ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνάντηση των ΥΠΕΞ του «σχήματος Νορμανδίας» στο Βερολίνο

Αλλη μια συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας (του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας») ήταν προγραμματισμένη για χτες το βράδυ στο Βερολίνο, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία εφαρμογής των λεγόμενων συμφωνιών του Μινσκ.

Αυτή η ουσιαστικά μόνο στα χαρτιά συμφωνία εκεχειρίας του Φλεβάρη του 2015 παραβιάζεται συστηματικά από την ουκρανική κυβέρνηση και τα εθνικιστικά τάγματα θανάτου που την συνδράμουν, ενώ στη γραμμή αντιπαράθεσης με τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (που στην πραγματικότητα είναι αστικά καθεστώτα τα οποία προσβλέπουν σε σύνδεση με τη Ρωσία), παρατηρείται συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων.

Η αντιπαράθεση στην Ουκρανία ξεκίνησε ως ενδοαστική αντιπαράθεση με την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, όταν το 2014 παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία, αλλά έχει και διατηρεί τον χαρακτήρα της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και διαδρόμων, αλλά κυρίως για τις σφαίρες επιρροής. Ο προσωρινός συμβιβασμός των συμφωνιών του Μινσκ, που είχε από την αρχή τη δυνατότητα πολλών ερμηνειών, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Και πέρα από τη στρατιωτική αντιπαράθεση που συνεχίζεται με διακυμάνσεις, δεν προχώρησε καθόλου με ευθύνη της αντιδραστικής κυβέρνησης η λεγόμενη πολιτική διευθέτηση, που προβλέπει εκλογές και καθεστώς σχετικής αυτονομίας στους θύλακες που δεν ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
«Βοήθεια» από ΕΕ και μοναρχίες του Κόλπου μετά τις διαδηλώσεις...

Από τις κινητοποιήσεις στην Ιορδανία

Copyright 2018 The Associated

Από τις κινητοποιήσεις στην Ιορδανία
ΑΜΜΑΝ.--

Ανησυχία σε ιμπεριαλιστές της ΕΕ και μοναρχιών του Περσικού Κόλπου φαίνεται πως προκάλεσαν οι πρόσφατες λαϊκές μαζικές κινητοποιήσεις στην Ιορδανία με αφορμή τη νέα σκληρή φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων.

Την Κυριακή, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, ολοκληρώνοντας κύκλο επαφών και συναντήσεων με τον βασιλιά Αμπντάλα Β' και άλλους Ιορδανούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε τη χορήγηση νέας οικονομικής «βοήθειας» ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η Μογκερίνι πρόσθεσε πως η ΕΕ «θέλει να υποστηρίξει την Ιορδανία με όλα τα πιθανά μέσα, ιδίως οικονομικά». Εξέφρασε επίσης την υποστήριξη χωρών της ΕΕ στον Ιορδανό μονάρχη και σε άλλους τομείς δίνοντας έμφαση στον ενεργειακό, τονίζοντας ότι από το 2016 η ΕΕ έχει προσφέρει υποστήριξη στην Ιορδανία αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Σε άλλο σημείο επισήμανε πως η Ιορδανία παίζει «ζωτικό» ρόλο στην περιοχή.

Παράλληλα, στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, την Κυριακή, οι μονάρχες των Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κουβέιτ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν στην Κεντρική Τράπεζα της Ιορδανίας συνολικά 2,5 δισ. δολάρια για να βγει η χώρα από την «οικονομική κρίση». Επίσης, ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν εγγυήσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα και απευθείας ενέσεις ρευστότητας στον ιορδανικό κρατικό προϋπολογισμό και θα χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακά έργα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Η μεγαλύτερη άσκηση προστασίας των συνόρων Αυστρίας - Σλοβενίας θα γίνει στις 25 Ιούνη με τη συμμετοχή μέχρι και 1.000 Αυστριακών αστυνομικών και στρατιωτών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να μας αιφνιδιάσουν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ, και με την άσκηση «θα δείξουμε ότι έχουμε μια πραγματική στάση απόκρουσης», πρόσθεσε. Αυστριακά ΜΜΕ αναφέρουν πως αυτήν τη στιγμή 80.000 μετανάστες θέλουν να μεταβούν από την Ελλάδα προς την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν μετά από επίθεση αυτοκτονίας χτες στην είσοδο του αφγανικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκεται στα δυτικά της πρωτεύουσας Καμπούλ. Ακόμα, τραυματίστηκαν 31 άτομα. Την ευθύνη ανέλαβε για άλλη μια φορά το «Ισλαμικό Κράτος», που τους τελευταίους μήνες ενισχύει ιδιαίτερα τη δράση του στη χώρα. Η επίθεση του «ΙΚ» έγινε σε μια περίοδο που εμφανίζονται νέες διαθέσεις «συνεννόησης» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν, καθώς οι τελευταίοι ανακοίνωσαν το Σάββατο τριήμερη κατάπαυση του πυρός, μετά από αντίστοιχη πρωτοβουλία που είχε πάρει πρώτα η κυβέρνηση.

ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ.-- Μερικές χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα κάποιων αυτονομιστικών κομμάτων της ισπανικής επαρχίας, σχημάτισαν την Κυριακή αλυσίδα, που υπολογίζεται στα 202 χιλιόμετρα, με κεντρικό αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας ζήτησε από την αυτοκινητοβιομηχανία «Daimler» να αποσύρει τουλάχιστον 238.000 ντιζελοκίνητα οχήματα μόνο στη Γερμανία, γιατί χρησιμοποιεί λογισμικό που παραποιεί μειώνοντας τις εκπομπές καυσαερίων. Αντίστοιχες υποθέσεις είναι σε διερεύνηση και για άλλες εταιρείες, όπως η VW και η «Αudi».

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπίγε Αχμεντ ολοκλήρωσε προχτές την πρώτη διήμερη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων τον περασμένο Απρίλη, διαβεβαιώνοντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι πως η Αιθιοπία δεν θα μειώσει το μερίδιο της Αιγύπτου στα νερά του ποταμού Νείλου με την ολοκλήρωση του τεράστιου Φράγματος Αιθιοπικής Αναγέννησης (με κόστος άνω των 5 δισ. δολαρίων). Παράλληλα, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι είναι «ιδιαίτερα ενθαρρυντικές» για την αιγυπτιακή οικονομία οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ για το χαρτοφυλάκιο της Αιγύπτου, Σουμπίρ Λαλ, σύμφωνα με τον οποίο η αιγυπτιακή οικονομία διαθέτει «ισχυρά αποθεματικά προφύλαξης από εξωτερικούς κραδασμούς».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Χάουαρντ Σουλτς, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας καφέ στον κόσμο, «Starbucks», τροφοδότησε εκ νέου τις φήμες ότι πιθανώς θα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020, αποχωρώντας από την πρώτη γραμμή της εταιρείας του έπειτα από τρεις δεκαετίες στο «τιμόνι» της. Πέραν του Σουλτς, λόγος γίνεται και για τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Disney», Ρόμπερτ Ιγκερ, και για τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη των Dallas Mavericks, Μαρκ Κούμπαν, αλλά και για τον ιδρυτή του «Facebook», Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε προχτές ότι το μεσανατολικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί «με λαϊκό δημοψήφισμα μεταξύ των πραγματικών Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων μουσουλμάνων, εβραίων και χριστιανών», που έχουν τις ρίζες τους στην περιοχή πριν τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

TOKIO.-- Αμερικανικό καταδιωκτικό «F-15» συνετρίβη στα ανοιχτά της θάλασσας που βρέχει την ιαπωνική νήσο Οκινάουα (στα νότια). Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο χειριστής του πρόλαβε να χρησιμοποιήσει την εκτίναξη του καθίσματός του και μετά τον περισυνέλεξε πλοίο του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα αίτια του συμβάντος δεν έχουν εξακριβωθεί.

ΥΕΜΕΝΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πολύνεκρες συγκρούσεις κοντά στο στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα

ΣΑΝΑΑ.--

Οι σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς ενόπλους σιίτες Χούτι και σε μισθοφόρους και στρατεύματα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντέιντα, τις τελευταίες μέρες φέρεται πως έχουν προκαλέσει το θάνατο πάνω από 600 ενόπλων από τις δύο πλευρές και το ξερίζωμα εκατοντάδων οικογενειών από τις εστίες τους.

Με φόντο την κλιμάκωση των συγκρούσεων, οι ΗΠΑ επιχειρούν να ενισχύσουν το ρόλο τους στην περιοχή. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τόνισε χτες από τη Σιγκαπούρη ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Υεμένη», εκφράζοντας υποκριτικά «ανησυχία» για τις συγκρούσεις στην περιοχή. Κάλεσε για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να διατηρήσει ελεύθερη την πρόσβαση στο λιμάνι, που είναι κρίσιμη για τον ανεφοδιασμό της χώρας σε φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα.

Επιπλέον, χτες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος πρόσφατη έκθεση του απεσταλμένου του Οργανισμού στην Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς, επανέλαβε την έκκλησή του στον ιμπεριαλιστικό στρατιωτικό συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας (που πολεμά τους Χούτι στην Υεμένη από το Μάρτη του 2015 για να μειώσει την εκεί αυξημένη επιρροή του Ιράν) να αποτρέψει κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων στο λιμάνι Χοντέιντα. Η έκκληση Γκουτέρες έγινε ενώ ο Γκρίφιθς φέρεται να διαπραγματεύεται με τους Χούτι και τις δυνάμεις του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού «ειρηνευτικό σχέδιο». Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει να πείσει τους Χούτι να παραδώσουν στον ΟΗΕ τον έλεγχο του λιμανιού Χοντέιντα και τους βαλλιστικούς πυραύλους, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών και τη σύναψη συμφωνίας για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στην Υεμένη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλέχτηκε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε ένα από τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναδείχθηκε η Γερμανία, με 184 σε σύνολο 193 ψήφων, κατά την ψηφοφορία που έγινε την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για την πέμπτη φορά που εκλέγεται η Γερμανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Συνολικά, άλλαξαν πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου και εξελέγησαν επίσης το Βέλγιο, η Νότια Αφρική, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Ινδονησία. Η θητεία τους αρχίζει το 2019 και θα διαρκέσει δύο χρόνια. Οι πέντε αυτές χώρες αντικατέστησαν τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Αιθιοπία, τη Βολιβία και το Καζακστάν που θα αποσυρθούν στο τέλος του έτους. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας συμμετέχουν πέντε μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) που έχουν το δικαίωμα του βέτο, και δέκα μη μόνιμα μέλη, που αλλάζουν κάθε δύο χρόνια.

Και αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την επιδίωξη της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου για ενεργότερο ρόλο στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική «σκηνή» και την πιο αποφασιστική προώθηση των γερμανικών συμφερόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ