ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Απροκάλυπτες προκλήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι απειλές ΗΠΑ και Ισραήλ κατά της ηγεσίας των Παλαιστινίων σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη. Χτες, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, εμμέσως πλην σαφώς πρότεινε την...«αντικατάσταση» του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, από άλλον προθυμότερο Παλαιστίνιο που θα ήθελε να συμμετάσχει στη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαβουλεύσεων για το Παλαιστινιακό. Η προκλητική δήλωση του Φρίντμαν, την οποία απέφυγε στη συνέχεια να σχολιάσει εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, που χαρακτήρισε τις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις «κατάφωρη ανάμειξη στις παλαιστινιακές υποθέσεις».

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιτσάι Ανταΐ, εκτόξευσε απειλές κατά της ηγεσίας της ισλαμικής «Χαμάς», με αφορμή τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από σήμερα και για έξι βδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας και κατά μήκος των συνόρων της περιοχής με το Ισραήλ (που εκτείνονται σε περιοχή 45 χλμ.). «Δεν θα επιτρέψουμε στα στελέχη της "Χαμάς" να συνεχίσουν να κρύβονται στη Γάζα, ενώ τα γυναικόπαιδα στέλνονται στο φράκτη των συνόρων. Εάν χρειαστεί θα απαντήσουμε... κοντά στο φράκτη και μέσα στη Λωρίδα της Γάζας ενάντια σε αυτούς που προωθούν βίαιες διαδηλώσεις: τη στρατιωτική πτέρυγα της "Χαμάς"».

Τη σκυτάλη των απειλών για δολοφονία στελεχών της «Χαμάς» παρέλαβε στη συνέχεια ο Ισραηλινός υπουργός Στέγασης, Γιοάβ Γκάλαντ, που δήλωσε στην ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Walla News»: «Εάν η κατάσταση στα σύνορα με τη Γάζα κλιμακωθεί, η δολοφονία ηγετών της "Χαμάς" είναι μία λύση που παραμένει στο τραπέζι... Σε καιρούς σύρραξης, όλα επιτρέπονται».

Οι παλαιστινιακές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν σήμερα και έχουν τη στήριξη της «Χαμάς» και της «Φατάχ», γίνονται με αφορμή τη σημερινή «Μέρα της Παλαιστινιακής Γης», σε ανάμνηση των αιματηρών διωγμών χιλιάδων Παλαιστινίων από τα εδάφη τους το 1976 από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις που θέλησαν να τα απαλλοτριώσουν για να φτιάξουν «ζώνες ασφαλείας» και να πολλαπλασιάσουν τους εβραϊκούς εποικισμούς. Θα κορυφωθούν στις 15 Μάη μέρα «Παλαιστινιακής Καταστροφής» («Νάκμπα» στα αραβικά) οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος και ο μεγάλος διωγμός κατά των Παλαιστινίων, σημαίνοντας ταυτόχρονα τη μέρα ίδρυσης του Ισραήλ, το οποίο φέτος γιορτάζει την 70ή επέτειό του.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εκπομπή αφιερωμένη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού

Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στην Παλαιστίνη, τον περασμένο Φλεβάρη
Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στην Παλαιστίνη, τον περασμένο Φλεβάρη
Στις 27 Μάρτη το Διαδικτυακό Ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ φιλοξένησε εκπομπή αφιερωμένη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Μίλησαν ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, ο Μπασίμ Ταμίμι, πατέρας της Αχέντ Ταμίμι, από το χωριό της Ναμπί Σάλεχ στην Παλαιστίνη, ο Γιώργος Ποντικός, επί πολλά χρόνια μέλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΕ, ο Πέτρος Πέτρου, από την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) Κύπρου, μέλος της Γραμματείας Νέων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Η εκπομπή αποτελεί κομμάτι της σταθερής αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό.

Ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να την ακούσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://d2s7ui8wxq1tmp.cloudfront.net/2017-2018/diethni/martios/diethni27-3-2018.mp3 και το κείμενο της συνέντευξης του Μπ. Ταμίμι στο πόρταλ του «902», www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/154710/synenteyxi-toy-mpasim-tamimi-patera-tis-ahent-sto-web-radio-toy-pame.

Στη συνέντευξη ο Μπασίμ Ταμίμι, ανάμεσα σε άλλα, αφού ευχαριστεί το ταξικό εργατικό κίνημα της Ελλάδας για την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και στην οικογένειά του (η κόρη και η γυναίκα του βρίσκονται στη φυλακή επειδή αντιστάθηκαν στον ισραηλινό στρατό κατοχής), σημειώνει:

«Ο νόμος της κατοχής είναι ένας άδικος νόμος. Γι' αυτό ο πρώτος λόγος για τον οποίο τις συνέλαβαν, είναι επειδή είναι Παλαιστίνιες. Δεν θέλουν οι Παλαιστίνιοι να είναι στη γη τους. Είναι μια μορφή τιμωρίας για όλους. Και γνωρίζετε τον λόγο που η Αχεντ χαστούκισε τον στρατιώτη και η μητέρα της το τραβούσε με την κάμερα. Αυτή είναι η κατηγορία ενάντια στην Αχέντ και τη μητέρα της. Ολοι γνωρίζουν το ρατσισμό και τις διακρίσεις του καθεστώτος απαρτχάιντ που συνεχίζει να τιμωρεί και να επιτίθεται στους Παλαιστίνιους με κάθε τρόπο και δεν μπορούμε να περιμένουμε καμιά δικαιοσύνη υπό κατοχή, όπως το είπε η Αχέντ στο δικαστήριο, "δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην κατοχή" και αυτό είναι ένα παράνομο δικαστήριο γιατί προέρχεται από μια παράνομη κατοχή και γι' αυτό είναι συνολικά παράνομο.

Γι' αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος μας για να αντισταθούμε και να παλέψουμε ενάντια στον εχθρό μας και το περιμένουμε ότι θα συλληφθούμε, όμως ποτέ δεν θα σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε στην κατοχή, γιατί αυτό είναι το καθήκον και η ευθύνη μας».

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οξύνεται η αντιπαράθεση

Ο Σέρβος Πρόεδρος επικρίνει τις ΗΠΑ και προβάλλει τη σχέση με ΕΕ και Ρωσία, ενώ ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου απειλεί ότι «τελειώνει η υπομονή» του

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Δεν φαίνεται να κοπάζει εύκολα η ένταση στις σχέσεις της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο μετά τη βίαιη στάση Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών απέναντι σε Σέρβους αξιωματούχους στις αρχές της βδομάδας και φόντο τις εντεινόμενες γεωπολιτικές κόντρες Δύσης - Ρωσίας. Χτες, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας σε πεδίο βολής του στρατού κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ και άλλους «σπόνσορες της ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου πως ενθαρρύνουν τις απειλές από τη μεριά της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών, ενώ υπερασπίστηκε τη δυνατότητά του να μιλά με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και κάθε ξένο ηγέτη.

«Είναι δύσκολο να μιλήσουμε με κάποιον που είναι σπόνσορας της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, όπως οι ΗΠΑ. Δεν το κρύβουν και είναι περήφανες γι' αυτό, όπως και κάποιες άλλες δυτικές χώρες. Οταν τους μιλάς βλέπεις ότι επιτρέπουν στους Αλβανούς να κάνουν οτιδήποτε (...) Θεός φυλάξοι εάν χτυπήσουμε κάποιους Αλβανούς, γιατί κανείς στον κόσμο δεν θα μπορέσει να μας σώσει! Θα ήταν πρώτη είδηση παντού, θα μας κατέκριναν, θα μας στιγμάτιζαν (...) Βρίσκω την υποκρισία τους αηδιαστική!», ξέσπασε ο Σέρβος Πρόεδρος, προσθέτοντας: «Μήπως εμείς σύραμε κάποιον σαν το σκυλί, ή ενεργήσαμε σαν υπόκοσμος; Οχι! Είμαστε όμως ένοχοι γιατί είμαστε ζωντανοί, ένοχοι γιατί είμαστε Σέρβοι!».

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε ευμενώς στη στάση της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, λέγοντας πως ήταν η μόνη που είχε το σθένος να μεταβεί αμέσως στο Βελιγράδι μετά τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ραμούς Χαραντινάι, με ανάρτησή του στο «Facebook» υποστήριξε, δίχως προφανή αφορμή, ότι «δεν θα γίνει ούτε διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου ούτε ανταλλαγή εδαφών». Κάλεσε μάλιστα τη «Σερβική Λίστα» Κοσσυφοπεδίου που αποχώρησε από την κυβέρνησή του να επιστρέψει «στο τραπέζι και να συζητήσουμε κοινά θέματα για το όφελος όλων των πολιτών». «Το τελεσίγραφο είναι λαθεμένη προσέγγιση, η μόνη φόρμουλα είναι η νόμιμη και συνταγματική βάση. Ο Πρόεδρος της Σερβίας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η υπομονή μας δεν είναι δίχως όρια και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας».

Ο επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών στις κατά καιρούς συνομιλίες με Κοσσοβάρους στις Βρυξέλλες, Μάρκο Τζούριτς, που είχε βρεθεί στο επίκεντρο των βίαιων επεισοδίων της περασμένης Δευτέρας, σχολίασε: «Οι άνθρωποι που δεν θέλουν ειρήνη προετοιμάζονται παίρνοντας θέσεις στην Πρίστινα. Ο Χαραντινάι έχει δίκιο. Δεν μπορεί να γίνει διχοτόμηση και ανταλλαγή εδαφών στο Κοσσυφοπέδιο γιατί όλο το έδαφος αυτό είναι τμήμα της Δημοκρατίας της Σερβίας».

ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Τελεσίγραφο τριών ημερών φαίνεται πως έδωσε χτες η συριακή κυβέρνηση στους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Στρατός του Ισλάμ», που δείχνουν πως είναι οι τελευταίοι από τους εναπομείναντες ενόπλους στην πόλη Ντούμα της Ανατολικής Γκούτα. Ρεπορτάζ της συριακής δημόσιας τηλεόρασης ανέφερε ότι το τελεσίγραφο 72 ωρών τέθηκε σε ισχύ από το βράδυ της Τετάρτης.

Χτες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ξεκινούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή αεροσκαφών «Tu-142» που απογειώθηκαν από βάση της Ρωσίας, συνοδεία μαχητικών «Su-30». Στις ασκήσεις ανακοινώθηκε ότι θα συμμετάσχουν και υποβρύχια.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, τόνισε ότι οι ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων στη Συρία «θα διατηρηθούν και δεν υπάρχουν σχέδια διεύρυνσης ή αύξησής τους». Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι «οι περισσότεροι τρομοκράτες έχουν σχεδόν τελείως εξαλειφθεί στην Α. Γκούτα».

Ιδρυση νέου κουρδικού κόμματος

Νωρίτερα, έγινε γνωστή η ίδρυση νέου κουρδικού κόμματος στην επαρχία Χάσακα της βορειοανατολικής Συρίας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη... παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών. Το νέο κόμμα, που ονομάζεται «Μέλλον της Συρίας», θα απαρτίζεται από στελέχη των Κούρδων από διάφορες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η YPG, από διάφορες πόλεις της βόρειας Συρίας (Αφρίν, Μανμπίτζ, Ράκα, κ.ά.). Η ίδρυσή του επικρίθηκε από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος το χαρακτήρισε «νέο κοστούμι των τρομοκρατών του YPG/PKK». Ο Γιλντιρίμ συμπλήρωσε: «Ιδρύθηκε μετά από συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και μελών των τρομοκρατικών ομάδων (...) Τους γνωρίζουμε καλά. Οποιοδήποτε κοστούμι, οποιοδήποτε όνομα μπορεί να φανταστούν ίσως μερικοί από τους φίλους μας να ξεγελάσει προσωρινά, αλλά δεν μπορούν να εξαπατήσουν τη Δημοκρατία της Τουρκίας και το ευγενικό μας έθνος».

Ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από το Ιράν;

Χτες βράδυ, η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», επικαλούμενη πληροφορίες της κουβεϊτιανής εφημερίδας «Al-Jarida», υποστήριξε ότι πριν από λίγες βδομάδες δύο ισραηλινά αεροπλάνα τύπου «F-35» παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Ιράν. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα ισραηλινά μαχητικά έφθασαν στο Ιράν πετώντας πάνω από τη Συρία και το Ιράκ και «βάζοντας στόχους» περιοχές στις ιρανικές πόλεις Μπαντάρ Αμπάς, Εσφαχάν και Σιράζ, ενώ δεν έγιναν αντιληπτά ούτε από τα συστήματα των Ρώσων στη Συρία ούτε από τα συστήματα ασφαλείας στο Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ