ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολη η χώρα ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Harry S. Truman» έδεσε στη Σούδα στα μέσα της βδομάδας
Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Harry S. Truman» έδεσε στη Σούδα στα μέσα της βδομάδας
Ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια έχει γίνει ολόκληρη η χώρα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «απογειώνει» σε νέα ύψη την εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις τους στην περιοχή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, αγορών και «σφαιρών επιρροής».

Συνοπτικά, και σε διάστημα μόλις λίγων ημερών:

-- Στις 17/5 επιθεώρησε την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο, συνοδευόμενος από αρμόδια στελέχη της λυκοσυμμαχίας, ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερός υπέρμαχος του ολέθριου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των πιο επικίνδυνων για το λαό σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, όπως είναι η πυρηνική του στρατηγική. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταγγείλει εδώ και μήνες εργασίες αναβάθμισης στη βάση του Αραξου, που παραπέμπουν σε «φιλοξενία ειδικών όπλων», με τις κυβερνητικές «διαψεύσεις» κάθε άλλο παρά να καθησυχάζουν.

Μάλιστα, Τούρκος υποπτέραρχος ε.α., μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Σπούτνικ» την Πέμπτη, επιβεβαίωσε τη χρήση των έτοιμων γι' αυτόν το σκοπό εγκαταστάσεων του Αραξου ως ...εναλλακτικού χώρου αποθήκευσης πυρηνικών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μεταφέροντάς τα από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, όπου βρίσκονται σήμερα, αν χειροτερέψουν κι άλλο οι σχέσεις των κυβερνήσεων Τραμπ - Ερντογάν.

Ο Τούρκος υποπτέραρχος Ερ. Καρακούς σχολίασε σχετικά ότι «ενόψει των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και των εντάσεων στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, η Αθήνα επιδιώκει να προσφέρει κάθε υποστήριξη στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι «ενώ η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει τη στήριξη της Αμερικής ενάντια στην Τουρκία όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου, οι ΗΠΑ με τη σειρά τους επιδιώκουν να αντλήσουν το μέγιστο όφελος από αυτήν την κατάσταση. Η επίσκεψη του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στον Αραξο είναι μια προειδοποίηση της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα».

Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν να επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Λάρισας τα υπερσύγχρονα στρατιωτικά αμερικανικά μη επανδρωμένα «αεροχήματα» (UAV) MQ-9 «Reaper» («Θεριστής»). Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Eric Pahon, δήλωσε ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται «προσωρινά» στη Λάρισα, καθώς η βάση τους στην Αφρική επισκευάζεται. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι κατέφτασαν και επιχειρούν εδώ σε ένα πρόγραμμα «συνεκπαίδευσης» με τα αντίστοιχα «αεροχήματα» του Ελληνικού Στρατού, που βέβαια έχουν πολύ περιορισμένες, υποπολλαπλάσιες δυνατότητες, ενώ η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει σε μονιμότερη βάση τα όπλα αυτά. Οι Αμερικανοί, μάλιστα, έχουν κουβαλήσει στη Λάρισα όλα τα απαραίτητα κλιμάκιά τους, από χειριστές και τεχνικούς μέχρι προσωπικό φύλαξης, με τον Er. Pahon να σημειώνει σχετικά ότι η συμβολή των «Reaper» στην επίτευξη «κοινών στόχων» ΗΠΑ - Ελλάδας στην περιοχή είναι καθοριστική, ειδικά για την αντιμετώπιση «απειλών» που προέρχονται από το νότο.

Στο μεταξύ - σε άλλη μια επιβεβαίωση του «κομβικού ρόλου» που παίζει στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή η βάση - κατέπλευσε στη Σούδα, για ανεφοδιασμό και για να πάρουν οι Αμερικανοί φονιάδες «μια ανάσα», το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», αιχμή του δόρατος των Αμερικανών, σε αυτήν τη φάση των επιχειρήσεών τους, στα χτυπήματα που συνεχίζουν σταθερά στη Συρία και ευρύτερα στη Μ. Ανατολή, όπου κονταροχτυπιούνται με τη Ρωσία και μακελεύουν τους λαούς για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου και των σφαιρών επιρροής.

Επίσης, τρία από τα πλοία της αρμάδας συνοδείας του κατέπλευσαν σε άλλα ελληνικά λιμάνια, προς «σύσφιξη σχέσεων» με τον ντόπιο πληθυσμό, όπως προκλητικά ισχυρίζεται η διεύθυνση των μακελάρηδων. Το καταδρομικό «USS Nomandy» κατέπλευσε στη Σαντορίνη. Το αντιτορπιλικό «USS Forrest Sherman» στη Ρόδο. Το, δε, αντιτορπιλικό «USS Bulkeley» κατέπλευσε στον Πειραιά.

Νωρίτερα μέσα στη βδομάδα είχε καταπλεύσει στην Κέρκυρα και το αποβατικό «USS New York», που είναι ενταγμένο στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική και στην παρούσα φάση ανήκει στην αρμάδα συνοδείας του ελικοπτεροφόρου των Αμερικανών «Iwo Jima», που πριν αναπτυχθεί νότια του Σουέζ, είχε περάσει από τις ελληνικές θάλασσες. Θυμίζουμε ότι τότε η κυβέρνηση δεν δίστασε να στείλει και το υποβρύχιο «Παπανικολής» ως συνοδεία του «σε συνεργασία με έτερες μονάδες συνοδείας του Ναυτικού των ΗΠΑ». Η τέτοια αποστολή συνοδείας τόσο σημαντικού πλοίου ήταν η πρώτη από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται και η τελική φάση της λεγόμενης «αξιολόγησης» του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη από ανώτατους ΝΑΤΟικούς διοικητές, ώστε να αναλάβει τα καθήκοντά του ως «Διακλαδικού Στρατηγείου Δυνάμεων του ΝΑΤΟ» για το συντονισμό κάθε είδους δολοφονικών επιχειρήσεων και αποστολών του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

ΕΠΑΦΕΣ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΑμερικανοΝΑΤΟική «γέφυρα» στο «σύστημα που κινείται»

«Ο Μάικ Πομπέο και ο Νίκος Κοτζιάς συζήτησαν την άριστη κατάσταση των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν να καθιερώσουν έναν στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας, σε βασικούς τομείς συνεργασίας.

Ο Αμερικανός υπουργός επαίνεσε την Ελλάδα για τον ηγετικό ρόλο της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. (...)

Οι δύο συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία σε αυτά και άλλα διμερή ζητήματα, της περιοχής και παγκόσμια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά τις επόμενες μέρες, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο, για τους ρόλους «σημαιοφόρου» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή, δίνει εύγλωττα την «κεντρική ιδέα» των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες ο ΥΠΕΞ στην επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου πέρα από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, συναντήθηκε και με τον σύμβουλο Ασφαλείας του Ντ. Τραμπ, Τζ. Μπόλτον, καθώς και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, γερουσιαστές, εκπροσώπους λόμπι κ.τ.λ.

Δίνοντας, από τη μεριά του, το περίγραμμα των όσων συζήτησε με τους Αμερικανούς, ο Ν. Κοτζιάς μιλώντας στους Ελληνες ανταποκριτές είπε ότι «τα κύρια θέματα που συζητήσαμε ήταν, πρώτον, η παραπέρα ανάπτυξη της στρατηγικής μας σχέσης που αφορά από ζητήματα Ενέργειας, ενεργειακής ασφάλειας, μέχρι ζητήματα αγροτικής συνεργασίας, πολιτιστικής συνεργασίας, συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα, επενδύσεις και οικονομία (...) Δεύτερον (...) τα προβλήματα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (...) Τρίτον, κουβεντιάσαμε για τα Βαλκάνια και την πολιτική σταθερότητας και πρωτοβουλιών που έχει η χώρα μας», στη λογική εμπέδωσης της αμερικανοΝΑΤΟικής «ειρήνης» και «σταθερότητας» που μόνο τέτοιες δεν είναι.

Κομμάτι των συζητήσεων του Ν. Κοτζιά στις ΗΠΑ ήταν και το Κυπριακό, αλλά και οι σχέσεις με την Αγκυρα, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ να επαναλαμβάνει - κατά πληροφορίες - το αφήγημά του περί της Τουρκίας ως μιας «νευρικής δύναμης», που προκαλεί γενικότερα «αστάθεια» στην ευρύτερη περιοχή που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, στο δρόμο προς τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και την είσοδο στον Ειρηνικό. Ενα αφήγημα που συμπληρώνεται από όσα επαίρεται η κυβέρνηση ότι η Ελλάδα επί ημερών της είναι «πυλώνας σταθερότητας», εγγύηση για τα σχέδια των ΗΠΑ, παίρνοντας συγχαρητήρια για τους ανοιχτούς διαύλους και τη συμβολή της στην προσπάθεια να κρατηθεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο των ανταγωνισμών.

Ως προς αυτό, αξίζει να καταγραφούν τα όσα είπε για τη συνάντησή του με τον σύμβουλο του Τραμπ, Τζ. Μπόλτον, ο Ν. Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι αυτή αφορούσε «τις στρατηγικές πολιτικές στην περιοχή, τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της Τουρκίας και προς τα πού κινείται αυτό το σύστημα, τα θέματα των ενεργειακών οδών και της διασφάλισης των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ και για την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι Αμερικανοί εξέφρασαν και την ...ευαρέσκειά τους για μια σειρά από σχήματα που στήνει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, διεκδικώντας ρόλο «γέφυρας» για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Μ. Ανατολή, Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια. Ανάμεσα στα παραδείγματα που αναφέρθηκαν ήταν και η πρόσφατη συνάντηση στο Σούνιο μεταξύ χωρών της ΕΕ που ανήκουν στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια συν τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοδοξούν να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ενδεικτικά, άλλωστε, για τους «ρόλους» που διψάει να αναλάβει για λογαριασμό της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης η κυβέρνηση, είναι τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών: «Η Ελλάδα, τα τριάμισι αυτά χρόνια που μπορώ να γνωρίζω καλά, έχει αναβαθμιστεί. Ολοι γνωρίζουν ότι είναι ένας διεθνής πια παίκτης, που παίρνει πρωτοβουλίες στην περιοχή, σφραγίζει την περιοχή και, κατά συνέπεια, η σημασία της για όλους τους ισχυρούς αυτού του κόσμου είναι όλο και μεγαλύτερη».


Θ. Μπ.

ΗΠΑ
«Παγώνουν» την πώληση εξοπλισμού στην Τουρκία

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επικύρωσε την Πέμπτη - κατά την έγκριση του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας - τροπολογία που αφορά το «πάγωμα» πώλησης αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, των «F-35» συμπεριλαμβανομένων, εκτός εάν η κυβέρνηση Τραμπ αποσπάσει εγγυήσεις ότι η Τουρκία δεν θα πλήττει τη «διαλειτουργικότητα» του ΝΑΤΟ, δεν θα το εκθέτει σε «εχθρικούς παίκτες» κ.τ.λ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο πριν από τη συνάντηση που θα έχει στην Ουάσιγκτον στις αρχές της βδομάδας ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικλ Πομπέο, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «περίπλοκη» και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη στάση που οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν απέναντι στην Τουρκία, είπε ότι «πρέπει να υπολογίσουμε ακριβώς πώς θα χειριστούμε καθεμία από τις απειλές». Επίσης, χαρακτήρισε την Τουρκία «σημαντικό εταίρο του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε ότι «επιδιώκουμε με επιμελή τρόπο να τους αναγκάσουμε (τους Τούρκους) να επανέλθουν στο ΝΑΤΟ - κατά κάποιο τρόπο - με τις ενέργειές τους να είναι σύμφωνες με αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε στο ΝΑΤΟ. Και να μη λαμβάνουν μέτρα που υπονομεύουν τις προσπάθειές του».

Στην ίδια συζήτηση υπήρξαν βουλευτές που είπαν ότι «ο Ερντογάν δεν είναι φίλος μας, αλλά μετατρέπεται σε εχθρό μας», ότι «δίνουμε συνεχώς (κάτι στους Τούρκους) και παίρνουμε χαστούκια όταν τους ζητούμε κάτι», ενώ ιδιαίτερα απασχόλησε το ζήτημα της αγοράς από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S400», την ίδια στιγμή που ζητάει από τις ΗΠΑ την αγορά των μαχητικών νέας γενιάς «F35».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ