ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Θέλουν να διατηρηθεί η διέλευση αερίου μέσω Ουκρανίας

Για την πολιτική σημασία του υπό κατασκευή ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2» συζήτησαν οι ηγέτες των δύο χωρών

Ο Λ. Λ. Ράσμουσεν και η Αγκ. Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο

Markus Schreiber

Ο Λ. Λ. Ράσμουσεν και η Αγκ. Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Η πολιτική και γεωπολιτική σημασία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα ενώνει τη Ρωσία με τη Βόρεια Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, απασχόλησε μεταξύ άλλων τις συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελάριου, Αγκελα Μέρκελ, και του Δανού πρωθυπουργού, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, την περασμένη Πέμπτη στο Βερολίνο. Οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία η Ουκρανία να παραμείνει χώρα διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου, ως μια εγγύηση για ανάσχεση των ρωσικών διεκδικήσεων στην περιοχή. Πάντως η «Gazprom» έχει ανακοινώσει πως δεν θα πάψει εντελώς η διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας, αν και θα μειωθεί η ποσότητα.

Η Δανία, όπως και άλλες Σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Φινλανδία) και χώρες της Βαλτικής, εκφράζουν έντονους προβληματισμούς για τον «Nord Stream 2» και για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αλλά και για το γεγονός ότι και ο νέος ρωσικός αγωγός θα περνάει από τα θαλάσσια χωρικά τους ύδατα. Αντιθέσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της ΕΕ, ενώ το ζήτημα αυτό αποτελεί σοβαρό σημείο τριβής Γερμανίας - ΗΠΑ.

Για τις πολιτικές επιπτώσεις του «Nord Stream 2» συζήτησε η καγκελάριος τόσο με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο την περασμένη βδομάδα, όσο και τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Δανία και Γερμανία εμφανίζονται να συμφωνούν ότι «η Ουκρανία, ως χώρα διέλευσης, πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει κάποιο ρόλο». «Θα ασχοληθούμε πολύ εντατικά με τα αποτελέσματα που μπορεί να επιτευχθούν για τη διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας στο μέλλον», είπε η Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Δανό πρωθυπουργό.

«Εχω ήδη δηλώσει πως το ουκρανικό ζήτημα είναι το πιο αποφασιστικό σχετικά με αυτό το έργο», το οποίο έχει «τόσο εμπορική, όσο και πολιτική διάσταση», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν. «Είναι σημαντικό να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα της Ουκρανίας και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από τον "Nord Stream 2"», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι η δανέζικη κυβέρνηση εξετάζει νομικά μέτρα για την παρεμπόδιση του νέου αγωγού. Σχετικά με αυτό, απάντησε ο Ράσμουσεν: «Επανεξετάζουμε τι ζητά η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το "Nord Stream 2" (σ.σ. "Gazprom"). Δεν έχουμε ακόμη διαμορφώσει μια οριστική απόφαση. Στη Δανία υπάρχει μια νομοθετική βάση που μας δίνει την αίσθηση ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεωπολιτικό πλαίσιο. Γι' αυτό ο (σ.σ. Δανός) υπουργός Εξωτερικών εκτελεί την αξιολόγηση αυτήν τη στιγμή. Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα ολοκληρωθεί, αλλά αυτό δείχνει ότι πρόκειται για πολιτική και όχι μόνο για ένα εμπορικό σχέδιο».

Η Δανία ιεραρχεί υψηλά την Ουκρανία από οικονομική και γεωπολιτική σκοπιά, και μάλιστα θα διοργανώσει μια Διεθνή Διάσκεψη για τις «μεταρρυθμίσεις» στην Ουκρανία τον Ιούνη.


ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Στο «γύψο» οι εργατικές διεκδικήσεις

Σοβαρές οι ευθύνες του εργοδοτικού συνδικαλισμού

ΟΣΛΟ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Συμφωνία στα μέτρα της εργοδοσίας και ακύρωση της προειδοποιητικής απεργίας που είχε ανακοινωθεί για τον ιδιωτικό τομέα «πέτυχαν» τα συνδικάτα στη Νορβηγία το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με νορβηγικά ΜΜΕ, θα ήταν η πρώτη μαζική απεργία στη χώρα εδώ και 18 χρόνια...

Η συμφωνία προβλέπει μια μικρή αύξηση μισθών κατά 2,8% το 2018, κάποιες προσαρμογές στις συντάξεις για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους και το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης λόγω σοβαρής ασθένειας ή αναπηρίας στα 62 έτη. Πάντως, κοινός παρονομαστής στις διαπραγματεύσεις ήταν να αποτραπεί η απεργία.

«Τόσο τα συνδικάτα όσο και οι εργοδότες πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις αν θέλουν να αποτρέψουν μια απεργία», δήλωνε ο κυβερνητικός διαμεσολαβητής, Νιλς Νταλσέιντε, ενώ ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (LO), Χανς - Κρίστιαν Γκάμπριελσεν, εμφανίστηκε απόλυτα ευχαριστημένος, αφού «αποφεύχθηκε η απεργία και επιτεύχθηκε μια καλή συμφωνία και ένα νέο "βιώσιμο" πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης μέσα σε υπεύθυνα οικονομικά πλαίσια». Αντίστοιχα, η επικεφαλής των εργοδοτών επιχειρηματιών (NHO), Κρίστιν Σκόγκεν Λουντ, χαιρέτισε τον «οικονομικά υπεύθυνο» διακανονισμό.

Η εργασιακή «ειρήνη» και το κυβερνητικό λοκ άουτ

Στη Δανία τα συνδικάτα, κάτω από την πίεση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα (κράτος, περιφέρειες, δήμοι), προειδοποιούν με απεργία αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για υπογραφή γενικής ΣΣΕ στο Δημόσιο, ενώ η κυβέρνηση απειλεί να κηρύξει νέο λοκ άουτ.

Μετά από τρίμηνες συνομιλίες για Συλλογική Σύμβαση στο Δημόσιο, διάφορες Ομοσπονδίες από κλάδους που εκπροσωπούν περίπου 80.000 εργαζόμενους κήρυξαν απεργία για τις 4 Απρίλη και τότε η κυβέρνηση μαζί με τους δήμους και τις Περιφέρειες απάντησαν με λοκ άουτ, που αφορά 400.000 εργαζόμενους, από τις 9 Απρίλη.

Σύμφωνα όμως με το «δανέζικο μοντέλο» εργασιακής «ειρήνης», στις διαπραγματεύσεις ορίζεται ένας κρατικός διαμεσολαβητής με σκοπό να πετύχει κάποιο συμβιβασμό και να αποφευχθεί η απεργία. Ετσι, από την περασμένη Κυριακή ο διαμεσολαβητής σε πρώτη φάση ανέβαλε την απεργία για 2 βδομάδες, δηλαδή για τις 22 Απρίλη, και το λοκ άουτ για τις 28 Απρίλη. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί να υπάρξει άλλη μια αναβολή για το Μάη.

Ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ελέγχεται από τη σοσιαλδημοκρατία, είναι διαχρονικά στο πλευρό των επιχειρηματιών και του αστικού κράτους. Εχουν «πετύχει», με τη στρατηγική της εργασιακής «ειρήνης» και τον κοινωνικό διάλογο, να μην έχει γίνει γενική απεργία στη Δανία από το 1998 και να κρατάνε τους εργαζόμενους αμέτοχους και απροετοίμαστους στην υπεράσπιση των κατακτήσεών τους απέναντι στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου.

Ομως η αγανάκτηση των εργαζομένων μεγαλώνει. Στον δημόσιο τομέα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες περικοπές, επιταχύνθηκε το ξήλωμα των συγκροτημένων δικαιωμάτων, το χτύπημα των μισθών και της Ασφάλισης, χειροτέρεψαν συνολικά οι όροι δουλειάς, επιβλήθηκαν ελαστικά ωράρια, ανέβηκε το όριο συνταξιοδότησης και αυξήθηκε ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων κατακόρυφα.

Τα συμβιβασμένα συνδικάτα προβάλλουν ένα πλαίσιο πάλης με καθαρά οικονομικά αιτήματα, στο πλαίσιο των εργοδοτικών - κυβερνητικών προθέσεων, που δεν αντιστοιχούν ούτε καν στην ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων χρόνων, στο όνομα της κρίσης. Ζητούν μισθολογική αύξηση 8% για τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση μιλάει για 6,7%, να πληρώνεται το μισάωρο διάλειμμα και να εφαρμόζεται γενικευμένα η Εθνική Γενική ΣΣΕ, ώστε να μην μπορεί ο κάθε τοπικός διευθυντής να συντάσσει το συμβόλαιο πρόσληψης και να καθορίζει ατομικά τους όρους εργασίας.

Οι εργαζόμενοι του Δημοσίου εμφανίζονται με αγωνιστικές διαθέσεις και έχουν τη στήριξη μεγάλης μερίδας του δανέζικου λαού. Αλλωστε υπάρχει και η αρνητική εμπειρία των περσινών διαπραγματεύσεων για τις ΣΣΕ στον ιδιωτικό τομέα, που κατέληξαν μεταξύ άλλων στην αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από 37 σε 42 ώρες και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, για τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα, στα 76 έτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ