ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εντονες αντιδράσεις στις προκλήσεις των ΗΠΑ

Συνεχής είναι η προσπάθεια του Ισραήλ να επεκτείνει τους εποικισμούς με τις «πλάτες» διαχρονικά των ΗΠΑ

Copyright 2017 The Associated

Συνεχής είναι η προσπάθεια του Ισραήλ να επεκτείνει τους εποικισμούς με τις «πλάτες» διαχρονικά των ΗΠΑ
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Κήρυξη πολέμου κατά του Παλαιστινιακού λαού» χαρακτήρισε χτες ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ως εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, τις πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ κατά των Παλαιστινίων, όπως ήταν η απόφαση για σημαντική μείωση της χρηματοδότησης της διεθνούς υπηρεσίας αρωγής Παλαιστίνιων προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA) από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ενέταξε ο Ρουντέινα και την πρόσφατη «έκκληση» του Κογκρέσου για πλήρη διακοπή της άμεσης βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, έπειτα από την έγκριση νέας στρατιωτικής βοήθειας άνω των 705 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.

«Πρόκειται για υποστήριξη της πολιτικής κατοχής και επίθεσης» τόνισε ο Ρουντέινα, προσθέτοντας ότι όλα αυτά καθιστούν σαφέστατο πως οι ΗΠΑ πλέον «δεν μπορούν να είναι έντιμος μεσολαβητής στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης». Και κατέληξε: «Η Ιερουσαλήμ και οι ιεροί τόποι όπως και τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού δεν είναι για πούλημα ή για εμπόριο. Η αληθινή ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μίας ανεξάρτητης Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967».

Λίμπερμαν: «Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Τραμπ για το ρεκόρ της χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας που ψήφισε την περασμένη Παρασκευή το Κογκρέσο, τάχα για την... «άμυνα του Ισραήλ» από τις «απειλές», όπως ισχυρίστηκε και ο υπουργός «από τη Λωρίδα της Γάζας, το Λίβανο και το Ιράν». Πέρα από το «έκτακτο» κονδύλι, οι ΗΠΑ δίνουν ετησίως άλλα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια για «στρατιωτική βοήθεια» στο πλαίσιο 10ετούς συμφωνίας «ασφαλείας», που είχε υπογράψει ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Συναντήσεις υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας

Το βράδυ της Δευτέρας, είχαν ολοκληρώσει μεμονωμένα κύκλο επαφών με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και Γερμανίας Χάικο Μάας.

Ο Λε Ντριάν διαπίστωσε ότι υπάρχουν «απειλές» για τη «λύση δύο κρατών» στο Μεσανατολικό, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, αναγγέλλοντας ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφτεί «το φθινόπωρο» την Ιερουσαλήμ και τα Παλαιστινιακά εδάφη. Επανέλαβε την υποστήριξη του Παρισιού «στη λύση των δύο κρατών ως τη μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ αλ Μάλικι, ο Λε Ντριάν πρόσθεσε ότι «η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα γίνει όταν έρθει η ώρα, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης». Τόνισε ακόμη πως η κλιμάκωση και η «επιτάχυνση του εποικισμού» είναι μια εξέλιξη που «θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη», επισημαίνοντας ότι το Παρίσι θεωρεί πως η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται «όλο και πιο ανησυχητική» για τους Παλαιστίνιους.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας, από την πλευρά του, είπε στη Ραμάλα ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση επίσης «παραμένει αφοσιωμένη στη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών», καλώντας τους Παλαιστίνιους «να μη ρίξουν κάτω τις γέφυρες». Διαπίστωσε, τέλος, ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες για το Παλαιστινιακό «χωρίς τις ΗΠΑ θα είναι δύσκολες», ενώ μετά το πέρας των συναντήσεών του με Ισραηλινούς αξιωματούχους, διέκρινε επίσης και «διαφορές με το Ισραήλ» σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Νέος Ρώσος υφυπουργός για τη Μέση Ανατολή

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε χτες τον 64χρονο διπλωμάτη καριέρας, Σεργκέι Βερσίνιν, στη θέση του νέου υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Μέσης Ανατολής. Ο Βερσίνιν κατά το παρελθόν υπήρξε ειδικός απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για το Μεσανατολικό, ενώ από το Φλεβάρη του 2005 ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κινήσεις τουρκικών στρατευμάτων στο Ταλ Ριφάατ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονη κινητικότητα παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής στη Βόρεια Συρία και οι μισθοφόροι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (ΕΣΣ), καθώς έπειτα από την πρόσφατη κατάληψη του Αφρίν φαίνεται πως στρέφονται προς την κουρδική πόλη Ταλ Ριφάατ.

Πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» ανέφεραν χτες πως δυνάμεις του τουρκικού στρατού και μισθοφόρων του ΕΣΣ βρίσκονται ήδη στο Ταλ Ριφάατ (περίπου 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Αφρίν), με στόχο τον εκτοπισμό Κούρδων μαχητών των δυνάμεων ΥPG. Οι ίδιες πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πλευρά, ανέφεραν πως τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής ελέγχουν κάποια τμήματα της πόλης.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ, κάνοντας έναν γενικό απολογισμό των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Συρία, υποστήριξε ότι από την έναρξη της εισβολής «Κλάδος Ελαίας» στις 20 Γενάρη «εξουδετερώθηκαν 3.755 τρομοκράτες» (εννοεί Κούρδους μαχητές της οργάνωσης ΥPG), σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 Τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 228. Στη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης, ισχυρίστηκε, κατελήφθησαν 282 χωριά, 50 «στρατηγικά σημεία» και 332 τοποθεσίες.

Επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν

Το ίδιο 24ωρο, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, με κεντρικό θέμα την τριμερή Σύνοδο Κορυφής για τη Συρία, που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα (4 Απρίλη) στην Αγκυρα. Συζητήθηκε επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων «σε όλους τους τομείς».

Χτες, στην Ανατολική Γκούτα της Συρίας, τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικοί ένοπλοι συνέχισαν κατά χιλιάδες να εγκαταλείπουν μαζί με τις οικογένειές τους την περιοχή, με τελικό προορισμό τη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχαν αποχωρήσει πάνω από 6.800 άτομα.

Παράλληλα, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μοάλεμ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο σουλτανάτο του Ομάν, ανταποκρινόμενος σε επίσημη πρόσκληση του ομολόγου του, Γιουσούφ μπιν Αλάουι. Σύμφωνα με πληροφορίες του συριακού πρακτορείου ειδήσεων «Sana», συζήτησαν «διμερή και περιφερειακά ζητήματα».

Επιπλέον, χτες, η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Σπούτνικ», επικαλούμενη δηλώσεις του Μεχντί Κομπάνι, γενικού γραμματέα των Κούρδων και Αράβων μαχητών που συγκροτούν τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), οι οποίες συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, μετέδωσε πως Αμερικανοί στρατιωτικοί φτιάχνουν νέα στρατιωτική βάση στη συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, πολύ κοντά στα πετρελαϊκά κοιτάσματα αλ Ομάρ (που θεωρούνται τα μεγαλύτερα στη Συρία), για να βάλουν στο χέρι τα συριακά πετρέλαια.

Ιρακινός στρατός στα σύνορα με την Τουρκία

Στο Ιράκ, πάντως, ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι έδωσε εντολές στο στρατό να ελέγξει «πλήρως τα σύνορα» της χώρας για να μην εισέλθουν «ξένοι μαχητές» αλλά και τουρκικά στρατεύματα, με πρόσχημα την εκδίωξη Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στην ορεινή περιοχή Σιντζάρ, μετά την αποχώρηση των τελευταίων στο τέλος της περασμένης βδομάδας.

Ο Αμπάντι φέρεται από ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιλντιρίμ Μπιναλί, πήρε τη διαβεβαίωση πως ο τουρκικός στρατός δεν θα επέμβει στην περιοχή «δίχως τη συναίνεση της ιρακινής κυβέρνησης». Ο Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ακόμη ότι συμφώνησαν «να πάρουν αμφότεροι μέτρα κατά του ΡΚΚ».

ΔΥΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχεια προβληματισμών για την αγορά των ρωσικών «S-400»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Παραμένουν οι «ανησυχίες» πολλών για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει από τη Ρωσία αντιπυραυλικά συστήματα «S-400».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Χουριέτ», σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής, ο επικεφαλής της, Βολκάν Μποζκίρ (μέχρι πρότινος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που αντικαταστάθηκε, μαζί και με άλλα, πρωτοκλασάτα τότε, στελέχη του ΑΚΡ, ανάμεσα στα οποία και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου), διατύπωσε προβληματισμούς ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια αγοράς και αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών «F-35». Οπως είπε, η Ουάσιγκτον είναι «αρνητική» στην αγορά των «S-400» από τους Ρώσους, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι Δύση και ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ενόχλησή τους γι' αυτήν. Στην Επιτροπή τοποθετήθηκε ο υπουργός Αμυνας Νουρετίν Τσανικλί, λέγοντας ότι πρόκειται για δύο «διαφορετικά ζητήματα», που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.

Τις αμερικανικές αντιρρήσεις φέρεται ότι εξέφρασε στον Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμα, «παροτρύνσεις» για ακύρωση της αγοράς φέρεται να δέχτηκαν και μέλη της Επιτροπής Εξοπλισμών της τουρκικής Βουλής που βρέθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ - ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Κατηγορούν το Κατάρ για παραβίαση εναέριου χώρου

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν κατηγόρησαν χτες το Κατάρ πως μαχητικά του αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο τους, πετώντας κοντά σε αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι καταγγελίες των δύο χωρών δημιουργούν πρόσθετη ένταση στις ήδη τεταμένες εδώ και εννιά μήνες σχέσεις πλούσιων μοναρχιών του Κόλπου με το Κατάρ, με φόντο την όξυνση λυσσαλέων ανταγωνισμών σε γεωπολιτικό επίπεδο αλλά και μεταξύ μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Κρεμλίνο ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, στο πλαίσιο ετήσιας διμερούς συνόδου που έχουν καθιερώσει οι δύο χώρες από το 2016.

Σε λιτή ανακοίνωση του Κρεμλίνου επισημαίνεται πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν «διμερή, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», όπως επίσης την αύξηση της ρωσοκαταριανής συνεργασίας στους τομείς του Εμπορίου και της αντιμετώπισης «ανθρωπιστικών ζητημάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ