ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χάος» των αδελφών Ταβιάνι στην «Αλκυονίδα»

Ο ιστορικός κινηματογράφος «Αλκυονίς New Star Art Cinema» προβάλλει, την Κυριακή 22 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι, στη μνήμη του σκηνοθέτη Βιτόριο Ταβιάνι, την αριστουργηματική ταινία «Χάος» των αδελφών Ταβιάνι, με την ονειρική μουσική του Νικόλα Πιοβάνι. Η συγκεκριμένη ταινία, που μας μεταφέρει στη Σικελία των αρχών του περασμένου αιώνα, γυρίστηκε το 1984 και το σενάριό της είναι βασισμένο σε νουβέλες του Λουίτζι Πιραντέλο.

Το «Χάος» είναι μια ταινία που αναπτύσσεται σε τέσσερα κύρια επεισόδια και έναν επίλογο. «Ο άλλος γιος», «Ο Φεγγαροχτυπημένος», «Το κιούπι», «Ανάπαυσιν αιωνίαν», «Συνομιλία με τη μητέρα».

Με αφορμή την προβολή της ταινίας, ο «Ριζοσπάστης» θυμίζει παλιότερη κριτική του: «Στη μαγική και μαγευτική ταινία "Χάος", η μυθοπλασία προστίθεται στη μυθοπλασία. Αν ο Πιραντέλο χρησιμοποιεί αντεστραμμένα κιάλια για να απομακρυνθεί από τα κοντινά του πράγματα, τη γη του, για να τα διηγηθεί με ειρωνική και γκροτέσκα διάθεση, η προσέγγιση Ταβιάνι έρχεται όσο πιο κοντά σε μια γη που δεν είναι δική τους, για να βρουν τις ιστορίες που να ταιριάζουν περισσότερο στο δικό τους φαντασιακό. Δημιουργείται έτσι μια σχέση διαλεκτική, ένα τραγούδι και μια αντίστιξη, ανάμεσα στις εικόνες του Πιραντέλο κι εκείνες των δύο Τοσκανών αδελφών. Ο πρώτος, με τη μορφή του μαύρου κόρακα, μ' ένα κουδουνάκι στο λαιμό του, πετά πάνω από τη Σικελία και ενοχλεί με το καμπανάκι του, την ακινησία αυτών των λαμπερών τοπίων. Οι δεύτεροι πατούν στη γη με τράβελινγκ και με πλάνα πολύ κοντινά στα πρόσωπα των χαρακτήρων, που ξεδιπλώνουν τις μνήμες τους.

Ο κόρακας παρατηρεί από ψηλά, ενώ χαμηλά, ο λόγος και η κινηματογραφική μηχανή μετατρέπουν την παρατήρησή του σε γεγονότα, συγκινήσεις και συναισθήματα. Για τους Ταβιάνι, όπως και για τον Πιραντέλο, τα πάντα είναι μύθος, ιστορίες για αφήγηση, εφεύρεση και παραπλάνηση...».

Εκθεση χαρακτικών «ex-libris»

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος διοργανώνει έκθεση χαρακτικών με μια σπουδαία εκδοχή της τέχνης της Χαρακτικής, «ex-libris», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο - στάση Μετρό «Κεραμεικός»), από τις 25 Απρίλη έως τις 29 Μάη.

Η ακριβής μετάφραση του λατινικού όρου «ex-libris» θα ήταν «εκ των βιβλίων...». Ο ελληνικός δόκιμος όρος θα ήταν «βιβλιόσημο», αλλά ο όρος «ex libris» έχει και στη χώρα μας καθιερωθεί πια, αν και δεν έχουμε μεγάλη παράδοση σε αυτήν τη σπουδαία εκδοχή της τέχνης της Χαρακτικής.

Το «ex libris», χαρακτικό μικρού μεγέθους, μπαίνει στα βιβλία ως ένδειξη του ιδιοκτήτη τους, αλλά και ως υπενθύμιση για την επιστροφή του βιβλίου σε περίπτωση δανεισμού. Η παράδοση της τέχνης του «ex-libris» ξεκινά περίπου με την τυπογραφία. Σε εποχές που το βιβλίο ήταν σπάνιο και ακριβό αγαθό - είδος πολυτελείας - λόγω του υψηλού κόστους της έκδοσής του, η ανάγκη του διαβάσματος εξυπηρετούνταν με τον δανεισμό και το χαρακτικό «ex-libris», που έμπαινε μέσα στο βιβλίο, υπενθύμιζε την ανάγκη επιστροφής του βιβλίου στον αρχικό κάτοχο του βιβλίου.

Οι τεχνικές που παρουσιάζονται είναι βαθυτυπία, υψιτυπία, μεταξοτυπία και λιθογραφία.

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν και οι εξής δραστηριότητες: Την Παρασκευή 11 Μάη, 18.00 - 20.00, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη σχετικά με τα «ex-libris». Θα μιλήσουν οι Βασίλης Ζευγώλης, συλλέκτης «ex-libris», και η Καταρίνα Βασίτσκοβα, χαράκτρια. Την Κυριακή 13 Μάη θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο για παιδιά και επίδειξη πάνω στην τέχνη του «ex-libris».

Συμμετέχουν οι: Χρήστος Αγγελόπουλος, Εύη Αθανασίου, Ρένα Ανούση, Αγγελική Αποστολά, Φανή Αχειμάστου, Αργυρή Βασιλάκου - Γερακαράκου, Καταρίνα Βασίτσκοβα, Μαρία Γαλαζούλα, Βασιλική Γεροκώστα, Μανόλης Γιανναδάκης, Αντωνία Γκλεζάκου, Γιάννης Γουρζής, Νίκος Δεσεκόπουλος, Νικολάκη Δήμα, Χαρά Δημακάκου, Μαρίβα Ζαχάρωφ, Πόπη Ζωίδη, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Θεοδώρα Κοκκίνου, Βασιλική Κολιπέτσα, Αρια Κομιανού, Βασιλική Κοσκινιώτου, Μίνα Κουζούνη, Κλέβες Κρίσικο, Γιάννης Κυριακίδης, Αγγελής Κυρούδης, Αναστασία Κωνσταντάκου, Ανδριάνα Κώτση, Δήμητρα Λαμπρέτσα, Παναγιώτα Λευκαδίτη, Ευάγγελος Λιούγκας, Τζένη Μαρκάκη, Μαρία Ματάλα, Εύα Μελά, Σταυρούλα Μητσάκου, Μαριάνα Ξενάκη, Χρυσούλα Ξυνέλη, Μαρία Οικονόμου, Πίνο Παντολφίνι, Βίβιαν Παπαδημητρίου, Αναστασία Παπαδοπούλου, Μαντώ Παπαϊωάννου, Διατσέντα Παρίσση, Αλεξάνδρα Πατσόγλου, Αριστείδης Πατσόγλου, Μιμή Πετροπούλου - Δημητράκη, Χαράλαμπος Πολιτάκης, Χαρά Σαϊτη, Δήμητρα Σιατερλή, Αμαρυλλίς Σινιόσογλου, Βασιλική Σπύρου, Μαρίνα Σταύρου, Γιάννης Στεφανάκις, Δημήτρης Συρεγκέλας, Στάθης Σωτήρχος, Αυγή Τόπακα, Παναγιώτης Φερεντίνος, Εφη Φουνκ, Στυλιανός Χριστοφυλάκης, Βασιλική Ψαράκη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00. Δευτέρα κλειστά.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

«Ο Νέος της Μαντίνειας» στο... Αθέατο Μουσείο

Ο Νέος της Μαντίνειας (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)
Ο Νέος της Μαντίνειας (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)
Το Αθέατο Μουσείο είναι μια επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που ανά διαστήματα προβάλλει επιλεγμένα αριστουργήματα από τον άγνωστο κόσμο των αρχαιοτήτων, που βρίσκεται στις αποθήκες. Μετά από 16 αντικείμενα που έχουν παρουσιαστεί έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τον Νέο της Μαντίνειας.

Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό άγαλμα νέου, με τα χαρακτηριστικά του Αντίνοου, ευνοούμενου του αυτοκράτορα Αδριανού. Ο Νέος της Μαντίνειας εντοπίστηκε το 1886 στα περίχωρα της ομώνυμης αρχαίας πόλης και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το έργο θα παραμείνει στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ. 34) έως και την Κυριακή 22 Ιούλη. Η έκθεσή του στο Αθέατο Μουσείο πλαισιώνει την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο», που εγκαινιάστηκε το Νοέμβρη του 2017 και θα διαρκέσει για ένα έτος.

Από το Μάη έως τον Ιούλη, οι αρχαιολόγοι του Μουσείου θα υποδέχονται τους επισκέπτες και θα κάνουν μαζί τους έναν μαγικό περίπατο στον κόσμο του Αδριανού και του Αντίνοου, από την Αθήνα έως τη Μαντίνεια της Αρκαδίας.

Ημερομηνίες παρουσιάσεων: 4 και 25 Μάη, 8 Ιούνη και 6 Ιούλη μέρα Παρασκευή και 3 και 10 Ιούνη, 15 και 22 Ιούλη μέρα Κυριακή, στις 13.00.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης, είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144858, 2132144866, 2132144893).

«Διάλογος με τη φύση» έκθεση της Ρουμπίνας Σαρελάκου - Ρόκου

Η Αίθουσα Τέχνης «ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ» (Ζυγομάλλη 16) παρουσιάζει στα Γιάννενα τη νέα ατομική έκθεση της εικαστικού Ρουμπίνας Σαρελάκου - Ρόκου, με τίτλο «Διάλογος με τη φύση». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 24 Απρίλη στις 19.30 και θα διαρκέσει έως τις 21 Μάη.

«Στην τωρινή έκθεση ζωγραφικής, χαρακτικών και κοσμημάτων της Ρουμπίνας Σαρελάκου - Ρόκου - όπως σημειώνει ο Ιστορικός Τέχνης Γιάννης Παπαϊωάννου - καταγράφεται βήμα προς βήμα ο μυστικός της διάλογος με τη φύση.

Παραστατική αφετηρία των μικρής κλίμακας έργων της είναι οι χιλιοϊδωμένες και πρωτοφανέρωτες μορφές του φυτικού και ζωικού Μικρόκοσμου (φυτά, άνθη, φύλλα, καρποί, κοχύλια, έντομα) που εμπνέουν διαχρονικά και με ανεξάντλητη ποικιλία διατυπώσεων τους δημιουργούς κάθε εποχής...

Η Σαρελάκου κινείται με άνεση ανάμεσα στον νατουραλισμό και το στιλιζάρισμα με αμφίδρομη κίνηση στις επιλογές. Μεταφέρει τις εικόνες της από την ζωγραφική απόδοση στη Χαρακτική, αξιοποιώντας πάντα αυτό που προσφέρει η ιδιαιτερότητα της κάθε τεχνικής και της υιοθετούμενης κλίμακας. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στα έργα της σε ασήμι...».

«Ειρήνη» του Αριστοφάνη

Την Πέμπτη 19 Απρίλη, στις 20.00, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών εγκαινιάζει στην έδρα της (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας) την Πειραματική της Σκηνή, «Ιόβακχος», με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη.

Η «Ειρήνη» είναι ένα έργο κατεξοχήν αντιπολεμικό, γεννημένο μέσα στην καταστροφή και στις συμφορές του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο Αριστοφάνης επιλέγει ως κεντρικό ήρωα της κωμωδίας του τον φτωχό Μαρουσιώτη αμπελουργό Τρυγαίο. Μέσω αυτού εκφράζεται όλος ο αποτροπιασμός και η απόγνωση των φτωχών ανθρώπων που κουβαλά γι' αυτούς ο πόλεμος...

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Τ. Σαριγκούλη

Χορογραφία: Δ. Ιβάνοφ

Σκηνογραφία: Ι. Φυτίλης

Κουστούμια: Τ. Μωραΐτου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δ. Παπαηλιού

Διεύθυνση παράστασης: Λ. Λουιτζέλο

Παίζουν κατά σειρά εμφάνισης: Α. Μαρτζούκος, Δ. Τσοϊδάκης, Θ. Παπαστάθης, Α. Μοντέζ, Τ. Σαριγκούλη, Ν. Ιωσήπου, Τ. Ζάτσεφ, Δ. Παπαηλιού, Σ. Θανοπούλου, Κ. Καλλέργη, Χ. Μπαλατσούρα, Κ. Ροδίτη, Κ. Στεφανίδου, Ρ. Τσουρή, Μ. Βλουτή.

Ημερίδα για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων

Διοργανώνεται από ΕΣΔΟΓΕ και Σύλλογο Αρχαιολόγων

Ημερίδα με θέμα «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους» διοργανώνουν, αύριο, Πέμπτη 19 Απρίλη 2018, στην Παλαιά Βουλή, τις ώρες 17.30 έως 20.30, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο πλαίσιο του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων από τους ναζί στην περίοδο της Κατοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ