ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σήμερα το συλλαλητήριο ενάντια στα αναπτυξιακά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου

Στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης). Συνέντευξη Τύπου χτες από εκπροσώπους συνδικάτων, που απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής

Αγωνιστική απάντηση στον «αναπτυξιακό» σχεδιασμό κυβέρνησης - κεφαλαίου, όπως εξειδικεύεται για την Κεντρική Μακεδονία μέσα από το περιφερειακό συνέδριο, το οποίο ολοκληρώνεται απόψε με ομιλία του πρωθυπουργού, δίνουν σήμερα σωματεία και φορείς της περιοχής, με τη συγκέντρωση που οργανώνουν στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης) στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσει πορεία προς το χώρο του συνεδρίου.

Τα σωματεία που μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας είχαν πάρει απόφαση συμμετοχής είναι τα εξής: Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Ιματισμού - Δέρματος, Ενέργειας, Φαρμάκου, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, ΣΕΦΙΕ Βόρειας Ελλάδας, ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Βιομηχανικού Επισιτισμού, Εργαζομένων Καθαριότητας και Φύλαξης, Εργαζομένων στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Θεαγένειο», Υπαλλήλων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Α' ΕΛΜΕ.

Η «ανάπτυξή» τους τσακίζει τη ζωή μας

Για τη σημερινή κινητοποίηση, τις θέσεις και το πλαίσιο πάλης των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετέχουν, δόθηκε χτες συνέντευξη Τύπου από εκπροσώπους σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Ο Στράτος Κουρτζανίδης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Προσπαθούν να μας πείσουν πως οι επενδύσεις που θα γίνουν στην περιοχή, οι οδικοί άξονες, η οργάνωση των logistics κ.ά., μας αφορούν όλους. Δεν είναι έτσι. Τι θα αλλάξει δηλαδή; Μήπως θα καταργηθούν οι 800 αντεργατικοί νόμοι; Ο αντιδραστικός διαχωρισμός για τους νέους κάτω των 25 χρόνων; Θα επανέλθει ο βασικός μισθός στα 751 ευρώ για όλους; Θα μπει τέλος στην εργασιακή περιπλάνηση, στη μερική απασχόληση, που είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για τα νέα παιδιά;

Είναι πρόκληση να παρουσιάζουν ως πρότυπα ανάπτυξης τα έργα των Τεμπών, με τα διόδια που λίγοι πλέον μπορούν να πληρώσουν και τους επιχειρηματίες του κλάδου να θησαυρίζουν, το Μετρό, που στοίχισε με τους εκβιασμούς από τις κοινοπραξίες πολλαπλάσια, τσάκισε εργατικά δικαιώματα και όταν και αν τελειώσει, το εισιτήριο θα είναι πανάκριβο, τον ΟΑΣΘ, όπου μειώθηκαν δραματικά τα δρομολόγια, με τον κόσμο να περιμένει ώρες για να πάει και να γυρίσει από τη δουλειά, με οχήματα - σαπάκια.

Το ποιον θα εξυπηρετήσει αυτή η "ανάπτυξη" φαίνεται και από τη σύνθεση του συνεδρίου: Παρόντες είναι μεγαλοεπιχειρηματίες που πήραν "ζεστό" χρήμα από προγράμματα και νόμους, τοπικοί παράγοντες που βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση και άλλοι φορείς που ελπίζουν να ωφεληθούν από το μεγάλο "φαγοπότι" που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για ντόπιους και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους».

Σημαντικός αγώνας για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Ο Κώστας Κατσιμένης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας και Γραμματέας της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, αναφέρθηκε στη μάχη των ΣΣΕ, ενόψει και της αυριανής κλαδικής απεργίας. Ανάμεσα σε άλλα είπε: «Για να γίνουν "ανταγωνιστικές" οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, είναι όρος οι εργαζόμενοι να γίνουν ακόμη πιο φθηνοί, πιο "ευέλικτοι", πιο υποταγμένοι.

Με νόμους των κυβερνήσεων, η εργοδοσία έχει στη διάθεσή της μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, με στόχο να κρατούν τους εργάτες διαιρεμένους και αποδυναμωμένους, έρμαια στη συνολική ένταση της εκμετάλλευσης. Ακόμα και μέσα στην ίδια επιχείρηση συναντά κανείς εργαζόμενους που πληρώνονται με βάση κλαδική Συλλογική Σύμβαση και άλλους που πληρώνονται με βάση τον άθλιο βασικό μισθό των 590 και 511 ευρώ μεικτά, εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και άλλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω "δουλεμπορικών" γραφείων, άλλους με "μπλοκάκι", με μαθητεία ή με επιδοτούμενα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας...

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, απέναντι στην εργοδοσία η οποία διαθέτει επεξεργασμένη στρατηγική και συγκεκριμένο μακρόπνοο σχέδιο, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν τη δική τους στρατηγική, να διαμορφώσουν το δικό τους σχέδιο, να προετοιμαστούν για μια ιδιαίτερα απαιτητική ταξική αναμέτρηση.

Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η διεκδίκηση και η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, η μάχη για την αποκατάσταση του κατώτερου μισθού και της ΕΓΣΣΕ, δεν περιορίζεται σε κάποια επιμέρους αύξηση του μισθού. Μαζί με την πάλη για αυξήσεις, θέτει στο επίκεντρο όλο το φάσμα των όρων πώλησης της εργατικής δύναμης, τις εργασιακές σχέσεις και τον τύπο των Συμβάσεων, τα ωράρια εργασίας, τον σταθερό ημερήσιο, εβδομαδιαίο και μηνιαίο χρόνο εργασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

Χρήματα υπάρχουν μόνο για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε ότι στην «ανάπτυξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν υπάρχουν λεφτά για τις τεράστιες λαϊκές κοινωνικές ανάγκες, όμως υπάρχουν και περισσεύουν για τη χρηματοδότηση των εγκληματικών πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ.

Ειδικά στην Υγεία, είπε, η «ανάπτυξη» έχει ως κριτήριο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με τη μείωση του λεγόμενου μισθολογικού και μη μισθολογικού «κόστους», που σημαίνει επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού και των όρων δουλειάς και αμοιβής των υγειονομικών.

Ιδιαίτερα στάθηκε στη «μεταρρύθμιση» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποσκοπεί στην παραπέρα μείωση των δημοσίων δαπανών. Οπως είπε, «ένας γενικός γιατρός, ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος καλούνται να εξυπηρετήσουν 2.500 άτομα, ένας παιδίατρος 1.500 παιδιά, και επιπλέον θα λειτουργούν ως "κόφτες" ώστε να μην υπάρχει υπέρβαση των ήδη πετσοκομμένων προϋπολογισμών.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης έχουν αρχίσει να λειτουργούν 3 ΤΟΜΥ, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία άλλων 7 για φέτος. Με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όλες μαζί θα καλύψουν 100.000 - 120.000 άτομα. Δεν μας λένε όμως τι θα γίνει με τον υπόλοιπο πληθυσμό του συγκροτήματος, που υπερβαίνει το 1 εκατ.».

Για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με συνεργασία με το «Ιδρυμα Νιάρχος», σημείωσε ότι «επιδιώκει να καλλιεργήσει στο έδαφος των σοβαρών προβλημάτων των λαϊκών οικογενειών το "ανθρώπινο πρόσωπο" του καπιταλισμού και της εκμετάλλευσης, να συμφιλιωθούν με την αντίληψη ότι όσο περισσότερο καλά πάει η κερδοφορία των επιχειρηματιών μπορεί να περισσέψει και κανένα ψίχουλο. Να εθίζονται οι εργαζόμενοι με την αντίληψη για κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές όχι ως δικαίωμα, αλλά ως φιλανθρωπία».

Ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία και τις αιτίες τους

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, αλλά και τις πραγματικές αιτίες τους, ανέδειξαν μέσα από τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν χτες στην πύλη του Ιπποκράτειου εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές, στο πλαίσιο της διήμερης δραστηριότητας των σωματείων ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης.

Κατήγγειλαν ότι η περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση, καμία σχέση δεν έχει με την κάλυψη των αυξημένων λαϊκών αναγκών και ότι το σύστημα που έχει για «θεό» το κέρδος, συνθλίβει το δικαίωμα για καθολική πρόσβαση σε αποκλειστικά δημόσιες, σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.

Η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι τσακίζονται από την εντατικοποίηση και οι ελλείψεις σε προσωπικό καλύπτονται με συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης, ενώ ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος και σε πολλές περιπτώσεις χαλασμένος και εκτός λειτουργίας, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Στην ιδιωτική Υγεία, όπου οι δαπάνες έχουν αυξηθεί, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, δέχονται την αυθαιρεσία και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο λείπουν από τον οργανισμό 200 άτομα, το ακτινοθεραπευτικό τμήμα δουλεύει με έναν γραμμικό επιταχυντή ο οποίος είναι από δωρεά, το μηχάνημα της βραχυθεραπείας, που αφορά τη θεραπεία για τον καρκίνο της μήτρας, είναι χαλασμένο εδώ και πολλά χρόνια, το κοβάλτιο που είναι για τις ακτινοθεραπείες είναι παροπλισμένο κ.λπ.

Το Ιπποκράτειο έχει 800 κλίνες με σχεδόν 800 κενές οργανικές θέσεις. Οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς, επικουρικό προσωπικό, αντί να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μπαλώνονται με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ με ημερομηνία λήξης. Την ίδια ώρα, στα επείγοντα η αναμονή στο ράντζο φτάνει και τις 8-10 ώρες, η αναμονή για ένα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία φτάνει στους 3-4 μήνες.

Οι εργαζόμενοι του Ιπποκράτειου έχουν αποφασίσει νέα κινητοποίηση αύριο Πέμπτη 29/3, στη 1 το μεσημέρι, για τη διεκδίκηση της κάλυψης των αναγκών του νοσοκομείου σε προσωπικό.

Το πλαίσιο πάλης
  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά του κατώτατου μισθού με νόμο στα 751 ευρώ για όλους. Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
  • Οχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία για όλους. Κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Δημόσια έργα για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμιά εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ