ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συμφωνία για πιθανή κυβέρνηση Κόντε

ΡΩΜΗ.--

Νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό εκ νέου τον καθηγητή Νομικής Τζουζέπε Κόντε φαίνεται πως συγκροτείται στην Ιταλία μετά τη χτεσινοβραδινή συμφωνία ανάμεσα στα «ευρωσκεπτικιστικά» «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του Λουίτζι Ντι Μάιο και «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά τις εκλογές της 4ης Μάρτη, καταλήχθηκε ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο κομμάτων μετά από πολύωρη συνάντηση στη Ρώμη, καθώς η πρότερη επιλογή του ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είχε απορριφθεί από τον Ιταλό Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, που επικαλέστηκε το «εθνικό συμφέρον της παραμονής στο ευρώ». Ετσι δόθηκε στη συνέχεια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι, ο οποίος χτες την επέστρεψε μετά την κατάληξη του νέου παζαριού ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Δεν έγιναν άμεσα γνωστοί οι όροι της συμφωνίας ανάμεσα στους Λ. Ντι Μάιο και Μ. Σαλβίνι, ωστόσο διαρρέονται κάποιες πληροφορίες για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Ως επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών εμφανίζεται ο λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τορ Βεργκάτα της Ρώμης, Τζιοβάνι Τρία. Πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA ανέφεραν πως ο Σαβόνα είναι επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών φαίνεται πως προορίζεται ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εντζο Μοαβέρο Μιλανέζι.

Αυτό που φαίνεται από τις διεργασίες στην Ιταλία είναι ότι παζαρεύονται οι όροι των σχέσεων με την Ευρωζώνη και την ΕΕ ενώ είναι χαρακτηριστική η στάση της Ενωσης των Βιομηχάνων, που θέλει σχηματισμό κυβέρνησης για να «σταθεροποιηθεί η οικονομία» και σε καμία περίπτωση «έξοδο από το ευρώ». Αυτά τα διακυβεύματα για το κεφάλαιο δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα λαϊκά στρώματα που «πληρώνουν» - με το ένα ή άλλο μείγμα διαχείρισης - το «μάρμαρο» για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Ο δικός τους δρόμος είναι η ρήξη με το κεφάλαιο ώστε να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Σε εξέλιξη το παζάρι για την πρόταση μομφής στον Ραχόι

Ξεκίνησε χτες το νέο «επεισόδιο» της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στην Ισπανία, με τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού και ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι (που θα ψηφιστεί σήμερα), με αφορμή την καταδίκη 29 εκ των 37 στελεχών του κόμματός του που συμμετείχαν στο λεγόμενο «σκάνδαλο Γκουρτέλ», το οποίο αφορά αναθέσεις δημοσίων έργων σε δήμους, με τις ανάλογες μίζες που κατέληγαν στα ταμεία του κόμματος. Το ζήτημα της διαφθοράς αναδεικνύεται κυρίαρχο και την ίδια στιγμή αξιοποιείται για να συγκαλύψει τις πραγματικές στρατηγικές συγκλίσεις όλων των αστικών κομμάτων.

Την πρόταση μομφής κατέθεσε το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), και αν εγκριθεί, ο Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του κόμματος, θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να συγκεντρώσει 176 ψήφους από την 350μελή Βουλή. Οι σοσιαλιστές διαθέτουν 84 έδρες και έχει ανακοινωθεί ότι θα στηριχτούν από τη συμμαχία «Podemos Unidos», το σοσιαλδημοκρατικό σχήμα των «Ποδέμος» και της «Ενωμένης Αριστεράς» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), ενώ χτες το βράδυ γινόταν λόγος για στήριξη και από άλλα εθνικιστικά περιφερειακά κόμματα, όπως αυτά των Βάσκων και των Καταλανών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ψήφων υπέρ της αποπομπής της κυβέρνησης Ραχόι στις 180.

Ενδεικτικό της αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα «Ciudadanos» («Πολίτες»), που στήριζε μέχρι τώρα τον Ραχόι και έχει δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση του PSOE, έχει ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παραίτηση Ραχόι και να προταθεί ένας νέος πρωθυπουργός «κοινής αποδοχής». Οι εξελίξεις στην Ισπανία, ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει το «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης, δείχνουν βαθύτερες ενδοαστικές αντιθέσεις, που σχετίζονται με προτεραιότητες τμημάτων του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά και με τις διεργασίες στην ΕΕ, όπως δείχνουν και οι δυσκολίες στην Ιταλία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με το βλέμμα στην οικονομία

Καθώς συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές στην Τουρκία, χτες ήταν η σειρά της επικεφαλής του νεοσύστατου νεοφιλελεύθερου «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ) Μεράλ Αξενέρ (που έφυγε από το εθνικιστικό MΗΡ των «Γκρίζων Λύκων» όταν αυτό συνέπραξε με τον Ερντογάν) να παρουσιάσει το λεγόμενο εκλογικό της μανιφέστο. Κεντρικό ζήτημα που προβάλλεται είναι να αναδειχθούν οι «προτεραιότητες της Τουρκίας» (βλέπε αστικής τάξης), στην οικονομία, στις διεθνείς συμμαχίες που όπως είπε «είναι πιο σημαντικές από τις ιδεολογίες» και ότι «πρέπει να αλλάξει ο κουρασμένος οδηγός».

Η Αξενέρ καλεί σε συστράτευση για να πέσει ο Ερντογάν και για να επανέλθει το κοινοβουλευτικό σύστημα. Τόνισε ότι η λεγόμενη «Εθνική Συμμαχία», που συγκροτούν τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το δικό της και το λαϊκίστικο «Κόμμα της Ευτυχίας» (τα οποία όμως δεν κατέληξαν σε κοινό προεδρικό υποψήφιο) μπορεί να κερδίσει την ονομαζόμενη «Λαϊκή Συμμαχία» του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του εθνικιστικού ΜΗΡ.

Σε αυτό το φόντο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης εντείνεται και ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο η τουρκική καπιταλιστική οικονομία να βυθιστεί σε κρίση, όπως δείχνουν τα ανησυχητικά σημάδια της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της λίρας. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Νατσί Αγκμπάλ, προσπαθεί να καθησυχάσει, δηλώντας προς τους επενδυτές ότι θα εφαρμοστεί αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική αντίστοιχη με την αυστηρή νομισματική. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του χτες στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Bloomberg», προσθέτοντας ότι τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους και οι διευκολύνσεις στον κατασκευαστικό τομέα που θεσπίστηκαν νωρίτερα φέτος θα αποφέρουν έσοδα 40 - 45 δισεκατομμυρίων λιρών (9 - 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων), που θα αποτρέψουν κινδύνους για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, προτείνει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 2%.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πιέσεις για «λογικό» Brexit και νέο δημοψήφισμα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, που εκφράζουν και τμήματα της αστικής τάξης τα οποία επιδιώκουν «ήπιο» Brexit (χωρίς αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας - Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και με πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή και στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ), συναντήθηκαν την Τετάρτη με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Συγκεκριμένα, οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών, Αμπερ Ραντ, Εκπαίδευσης, Τζάστιν Γκρίνινγκ, και ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιμιαν Γκριν, ζήτησαν μία «συμβιβαστική» συμφωνία με την ΕΕ, με μία πιο «ρεαλιστική προσέγγιση» στο ζήτημα, για ένα «λογικό» Brexit. Δεν αποσαφηνίστηκε πώς εννοούν ακριβώς το «λογικό» Brexit, ωστόσο η Α. Ραντ δήλωσε αργότερα ότι αυτό δεν αφορά απαραίτητα την παραμονή στην τελωνειακή ένωση, αλλά «την προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» για τη Β. Ιρλανδία και τα σύνορά της με την Ιρλανδία.

Νέο δημοψήφισμα θέλει ο Σόρος

Το ίδιο διάστημα, πυκνώνουν οι πληροφορίες στον βρετανικό Τύπο πως ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής στα χρηματιστήρια, Τζορτζ Σόρος, ξεκινά τις επόμενες μέρες εκστρατεία με στόχο τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την αποχώρηση ή παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Οι πληροφορίες αυτές έρχονται μετά την προ μηνών απόφαση του Σόρος (που έχει παίξει ρόλο σε διάφορες «πολύχρωμες» επαναστάσεις, σε χώρες κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, μέσω του ιδρύματος «Ανοιχτή Κοινωνία») να δώσει μισό εκατομμύριο στερλίνες στην οργάνωση «Best for Britain» («Το καλύτερο για τη Βρετανία»), που ζητά τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Η συγκεκριμένη οργάνωση αναμένεται να δημοσιοποιήσει το «μανιφέστο» αυτής της εκστρατείας στις 8 Ιούνη.

Την περασμένη Τρίτη, πάντως, μιλώντας στο Παρίσι, ο Σόρος είχε προβλέψει ως πιθανότητες μια νέα καπιταλιστική κρίση, εξαιτίας «τερματισμού» της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ, και την «καταστροφή» της διατλαντικής συμμαχίας ΗΠΑ - ΕΕ, εξελίξεις που θα μπορούσαν να έχουν «αρνητικές επιδράσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και να προκαλέσουν άλλες σοβαρές μετατοπίσεις και υποτίμηση νομισμάτων σε αναδυόμενες αγορές».

Μεγάλες καθυστερήσεις στα νοσοκομεία

Το ίδιο διάστημα, οι πολυετείς περικοπές των δημοσίων δαπανών στην Υγεία προκαλούν «έμφραγμα» στο βρετανικό νοσηλευτικό σύστημα (NSA), το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα άνω του ενός δισ. στερλινών. Στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες μερίδα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν πως από πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 75% ο αριθμός ασθενών που περιμένουν πάνω από έναν χρόνο προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπείες ή σε εγχειρίσεις, μετά την ακύρωσή τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Ειδικοί, μιλώντας σε βρετανικές εφημερίδες, προειδοποίησαν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο, εκτός κι αν η κυβέρνηση αυξήσει τις δαπάνες για την Υγεία.

Στην Ουκρανία ο Γερμανός ΥΠΕΞ

ΚΙΕΒΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το διήμερο ταξίδι του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, στην Ουκρανία ξεκίνησε χτες από το Κίεβο, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πάβλο Κλίμκιν, και τον Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ενώ σήμερα θα επισκεφτεί τη «γραμμή επαφής» ουκρανικών και δυνάμεων των πολιτοφυλακών στην περιοχή του Ντονμπάς και τη Μαριούπολη, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών, που είναι στην πραγματικότητα αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του στο ουκρανικό δίκτυο «Ukrinform» λίγο πριν την άφιξή του στη χώρα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως «χρειαζόμαστε επιτέλους μια κατάπαυση του πυρός και πρόοδο στη διαδικασία του Μινσκ». «Και γι' αυτό χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της Ρωσίας», πρόσθεσε. Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία «παραμένει επικίνδυνη για τη σταθερότητα εκτός της περιοχής». Ενα άλλο σημαντικό θέμα της επίσκεψής του ήταν η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, «όπου η Ουκρανία πάει καλά και πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες».

Σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σημείωσε ότι στοχεύουν στην αλλαγή στάσης της Ρωσίας και «υπάρχουν σαφείς ρυθμίσεις που ορίζουν ότι οι κυρώσεις θα αρθούν μόνον όταν η Ρωσία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Συνεστίαση της ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει για τα μέλη και τους φίλους της, σήμερα Παρασκευή στις 8 μ.μ., συνεστίαση με σπιτικό φαγητό, μεζέδες και μπόλικο κρασί, καθώς και λαχειοφόρο αγορά, στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος), απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ