ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διπλωματική αλλά και στρατιωτική «κινητικότητα»

Ο Κινέζος Πρόεδρος επιθεωρεί μεγάλο μέρος του Πολεμικού Ναυτικού πριν από άσκηση ευρείας κλίμακας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ένθετη φωτ.)

Xinhua

Ο Κινέζος Πρόεδρος επιθεωρεί μεγάλο μέρος του Πολεμικού Ναυτικού πριν από άσκηση ευρείας κλίμακας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ένθετη φωτ.)
Μπορεί η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος να βρίσκονται αυτήν την περίοδο στο «μάτι του κυκλώνα» των φονικών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όμως όλη η περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού, από πάνω έως κάτω, παραμένει κι αυτή πεδίο έντονης διπλωματικής αλλά και στρατιωτικής «κινητικότητας».

Την περασμένη Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Κίνας και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, συμμετείχε στη - σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά» - μεγαλύτερη επιθεώρηση του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) που έχει γίνει από το 1949, τονίζοντας ότι η ανάγκη να οικοδομηθεί ένα ισχυρό ΠΝ «δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα από σήμερα».

Η επιθεώρηση σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη στρατιωτικής άσκησης πολύ μεγάλης κλίμακας, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στην οποία πήραν μέρος - σύμφωνα με το «Σινχουά» - πάνω από 10.000 άτομα, 48 πολεμικά σκάφη και 76 πολεμικά αεροπλάνα. Στην ομιλία του, ο Σι κάλεσε το στράτευμα να παραμείνει σε υψηλή επαγρύπνηση, για να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντα αλλά και για να συνεισφέρει παραπάνω στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή αλλά και στον κόσμο συνολικά. Στην άσκηση συμμετείχε και το αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ».

Επιπλέον, η Κίνα προγραμματίζει ασκήσεις με πραγματικά πυρά και στα Στενά της Ταϊβάν, που ξεκινούν στις 18 Απρίλη. Η επιλογή της Ταϊβάν για τη διενέργεια γυμνασίων δεν είναι τυχαία, αφού ακολουθεί διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο ουσιαστικά δόθηκε το σύνθημα για την αναβάθμιση των σχέσεων των ΗΠΑ και της Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς της και όχι ανεξάρτητο κράτος, που μπορεί να έχει «αυτοτελείς» σχέσεις με άλλες χώρες.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, επιθεώρησε και αυτή ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας της, από το κατάστρωμα ενός αντιτορπιλικού αμερικανικής κατασκευής. Το σενάριο των ασκήσεων αφορούσε τον τερματισμό ενός πιθανού αποκλεισμού του νησιού.

Συναντήσεις για τη Χερσόνησο

Την ίδια στιγμή, στα βορειότερα της περιφέρειας, στην Κορεατική Χερσόνησο, «ζεσταίνονται οι μηχανές» για τις κρίσιμες συναντήσεις που προγραμματίζονται την αμέσως επόμενη περίοδο, αρχής γενομένης από τη συνάντηση που θα γίνει στις 27 Απρίλη ανάμεσα στους ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν τζε-ιν, αντίστοιχα.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι προχωρούν κανονικά οι ετοιμασίες και για τη συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «θα είναι τρομερή (η συνάντηση με τον Κιμ). Νομίζω ότι θα πάμε εκεί με πολύ σεβασμό και θα δούμε τι θα συμβεί». Επίσης, ο Τραμπ ευχαρίστησε την Κίνα για την «αληθινά μεγάλη βοήθεια» που πρόσφερε για να διευθετηθούν ζητήματα της συνάντησής του με τον Κιμ. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι Πεκίνο και Ουάσιγκτον «αντιμετωπίζουν καλά» τις μεταξύ τους συνομιλίες για την επιβολή εκατέρωθεν κυρώσεων και γενικά τα προβλήματα στις οικονομικές τους σχέσεις. Ακόμα, είπε ότι οι ΗΠΑ μαζί με την Κίνα θα επιτύχουν «κάποια πολύ σημαντικά πράγματα» (στο θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου).

Οι δηλώσεις Τραμπ απηχούν τις αυξημένες προσδοκίες της Ουάσιγκτον για τα αποτελέσματα των συναντήσεων για τη Χερσόνησο, καθώς οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι μέσα από έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε πιθανές συνομιλίες θα διασφαλίσουν ενεργότερο ρόλο στις εξελίξεις όλης της περιφέρειας. Επίσης, η όποια συνεργασία με την Κίνα θα εξεταστεί παράλληλα με τις εξελίξεις σε άλλα μέτωπα, όπως η όξυνση της κόντρας με τη Ρωσία, η οποία επίσης ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στη Χερσόνησο, όντας μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις σε Ασία - Ειρηνικό.

Στο μεταξύ, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα στο «Ρόιτερς» ότι εκπρόσωποι από ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα είχαν ήδη κάποιες συναντήσεις, όπου η Πιονγιάνγκ εξέφρασε την επιθυμία της για την πραγματοποίηση της συνάντησης Τραμπ - Κιμ.

Και ο Τραμπ για την ΤΡΡ

Κι ενώ δυναμώνει αυτή η διπλωματική αλλά και στρατιωτική «κινητικότητα», ταυτόχρονα με την όξυνση του «εμπορικού πολέμου» Κίνας - ΗΠΑ που «ανταλλάσσουν» κυρώσεις για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν, έχουν ενδιαφέρον οι νέες δηλώσεις Τραμπ για το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να επανεξετάσει τη συμμετοχή της στη Διειρηνική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου (ΤΡΡ), από την οποία αποσύρθηκε πέρυσι.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Τραμπ δήλωσε σε μέλη της αμερικανικής Γερουσίας ότι ζήτησε από τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχιζερ, και τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, έκθεση για τις συνέπειες μιας πιθανής επιστροφής και τις συνθήκες μέσα στις οποίες κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ωφελήσει τα αμερικανικά μονοπώλια. Οπως ανέφερε μέσω «tweet» ο Αμερικανός ηγέτης, οι ΗΠΑ θα συμμετείχαν στην ΤΡΡ «μόνο αν η συμφωνία ήταν ουσιωδώς καλύτερη από τη συμφωνία που πέρυσι προσέφεραν στον Πρόεδρο Ομπάμα». Εξηγώντας ότι ζητούμενο είναι πώς θα διασφαλιστούν περισσότερα πλεονεκτήματα για τους αμερικανικούς ομίλους, πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη διμερείς συμφωνίες (εμπορίου) με έξι από τα έντεκα έθνη που συμμετέχουν στην ΤΡΡ και εργαζόμαστε για την υπογραφή τέτοιας συμφωνίας και με το μεγαλύτερο από αυτά, την Ιαπωνία, που εδώ και χρόνια μας "χτύπησε" γερά στο εμπόριο...».


ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε διάφορους χώρους

Σιδηροδρομικοί και φοιτητές διαδήλωσαν μαζί σε Παρίσι και αλλού

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή μία ακόμα 48ωρη απεργία των εργαζομένων στους δημόσιους σιδηρόδρομους (SNCF) της Γαλλίας, καθώς ο κλάδος συνεχίζει τις κυλιόμενες κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στη «μεταρρύθμιση» με την οποία η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ επιδιώκει την πλήρη «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Οι σιδηροδρομικοί ζητούν την απόσυρση των νέων μέτρων, καταγγέλλοντας ότι θα καταργηθούν μια σειρά κατακτήσεις τους και θα επιδεινωθούν μισθολογικά και άλλα εργασιακά τους δικαιώματα. Στο όνομα της ανάγκης μείωσης του «κόστους» και «περιστολής των δημοσίων δαπανών», αλλά και της ανάγκης να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα» της SNCF, η κυβέρνηση στοχοποιεί καταρχάς τη μονιμότητα των σιδηροδρομικών και θέλει να διευρύνει τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Οι αλλαγές αφορούν επίσης την επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης των σιδηροδρομικών κ.λπ. Φυσικά, οι νέες ρυθμίσεις εγκυμονούν κινδύνους και για τους επιβάτες, την ασφάλειά τους, ενώ όπως δείχνει η εμπειρία και από τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, θα αυξηθεί και το κόστος της μετακίνησης, όπως απαιτούν τα κέρδη των επενδυτών και υπαγορεύει η λογική των υπερασπιστών του κεφαλαίου.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είναι σημαντικό να αναδεικνύεται ο ενιαίος χαρακτήρας της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη συνολικά και όχι μόνο οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου κλάδου.

Τη δική τους μάχη δίνουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, όπως το συνδικάτο CGT - «Cheminots de Versailles». Το συνδικάτο αξιοποιεί ανακοινώσεις συμπαράστασης συνδικάτων άλλων κλάδων, όπως της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Υπηρεσιών («CGT Federation du Commerce, des Services et de la Distribution») που πρόσφατα συνέβαλε στην απεργιακή μάχη ενάντια στις μαζικές απολύσεις στον όμιλο «Carrefour». Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρει ότι τα κυβερνητικά μέτρα που χτυπούν τους σιδηροδρομικούς ανοίγουν το δρόμο για την επιδείνωση συνολικά των συνθηκών εργασίας στη Γαλλία και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σηματοδοτούν την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών γενικά, όπως απαιτεί η ΕΕ.

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σε άλλους χώρους. Στο Δημόσιο, επτά συνδικάτα ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι το Μάη θα γίνει νέα απεργία, ενάντια στη μείωση των «δαπανών» για Εκπαίδευση και άλλους κρίσιμους τομείς, αλλά και τη μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επάρκεια - ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθαρίζει ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί και σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο δίκτυο TF1 δεσμεύτηκε ότι το κυβερνητικό του πρόγραμμα θα εφαρμοστεί «στο ακέραιο». Μάλιστα, για να δικαιολογήσει νέες ανατροπές, κατέφυγε και σε γνώριμους εκβιασμούς, εμφανίζοντας για παράδειγμα τη δρομολογούμενη αύξηση της «Contribution Sociale Generalisee» (CSG, που στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Γενικευμένη Κοινωνική Εισφορά») ως «αναγκαίο κακό για να μη φτάσουμε σε πέντε ή δέκα χρόνια να μην μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πια το συνταξιοδοτικό μας σύστημα».

Να σημειωθεί ότι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σε πολλά πανεπιστήμια και σχολεία της χώρας, ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που δρομολογούνται μεταξύ άλλων και για την πρόσβαση στα Ανώτατα Ιδρύματα. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι στόχος είναι να χτυπηθεί το δικαίωμα της πλειοψηφίας για πανεπιστημιακή μόρφωση.

Αλλωστε, η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ έχει διακηρύξει ως βασική της προτεραιότητα και τη στενότερη πρόσδεση του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες της αγοράς. Την Παρασκευή, απεργοί σιδηροδρομικοί που διαδήλωσαν στο Παρίσι ενώθηκαν σε κοινές πορείες και με πολλούς φοιτητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ