ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Υψηλοί τόνοι» για το όνομα, εκκωφαντική σιωπή για τα ευρωατλαντικά σχέδια

Eurokinissi

Μπρος στην αναμενόμενη υπογραφή, το Σαββατοκύριακο, της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ από τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών, παρουσία των δυο πρωθυπουργών και υψηλόβαθμων παραγόντων της ΕΕ, η συζήτηση και μαζί ένας κύκλος δικομματικής αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης, που επιχειρεί να κρύψει το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας στο οποίο συμφωνούν, «μεταφέρθηκαν» από χτες στη Βουλή, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ σε βάρος της κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής άρχισε χτες το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο με ψηφοφορία υπέρ ή κατά της πρότασης δυσπιστίας.

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» και «σημαντικό δώρο» την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ με αφορμή το θέμα. Επίσης, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι με την «προσχεδιασμένη» πρόταση δυσπιστίας «επέλεξε να μετατραπεί σε ένα θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ, που είναι ο κ. Σαμαράς». Ταυτόχρονα, μίλησε για τις «δύσκολες αποφάσεις» που πήρε η κυβέρνησή του για να αποκατασταθούν η «αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των εταίρων της» και ο «καθοριστικός της ρόλος» στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Νωρίτερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε τη δρομολογούμενη συμφωνία με την ΠΓΔΜ μία «κακή συμφωνία», που «δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα». Επίσης, ανέφερε πως υπάρχει «δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση», αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί με την πρόταση για το όνομα της ΠΓΔΜ, ενώ προέτρεψε τον πρωθυπουργό να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης, «για να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές να πουν "ναι" στην υπογραφή» της συμφωνίας.

Διεργασίες και ζυμώσεις

Για το ίδιο θέμα, η Φώφη Γεννηματά μίλησε για «θετικά βήματα», αλλά και για «αρνητικά σημεία που είναι σημαντικά». Οπως είπε, η συμφωνία «θα μπορούσε να γίνει δεκτή», αν η συνταγματική αναθεώρηση περιελάμβανε την αναγραφή της γλώσσας και της εθνικότητας, σύμφωνα με τη νέα ονομασία, προσθέτοντας πως οι επιστολές προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ έπρεπε να σταλούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών στα Σκόπια «για να μην υπάρξουν εμπλοκές εις βάρος των εθνικών συμφερόντων».

Αντίθετα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα πρώτο αναγκαίο βήμα» που πρέπει να γίνει. «Εχει αδυναμίες και θα δοθεί η δυνατότητα να τις συζητήσουμε, είναι όμως το βήμα που πρέπει να κάνουμε», ανέφερε.

Σημειωτέον και ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, φέρεται να είπε: «Δεν λέω όχι στην κύρωση της συμφωνίας εάν και όταν έρθει στη Βουλή, αυτό που λέω είναι ότι μέχρι την υπογραφή της την Κυριακή (στις Πρέσπες) θα πρέπει να διορθωθούν κομμάτια της (...)». «Θα πρέπει να σταθμίσουμε τότε το γενικό εθνικό συμφέρον. Τι ζημιά μπορεί να πάθει η Ελλάδα αν όλοι μιλούν θετικά για τη συμφωνία κι εμείς πάμε να ανατρέψουμε μια πραγματικότητα. Θα πρέπει να δούμε τότε το διεθνές περιβάλλον και τη ζημιά που μπορεί να υποστεί η χώρα εάν βρεθεί μόνη της», πρόσθεσε.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά των διαφοροποιήσεων στο ΚΙΝΑΛ και των ζυμώσεων που γίνονται στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με όχημα και το Σκοπιανό, καθώς αποστάσεις από την, κατ' αρχήν αρνητική για τη συμφωνία, θέση Γεννηματά παίρνουν και οι Γ. Παπανδρέου, Γ. Καμίνης, άλλοι παράγοντες, όπως και η ΔΗΜΑΡ, που έβγαλε χτες ανακοίνωση ότι «η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει σημαντικά σημεία».

«Δουλειά» και στο παρασκήνιο

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκ. Ιβάνοφ, που αντιτίθεται σφόδρα στη συμφωνία, ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία, όπου συναντήθηκε μεν με τον Βούλγαρο ομόλογό του, αλλά τόσο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός όσο και η ΥΠΕΞ της χώρας ακύρωσαν τη συνάντηση μαζί του, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν συμφωνούν με τη στάση του, αλλά αντίθετα στηρίζουν την κυβέρνηση Ζάεφ.

Από πλευράς, άλλωστε, της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, ο ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ μετέβη στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χ. Μάας. Ο Ντιμιτρόφ τόνισε ότι μετά τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, η χώρα του αναμένει ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο, δε, Γερμανός ΥΠΕΞ τον διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα κάμει «λόμπινγκ» (δουλειά παρασκηνίου δηλαδή) για να σπρώξει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στους δυο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Στο ίδιο μοτίβο, ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γ. Χαν, μιλώντας στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «MIA», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ορίσει αυτόν το μήνα κιόλας ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο λαός να ασκήσει αποφασιστική «μομφή» σε κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

«Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν τη δύναμη και την πείρα, μπορούν να ασκήσουν την αποφασιστική μομφή και δυσπιστία με τους αγώνες τους, απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα που στηρίζουν αυτό το σάπιο σύστημα, απέναντι στους καπιταλιστικούς ομίλους και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μιλώντας χτες στη Βουλή, στη συζήτηση σχετικά με την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει συμπλήρωμα κανενός κόμματος, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ. Δεν θα γίνουμε "ουρά" στις υποκριτικές και αποπροσανατολιστικές σας επιδιώξεις, με τη στάση μας δεν θα σας διευκολύνουμε σε αυτό το επικίνδυνο για τα συμφέροντα του λαού και αδιέξοδο παιχνίδι το οποίο κάνετε. Η θέση του ΚΚΕ βρίσκεται στο μετερίζι της οργάνωσης της λαϊκής πάλης, στην αποφασιστικότητα και στη μαχητικότητα των αγώνων της εργατικής τάξης, στην ενότητα του λαού, στην κοινή δράση με τους λαούς των Βαλκανίων για να ηττηθούν οι ιμπεριαλιστές και το σύστημά τους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε επίσης ότι αυτού του τύπου οι προτάσεις «δυσπιστίας» «δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια ενσωμάτωσης κι εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σαφή και υπεύθυνη στάση που κράτησε το ΚΚΕ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 για το λεγόμενο «Μακεδονικό» ζήτημα. Τότε που, όπως είπε χαρακτηριστικά «όλα τα άλλα κόμματα τότε τρέχατε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια "πλην Λακεδαιμονίων" όπως έλεγε και ο Λεωνίδας Κύρκος».

Μίλησε για τους υπεύθυνους του διαμελισμού της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας που ήταν αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης Γερμανών, Αμερικανών και ΝΑΤΟ, που αξιοποίησαν τα «εθνικιστικά - εθνικά» προβλήματα για να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Θύμισε, ακόμη, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδωσαν «γην και ύδωρ για να εξαπολύσουν οι ιμπεριαλιστές τις επιθέσεις τους στα Βαλκάνια» τη στιγμή που ο λαός με την πάλη του προσπάθησε να εμποδίσει αυτήν την εξέλιξη με πρωταγωνιστή το ΚΚΕ, όταν ο τότε Συνασπισμός τηρούσε «ίσες αποστάσεις».

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, είχε αναδείξει ότι «το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ονομασία» την ίδια στιγμή που «καυτηρίαζε τον εθνικισμό», που «οι ιμπεριαλιστές αξιοποιούν στη λογική του "διαίρει και βασίλευε"» για την αλλαγή των συνόρων. Σημείωσε ακόμη ότι το ΚΚΕ, με βάση αυτήν την πείρα, έκρινε τη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με τα Σκόπια, μια συμφωνία που «είναι φανερό, έχει την σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (...) Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που χαιρέτισαν ήταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο γγ του ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ο Αμερικανός πρέσβης και όλοι οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών».

Στρεφόμενος προς την κυβέρνηση, σημείωσε ότι με αυτήν τη συμφωνία «δίνετε "συστατική επιστολή" στον κύριο Ζάεφ για την ένταξη της χώρας του» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αναφέρθηκε στις αλυτρωτικές βλέψεις της Αλβανίας «με το ανύπαρκτο θέμα των τσάμηδων» αλλά και τις «επεκτατικές βλέψεις» της Τουρκίας στο Αιγαίο, χώρες - μέλη και οι δύο του ΝΑΤΟ.

Επισήμανε ακόμη ότι «με τη συμφωνία αυτή παραμένει το σπέρμα του αλυτρωτισμού με την αποδοχή από την κυβέρνηση των περί "Μακεδόνα πολίτη" και "μακεδονικής γλώσσας"», ενώ επεσήμανε ότι είναι «επικίνδυνη και προκλητική» η θέση ότι ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αφού «αυτή η ενίσχυση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του δευτερεύοντος ανταγωνισμού μεταξύ της αστικής τάξης της Ελλάδας και της αστικής τάξης της Τουρκίας. Αυτή η λογική αποτελεί και τη μήτρα της περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της ελληνικής αστικής τάξης, των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στην περιοχή».

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέες προκλητικές τουρκικές δηλώσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέες προκλητικές δηλώσεις - υπενθύμιση των πάγιων διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ - έκανε χτες ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «ξεκινούμε τώρα κι εμείς γεώτρηση γύρω από την Κύπρο», επαναλαμβάνοντας ότι Αγκυρα και Κατεχόμενα δεν θα υποχωρήσουν στο Κυπριακό και θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους «τα δικαιώματα» του ψευδοκράτους και των Τουρκοκυπρίων.

«Γύρω από την Κύπρο ξεκινούμε και εμείς τώρα γεώτρηση. Πλέον η Τουρκία έχει γεωτρύπανο. Η δυναμικότητα της Τουρκίας είναι μεγάλη. Γνωρίζετε ότι στο παρελθόν εμποδίσαμε κάποιες γεωτρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των Ιταλών. Αλλά κι εμείς κάνουμε γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές. Και από οικονομικής άποψης και από άποψης φυσικού αερίου, πετρελαίου και πηγών γύρω από την Κύπρο, δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν το δικαίωμα της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" και των Τουρκοκυπρίων», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, σημείωσε πως «στο θέμα των νησιών γίνονται μανούβρες» και πρόσθεσε: «Μετά την κρίση των Ιμίων δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στο νομικό και ντε φάκτο καθεστώς. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Οσον αφορά τις έρευνες χωρίς την άδεια της Τουρκίας δεν μπορεί ούτε πουλί να πετάξει καν. Εμείς (η κυβέρνηση του ΑΚΡ) δεν δώσαμε ούτε ένα κομμάτι βράχο».

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν παρασυρόμαστε σε αυτό το κλίμα έντασης το οποίο δημιουργείται» και ότι αν υπάρξουν οποιαδήποτε ζητήματα, παραβιάσεις ή οτιδήποτε άλλο, θα αντιμετωπιστούν με διπλωματικά μέσα. Μεταξύ άλλων σχολίασε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι όλη γύρω από την Κύπρο» και υποστήριξε ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι κατοχυρωμένη με βάση τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και ότι «υπάρχουν αποφάσεις και στήριξη και από τις μεγάλες δυνάμεις, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και από την ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ