ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ
«Αποποίηση» της ευθύνης του κράτους για την παιδική προστασία

Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή. «Παρών» από το ΚΚΕ

Με την ψήφιση επί της αρχής και τη διαδικασία επί των άρθρων, συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας».

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» επί της αρχής, καθώς όπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, «η αντίληψη του ΚΚΕ για την παιδική προστασία έχει αφετηρία τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες του παιδιού και όχι την εκπλήρωση με κάθε τρόπο της επιθυμίας ενός ενήλικα, ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί. Που σημαίνει ότι πρέπει να είναι υπόθεση της κοινωνίας, μέσω του κράτους, να εξασφαλίσει τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές συνθήκες για την όσο το δυνατόν ομαλή ψυχοσωματική - κοινωνική ανάπτυξη όλων των παιδιών».

Πρόσθεσε ότι το κύριο είναι «η εξασφάλιση από το κράτος κοινωνικών υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού, σεξουαλικής αγωγής, στήριξης της οικογένειας», κάτι που θα περιόριζε δραματικά τις περιπτώσεις των παιδιών όπου απαιτείται υιοθεσία ή αναδοχή.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης «να μετατοπίσει την ευθύνη για την παιδική προστασία από το κράτος, τις δημόσιες δομές και υπηρεσίες του, στην οικογένεια, φυσική, θετή ή και ανάδοχη, στο άτομο - γονέα, στον ιδιωτικό τομέα». Και «με τη βούλα του νόμου, διατηρείται και ενισχύεται όλο το σύστημα των ιδιωτικών υιοθεσιών, η δράση των ΜΚΟ και των ιδιωτών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εμπορία παιδιών».

Στην προσπάθεια αυτή, η κυβέρνηση έχει αρωγούς και τα άλλα αστικά κόμματα, που σκόπιμα επικεντρώνουν την αντιπαράθεσή τους στο άρθρο 8, που αφορά την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Η ΝΔ και η Ενωση Κεντρώων δήλωσαν επιφύλαξη, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ψήφισαν «υπέρ», ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισε «κατά» λόγω του άρθρου 8, που έχει «εθνοφόρο επενέργεια».

Ειδικά για το άρθρο 8, ο Μ. Συντυχάκης καταψηφίζοντας επισήμανε ότι «με βάση ακριβώς το κριτήριο της ομαλής ψυχοσωματικής και κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, το ΚΚΕ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, που αποτελεί σκαλοπάτι για την επέκταση στην υιοθεσία». Πρόσθεσε ότι «όσο σεβαστός και αν είναι ο προσωπικός σεξουαλικός προσανατολισμός, σε αντίθεση με την απαράδεκτη ομοφοβία και τον αντίστοιχο ρατσισμό, δεν δικαιολογεί την παραμόρφωση της γονικής σχέσης ανάμεσα στα δύο φύλα, ανεξάρτητα αν υπάρχει γάμος ή όχι, αν είναι προϊόν επιλογής και των δύο φύλων».

Ο Μ. Συντυχάκης δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του με τα άρθρα 16 και 17, στα οποία προβλέπεται η σύσταση Μητρώου Επαγγελματιών Αναδόχων, τονίζοντας ότι «με τις διατάξεις αυτές εισάγεται ο θεσμός της αναδοχής παιδιών με αναπηρία ή σοβαρές ψυχικές διαταραχές με δικαστική απόφαση από επαγγελματίες, που προσφέρουν υπηρεσίες έναντι μηνιαίας αντιμισθίας και ασφάλισης».

Αντίθετος δήλωσε ακόμα με τις «προϋποθέσεις περιουσιακής και άλλης κατάστασης για την αναδοχή παιδιών», που αντικειμενικά αποκλείουν χιλιάδες νέα φτωχά - λαϊκά ζευγάρια από αυτήν τη διαδικασία, όπως και με τις διατάξεις με τις οποίες η κυβέρνηση «αποδέχεται a priori την ύπαρξη και τη λειτουργία των ΜΚΟ, φιλανθρωπικών σωματείων και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, επιβεβαιώνοντας τον προσανατολισμό της πολιτικής της».

Επισήμανε ότι πουθενά στο νομοσχέδιο «δεν προβλέπονται η πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, η στελέχωση των αρμοδίων φορέων, η σύσταση ομάδας αποτελούμενης από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και άλλους εξειδικευμένους, που θα κάνουν την έρευνα και θα αποφαίνονται για την καταλληλότητα του ζευγαριού, ώστε να γίνεται σωστά και έγκαιρα η διαδικασία, με κριτήριο πάντα το συμφέρον του παιδιού».

ΒΟΥΛΗ
Επικυρώθηκε μία ακόμα αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ

Αλλη μια Οδηγία της ΕΕ ενσωματώθηκε χτες στην ελληνική νομοθεσία από τη Βουλή, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης «φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος». Πρόκειται για την Οδηγία «2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις», που αφορά την εξασφάλιση περαιτέρω πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις κάθε είδους ηλεκτρονικές πληρωμές.

Η ΝΔ, όπως κάνει κάθε φορά που έρχονται τέτοια νομοσχέδια, έδωσε και χτες τα συγχαρητήριά της στην κυβέρνηση, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Υπέρ ψήφισαν ακόμα το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Η Ενωση Κεντρώων βρήκε πολύ θετική την Οδηγία, αλλά ψήφισε «παρών» λόγω άλλων διατάξεων με τις οποίες δεν συμφωνεί, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε επειδή, σύμφωνα με τον ειδικό της αγορητή Β. Καρακώστα, βρήκε το νομοσχέδιο «καθαρά τεχνοκρατικό».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, σημείωσε ότι στόχος του νομοσχεδίου, δηλαδή της ενσωμάτωσης της Οδηγίας της ΕΕ, είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών». Με την Οδηγία επιδιώκεται η αγορά αυτή να εκσυγχρονιστεί και να αξιοποιηθεί ως «πεδίο τοποθέτησης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων», ενώ είναι βήμα στην προώθηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών, των αδειοδοτημένων παρόχων, των ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος».

Προβλέπεται η διεύρυνση του φάσματος υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών, συμπεριλαμβάνοντας «την εκκίνηση της πράξης πληρωμής», που μέχρι σήμερα ήταν αρρύθμιστη. Επίσης περιλαμβάνονται πράξεις πληρωμής με τρίτες χώρες, όταν ο ένας από τους δύο παρόχους βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), οι οποίες ενισχύουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών - μελών του ΕΟΧ και καθιερώνουν αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση και ανάκληση άδειας των ιδρυμάτων πληρωμών κ.λπ.

Οσον αφορά την ασφάλεια των χρηστών, στο άρθρο 99 αναφέρεται καθαρά ότι αυτή επαφίεται στην «καλή διάθεση» των παρόχων, δηλαδή των τραπεζών κ.ά., αφού οι πάροχοι θα ελέγχουν τον εαυτό τους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε και ψηφίστηκε τροπολογία που προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την καταβολή τελών κυκλοφορίας ανά μήνα. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Συνεχίζεται η κόντρα Μαξίμου - Μαρινάκη

Για «προσωποποιημένη εναντίον του επίθεση», με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου «επιχειρεί να υποκαταστήσει την απόλυτη αδυναμία άρθρωσης πολιτικού λόγου με την ύβρη και τη συκοφαντία» και για «δόλιες ενέργειες» με σκοπό «να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η άποψη ότι ο Μαρινάκης χρηματοδοτεί με αμφιλεγόμενης προέλευσης χρήματα τη Νέα Δημοκρατία και με αυτήν τη σκοτεινή ατζέντα να πάει σε εκλογές», κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ο επιχειρηματίας Β. Μαρινάκης, που απάντησε στα όσα του καταλογίζει το Μαξίμου με δήλωσή του.

Ο Β. Μαρινάκης χρεώνει ακόμα στην κυβέρνηση «παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη» και «κατασκευασμένες μαρτυρίες», προκειμένου να τον ενοχοποιήσουν μαζί με την αντιπολίτευση ώστε η κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία. Δηλώνει ακόμα ότι «ουδεμία σχέση έχω με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, ενώ έχω βοηθήσει την κυβέρνησή σας και στο πλαίσιο αυτό έχω συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου».

Υπερασπίζεται την πρωτοβουλία του να τηλεφωνήσει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για να ζητήσει την «αποκάλυψη του άτολμου - κρυπτόμενου συντάκτη» των εις βάρος του δημοσιευμάτων και επαναλαμβάνει ότι θα προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Απ' την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου, σε ανακοίνωσή του, χρεώνει στη ΝΔ προσπάθεια να επιστρατεύσει «το μαύρο μέτωπο της συκοφαντίας, των ψευδών δημοσιευμάτων και των εκβιασμών», με στόχο την «παλινόρθωση της πιο εκφυλισμένης εκδοχής του παλιού πολιτικού συστήματος της ολιγαρχίας, της διαπλοκής και του πελατειασμού».

Προσωπικά για τον Β. Μαρινάκη αναφέρει ότι «αναδεικνύεται στο νέο ηγετικό παράγοντα αυτού του μαύρου μετώπου, στο νέο πολιτικό καθοδηγητή της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Μητσοτάκη».

Εμμέσως, πάντως, επιβεβαιώνει τον επιχειρηματία ως προς τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, όταν, απευθυνόμενο στη ΝΔ, αναφέρει ότι «σημασία δεν έχει εάν ο πρωθυπουργός συναντά επιχειρηματίες κατόπιν αιτήματός τους, αλλά εάν αποδέχεται να τους ευνοήσει για να έχει την υποστήριξη των Μέσων τους».

Η Φ. Γεννηματά ζητά πρόωρες εκλογές

Πρόωρες εκλογές, πριν η κυβέρνηση κλείσει συμφωνία με τους δανειστές για «έξοδο» από το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα επιτήρησης, ζητά με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής η Φώφη Γεννήματα, ζητώντας επίσης τη διενέργεια προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τα μέτρα της λεγόμενης μεταμνημονιακής περιόδου. Κατηγορεί την κυβέρνηση για ανυπαρξία «ευρύτερης συναίνεσης», «αδυναμία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης» και για κίνδυνο «η χώρα να βρεθεί μπροστά σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις το επόμενο διάστημα». Προσθέτει ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να αναλάβει τις δεσμεύσεις που δρομολογούνται, για να καταλήξει ότι πρέπει να αποφασίσει ο λαός για αυτήν την πορεία.

Ποινές με αναστολή για τα εξοπλιστικά

Ποινές από 10 έως 16 χρόνια κάθειρξη με αναστολή και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα επέβαλε χτες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 17 κατηγορούμενους για την υπόθεση της προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος «Sonak» από το Στρατό Ξηράς. Απαλλακτική ήταν η πρόταση του εισαγγελέα. Τελικώς, το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους με τα ελαφρυντικά (κατά περίπτωση) του προτέρου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης είναι ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος, καθώς και στελέχη του ΥΠΕΘΑ, που κατηγορούνται ότι με πράξεις και παραλείψεις τους ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ, κάτι που το αρνούνταν.

Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη: 16 χρόνια με αναστολή στους Θ. Λιακουνάκο και Ηλ. Αρκουμανέα, πρώην ιδιοκτήτη και υψηλόβαθμο στέλεχος της «Sonak» και στους πρώην γενικούς γραμματείς Εξοπλισμών Γ. Κολλίρη και Ευ. Βασιλάκο. 10 χρόνια με αναστολή σε όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, Κάντα (πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εξοπλισμών), Αρβανιτάκη, Βλάχο, Χατζηνάκη, Πετρόπουλο, Αντωνακόπουλο, Δελατόλλα, Κουλούρα, Λεονταρίτη, Ηρακλείδη, Ντούμα, Κλάρα, Πατσιαούρα.

Επιδίκασε επίσης στο Δημόσιο αποζημίωση 48.408.000 ευρώ και χρηματικές ποινές από 100.000 ευρώ στους Λιακουνάκο, Αρκουμανέα, Κολλίρη και Βασιλάκο και από 50.000 ευρώ για τους υπόλοιπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ