ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΥΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ

Τη Δευτέρα 14/5 στις 7 μ.μ.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν στις 14 Μάη 2018 την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο στην πράξη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και βάζοντας νέα «φωτιά» στο Παλαιστινιακό και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ, τη Δευτέρα 14 Μάη στις 7 μ.μ. ενάντια στην πράξη αναγνώρισης - από τις ΗΠΑ - της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην παλαιστινιακή πρεσβεία για να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της ΕΕΔΥΕ στο μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, που είναι ένας ακόμα μοχλός της ισραηλινής επιθετικότητας ενάντια στους Παλαιστίνιους και καταδικάζει την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης. Απαιτεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση της Βουλής, του Δεκέμβρη 2015, και να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Και η Παραγουάη μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μετά τις ΗΠΑ και την Ουρουγουάη, χτες και η Παραγουάη αποφάσισε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία της στη χώρα.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Παραγουάης Οράσιο Καρτές ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μεταβεί στο Ισραήλ στις 21 ή 22 Μάη, ώστε να παραστεί στα εγκαίνια της νέας πρεσβείας της χώρας του στην Ιερουσαλήμ.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε πέντε μέρες πριν ανοίξει η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, που θα λειτουργήσει προσωρινά στο κτίριο του αμερικανικού προξενείου σε νότια συνοικία της πόλης.

Το ίδιο 24ωρο, αντιδράσεις προκάλεσε εντός και εκτός Ισραήλ η πρόωρη αποφυλάκιση του Γαλλοϊσραηλινού στρατιώτη Ελόρ Αζαριά, που είχε καταδικαστεί σε 18μηνη κάθειρξη επειδή το 2016, σε ηλικία 19 ετών, σκότωσε έναν νεαρό Παλαιστίνιο στη Χεβρώνα, μολονότι εκείνος ήταν τραυματισμένος και πεσμένος στο έδαφος, χωρίς να μπορεί να βλάψει κανέναν.

Πάντως ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, συνεχίζει την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική. Στη Βενεζουέλα υπέγραψε συμφωνίες διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς (εκπαίδευση, με υποτροφίες για Παλαιστίνιους φοιτητές, οικονομία, με δημιουργία κοινού ταμείου, εξορυκτική βιομηχανία), ενώ δέχτηκε την αλληλεγγύη της κυβέρνησης της χώρας στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων για ελεύθερη και κυρίαρχη πατρίδα. Επόμενοι σταθμοί του Αμπάς είναι η Κούβα και η Χιλή.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αντιπαραθέσεις και «γέφυρες»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι εμπορικές κόντρες μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών μονοπωλίων μεταφέρθηκαν χτες το βράδυ και στην τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίγκ, ώρες αφότου κινεζικές οικονομικές υπηρεσίες διαπίστωσαν στο Χονγκ Κονγκ την κατά 21,5% αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος με τις ΗΠΑ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ωστόσο ο Σι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης, παρατήρησε «διπλωματικά» πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ «βρίσκονται σε σημαντικό στάδιο» και πως η οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών είναι ταυτόχρονα «και τροχοπέδη αλλά και προπέλα». Τόνισε ότι δίνει «μεγάλη σημασία» στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων και στην καλή συνεργασία με τον Τραμπ, και ότι οι δύο χώρες «θα πρέπει να διατηρήσουν τον αλληλοσεβασμό και τα αμοιβαία οφέλη, και να εστιάσουν στη συνεργασία και στον έλεγχο των διαφορών»

Νωρίτερα και ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Κινέζο ομόλογό του «φίλο», προβλέποντας ότι «καλά πράγματα θα συμβούν» στο θέμα του εμπορίου.

Η εξέλιξη σημειώνεται αφότου κατέληξαν σε αδιέξοδο οι διήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Κίνας στο Πεκίνο, με βασικά θέματα στο τραπέζι τις έντονες οικονομικές και εμπορικές διαφορές και την απαίτηση του Τραμπ για μείωση του εμπορικού ελλείμματος με την Κίνα κατά 200 δισ. δολάρια σε δύο χρόνια. Σε αυτό το κλίμα όξυνσης των αντιπαραθέσεων, ανακοινώθηκε πως οι διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν την επόμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται η άφιξη κινεζικής υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης και στενό σύμβουλο του Σι, Λίου Χε.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Παρανοϊκή» χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον την πρόταση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για πρόσβαση στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ μετά το Brexit, εκτιμώντας ότι μπορεί να δημιουργήσει «γραφειοκρατικό μαίανδρο» . Η Μέι προτείνει το Ηνωμένο Βασίλειο να συγκεντρώνει για λογαριασμό της ΕΕ τους τελωνειακούς δασμούς για τα αγαθά που θα διέρχονται από το έδαφός της και προορίζονται για την αγορά των «27» και να επιβάλλει τους βρετανικούς φόρους για τα αγαθά που θα προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο. Μολονότι η πρόταση απορρίφθηκε την περασμένη βδομάδα από την πλειοψηφία των υπουργών, φαίνεται πως παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης και μία δεύτερη «λύση», που προϋποθέτει τεχνολογική υποστήριξη και υποδομές, τη στιγμή που το Λονδίνο έχει δεσμευτεί να μην εγκαταστήσει τέτοιες υποδομές στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος υπουργός Οικονομίας Ντούσαν Βούγιοβιτς παραιτήθηκε χτες, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Είχε διατελέσει κατά το παρελθόν οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Με ενδοαστικό συμβιβασμό ο νέος πρωθυπουργός

Ο μοναδικός υποψήφιος, Νικόλ Πασινιάν, μετά από συμβιβασμό ανάμεσα σε αστικές δυνάμεις, εκλέχτηκε χτες πρωθυπουργός της Αρμενίας μετά από μερικές βδομάδες αντιπαραθέσεων. Ο επικεφαλής του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, «Συμφωνία Πολιτών», πρώην δημοσιογράφος, πήρε τελικά 59 ψήφους σε σύνολο 105 βουλευτών του Κοινοβουλίου (παρόντες ήταν οι 101 - τον καταψήφισαν 42) αφού 15 βουλευτές του έως τώρα κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ψήφισαν υπέρ του. Θυμίζουμε ότι το φιλελεύθερο αυτό κόμμα με σαφή φιλορωσική στάση εξέλεξε πρωθυπουργό στις 17 Απρίλη τον Σερζ Σαρκισιάν (ήταν για δύο θητείες Πρόεδρος της χώρας), ο οποίος εν μέσω διαδηλώσεων αναγκάστηκε σε παραίτηση. Ο Πασινιάν την 1η Μάη απέτυχε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία και στο μεταξύ προχώρησαν τα παζάρια για να μπορέσει να εκλεγεί χτες 8 Μάη. Η καθοριστική στήριξη των 15 βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υποστηρίζεται ότι έγινε στο όνομα της «σταθερότητας της χώρας», αλλά δεν αναιρεί τις διαφορές.

Ο Πασινιάν πάντως στις πρώτες του δηλώσεις διαβεβαίωνε ότι θα συνεχίσει τη «στρατηγική συνεργασία» με τη Ρωσία, η Αρμενία θα παραμείνει στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (τη συμμαχία με επικεφαλής την καπιταλιστική Ρωσία, που προέκυψε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού), όπως και στην Ευρασιατική Ενωση και τον Οργανισμό Συλλογικής Αμυνας και Ασφάλειας (επίσης συμμαχίες της Ρωσίας). Ταυτόχρονα όμως δήλωσε ότι θα επιδιώξει στενότερες σχέσεις με την ΕΕ και θα διεκδικήσει κατάργηση της βίζας, με τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ιράν και τη Γεωργία που είναι γειτονικές της χώρες. Επίσης, δήλωσε ότι αύριο μεταβαίνει στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ (ή Αρτσαχ), περιοχή που διεκδικεί το Αζερμπαϊτζάν και αποτελεί μια εστία «παγωμένης σύγκρουσης», την οποία είπε ότι «επιθυμεί να λύσει με βάση το διεθνές δίκαιο».

Οπως όλα δείχνουν, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε μπορεί να είναι ιδιαίτερα εύθραυστος, καθώς τώρα ξεκινάνε οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού που προτείνει ο πρωθυπουργός που πρέπει να καταληχθεί τις επόμενες 5 μέρες. Στη συνέχεια θα ψηφιστούν οι προγραμματικές δηλώσεις σε διάστημα ενός μήνα περίπου από τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν αυτά δεν γίνουν εφικτά προκηρύσσονται νέες εκλογές. Οπως και να έχει, από τα παζάρια των αστών ή την επιλογή των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών οι λαϊκές δυνάμεις δεν έχουν να περιμένουν τίποτε. Ο δικός τους μονόδρομος είναι μόνο στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

ΡΩΣΙΑ
Επανεξελέγη πρωθυπουργός ο Μεντβέντεφ

Οπως αναμενόταν, η Κρατική Δούμα της Ρωσίας ενέκρινε τη νέα θητεία του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη θέση του πρωθυπουργού, όπως είχε προτείνει ο Πρόεδρος Πούτιν. Από τους 433 βουλευτές, οι 374 από την «Ενωμένη Ρωσία» και τους «Φιλελεύθερους» του Ζιρινόφσκι υπερψήφισαν την υποψηφιότητα, και την καταψήφισαν 56 από το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη «Δίκαιη Ρωσία».

Ο 52χρονος αστός πολιτικός είναι στο πόστο από το 2012, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της χώρας από το 2008 έως το 2012, με πρωθυπουργό τον Πούτιν. Ο Μεντβέντεφ έχει μια βδομάδα για να παρουσιάσει στον Πούτιν τις προτάσεις του για το νέο υπουργικό συμβούλιο, όπου μάλλον δεν αναμένονται και πολλές αλλαγές, στα βασικά τουλάχιστον πόστα. Από τις πρώτες του τοποθετήσεις δήλωσε ότι θα κινηθεί στις κατευθύνσεις της «στρατηγικής για το 2024» που εξήγγειλε ο Πούτιν, δηλαδή ενίσχυσης του κεφαλαίου, και απερίφραστα εκτίμησε ότι η «αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες είναι απαραίτητη».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα συνάντηση των ηγετών Κίνας - Βόρειας Κορέας

ΝΤΑΛΙΑΝ - ΤΟΚΙΟ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες οι ηγέτες της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αυτήν τη φορά στην πόλη Νταλιάν, στη βορειοανατολική κινεζική επαρχία Λιαονίνγκ. Ο Κιμ έφτασε τη Δευτέρα στην Νταλιάν και οι επαφές του ολοκληρώθηκαν χτες, χωρίς να έχει ανακοινωθεί εκ των προτέρων η άφιξή του στην Κίνα. Είναι η δεύτερη φορά που οι δυο τους συναντιούνται μέσα σε λιγότερο από τρεις βδομάδες, αφού στα τέλη Απρίλη ο Κιμ είχε βρεθεί στο Πεκίνο για τέσσερις μέρες. Πρόκειται για επαφές ενδεικτικές της έντονης διπλωματικής κινητικότητας σε Ασία και Ειρηνικό, όπου τις επόμενες βδομάδες αναμένεται η συνάντηση του Κιμ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση δεν έχει οριστικοποιηθεί επίσημα, ωστόσο πιθανολογείται γύρω στα τέλη Μάη - αρχές Ιούνη.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», Σι και Κιμ «σε μια εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα» είχαν μια ολόπλευρη και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις Κίνας - Βόρειας Κορέας και για κρίσιμα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ έφτασε χτες στο Τόκιο, όπου αναμένεται να συμμετάσχει στην 7η Συνάντηση των ηγετών Ιαπωνίας - Κίνας - Νότιας Κορέας. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού στην Ιαπωνία μετά από 8 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ