ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2018 - Κυριακή 3 Ιούνη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Αλλαγή στη σκυτάλη διαχείρισης

Πέρασε η πρόταση μορφής με 180 ψήφους σε σύνολο 350, αποπέμπεται ο Ραχόι, αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Π. Σάντσεθ

Ο Ραχόι (δεξιά) φεύγει, ο Σάντσεθ έρχεται, αλλά η φιλομονοπωλιακή αντιλαϊκή πολιτική παραμένει
Ο Ραχόι (δεξιά) φεύγει, ο Σάντσεθ έρχεται, αλλά η φιλομονοπωλιακή αντιλαϊκή πολιτική παραμένει
Η πολιτική αντιπαράθεση στην Ισπανία κατέληξε την Παρασκευή το μεσημέρι σε αποπομπή του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργού της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, αφού η πρόταση μομφής για το σκάνδαλο διαφθοράς, που κατέθεσε το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, συγκέντρωσε τον αριθμό των 180 βουλευτών στους 350 (απαιτούνταν η πλειοψηφία των 176). Αφορμή για την πρόταση μομφής ήταν η καταδίκη την περασμένη βδομάδα των 29 εκ των 37 στελεχών του Λαϊκού Κόμματος με πάνω από 350 χρόνια ποινές κάθειρξης, επειδή συμμετείχαν στο λεγόμενο «σκάνδαλο Γκουρτέλ», με μίζες από αναθέσεις σε ημέτερους έργων σε δήμους της χώρας, που κατέληγαν στα ταμεία του κόμματος. Ετσι, η όλη συζήτηση στο αστικό πολιτικό σύστημα και στο Κοινοβούλιο κινήθηκε ανάμεσα σε «καταγγελίες της διαφθοράς» και διακηρύξεις περί «νίκης της δημοκρατίας που δεν έχει αδιέξοδα». Στην πραγματικότητα, η όλη αντιπαράθεση που οδήγησε στην πολιτική ανακατάταξη χρησιμεύει για τους διάφορους διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας για να συγκαλυφθούν οι πραγματικές συγκλίσεις όλων των αστικών κομμάτων στα βασικά στρατηγικά ζητήματα, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τη συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων για να προχωρήσει η ανάκαμψη των μονοπωλιακών ομίλων.

Την πρόταση μομφής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έχει 84 βουλευτές, στήριξαν η συμμαχία « Unidos Podemos», το σοσιαλδημοκρατικό σχήμα των «Ποδέμος» και της «Ενωμένης Αριστεράς» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), με 67 βουλευτές και επίσης άλλοι 29 βουλευτές από σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις εθνικιστικών κομμάτων από την Καταλονία, τη Χώρα των Βάσκων, την Βαλένσια και τις Κανάριες Νήσους. Κατά της πρότασης μομφής τοποθετήθηκαν το Λαϊκό Κόμμα με 134 βουλευτές, το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα «Ciudadanos» («Πολίτες») με 32 βουλευτές, που στήριζε την κυβέρνηση Ραχόι, αλλά χωρίς να στηρίξει την πρόταση των σοσιαλδημοκρατών ζήτησε παραίτηση Ραχόι στο όνομα της ...κάθαρσης, για να υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες. Επίσης, κατά ψήφισαν 2 βουλευτές της Ενωσης του Λαού της Ναβάρα και 1 βουλευτής από την Αστούρια, ενώ απείχε από την ψηφοφορία 1 βουλευτής από τη Συμμαχία των Κανάριων Νήσων.

Μέτα από αυτό το αποτέλεσμα και βάσει του ισπανικού Συντάγματος, την πρωθυπουργία της χώρας αναλαμβάνει ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, που αναμένεται να σχηματίσει μια ετερογενή και κατά πολλούς ασταθή κυβέρνηση. Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσει την αντιλαϊκή επίθεση από εκεί που την άφησε ο Ραχόι, και μάλιστα ο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τον ψηφισμένο προϋπολογισμό της προηγούμενης κυβέρνησης. Οχι τυχαία, η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ότι «εμπιστεύεται τη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας».

ΚΚ Λαών της Ισπανίας: «Καμία ελπίδα στη σοσιαλδημοκρατία»

Το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, με Γραμματέα της ΚΕ τον Α. Γκαρσία, με αφορμή τη νέα κυβέρνηση σε τελευταία ανακοίνωσή του καλεί την εργατική τάξη και λαϊκά στρώματα να μην εναποθέσουν καμία ελπίδα στη νέα καπιταλιστική κυβέρνηση. Αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Η πλήρης υποταγή του Unidos Podemos στο Σοσιαλιστικό Κόμμα επιβεβαιώνει τη συμμαχία μεταξύ της νέας και της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας για τη διαχείριση του καπιταλισμού. Η εκμετάλλευση θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί στο μέλλον.

Ο λόγος για τη "δημοκρατική αναγέννηση", που χρησιμοποιείται από τη σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να αποκαλυφθεί. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα παραμένει το πολιτικό κόμμα που με τις κυβερνήσεις τους εφάρμοσε την κρατική τρομοκρατία, έκανε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και συμμετείχε σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εφάρμοσε αντιλαϊκές πολιτικές και καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα».

Και καταλήγει: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί το εργατικό κίνημα και το σύνολο του λαού μας να εντείνει όλους τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να θέτει καμία ελπίδα στη σοσιαλδημοκρατία. Δεν πρέπει να μειώσουμε τις σημαίες που έχουμε σηκώσει τους τελευταίους μήνες. Η νέα κυβέρνηση είναι μια καπιταλιστική κυβέρνηση στην υπηρεσία της εκμετάλλευσης και δεν θα αργήσει να το αποδείξει. Ο αγώνας για μια χώρα για την εργατική τάξη συνεχίζεται».

«ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΗΠΑ - ΕΕ - ΚΑΝΑΔΑ - ΜΕΞΙΚΟΥ
Νέα όξυνση στον ανταγωνισμό ισχυρών μονοπωλίων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Φουντώνει ο οικονομικός πόλεμος, μετά τους νέους δασμούς που επέβαλε από την 1η Ιούνη η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να θωρακίσει τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων. Οι δασμοί ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο δεν αφορούν μόνο γεωπολιτικούς και εμπορικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ όπως η Κίνα. Αφορούν πλέον και «παραδοσιακούς» συμμάχους τόσο στη Βόρεια Αμερική (Καναδάς, Μεξικό) όσο και την ΕΕ, που είχαν προσωρινά εξαιρεθεί, μαζί με τις Αυστραλία, Βραζιλία, Αργεντινή που εξακολουθούν να εξαιρούνται.

Η κίνηση αυτή, όπως αναμενόταν, προκάλεσε αντιδράσεις και προμηνύει αντίποινα και προσφυγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αλλά και συνέχιση του παζαριού.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ήταν από τους πρώτους που χαρακτήρισε τους δασμούς των ΗΠΑ «καθαρό εμπορικό προστατευτισμό», απειλώντας με προσφυγή στον ΠΟΕ και ανάλογους δασμούς, αξίας περίπου 3,3 δισ. δολαρίων, σε σειρά αμερικανικών προϊόντων (π.χ. από ουίσκι έως τις μηχανές «Χάρλεϊ-Ντάβιντσον»). Αργότερα η ΕΕ προσέφυγε στον ΠΟΕ ζητώντας διαβούλευση με τις ΗΠΑ, ενώ η επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, σημείωσε και ότι «οι ΗΠΑ παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι και αδυνατίζουν τις διατλαντικές σχέσεις», ενώ ανέφερε με νόημα ότι «η πόρτα του διαλόγου προς το παρόν μένει κλειστή». Επίσης, σημείωσε ότι θα παρθούν μέτρα στον ΠΟΕ και κατά της Κίνας για «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, πάντως έσπευσε την Παρασκευή να συναντηθεί στο Παρίσι με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι. «Ζούμε σε εποχή γεωπολιτικών αναταράξεων και αβεβαιότητας. Επομένως η συνεργασία ΕΕ και Κίνας γίνεται πιο σημαντική!» τόνισε, με τον Κινέζο αξιωματούχο να εκφράζει την ελπίδα πως έστω και τώρα μπορεί να βρεθεί «λύση», καλώντας ωστόσο «όλα τα μέρη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους».

Σχετική αίσθηση προκάλεσε η κοινή ανακοίνωση ΕΕ - Ιαπωνίας, πως οι αμερικανικοί δασμοί «δεν δικαιολογούνται υπό το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας», με την προειδοποίηση ότι πιθανοί αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές και ανταλλακτικών αυτοκινήτων «θα προκαλέσουν σοβαρή ταραχή στην παγκόσμια αγορά και θα οδηγήσουν στο θάνατο το πολυεθνικό εμπορικό σύστημα και τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Παράλληλα, την Παρασκευή ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, επισημαίνοντάς του πως «οι δασμοί είναι παράνομοι και θα απαντήσουμε με σταθερό και ανάλογο τρόπο». Λίγο αργότερα, ο Μακρόν θυμήθηκε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας πως «ο οικονομικός εθνικισμός οδηγεί σε πόλεμο και αυτό ακριβώς συνέβη τη δεκαετία του 1930»...

Ακόμη πιο έντονη ήταν η αντίδραση του Καναδά, που ανακοίνωσε δασμούς ύψους 12,8 δισ. σε αμερικανικό χάλυβα, αλουμίνιο και άλλα προϊόντα από την 1η Ιούλη. Το Μεξικό, που εδώ και μήνες μαζί με τον Καναδά διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ μία νέα «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής» (NAFTA), επίσης ανακοίνωσε δασμούς σε αμερικανικά κτηνοτροφικά, αγροτικά και ορισμένα βιομηχανικά προϊόντα.

Επίσης, ο γγ του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέδο εκτίμησε πως πλέον υπάρχει «πραγματικά πολλή ανησυχία για αύξηση των εμπορικών εντάσεων και περαιτέρω κλιμάκωσης».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πυρετώδεις διεργασίες με ανάμειξη Ουάσιγκτον, Μόσχας, Πεκίνου

Αμείωτα συνεχίζονται οι επαφές γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, στον απόηχο της υπογραφής της Διακήρυξης της Πανμουντζόμ ανάμεσα στις ηγεσίες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στα τέλη Απρίλη, αλλά και ο προγραμματισμός της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μετά από σειρά συναντήσεων που είχε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης και του Κόμματος Εργατών της Βόρειας Κορέας, μίλησε για «αληθινή πρόοδο» που έγινε όσον αφορά τη διασφάλιση συνθηκών για μια «επιτυχημένη Σύνοδο» (ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας).

Ο Πομπέο επιβεβαίωσε ότι συνομιλίες Αμερικανών - Βορειοκορεατών (για την προετοιμασία μιας πιθανής Συνόδου Κορυφής) γίνονται και στη Σιγκαπούρη, αλλά και στην ίδια τη Χερσόνησο, σχολιάζοντας ότι «θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές», ότι «αποστολή μας είναι να βρούμε γέφυρες ώστε να πετύχουμε αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα» και ότι η Πιονγιάνγκ χρειάζεται να κάνει «τολμηρά βήματα».

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, θα διεξαχθεί - όπως προβλεπόταν αρχικά - στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη, εκτιμώντας ότι θα είναι «πολύ επιτυχημένη».

Παράλληλα, ενδεικτική ήταν η επίσκεψη που έκανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στην Πιονγιάνγκ, όπου συνάντησε και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, μεταφέροντας την «εκτίμηση» της Μόσχας για τη Διακήρυξη του Πανμουντζόμ, αλλά και τη διάθεσή της «να διευκολύνει την εφαρμογή της». Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «ενδιαφερόμαστε να δούμε ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στη Χερσόνησο και σε όλη τη Βορειοανατολική Ασία» και μετέφερε επίσημη πρόσκληση στον Κιμ να επισκεφτεί τη Ρωσία.

Φυσικά, τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά η Κίνα, με την εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, να «ενθαρρύνει» τις «προσπάθειες Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ να επιδείξουν περαιτέρω καλή θέληση, να δεσμευτούν σε θετικές αλληλεπιδράσεις».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σκηνοθετημένη «δολοφονία» Ρώσου δημοσιογράφου

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σκηνοθετημένη, από τη μυστική υπηρεσία της Ουκρανίας (SBU), δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο στο Κίεβο, που ανακοινώθηκε την Τρίτη και αποδόθηκε στη Ρωσία. Στη συνέντευξη που δόθηκε την επόμενη μέρα, παρουσία του Μπαμπτσένκο, και τις δηλώσεις που ακολούθησαν διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι η σκηνοθεσία (και η συνεργασία του Ρώσου δημοσιογράφου με τη SBU που ήταν εν γνώσει μόνο του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο) έγινε για να αποτραπούν οι δολοφονίες άλλων δεκάδων πολιτών που υποτίθεται τα ονόματά τους έχουν σε λίστα οι ουκρανικές αρχές.

Ο Μπαμπτσένκο είχε φύγει το 2017 από τη Ρωσία, διαφωνώντας με τη δράση της Ρωσίας τόσο στη Συρία όσο και στην Ουκρανία, ενώ την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η ουκρανική κυβέρνηση του έδωσε την υπηκοότητα της χώρας, κάτι που αποδέχτηκε.

Οπως ήταν φυσικό, η ρωσική κυβέρνηση σχολίασε επικριτικά την όλη υπόθεση. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε «μια νέα αντιρωσική πρόκληση» και η εκπρόσωπός του, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε την ουκρανική επιχείρηση «μασκαράτα», η οποία στήθηκε «για προπαγανδιστικούς σκοπούς», θυμίζοντας και την υπόθεση της δηλητηρίασης, στη Βρετανία, του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ