ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διεύρυνση των τουρκικών επιθέσεων αναγγέλλει ο Ερντογάν...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για διεύρυνση των χερσαίων επιθέσεων, μετά το Αφρίν, στο Ταλ Ριφάατ της Βόρειας Συρίας (40 χλμ. βόρεια της πόλης Χαλέπι) και στο Σιντζάρ του Βόρειου Ιράκ δυναμιτίζουν την ένταση και τον πολεμικό αναβρασμό στην ευρύτερη περιοχή, με φόντο την όξυνση διεθνών και περιφερειακών αντιθέσεων.

«Θεού θέλοντος θα πάρουμε σύντομα το Ταλ Ριφάατ και η επιχείρηση στο Αφρίν θα έχει πετύχει το στόχο της», είπε ο Ερντογάν την Κυριακή στην Τραπεζούντα, πιέζοντας για πολλοστή φορά τις ΗΠΑ «να μεταφέρουν τον έλεγχο» του κουρδικού θύλακα Μανμπίτζ «στους πραγματικούς ιδιοκτήτες του» και όχι στους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG. Ανάλογες απειλές εκτόξευσε και για το Σιντζάρ του Βόρειου Ιράκ, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι εκεί επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ. Είπε χαρακτηριστικά: «Είπαμε πως θα πηγαίναμε στο Σιντζάρ. Τώρα οι επιχειρήσεις άρχισαν εκεί. Ο αγώνας είναι εσωτερικός και εξωτερικός»...

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του Τούρκου Προέδρου διαψεύστηκαν τόσο από τον εκπρόσωπο του ιρακινού στρατού, αντιστράτηγο Γιαχία Ρασούλ, που επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή και ότι ο στρατός «δεν θα ανεχθεί καμία ξένη επέμβαση», όσο και από τον Τούρκο πρέσβη στο Ιράκ, Φατίχ Γιλντίζ, που πιθανώς δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί για τις δηλώσεις Ερντογάν, και δήλωνε σε δημοσιογράφους πως «καμία στρατιωτική επιχείρηση δεν έχει γίνει σε αυτή την περιοχή από την τουρκική πλευρά».

Το ίδιο διάστημα, στην Α. Γκούτα της Συρίας πάνω από 7.000 αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές μαζί με τις οικογένειές τους εγκατέλειψαν τις θέσεις που είχαν εδώ και περίπου έξι χρόνια, με τελικό προορισμό τη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων ανέφεραν ότι τουλάχιστον έως χτες βράδυ ήταν σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους και διοικητές των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Στρατός του Ισλάμ» στην πόλη Ντούμα, τη μόνη πόλη της Α. Γκούτα που δεν έχει ανακαταληφθεί ακόμη από το συριακό στρατό.

Το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» υποστήριζε πως οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία «κατανόησης με στόχο τη διάλυση της οργάνωσης», που θα μπορούσε να υπογραφεί τις επόμενες λίγες μέρες. Το ίδιο πρακτορείο επικαλέστηκε αργότερα δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης «Στρατός του Ισλάμ», Χάμζα Μπαϊρακντάρ, που κατηγόρησε την έτερη οργάνωση τζιχαντιστών «Φάιλακ αλ Ραχμάν» πως βοήθησε το συριακό στρατό να ανακαταλάβει πάνω από το 80% της Α. Γκούτα, συμβάλλοντας στην ανάσχεση υδροδότησης της περιοχής από τον ποταμό Μπαράντα.

Επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ σε Ισραήλ και Ραμάλα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το Ισραήλ επισκέφτηκε χτες και προχτές ο (σοσιαλδημοκράτης) Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, όπου συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον Πρόεδρο, Ρεουβέν Ριβλίν, και τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Επίσης, βρέθηκε στα παλαιστινιακά εδάφη και συνομίλησε στη Ραμάλα με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του νέου Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή, με στόχο την θωράκιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας του στην περιοχή. Το γερμανικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει πως «η γερμανική στάση για το μεσανατολικό ζήτημα παραμένει αμετάβλητη. Μόνο μια κοινώς αποδεκτή λύση δύο κρατών μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δύο πλευρών. Τα σύνορα του 1967 δεν πρέπει να αλλάξουν». Θυμίζουμε πως το Βερολίνο έχει αντιδράσει στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Αλλά και η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε ασκήσει κριτική στην ισραηλινή εποικιστική πολιτική στην παλαιστινιακή Δυτική Οχθη.

Επίσης, ο Γερμανός ΥΠΕΞ μετέφερε την «προσήλωση της Γερμανίας στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», της οποίας την αναθεώρηση απαιτεί η αμερικανική κυβέρνηση.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προεδρικές εκλογές για 2η θητεία Σίσι

ΚΑΪΡΟ.--

Περίπου 60.000.000 Αιγύπτιοι ψηφοφόροι καλούνται από χτες και μέχρι την Τετάρτη στις κάλπες, προκειμένου να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές.

Οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν μεταξύ του 63χρονου απερχόμενου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και του μοναδικού του αντιπάλου, του 65χρονου αρχιτέκτονα, αρχηγού του κόμματος «Ghad», Μούσα Μουστάφα Μούσα, που έχει δηλώσει υποστηρικτής του Προέδρου.

Τα μέτρα ασφαλείας και περιφρούρησης της εκλογικής διαδικασίας θεωρούνται δρακόντεια, καθώς ο στρατός έχει αναπτύξει επιπροσθέτως ακόμη και άρματα μάχης σε πολλές γέφυρες του Καΐρου.

Το ενδιαφέρον των εκλογών, παρά το βέβαιο αποτέλεσμα, εστιάζεται στο ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες. Στις εκλογές του 2014 (όταν πάλι ήταν υποψήφιος ο Σίσι), το ποσοστό συμμετοχής έφτασε αρχικά το 37% και μετά από 24ωρη παράταση αυξήθηκε σε 47,5%. Το 2014 ο Σίσι είχε αντίπαλο τον Χαμντίν Σαμπάχι και είχε συγκεντρώσει το 96,6% των ψήφων.

ΙΤΑΛΙΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε καταστήματα της «Leroy Merlin»

Συμπαράσταση και από ελληνικά ταξικά συνδικάτα

Ελλάδα
Ελλάδα
ΡΩΜΗ.--

«Μέρα δράσης» σε τόπους δουλειάς οργάνωσε το Σάββατο η συνδικαλιστική οργάνωση USB (Ενωση Συνδικάτων Βάσης) στην Ιταλία, μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Οι παρεμβάσεις επικεντρώθηκαν σε μεγάλους χώρους εργασίας, καλώντας σε οργάνωση και πάλη ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία και την πολιτική που την υπηρετεί, τσακίζοντας τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Μεταξύ άλλων, έγιναν εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε καταστήματα της πολυεθνικής «Leroy Merlin», όπου καταγγέλθηκε η στυγνή εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζόμενων - κυρίως μεταναστών - που εργάζονται στις αποθήκες της επιχείρησης υπό το καθεστώς των ενοικιαζόμενων. Η USB απαιτεί να σταματήσει η ενοικίαση εργαζομένων, να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι με τη Συλλογική Σύμβαση, να καταβληθούν όλες οι ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας κ.ά. H USB κάλεσε όλες τις οργανώσεις της ΠΣΟ σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις στήριξης των εργαζομένων της «Leroy Merlin», ενώ αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν και σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Ιταλία
Ιταλία
ΥΕΜΕΝΗ
Διαδηλώσεις ενάντια στον καταστροφικό πόλεμο

ΣΑΝΑΑ.--

Με διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, υποδέχτηκαν χτες πολλές χιλιάδες κόσμου την τρίτη επέτειο από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, στο πλαίσιο της περιφερειακής γεωπολιτικής αντιπαράθεσής τους με το Ιράν.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Σαναά, Σαμπίν, φώναξαν συνθήματα κατά της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και δυτικών χωρών που παρέχουν στήριξη στην επέμβαση, με την ανοχή τους ή με τα όπλα που πωλούν στις δυνάμεις επίθεσης. Από την αρχή της επέμβασης μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000 άμαχοι κάθε ηλικίας, 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν και επιδημίες όπως η χολέρα, λόγω της καταστροφής υποδομών, έχουν επανεμφανιστεί.

Λίγες ώρες πριν από τις κινητοποιήσεις, Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί Σιίτες ένοπλοι Χούτι εκτόξευσαν επτά πυραύλους ενάντια στη Σαουδική Αραβία. Οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, ωστόσο κάποια θραύσματα έπεσαν σε σπίτια αμάχων στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, Ριάντ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Οι Χούτι ελέγχουν την πρωτεύουσα και μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, ενώ ο νότος ελέγχεται ουσιαστικά από ξένους μισθοφόρους, κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σ. Αραβία. Στο νότιο τμήμα της Υεμένης έχουν επίσης ενισχυθεί ομάδες αυτονομιστών που επιδιώκουν την αλλαγή των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή.

Στο τέλος της βδομάδας οι ΗΠΑ, που στηρίζουν την εγκληματική επίθεση στην Υεμένη, ενέκριναν νέο πακέτο πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία, ύψους άνω του ενός δισ. δολαρίων, το οποίο αφορά μεταξύ άλλων 6.600 αντιαρματικούς πυραύλους TOW, συντήρηση στρατιωτικών ελικοπτέρων και ανταλλακτικά για στρατιωτικά οχήματα διαφόρων τύπων.

ΗΠΑ
Ο Μπόλτον σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αποπομπή του στρατηγού ε.α. Χ. Μακμάστερ από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αργά το βράδυ της Πέμπτης, και η άμεση αντικατάστασή του από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον (που είχε πρωτοστατήσει με άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Μπους στην ιμπεριαλιστική επίθεση του 2003 στο Ιράκ), προμηνύει περαιτέρω κλιμάκωση της διάθεσης των ΗΠΑ να εντείνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες δυνάμεις.

Η εξέλιξη προκάλεσε πρώτα από όλα την έντονη αντίδραση του Ιράν, καθώς ο Μπόλτον έχει υποστηρίξει απροκάλυπτα, μεταξύ άλλων, την ιρανική αντιπολιτευόμενη οργάνωση των εξόριστων «Μουτζαχεντίν-ι-Χαλκ («Ιεροί πολεμιστές του Λαού»), που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική». Ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, χαρακτήρισε το διορισμό του Μπόλτον «επαίσχυντο» γεγονός, τονίζοντας: «Σε μια χώρα που υποτίθεται ότι είναι υπερδύναμη, είναι επαίσχυντο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας να παίρνει μισθό από μια τρομοκρατική οργάνωση».

Ας σημειωθεί ότι ο Μπόλτον τον περασμένο Ιούλη, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της αντιδραστικής αντιπολίτευσης κοντά στο Παρίσι, είχε εκφράσει την ελπίδα του ότι η ιρανική κυβέρνηση θα έχει ανατραπεί «μέχρι το 2019».

Στους κόλπους της κυβέρνησης Τραμπ, πάντως, φαίνεται πως δεν υπάρχει «νηνεμία», καθώς εντείνονται οι πληροφορίες για την αποπομπή και άλλων αξιωματούχων μέσα στις επόμενες μέρες, με πιθανότερη εκείνη του υπουργού Βετεράνων Ντέιβιντ Σάλκιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ