ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη βδομάδα

MotionTeam

Ψηφίζεται την ερχόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το άσυλο, του οποίου οι ρυθμίσεις κινούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό του αντιδραστικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 7, που προβλέπει τον γεωγραφικό περιορισμό σε βάρος των προσφύγων, δηλαδή τον διπλό τους εγκλωβισμό, τον οποίο αν παραβιάσουν προβλέπεται η τιμωρία της στέρησης στέγασης και σίτισης!

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, όπου με την ψηφοφορία επί των άρθρων ολοκληρώθηκε και η συζήτηση του νομοσχεδίου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα όχι μόνο υπερθεμάτισαν για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ασκώντας κριτική σε κάποια επιμέρους διαχειριστικά θέματα, αλλά προέτρεψαν την κυβέρνηση να προχωρήσει με ακόμα πιο τολμηρά βήματα στην καταστολή σε βάρος των μεταναστών.

Ενδεικτικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, διέκρινε «αδυναμία αντιμετώπισης» στη «διαχείριση των πυλών εξόδου της χώρας» και έφερε ως παράδειγμα ότι «χτες, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που εξυπηρετεί το λιμάνι της Πάτρας, δήλωσε ότι θέλει επιπλέον εγγυήσεις για την ασφάλεια των πλοίων της από τις επιδρομές των παράνομων μεταναστών».

Αντίστοιχα, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ (Κίνημα Αλλαγής), Θ. Παπαθεοδώρου, ζήτησε την ακόμα πιο αυστηρή επιβολή του «γεωγραφικού αποκλεισμού», όπως είπε, «ώστε να υπάρξει, αν θέλετε, και η δική μας η συμμετοχή στα θετικά σημεία, τα οποία έχει το νομοσχέδιο». Οσο για τον αγορητή της Χρυσής Αυγής, Π. Ηλιόπουλο, είπε ότι καταψηφίζει επειδή το νομοσχέδιο «μιλάει για τους άεργους, χωρίς διαβατήρια λαθρομετανάστες, στους οποίους δίνετε μηνιαίο βοήθημα, στέγη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δικαίωμα στην εργασία», δίνοντας ένα ακόμα ρεσιτάλ ρατσισμού.

Διαιώνιση του εγκλωβισμού με ακόμα πιο αντιδραστικούς όρους

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, ανέδειξε ξανά ότι πρόκειται για ένα απάνθρωπο και βάρβαρο νομοσχέδιο, το οποίο «υλοποιεί την απόφαση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που εμείς από την αρχή έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα, γιατί είναι μια επικίνδυνη, απαράδεκτη συνθήκη, αποτέλεσμα ενός παζαριού μεταξύ της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και της άρχουσας τάξης της Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «καταπατά δικαιώματα των κατατρεγμένων προσφύγων από τη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου», ενώ «διαιωνίζει τον διπλό εγκλωβισμό στα νησιά, με πρόσθετους αντιδραστικούς όρους».

Οσον αφορά τις συντμήσεις που προβλέπονται για τη διαδικασία έκδοσης ασύλου, τόνισε ότι πρόκειται για ρυθμίσεις με τις οποίες «ο αιτών διεθνή προστασία μπορεί πολύ εύκολα να χάσει το δικαίωμα για άσυλο και να μπει στα κέντρα κράτησης για απέλαση κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου», ενώ προδιαγράφουν ακόμα πιο μαζικές απελάσεις.

Απαντώντας στις επικρίσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, προς το ΚΚΕ, ο οποίος είχε αναφέρει για τις κινητοποιήσεις στη Λέσβο που έγιναν ενάντια στην κυβερνητική φιέστα, οι οποίες ήταν και έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, ότι «προσέξτε μήπως όταν "τραβάει" αυτό το πράγμα στο τέλος, μήπως δεν υλοποιούνται οι πολιτικές επιδιώξεις του καθενός που το κάνει, αλλά οι πολιτικές επιδιώξεις άλλων φασιστικών ομάδων», η Δ. Μανωλάκου τόνισε: «Θεωρούμε ότι πάει πολύ να λέτε ότι το τραβάμε και έτσι ευνοούνται οι πολιτικές επιδιώξεις των φασιστικών ομάδων. Οι φασίστες αξιοποιούν και καπηλεύονται υπαρκτά προβλήματα, που απορρέουν από αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές, αλλά και με τη μεταναστευτική που εγκλωβίζει πρόσφυγες στα νησιά σε άθλιες συνθήκες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και σε ό,τι αφορά τη Λέσβο το ΚΚΕ ήταν σαφέστατο. Οχι μόνο καταδίκασε και κατήγγειλε τις φασιστικές ναζιστικές ομάδες, αλλά εμείς είπαμε και καλέσαμε το λαό και της Λέσβου και των άλλων νησιών του Β. Αιγαίου, να γυρίσει την πλάτη και στα φασιστικά μορφώματα, αλλά και στις κοροϊδίες της κυβέρνησης. Γιατί αποπροσανατολίζουν και συγκαλύπτουν τους πραγματικούς υπεύθυνους στοχοποιώντας ανθρώπους απελπισμένους και ξεριζωμένους».

Εθνοφύλακας - χρυσαυγίτης φωτογραφίζεται με τον Π. Καμμένο

Ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε «στρατιωτικά θέματα» (kranosgr), όπως επίσης ακροδεξιά και φασιστικά ιστολόγια, προβάλλουν τελευταία και πλασάρουν συγκεκριμένο εθνοφύλακα από τη Δράμα, ο οποίος είναι χρυσαυγίτης και έχει καταδικαστεί πρωτόδικα το 2015, μαζί με άλλους δύο, για κακούργημα. Μάλιστα, το δικαστήριο έχει αναγνωρίσει και το ρατσιστικό κίνητρο. Ο συγκεκριμένος έχει φωτογραφηθεί «αλά μπρατσέτα» με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο, αλλά και με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Μπαντέμη, πρώην πυρηνάρχη Δράμας της Χρυσής Αυγής, που έχει πει μεταξύ άλλων ότι η Χρυσή Αυγή «πρεσβεύει τον λαϊκό εθνικισμό - εθνικοσοσιαλισμό» κι ότι ο Χίτλερ είναι «ιστορικό πρόσωπο», γιατί «εφάρμοσε ένα κομμάτι του εθνικοσοσιαλισμού έτσι όπως έπρεπε». Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 χρόνια και 10 μήνες ως επικεφαλής της επίθεσης σε βάρος δύο ομογενών γυναικών από την Αλβανία, στο Μεταξουργείο το 2011. Η υπόθεση περιλαμβάνεται στη δικογραφία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Αυτός ο χρυσαυγίτης διαφημίζεται από τις παραπάνω ιστοσελίδες ως έφεδρος - εθνοφύλακας που εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται με πολεμοφόδια από τον ελληνικό στρατό, «έχει συμμετάσχει με την ομάδα Δούρειος Ιππος της Δράμας καθώς και με το Τάγμα Εθνοφυλακής της περιοχής στις περισσότερες ασκήσεις που έχουν γίνει». Ανάμεσα σε αυτές και στην αποκαλούμενη Πανελλήνια Ασκηση Εφέδρων «Μακεδονομάχος 2018».

Τον διαφημίζουν επίσης ως «έφεδρο λοχίας Καταδρομών και άριστο ελεύθερο σκοπευτή», με τη φιλοχουντική εφημερίδα «Στόχος» να τον αποκαλεί «sniper έτοιμο για όλα» και να εύχεται ότι «θα τους στέλνει στον Αλλάχ από μακρυά» (sic). Αναφέρουν, τέλος, ότι έχει «τιμηθεί αρκετές φορές για την πολυετή του προσφορά», όπως δείχνουν άλλωστε και οι φωτογραφίες στις οποίες ποζάρει με κυβερνητικά στελέχη.

Διάσωση μεταναστών και προσφύγων

Στο Ηράκλειο βρίσκονται ασφαλείς από χτες οι μετανάστες - πρόσφυγες που εντοπίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας ανοιχτά των Καλών Λιμένων σε αλιευτικό σκάφος, μετά από κλήση για βοήθεια που πραγματοποίησε ένας επιβάτης του, μέσω του 112, διεθνούς αριθμού έκτακτης ανάγκης.

Οι 53 μετανάστες και πρόσφυγες μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις δέχτηκαν τελικά να οδηγηθεί το σκάφος στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου μετά την καταμέτρηση, την παροχή αναγκαίων ειδών και περίθαλψης, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και για το λόγο αυτό επιθυμούσαν να φτάσουν στην Ιταλία. Ολοι τους οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, για ταυτοποίηση και αποτυπώματα. Μεταξύ των προσφύγων - μεταναστών είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς και τρεις άνδρες που φέρεται να είναι οι διακινητές. Οσοι διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα θα είναι ελεύθεροι να μετακινηθούν όπου επιθυμούν, ενώ για τους υπόλοιπους θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Εξάλλου, αύξηση στις προσφυγικές ροές από τον Εβρο καταγράφηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Απρίλη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.μ καταγράφηκαν στη Θράκη 3.986 μετανάστες και πρόσφυγες που διέσχισαν τα σύνορα, όταν ο αριθμός αυτός το Μάρτη ήταν 1.658. Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα προβλήματα από τις αυξημένες ροές των προηγούμενων ημερών αποτυπώνονται ήδη στα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας, που πλέον είναι γεμάτα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στα δύο κέντρα της Θεσσαλονίκης, όπου οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται είναι διπλάσιοι σε αριθμό από αυτόν της χωρητικότητάς τους.

Σύλληψη 14 ατόμων

Στη σύλληψη 14 ατόμων στην Αττική και την επαρχία προχώρησε η «Αντιτρομοκρατική», με συντονισμένη επιχείρηση που ξεκίνησε χτες το πρωί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για άτομα που χρηματοδοτούσαν άτομο το οποίο είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε επίθεση σε πολιτικό πρόσωπο.

Τα χρήματα φέρεται, κατά τις αρχές, να προέρχονται από ληστείες, ενώ όπως έγινε γνωστό, οι κατηγορούμενοι κατέθεταν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο φέρεται ότι εμπλέκεται κρατούμενος των φυλακών για «τρομοκρατία», που είχε συλληφθεί για την υπόθεση αποστολής παγιδευμένου δέματος στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Αυτός ο λογαριασμός είχε ανοιχτεί με πλαστή ταυτότητα. Τα ποσά που κατέθεταν οι κατηγορούμενοι ήταν συνήθως μικρά κάθε φορά, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί το συνολικό ποσό που έχει διακινηθεί μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού.

Οι συλληφθέντες - μετά από εντάλματα του ειδικού εφέτη ανακριτή - είναι έντεκα άνδρες και τρεις γυναίκες, από τους οποίους ο ένας είναι αλβανικής υπηκοότητας. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι εφτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν χτες στην Εισαγγελία Εφετών Αθήνας, ενώ οι υπόλοιποι εφτά αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα.

Σύσκεψη φορέων για τη χωματερή της Φυλής

Σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αττική καλούν σε σύσκεψη με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή και για διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μάη, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ζεφυρίου. Τα σωματεία και οι φορείς που καλούν είναι: Συνδικάτο Οικοδόμων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου - Καματερού, Σύλλογος Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιλίου - Αγ. Αναργύρων - Πετρούπολης, Σωματείο Συνταξιούχων Ασπροπύργου, Σύλλογοι Γυναικών Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Μενιδίου και Ιλίου (ΟΓΕ).

Περιοδείες σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς

Ενόψει της εκδήλωσης που διοργανώνει την Πέμπτη 10 Μάη η ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Πυρασφάλεια και δασοπροστασία» (βλ. σελ. 3), κλιμάκια των ΚΟ Αττικής οργανώνουν περιοδείες σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στην Αττική.

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 9 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-- Στις 7.30 π.μ., ο Βαγγέλης Ρεμπάπης θα επισκεφτεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορωπίου.

-- Στις 7 π.μ., κλιμάκια του ΚΚΕ θα επισκεφτούν τη διοίκηση της ΠΥ Αθηνών στην Ομόνοια και την ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο.

-- Στις 9 π.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ θα επισκεφτεί το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος στη Μουρούζη.

-- Στις 12 μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ θα επισκεφτεί το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ