ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
Σελ. /24
Βαποράκια...

Με αξιοσημείωτα αντανακλαστικά, γνωστά και μη εξαιρετέα παπαγαλάκια του αντικομμουνισμού έπιασαν στασίδι την επομένη της άγριας καταστολής στο άγαλμα του Τρούμαν, πανηγυρίζοντας για την επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος φοιτητών και εργαζομένων, χύνοντας ταυτόχρονα χολή για το ΚΚΕ και την αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού. Είναι όμως τόσο προβλέψιμοι και επαναλαμβανόμενοι, που τα «επιχειρήματά» τους απλά προσαρμόζονται στη συγκυρία, είτε γράφουν για το «ακραίο» ΚΚΕ, που θέλει να υπονομεύσει την ανάκαμψη για να πεινάσει ο λαός και να έρθει κοντύτερα η επανάσταση (!), είτε για το «συστημικό» ΚΚΕ, που δεν προκαλεί καμιά ανησυχία, και απλά «μουγκρίζει». Αυτή η τελευταία εκδοχή προβάλλεται σε χτεσινό άρθρο της εφημερίδας «Τα Νέα», όπου γράφεται ανάμεσα σε άλλα: «Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης δεν άκουσα για στέλεχος και μέλος του ΚΚΕ που να συνελήφθη και να κρατήθηκε για πολιτικό ακτιβισμό. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος, με καμιά κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ΚΚΕ ως συστημική απειλή. Κάθε άλλο. Μέσω του συνδικαλισμού, στελέχη του έχουν πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό. Το ΚΚΕ δηλαδή είναι κομμάτι του συστήματος. Ενα κόμμα μηχανισμών που εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή τους (...)».

... αντικομμουνισμού

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς! Αν έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί αισθάνονται την ανάγκη ο αρθρογράφος, η εφημερίδα και το συγκρότημα όπου ανήκει, να ασχολούνται κάθε τρεις και λίγο με λίβελους σε βάρος του «συστημικού» ΚΚΕ; Και γιατί το κράτος, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, παίρνει μέτρα περιστολής των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, αν το ΚΚΕ είναι ακίνδυνο στο κίνημα και οι συνδικαλιστές του «ενσωματωμένοι»; Ποιους φοβούνται; Τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τους συνδαιτυμόνες του κεφαλαίου και των κομμάτων του στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου»; Γιατί εντείνεται ο αυταρχισμός σε βάρος της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως προχτές στο άγαλμα Τρούμαν, με θριαμβευτικές μάλιστα επιδοκιμασίες από τον Πάιατ, σε συνθήκες πολεμικής προετοιμασίας και με βαθιά ελληνική εμπλοκή; Πονηρός ο αρθρογράφος, αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Οπως τον διαψεύδει και το γεγονός ότι εκατοντάδες στελέχη, μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ έχουν απολυθεί, δικαστεί και καταδικαστεί όλα αυτά τα χρόνια, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της πάλης στα εργοστάσια και στους άλλους χώρους δουλειάς. Ας πάει λοιπόν αλλού να πουλήσει την πραμάτεια του το βαποράκι του αντικομμουνισμού.

Γλείψιμο

Σε ρόλο προπαγανδιστικής εμπροσθοφυλακής για την υπεράσπιση της μνήμης του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν επιδίδεται η εφημερίδα «Δημοκρατία», αφού έχει πραγματικά λυσσάξει με τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και τη συμβολική προσπάθεια κατεδάφισης του ανδριάντα του. Μέσα στον παροξυσμό της, μάλιστα, μπερδεύτηκε, και νόμιζε ότι το άγαλμα του λαομίσητου - εγκληματία Αμερικανού Προέδρου είναι ...«μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς». Ετσι, γράφει ότι οι διαδηλωτές «ζήλεψαν τον ISIS», που κατέστρεφε τα μνημεία στην Παλμύρα της Συρίας! Στις σελίδες της καλεί την κυβέρνηση να γίνει πιο αποφασιστική στο τσάκισμα των εργαζομένων που αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο, ενώ δεν λείπουν και γελοίες ειρωνείες από κάτι «πατριώτες της φακής», που κατά τ' άλλα αφιερώνουν τόνους σάλιου στο γλείψιμο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μάλλον όμως το πολύ γλείψιμο «τυφλώνει», και μόνο έτσι εξηγείται ότι άλλο «λαγωνικό» της ίδιας εφημερίδας δεν είδε κανέναν στην προχτεσινή κινητοποίηση στην Ευελπίδων ενάντια στη δίωξη των συλληφθέντων φοιτητών. Το ότι όλα αυτά τα γράφει η ίδια εφημερίδα, που μεθαύριο, με αφορμή την 21η Απρίλη, μοιράζει εκδόσεις αποθέωσης του χουντικού Παπαδόπουλου και της δικτατορίας, είναι ενδεικτικό της πάστας υπερασπιστών του Τρούμαν σαν και του λόγου τους.

Δουλίτσες

Μπορεί η εικόνα της διαπραγμάτευσης Ελλάδας - ΠΓΔΜ να εκπέμπει «δυσκολίες» στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τις οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι ανάμεσα στις δύο χώρες, για τις οποίες, ούτως ή άλλως, το όνομα και οι άλλες «εκκρεμότητες» δεν αποτέλεσαν ποτέ σοβαρό εμπόδιο. Αντίθετα, στο έδαφος ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων, που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια των δύο κρατών, εντείνεται τώρα η διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας, σε ευρωατλαντικό πλαίσιο, αφού συνδέεται άμεσα με την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Μέχρι τότε, βέβαια, κανένα λόγο δεν έχει η ΔΕΗ να μην ολοκληρώσει τη συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS, που εδρεύει στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να «απλώσει» το δίκτυό της στα Βαλκάνια. Οπως επίσης η εκκρεμότητα του ονόματος δεν εμποδίζει την Ελλάδα να κατατάσσεται όγδοη στις άμεσες ξένες επενδύσεις προς την ΠΓΔΜ και τρίτη με βάση τις σωρευτικές άμεσες ξένες επενδύσεις. Επομένως, «business is business» για το κεφάλαιο, γεγονός που δεν αμφισβητείται ούτε από τους εθνικιστές, ούτε από τους κοσμοπολίτες, που «κοντράρονται» τάχα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Απορίες

Τι λέτε να ρώτησε ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής Επιτήδειος τον Πρόεδρο της Γαλλίας, κατά την παρουσία του προχτές στο Ευρωκοινοβούλιο; Αν «...από τη συμμετοχή σας σε αυτήν την από πάσας απόψεως και κυρίως στρατιωτικής αποτυχημένη επέμβαση, επιτύχατε αυτά τα οποία θέλατε να επιτύχετε ή μήπως προκαλέσατε την οργή των Αράβων να επιτίθενται με περισσότερη μανία εναντίον των γαλλικών στρατευμάτων στο Τσαντ και στο Μάλι»! Η φασιστοσυμμορία, που κατάπιε τη γλώσσα της για την επέμβαση των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟικών «συμμάχων», κάνει τώρα κριτική στην επιχειρησιακή «τακτική» των μακελάρηδων, αναπαράγει όλα τα προσχήματα για τις επεμβάσεις και ανησυχεί μην τυχόν και «εκτεθούν» τα γαλλικά στρατεύματα κατοχής σε άλλες χώρες! Και εις «αμερικανοΝΑΤΟικότερα»!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1587 Ο πρώην πειρατής Βρετανός ναύαρχος σερ Φράνσις Ντρέικ βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάδιξ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της ελισαβετιανής βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.

1772 Γεννιέται ο Αγγλος οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο, ιδεολογικός εκπρόσωπος της αγγλικής βιομηχανικής αστικής τάξης στην περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και της πάλης των αστών κατά της αριστοκρατίας των γαιοκτημόνων. Ο Μαρξ σημείωνε ότι η μεγάλη συμβολή του Ρικάρντο στην πολιτική οικονομία βρίσκεται στο ότι επιχείρησε να μελετήσει τις οικονομικές σχέσεις του καπιταλισμού βασιζόμενος στη θεωρία της αξίας της εργασίας.

1882 Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος, Αγγλος φυσιοδίφης, πατέρας της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής.

1906 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Πιερ Κιουρί (βραβείο Νόμπελ 1903).

1931 Στο χωριό μεταλλικό Κιλκίς η αστυνομία πυροβολεί τους χωρικούς που ξεσηκώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την αυθαίρετη σύλληψη δύο συγχωριανών τους. Από τις σφαίρες σκοτώθηκαν δυο αγρότες.

1936 Διαμαρτυρόμενοι για το κύμα εγκατάστασης Εβραίων, οι Αραβες της Παλαιστίνης με επικεφαλής τον Χατζ Αμίν Αλ Χουσεϊνί εξεγείρονται κατά των Βρετανών ιμπεριαλιστών που ελέγχουν την περιοχή.

1941 Σε συνεννόηση με τη χιτλερική Γερμανία, τα βουλγαρικά στρατεύματα εισβάλλουν σε Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα.

1943 Οι Γερμανοί πνίγουν στο αίμα την εξέγερση των Εβραίων στο γκέτο της Βαρσοβίας.

1959 Ξεκινά στην Αθήνα τις εργασίες του το Β' Πανσπουδαστικό Συνέδριο (19-25/4/1959).

1964 Συγκροτείται η Ανανεωτική Ομάδα Δημοκρατικής Αριστεράς (ΑΟΔΑ) με επικεφαλής τον Λευτέρη Αποστόλου, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Βασική κατεύθυνση της ομάδας ήταν η στενότερη συνεργασία με την Ενωση Κέντρου.

1967 Πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Κόνραντ Αντενάουερ, πρώτος καγκελάριος της ΟΔ Γερμανίας από το 1949 έως το 1963.

1970 Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέτειο του πραξικοπήματος στην Ελλάδα, οι Ομοσπονδίες Λιμενεργατών της Ιταλίας αποφασίζουν να μποϋκοτάρουν τα ελληνικά πλοία από τις 19 έως τις 26 του Απρίλη.

1971 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημικό εργαστήριο «Σαλιούτ». Τέσσερις μέρες αργότερα, το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 10» συνδέεται με το «Σαλιούτ» και «αποβιβάζει» τρεις Σοβιετικούς επιστήμονες.

1995 Βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάζει πολυώροφο κτίριο στην Οκλαχόμα. Σκοτώθηκαν 168 άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ