ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια «ευρωΝΑΤΟικής ολοκλήρωσης»

Eurokinissi

«Δεν βλέπω κανένα άλλο μέλλον για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, από εκείνο της ΕΕ. Καμία εναλλακτική λύση, κανένα σχέδιο β'. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και ανήκουν στην κοινότητά μας».

Οι ορθές - κοφτές «προειδοποιήσεις» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, την περασμένη Πέμπτη, στην πρώτη μετά από 15 χρόνια Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, είναι παραπάνω από ενδεικτικές για το περιεχόμενο της συζήτησης και για την επιτάχυνση των σχεδίων για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, σε αντιπαράθεση με τα σχέδια των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών κρατών, πρώτα απ' όλα της Ρωσίας.

Στην άλλη τους «όψη», τα σχέδια αυτά τα «υπογράφουν» οι επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων για μετατροπή της περιοχής σε «κόμβο» μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων από και προς την ΕΕ, έτσι όπως καταγράφονται και στη διακήρυξη της Συνόδου. Λόγος γίνεται για την οικοδόμηση ενός «πυκνού δικτύου συνδέσεων» μεταξύ των κρατών και με την ΕΕ, που χαρακτηρίζεται «ζωτικής σημασίας», για τη δέσμευση για «ουσιαστική ενίσχυση της συνδεσιμότητας (...) σε όλες τις διαστάσεις της, Μεταφορές, Ενέργεια, ψηφιακή οικονομία» κ.ά. Επίσης, για την προώθηση ενός περιβάλλοντος «φιλικού» προς τις επενδύσεις, με προτεραιότητα στη λεγόμενη «ενεργειακή ασφάλεια», για τη μεταφορά «τεχνογνωσίας», ώστε να προχωρήσουν αστικές μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμοί, και για την αντιμετώπιση των «κοινών προκλήσεων» σε «ασφάλεια» και μετανάστευση.

Παράλληλα, η ενταξιακή διαδικασία για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων (πλην Σερβίας και Μαυροβουνίου, για τα οποία έχει ήδη αρχίσει) θα απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, όπου θα αποφασιστεί αν θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κρίσιμο ρόλο ως προς αυτό θα παίξει η πρόοδος των διαπραγματεύσεων και των δύο αυτών κρατών με την Ελλάδα για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων.

«Κεντρικό πρόταγμα» για τη στρατηγική του κεφαλαίου

Η ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε, δεν κρύβει τη «φιλοδοξία» της, για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης και των στόχων της τελευταίας, να παίξει ρόλο σημαιοφόρου των επικίνδυνων σχεδιασμών ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ως προς αυτό, ο Αλ. Τσίπρας ήταν γλαφυρός, σημειώνοντας ότι η «αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή αποτελεί κεντρικό στόχο της χώρας μας» και «κεντρικό πρόταγμα για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, να ανακτήσουμε έναν ρόλο ουσιαστικό, εποικοδομητικό, ηγετικό στην περιοχή της Βαλκανικής».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες για «συνεργασία και συνανάπτυξη» και «για ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς και ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος ήρθε ως επιστέγασμα της πολυμερούς συνεργασίας της Ελλάδας με άλλες βαλκανικές χώρες. Υπερασπίστηκε δε τον εχθρικό για τους λαούς στόχο της ένταξης των κρατών της περιοχής στην ΕΕ, παρουσιάζοντας την τελευταία ως παράγοντα ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας.

Λίγες μέρες πριν, ο Αμερικανός πρέσβης - που δεν παραλείπει με κάθε ευκαιρία να σημειώσει το ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή - «χαιρέτιζε» την «έξυπνη κίνηση» για τη σύγκληση της Συνόδου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και εκείνων της «Ομάδας Βίσεγκραντ» στο Σούνιο, που βοηθά στο «χτίσιμο γεφυρών στην περιοχή».

«Ψήνεται» η ευρωΝΑΤΟική συμφωνία για την ΠΓΔΜ

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ως «μία - αλλά μεγάλη και σοβαρή... - ψηφίδα σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παζλ στα Βαλκάνια», όπως έγραφε η «Αυγή» την περασμένη Κυριακή, εντάσσεται και η επιτάχυνση των σχεδιασμών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, έτσι όπως αυτή σηματοδοτήθηκε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζ. Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου.

Επί της ουσίας των συζητήσεων, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος, ωστόσο είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα που χρήζουν διευκρίνισης. «Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ενδεχομένως θα υπάρξει νέα συνάντηση στις αρχές του επόμενου μήνα και εξέφρασε την αγωνία και «κοινή επιδίωξη» των δύο κρατών να έχουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις τους πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, ώστε να προχωρήσουν τα ευρωατλαντικά σχέδια για την περιοχή.

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου ότι τελικά αυτό είναι το ζητούμενο των παζαριών και τα άλλα κρίσιμα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε πως ναι μεν η ελληνική πλευρά «δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας, υπάρχει όμως κλεψύδρα για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας, στις 25 Ιούνη, και έτσι πρέπει πολύ σύντομα να έχουμε μια εξέλιξη».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, υποστήριξε ότι έχουν συμφωνήσει σε λύση και ότι μένει η έγκριση στο εσωτερικό των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα λάβει και ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, καθώς και πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.

Η «πρεμούρα» αυτή, άλλωστε, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι - όπως όλα δείχνουν - η συμφωνία που έχει δρομολογηθεί παρακάμπτει κρίσιμες παραμέτρους, όπως είναι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και του απαραβίαστου των συνόρων, με τους κυβερνητικούς παράγοντες ανοιχτά πλέον να μιλάνε για διεθνή συμφωνία η οποία «θα εκτείνεται στο χρόνο», θα έχει στάδια και χρονοδιαγράμματα, και «εγγυητή» την ΕΕ.

Εξάλλου, το πραγματικό περιεχόμενο, η ολοκλήρωση δηλαδή των ευρωατλαντικών σχεδίων, κάνει εξ ορισμού «δηλητηριώδη» και επικίνδυνη για τους λαούς την όποια συμφωνία, σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα, που στην προσπάθειά της για «προετοιμασία εδάφους», αναγορεύει ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου που βάζουν τις βάσεις για έναν νέο γύρο ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, σε παράγοντες «σταθερότητας», «ειρήνης» και «ευημερίας».

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να έχει καθαρό ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι παράγοντες αστάθειας, όχι εγγυητές της σταθερότητας και της ειρήνης, και ο ίδιος, μαζί με τους άλλους λαούς της περιοχής, πρέπει να σταθούν αποφασιστικά και μαχητικά απέναντι στους σχεδιασμούς των λυκοσυμμαχιών.


ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Τον ΠτΔ και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο πρωθυπουργός

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα ενημερώσει Σάββατο και Κυριακή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και - τηλεφωνικά - τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στο μεταξύ, ΜΜΕ σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα ανέφεραν την Παρασκευή ότι στη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στη Σόφια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρότεινε το «Republika Ilidenska Makedonija» («Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν») ως όνομα στο οποίο η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να συμφωνήσει για όλες τις χρήσεις.

Επαφές του Κοτζιά σε ΗΠΑ - Γερμανία

Την ίδια ώρα, κινητικότητα επιδεικνύει και ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς. Καταρχάς ταξιδεύει στις ΗΠΑ, όπου τη Δευτέρα προγραμματίζεται συνάντησή του με τον νέο Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Οπως διαχέεται από κύκλους της κυβέρνησης, σε άλλο ένα δείγμα της ...εκτίμησης που έχουν οι Αμερικανοί για τις υπηρεσίες της κυβέρνησης στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ο Ν. Κοτζιάς είναι μόλις ο δεύτερος ΥΠΕΞ κράτους - μέλους της ΕΕ ο οποίος προσκαλείται στις ΗΠΑ, μετά τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Την Τρίτη προγραμματίζεται συνάντηση Κοτζιά με τον νέο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.

Την Τετάρτη προγραμματίζεται συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Προβλέπεται επίσης να μιλήσει στο «Atlantic Council», «δεξαμενή σκέψης» με εξειδίκευση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Με την επιστροφή του στην Ευρώπη, ο Ν. Κοτζιάς στις 28/5 θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, και αμέσως μετά θα μεταβεί στη Γερμανία, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γερμανό Πρόεδρο (πρώην ΥΠΕΞ), Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με τον ΥΠΕΞ να διαρρέει ότι ο τελευταίος «αποφάσισε να καθυστερήσει για λίγο τη μετάβασή του στην Ουκρανία, προκειμένου να συναντήσει τον Ν. Κοτζιά». Στις 29/5, ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ