ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΗΠΑ και Κίνα ενισχύουν τις στρατιωτικές τους κινήσεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ενίσχυση της στρατιωτικής δράσης της Κίνας αλλά και των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα συνθέτουν ένα πλαίσιο ακόμα ταχύτερης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού.

Την περασμένη Παρασκευή, το αντιτορπιλικό «USS Mustin» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έπλευσε κοντά στα νησιά Σπράτλι (οι Κινέζοι τα αποκαλούν «Νάνσα»), στο όνομα της «διασφάλισης της ελευθερίας στη ναυσιπλοΐα». Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα, καθώς θεωρεί την περιοχή μέρος της δικής του επικράτειας. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ μίλησε για «παραβίαση της κυριαρχίας της Κίνας» και για «υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας και της τάξης στα σχετικά ύδατα», προσθέτοντας ότι «τέθηκαν σε κίνδυνο οι υποδομές και το προσωπικό στα κινεζικά νησιά», κάτι που «συνιστά μια σοβαρή πολιτική και στρατιωτική πρόκληση».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Κίνας ανακοίνωσε πως το ΠΝ της χώρας θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε αυτές, σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις στελεχών του κινεζικού ΠΝ στην «Τσάινα Ντέιλι», είναι πιθανό να πάρει μέρος και το αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ», προκειμένου να διαπιστωθούν οι «επιχειρησιακές του ικανότητες». Επίσης, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας ξεκινά ασκήσεις στο «δυτικό μέρος του Ειρηνικού», χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα βομβαρδιστικά «Xian H-6» και τα μαχητικά «Su-30». Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν σε περιοχές όπως και τα Στενά Μιγιάκο, που βρίσκονται κοντά στην Ταϊβάν, αλλά και τα νησιά Σενκάκου - Ντιαογιού, για τα οποία φιλονικούν Κίνα και Ιαπωνία.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Αντιπαράθεση για τους δασμούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Οι κόντρες μονοπωλιακών συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντείνονται, πυροδοτώντας μεγαλύτερα παζάρια σχετικά με την πρόσβαση τεράστιων επιχειρηματικών ομίλων στις αγορές των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας πάνω από 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι, χρησιμοποιώντας την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου», προειδοποίησαν την κυβέρνηση Τραμπ πως οι πρόσφατοι αμερικανικοί δασμοί θα προκαλέσουν κινεζικά αντίποινα, με αρνητικές επιπτώσεις στο διμερές και διεθνές εμπόριο.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ υποστήριξε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον - Πεκίνου, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις ότι οι κινεζικές αρχές «κάνουν βήματα για να βελτιώσουν» την πρόσβαση αμερικανικών μονοπωλίων στις αγορές της Κίνας. Μιλώντας στο διεθνές «Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Κίνας», υποστήριξε ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει «ισότιμα» τις ξένες εταιρείες και ότι «δεν θα τις αναγκάσει» να μεταφέρουν τεχνολογία, ενώ θα ενισχύσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Παράλληλα, ο Κινέζος πρέσβης στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Γενεύη, Ζανγκ Σιανγκτσέν, επισήμανε πως η απόφαση των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ξένων προϊόντων, βάσει του άρθρου 301 της αμερικανικής εμπορικής νομοθεσίας, «αντικρούει δεσμεύσεις των ΗΠΑ προ δεκαετίας», ότι δηλαδή οι αποφάσεις τους θα βασίζονται στις αποφάσεις του Φορέα Διαιτησίας του ΠΟΕ.

Το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λίου Χε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, προειδοποιώντας ότι το Πεκίνο «είναι έτοιμο να υπερασπιστεί» τα συμφέροντά του.

Την Παρασκευή, αμερικανικά μονοπώλια αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων εξέφρασαν «βαθιά απογοήτευση» για τις αποφάσεις Τραμπ. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας για σχέδιο αύξησης 25% των δασμών σε εισαγόμενο από τις ΗΠΑ χοιρινό κρέας και χαλύβδινους σωλήνες και 15% των δασμών σε άλλα εισαγόμενα αμερικανικά αγροτικά, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά προϊόντα.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η χτεσινή απόφαση της Κίνας να προχωρήσει στην εμπορική διαπραγμάτευση μελλοντικών συμβολαίων πώλησης αργού πετρελαίου στο κινεζικό νόμισμα (γουάν) στο Διεθνές Ενεργειακό Χρηματιστήριο της Σανγκάης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας θα μπορούν στο μέλλον να μην πληρώνουν τον «μαύρο χρυσό» σε δολάρια.

Κινήσεις «κατευνασμού» από τη Σεούλ

Το ίδιο διάστημα, οι πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ και στις αγορές της Νότιας Κορέας ανάγκασαν χτες τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Εμπορίου, Κιμ Χγιουν Τσονγκ, να δηλώσει πως η νοτιοκορεατική κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει διπλάσιο αριθμό αμερικανικών οχημάτων (που δεν θα ξεπερνούν τα 50.000 οχήματα το χρόνο) να εισάγονται στις αγορές της Ν. Κορέας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα αμερικανικά οχήματα θα εξαιρούνται από τους νοτιοκορεατικούς κανονισμούς ασφαλείας. Ωστόσο, θα πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημανθεί το γεγονός πως καμία αμερικανική εταιρεία αυτοκινήτων πέρυσι δεν πούλησε πάνω από 10.000 αυτοκίνητα στη Ν. Κορέα.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στο «κόκκινο» η ένταση στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ανέβηκε χτες το «θερμόμετρο» της έντασης στις σχέσεις της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, λίγες μέρες μετά τη 19η επέτειο από την ιμπεριαλιστική επίθεση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, με πρόσχημα τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Τοπικά και διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν πως Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί εμπόδισαν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο (όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της σερβικής κοινότητας) τέσσερις Σέρβους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και στη συνέχεια συνέλαβαν έναν πέμπτο, τον επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών στις διαπραγματεύσεις με το Κοσσυφοπέδιο στην ΕΕ, Μάρκο Τζούριτς, όταν εισήλθε στην περιοχή. Στη συνέχεια διέλυσαν βίαια συγκέντρωση πάνω από 200 Σέρβων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, χρησιμοποιώντας βροχή δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο του Σέρβου υπουργού Αμυνας Αλεξάντερ Βούλιν, του υπουργού Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, του ειδικού συμβούλου του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Νικόλα Σελάκοβιτς, και του Σέρβου υπουργού Πολιτισμού Μπλάνταν Βουκουσάβλιεβιτς.

Μέχρι νωρίς χτες το βράδυ, στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα ακούγονταν οι σειρήνες που συνήθως ενεργοποιούνται από τους Σέρβους όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή απειλή. Η κατάσταση ήταν τεταμένη, με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι πολλοί Σέρβοι έσπευσαν στο κέντρο της πόλης.

Αργότερα, ο Σέρβος Πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ λίγες μέρες πριν υποστήριξε πως η Σερβία «μέρα με τη μέρα γίνεται ισχυρότερη», πως «αναδύθηκε από τις στάχτες» και πως «κανείς δεν θα μπορεί να επιτεθεί πλέον στη Σερβία». Αυτά ενώ η τελευταία σφυγμομέτρηση του σερβικού λαού σε σχέση με το ΝΑΤΟ έδειξε ότι το 84% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο στην ένταξη της χώρας σε αυτό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- «Τρομοκρατική» χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Γαλλίας την επίθεση ενόπλου που σημειώθηκε την Παρασκευή στη νότια επαρχία Καρκασόν, σε σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά τεσσάρων ανθρώπων τους οποίους κρατούσε ομήρους. Ως δράστης της επίθεσης φέρεται ένας 25χρονος Γάλλος μαροκινής καταγωγής, τον οποίο παρακολουθούσαν οι αρχές και που δήλωνε στρατιώτης του «Ισλαμικού Κράτους». Ενας από τους νεκρούς είναι και ο αστυνομικός Αρνό Μπελτρόμ, που αντικατέστησε έναν όμηρο. Ο δράστης στη συνέχεια σκοτώθηκε από την αστυνομία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο πολυεκατομμυριούχος ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ζήτησε «συγγνώμη» επειδή «πρόδωσε την εμπιστοσύνη» των χρηστών, με ολοσέλιδες διαφημίσεις σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, όπως στις βρετανικές «Observer», «Sunday Times» και «Guardian» και στις αμερικανικές «New York Times», «Washington Post» και «Wall Street Journal». Αφορμή οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι η βρετανική εταιρεία «Cambridge Analytica» εκμεταλλεύτηκε προσωπικά δεδομένα πάνω από 50 εκατ. χρηστών που πήρε από το Facebook.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο Ρουμάνος πρώην Πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου συμμετείχε προχτές σε μεγάλη διαδήλωση που οργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, με αίτημα την ένωση των δύο χωρών. Η διαδήλωση ήταν ειρηνική, αλλά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 21 πρόσωπα που ήθελαν να διαταράξουν τη συγκέντρωση και κατάσχεσε αντιασφυξιογόνες μάσκες και μαχαίρια.

ΡΩΣΙΑ
Πολύνεκρη τραγωδία σε εμπορικό κέντρο

ΜΟΣΧΑ.--

Σε «θάλαμο αεριών» μετατράπηκε την Κυριακή στις 4 μ.μ. τοπική ώρα το εμπορικό κέντρο «Ζίμναγια Βίσνια» (Κεράσι του χειμώνα) στο Κερέμοβο της Σιβηρίας, μετά από πυρκαγιά στον τέταρτο όροφο, οδηγώντας στο θάνατο επιβεβαιωμένα 64 ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Μέχρι χτες υπήρχαν πληροφορίες για αρκετούς αγνοούμενους και οι αρμόδιες ρωσικές αρχές εξέφραζαν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, ενώ πάνω από 50 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα.

Το συγκεκριμένο κέντρο, συνολικής έκτασης 23.000 τετραγωνικών μέτρων, στέγαζε κινηματογράφους, εστιατόρια, μια αίθουσα μπόουλινγκ, παιχνιδότοπους, πολλά άλλα καταστήματα και πάρκινγκ για 250 οχήματα, ενώ είχε εγκαινιαστεί το 2013. Η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας ερευνώνται, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, υπήρχαν προβλήματα με τις εξόδους ασφαλείας, ενώ και τα υλικά κατασκευής ήταν πολύ εύφλεκτα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολύ γρήγορα ασφυκτικές συνθήκες, δεδομένων και των πολύ λίγων παραθύρων. Μαρτυρίες επίσης κατοίκων της περιοχής και ερασιτεχνικά βίντεο καταγράφουν τις δυσκολίες πρόσβασης των σωστικών συνεργείων.

Ο τεχνικός ασφαλείας του κτιρίου και 4 υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας security έχουν συλληφθεί, ενώ από τις πρώτες έρευνες, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διερευνητικής επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο, διαπιστώθηκε ότι το σύστημα συναγερμού για πυρκαγιά ήταν κλειστό, ενώ υπήρχαν και μπλοκαρισμένες έξοδοι κινδύνου.

Μετά την τραγωδία διατάχθηκε να γίνει επειγόντως έλεγχος σε όλα τα εμπορικά κέντρα στη χώρα. Επίσης αποφασίστηκε να δοθεί βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων ύψους 1 εκατ. ρουβλιών (17.500 δολάρια) για το κάθε νεκρό μέλος και κηρύχθηκε 3ήμερο πένθος.

ΗΠΑ
Κινητοποιήσεις κατά της ένοπλης βίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν το Σάββατο σε μαζικές κινητοποιήσεις κατά της ένοπλης βίας στα σχολεία, που κάθε χρόνο προκαλεί το θάνατο δεκάδων μαθητών και εκπαιδευτικών, με αφορμή το μακελειό 17 ατόμων σε γυμνάσιο της Φλόριντα στις 14 Φλεβάρη.

Οι κινητοποιήσεις ονομάστηκαν «Πορεία για τις Ζωές μας» και έγιναν σχεδόν σε κάθε αμερικανική μεγαλούπολη, όπως στη Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη, στην Ατλάντα, στο Σικάγο, στο Χιούστον, στο Σιάτλ και στο Λος Αντζελες.

Ωστόσο, αρκετές από αυτές τις κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν ή επιχειρήθηκε να αξιοποιηθούν αντιπολιτευτικά ενόψει και των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών του ερχόμενου Νοέμβρη στο Κογκρέσο. Μάλιστα, ορισμένα ηγετικά στελέχη Δημοκρατικών (που και αυτοί, όπως και οι Ρεπουμπλικάνοι, χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες όπλων) εκδήλωσαν υποκριτικά το δήθεν ενδιαφέρον τους για τη μάστιγα της ένοπλης βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων μέσα και έξω από τα σχολεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ