ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί και η Κίνα

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ βρίσκεται από χτες στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Ρι Γιονγκ-χο, χτες, στην Πιονγιάνγκ
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Ρι Γιονγκ-χο, χτες, στην Πιονγιάνγκ
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Η Κίνα θα καθορίσει τις «κινήσεις» της σχετικά με την Κορεατική Χερσόνησο απαιτητικά και με την προσοχή της στραμμένη στις μακροπρόθεσμες «ισορροπίες», όπως επιβεβαίωσε και η επίσκεψη που ξεκίνησε χτες στην Πιονγιάνγκ ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι. Είχε προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής Νότιας και Βόρειας Κορέας, όπου οι ηγέτες των δύο χωρών Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσαν επίσημα την έναρξη συνομιλιών για την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης που «εκκρεμεί» μετά τον πόλεμο του 1950-1953, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι πρώτες πληροφορίες του «Σινχουά» από την Πιονγιάνγκ εμφάνιζαν τον Ουάνγκ να εκφράζει ευχές για την «ομαλή» και με «ουσιαστική πρόοδο» διεξαγωγή της Συνόδου ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας. Η Σύνοδος αυτή αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές Ιούνη, ως μέρος των ευρύτερων διεργασιών, που συνδέονται τόσο με προσπάθειες για εξεύρεση (ωφέλιμου για ισχυρά μονοπώλια) συμβιβασμού όσο και με ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που παραμένουν βαθιές.

Η κατάσταση στη Χερσόνησο βαραίνει σημαντικά για το συσχετισμό δνάμεων σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, όπως δείχνει άλλωστε και η ισχυρή, στρατιωτική και όχι μόνο, παρουσία των ΗΠΑ που διατηρήθηκε στη Χερσόνησο όλα τα χρόνια, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση της δεκαετίας του '50 στη Χερσόνησο.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν που - σύμφωνα με εκπρόσωπό του - ξεκαθάρισε ότι «τα στρατεύματα των ΗΠΑ, τα οποία σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, είναι ένα ζήτημα που αφορά τη συμμαχία ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχει καμιά σχέση με την υπογραφή συμφωνιών ειρήνης».

Από την άλλη μεριά, είναι σαφές ότι το ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων για την περιοχή μεγαλώνει, από όλες τις σκοπιές, και πάνω σε αυτό θα «πατήσουν» και επενδυτικοί σχεδιασμοί που ήδη «φουντώνουν», στον απόηχο και της πρόσφατης διακορεατικής Συνόδου. Μάλιστα, σύμφωνα με κορεατικά ΜΜΕ, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος έδωσε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη - κατά την πρόσφατη συνάντησή τους - μια σειρά επιχειρηματικά σχέδια για τα οποία οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν με γειτονικές χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και τα μέλη της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι στις 9 Μάη θα βρεθούν στο Τόκιο οι ηγέτες Ιαπωνίας - Κίνας - Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο των τριμερών Συνόδων Κορυφής που ξεκίνησαν το 2008.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Εντονο ενδοαστικό παζάρι και εγκλωβισμένος λαός

Ενα νέο «επεισόδιο» στην ενδοαστική αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αρμενία αναμένεται στις 8 Μάη, αφού τότε το Κοινοβούλιο της χώρας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί η νέα ψηφοφορία για την εκλογή πρωθυπουργού. Ο μοναδικός υποψήφιος Νικόλ Πασινιάν, που προέρχεται από την αντιπολίτευση, δεν πήρε την απαιτούμενη πλειοψηφία από τους 105 βουλευτές, κατά την ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Τρίτης, αλλά μόνο 45 υπέρ ψήφους από τους 100 παρόντες βουλευτές.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οπαδοί της αντιπολίτευσης ξαναβγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα Ερεβάν, στήνοντας μπλόκα σε κάποιους δρόμους που οδηγούν σε κυβερνητικά κτίρια, όπως και σε αυτόν που οδηγεί στο αεροδρόμιο. Οι διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και πάνω από 15 μέρες, όταν ο Σερζ Σαρκισιάν, ηγέτης του φιλελεύθερου και φιλορωσικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εκλέχτηκε πρωθυπουργός στις 17 Απρίλη, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων που διοργάνωσε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης «Συμφωνία Πολιτών», με επικεφαλής τον Νικόλ Πασινιάν, δημοσιογράφο. Στη συνέχεια, ο Σαρκισιάν που είχε προηγουμένως δυο θητείες ως Πρόεδρος, ανακοίνωσε την παραίτησή του «για το καλό της χώρας».

Αυτό που συμβαίνει στην Αρμενία είναι ότι τμήματα της αστικής τάξης καταφέρνουν να εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις κάτω από τις δικές τους σημαίες και τις επιλογές για συνδέσεις με ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Η Αρμενία έως τώρα συμμετέχει σε όλες τις συμμαχίες όπου επικεφαλής είναι η Ρωσία, ενώ το κόμμα «Συμφωνία Πολιτών» επιδιώκει μεγαλύτερη σύνδεση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πάντως, ο Πασινιάν διαβεβαίωνε χτες ότι θέλει να παραμείνει η Αρμενία στην Ευρασιατική Ενωση, θέλει η «στρατηγική συνεργασία» με τη Ρωσία να συνεχιστεί, αλλά θέλει και καλές σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, σημείωσε ότι αν γίνει πρωθυπουργός, θα διεκδικήσει να καταργηθεί η βίζα των Αρμενίων πολιτών προς την ΕΕ.

Ο Κάρεν Καραπετιάν, υπηρεσιακός πρωθυπουργός, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυβερνητικού αδιεξόδου, κάτι που δείχνει ότι το ενδοαστικό παζάρι είναι ανοιχτό. Πάντως, στην Ουκρανία η επιλογή της αστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς να παζαρεύει και με τη Ρωσία και με την ΕΕ είχε αποτέλεσμα την έντονη πολεμική σύγκρουση.

ΕΚΘΕΣΗ «SIPRI»
Οι στρατιωτικές δαπάνες αποτυπώνουν τον οξυμένο ανταγωνισμό

Συνεχίστηκε η αυξητική τάση και το 2017

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Συνεχίζεται η αυξητική τάση των παγκόσμιων δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI). Το 2017 δαπανήθηκαν παγκοσμίως 1,739 τρισ. δολάρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που αντιστοιχούν σε αύξηση 1,1% σε σχέση με το 2016.

Πρώτες στις στρατιωτικές δαπάνες παραμένουν οι ΗΠΑ, με 610 δισ. δολάρια, δηλαδή περισσότερα απ' ό,τι οι 7 πρώτες χώρες μαζί. Η Κίνα, που αυξάνει σταθερά τις στρατιωτικές της δαπάνες για πάνω από δυο δεκαετίες, δαπάνησε 228 δισ. δολάρια, κατά 5,6% περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στην τρίτη θέση η Σαουδική Αραβία - εκτοπίζοντας τη Ρωσία - με σχεδόν 70 δισ. δολάρια (αύξηση κατά 9,2%). Η Ρωσία, με 66 δισ. δολάρια, σημειώνει μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες και βρίσκεται πλέον στην τέταρτη θέση. Παρότι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί παραμένουν προτεραιότητα της ιμπεριαλιστικής δύναμης, οι ερευνητές του SIPRI υποστηρίζουν ότι η μείωση οφείλεται σε οικονομικά προβλήματα. Στην πέμπτη θέση η Ινδία, αυξάνοντας τις δαπάνες κατά 5,5% σε σχέση με το 2016.

Στις περιοχές που εξελίσσονται ή υποβόσκουν συγκρούσεις, καθώς οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αποτυπώνεται και η μεγαλύτερη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. H Μέση Ανατολή είναι η περιοχή με μια μεγάλη αύξηση των δαπανών, με πολλές χώρες της περιοχής (Σαουδική Αραβία, Ομάν, Κουβέιτ, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ) να δαπανούν ένα μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού τους σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. «Στη Σαουδική Αραβία είναι σχεδόν το 10% του προϋπολογισμού. Αυτό δείχνει πώς αντιλαμβάνονται οι χώρες αυτές τη θέση τους στην περιοχή. Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας διαφαίνεται, επίσης, πώς βλέπει το Ιράν», σημειώνουν ερευνητές του Ινστιτούτου.

Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 12%. Επίσης, αύξηση στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς παρατηρείται και στην υποσαχάρια Αφρική.

Οι στρατιωτικές δαπάνες των 29 χωρών του ΝΑΤΟ το 2017 ανήλθαν σε περίπου 900 δισ. δολάρια, αντιστοιχώντας στο 52% των συνολικών δαπανών παγκοσμίως.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σεισμός 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες το πρωί σε ορεινή, αραιοκατοικημένη περιοχή του νοτίου Ιράν, προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 31 ατόμων, εκ των οποίων οι 18 μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Καθαρή έξοδο» από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, επειδή αυτό θα δώσει στη Βρετανία τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται διμερείς εμπορικές συμφωνίες, απαίτησαν χτες πάνω από 60 ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί βουλευτές από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ζητώντας της να αποσύρει πρόταση για τελωνειακή σύμπραξη με την ΕΕ.

ΦΟΙΝΙΞ.-- Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων εκπαιδευτικών στην πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ, που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις από την περασμένη βδομάδα με κεντρικό αίτημα την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία, ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να σταματήσουν τις απεργίες εφόσον η πολιτειακή βουλή εγκρίνει σχέδιο μισθολογικών αυξήσεων τουλάχιστον 10% και αύξησης γενικότερων δημόσιων εκπαιδευτικών δαπανών.

ΗΠΑ
Τριβές για τις έρευνες της «ρωσικής ανάμειξης»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Μπερδεύεται» το κουβάρι της υπόθεσης ερευνών του ανεξάρτητου ερευνητή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016. Αφορμή δίνει η χτεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», πως ο Μιούλερ μελετά το ενδεχόμενο να κλητεύσει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να καταθέσει σε σώμα ενόρκων, σε περίπτωση που αρνηθεί να απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις περίπου 50 θεμάτων που αφορούν το πλαίσιο των ερευνών.

Μπροστά σε αυτές τις αποκαλύψεις, ο Τραμπ αντέδρασε επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι έχει εξαπολυθεί εναντίον του ίδιου και του επιτελείου συνεργατών του «κυνήγι μαγισσών».

«Ανησυχεί» η Γερμανία για τον «εμπορικό πόλεμο»

ίΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τις ανησυχίες για τους ενδοϊμπεριαλιστικούς «τριγμούς» εντός της ΕΕ και για την κοινή στάση που πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στις ΗΠΑ, εξέφρασε σε χτεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ARD» ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ.

Οπως είπε, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη κατάσταση, που απαιτεί μια «δίκαιη λύση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αμερικανών». «Η ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει ποια πράγματα είναι πρόθυμη να συζητήσει», δήλωσε ο Αλτμάιερ και τάχθηκε υπέρ της μείωσης των δασμών και της επέκτασης των ανοιχτών αγορών, με μόνιμη εξαίρεση της ΕΕ από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και όχι για την παράταση ενός μήνα που δόθηκε. Ο ίδιος αναγνώρισε διαφορές με τη Γαλλία στη στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Ερωτηθείς για το εάν θα ήταν ευκολότερο να βρεθεί μια κοινή στάση με τη Γαλλία ή να διαμορφωθεί μια προσφορά προς τις ΗΠΑ, δήλωσε: «Και τα δύο είναι εξίσου δύσκολα».

Προτεραιότητα για τη Γερμανία είναι να εξασφαλίσει μια ευρεία συμφωνία για μείωση των δασμών σε μια σειρά προϊόντων. Η Γαλλία έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στο χάλυβα και το αλουμίνιο και ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους για λύση. Επιμένει, ωστόσο, ότι θα το συζητήσει μόνο εάν έχει διαβεβαιώσεις πως η ΕΕ θα εξαιρεθεί μόνιμα από τη μονομερή αύξηση των δασμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ