ απειλείται ακόμα και με 25 χρόνια κάθειρξης. Πάντως, τα κόμματα που τον στηρίζουν αποφάσισαν αύριο να συγκαλέσουν συνεδρίαση της Βουλής για τη στήριξή του και των δικαιωμάτων των βουλευτών, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει και άλλο το κλίμα.

Επίσης, τόσο μαζί του όσο και στην Καταλονία συνελήφθησαν και άλλοι πολιτικοί που στηρίζουν τη λεγόμενη ανεξαρτησία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο άλλος προτεινόμενος για την προεδρία Ζόρντι Τουρούλ, η πρώην πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ και τρεις πρώην υπουργοί. Την Κυριακή, με το που έγιναν γνωστές οι συλλήψεις, έγιναν διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη και άλλες καταλανικές πόλεις, που εξέφρασαν και την οργή προς την Ευρωπαϊκή Ενωση που ...δεν κάνει κάτι. Χτες αναμένονταν και νέες διαμαρτυρίες, όπως και η επακόλουθη κρατική καταστολή.

Ο ενδοαστικός διχασμός που υπάρχει στην Καταλονία, χειραγωγεί και τα λαϊκά στρώματα. Θυμίζουμε ότι η συμμαχία «Μαζί για την Καταλονία» του νεοφιλελεύθερου Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDCat) του Πουιτζντεμόντ, η σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά και η επίσης σοσιαλδημοκρατική Λαϊκή Ενότητα, που αυτοπαρουσιάζεται ως αντικαπιταλιστική, έχουν 70 στις 135 έδρες του Κοινοβουλίου και συγκροτούν το «αυτονομιστικό» μπλοκ. Από την άλλη, το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα των «Πολιτών» ήρθε πρώτο με 25,48% στις εκλογές, το κυβερνών σε όλη την Ισπανία Λαϊκό Κόμμα καταποντίστηκε και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με 13,94%, που αποτελούν το λεγόμενο «ενωτικό» μπλοκ. Το άλλο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Καταλονία από Κοινού - Μπορούμε» (CatComu - Podem), των «Ποδέμος», της Ενωμένης Αριστεράς (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) με 7,48%, κρατάει μια στάση που δείχνει διάθεση για παζάρια και με τα δύο στρατόπεδα. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η κόντρα, που έχει ως διακύβευμα το πώς η καταλανική αστική τάξη θα αναβαθμίσει τη θέση της, είτε μέσα στο ισπανικό κράτος είτε με μεγαλύτερη αυτονομία, είναι απολύτως ξένη προς τα λαϊκά συμφέροντα. Οι εργάτες και τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα στην Ισπανία μπορούν να προσδοκούν σε καλύτερες μέρες μόνο αν φύγουν από τα αστικά στρατόπεδα και τις ...σημαίες τους και σηκώσουν τη δική τους σημαία, με δυνάμωμα του ταξικού αντικαπιταλιστικού αγώνα.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέα ώθηση στα παζάρια για σχηματισμό κυβέρνησης

Μετά την εκλογή προεδρείων σε Βουλή και Γερουσία

ΡΩΜΗ.--

Νέα ορμή στα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα διαπραγματευτεί τη θέση της Ιταλίας (της ιταλικής αστικής τάξης) στην ΕΕ έδωσε η εκλογή προεδρείων στη Γερουσία και την (Κάτω) Βουλή της χώρας. Θυμίζουμε ότι στις πρόσφατες εκλογές, πρώτο κόμμα ήρθε το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S) με 32,6%. Ακολούθησε η ευρωσκεπτικιστική «Λέγκα» με 17,37%, που ως συνασπισμός μαζί με τη «Φόρτσα Ιτάλια» (FI - πήρε 14%) και τους «Αδελφούς της Ιταλίας» (4,35%) έχουν συνολικά 37%.

Η διαδικασία για την εκλογή των προέδρων ολοκληρώθηκε μετά από πολύωρες διεργασίες. Τελικά, πρόεδρος της Βουλής εκλέχτηκε ο 44χρονος Ρομπέρτο Φίκο, προερχόμενος από το Μ5S, τον οποίο ορισμένοι συγκαταλέγουν στην υποτιθέμενη «αριστερή πτέρυγά» του, και πρόεδρος της Γερουσίας η 71χρονη Ελιζαμπέτα Καζελάτι, από τη FI. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, και οι δύο επιλογές ήταν αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού μεταξύ του M5S και της FI. Η Καζελάτι αναδείχτηκε υποψήφια, αν και η αρχική πρόταση του κεντροδεξιού συνασπισμού ήταν ο Πάολο Ρομάνι (πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι), και μετά από εκτίμηση της «Λέγκας» ότι η υποψηφιότητα Καζελάτι θα διευκολύνει τις «συνομιλίες» με το M5S. Η «Λέγκα» απέσυρε τη στήριξή της στην υποψηφιότητα Ρομάνι προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της ηγεσίας της FI, στο εσωτερικό της οποίας ωστόσο υπάρχουν διάφορες φωνές που επίσης θα διερευνούσαν το ενδεχόμενο συνομιλιών με το MS5. Ο Μπερλουσκόνι μίλησε για «ρήξη στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς συμμαχίας» και «εχθρική πράξη της Λέγκας».

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, αρκετοί υποστηρίζουν ότι θα μεγαλώσει κι άλλο το «ρήγμα» μεταξύ «Λέγκας» - FI, ενώ από την άλλη μεριά θα διευρυνθεί το παζάρι μεταξύ MS5 και «Λέγκας». Αλλωστε και οι βιομήχανοι ευνοούν μια τέτοια κυβέρνηση που θα παζαρέψει στην ΕΕ σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός και παρουσιάζονται προβλήματα στη συνοχή της.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ζήτησε από τον Πάολο Τζεντιλόνι να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Οι διερευνητικές επαφές του Ματαρέλα θα ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ