ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στην Ιορδανία η περιφερειακή συνάντηση

Από τη διεθνή αντιΝΑΤΟική συνάντηση στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε το ΠΣΕ το Μάη
Από τη διεθνή αντιΝΑΤΟική συνάντηση στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε το ΠΣΕ το Μάη
Στο Αμμάν της Ιορδανίας θα συνέλθει η Περιφέρεια Μέσης Ανατολής του ΠΣΕ, στην ετήσια σύνοδο στις 22 - 24 Ιούνη. Στη συνάντηση, που θα φιλοξενήσει η Ιορδανική Επιτροπή Ειρήνης και Αλληλεγγύης, θα πάρουν μέρος τα κινήματα από Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Μπαχρέιν, Τυνησία, Ιράκ, Σουδάν, Ιράν και ο συντονιστής Μέσης Ανατολής του ΠΣΕ, Ακελ Τακάζ, από την Παλαιστινιακή Επιτροπή Ειρήνης και Αλληλεγγύης. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης θα εκπροσωπήσει ο εκτελεστικός γραμματέας του, Ηρακλής Τσαβδαρίδης. Η συνάντηση θα ασχοληθεί με την εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Περσικού Κόλπου και Βόρειας Αφρικής, που μαστίζεται από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και απειλές για διαμελισμό χωρών, στο πλαίσιο του σχεδίου για την «Νέα Μέση Ανατολή», που περιλαμβάνει αλλαγές συνόρων και καθεστώτων στα μέτρα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η συνάντηση θα εξετάσει, ανάμεσα σε άλλα θέματα, την κατάσταση στην Παλαιστίνη με τη συνεχιζόμενη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό και θα προετοιμάσει μεγάλη διεθνή αποστολή αλληλεγγύης, προς τα τέλη Οκτώβρη, στη Συρία, σε ένδειξη συμπαράστασης στο λαό της.

Επικοινωνία Ποροσένκο - Πούτιν

Ενώ στην Ανατολική Ουκρανία και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (πρόκειται στην πραγματικότητα για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν σε σύνδεση με τη Ρωσία) φαίνεται να εντείνονται οι επιθέσεις από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων που τον συνδράμουν, χτες οι Πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Πέτρο Ποροσένκο και Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του πρώτου.

Το αντικείμενο της συζήτησης εμφανίζεται να είναι η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ του 2015 (που έχουν μείνει στα χαρτιά) και η ανταλλαγή κρατουμένων στις δύο χώρες για κατηγορίες όπως «κατασκοπία» και «τρομοκρατία». Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε στον Ουκρανό ομόλογό του την ανησυχία του για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή του Ντονμπάς. Συζητήθηκε επίσης η ρωσική πρόταση για εγκατάσταση αποστολής του ΟΗΕ, η οποία θα συνδράμει στην προστασία της ειδικής ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία που επιβλέπει τη συμφωνία. Ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε «να απελευθερωθούν οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι που κρατούνται σε ρωσικές φυλακές και στα κατεχόμενα εδάφη», ενώ υπογράμμισε το πόσο σημαντικό θα είναι να επισκεφτεί τον Ουκρανό σκηνοθέτη Σεντσόφ (έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια με την κατηγορία της προετοιμασίας τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κριμαία και κάνει απεργία πείνας) και άλλους Ουκρανούς κρατούμενους η αρμόδια της Ουκρανίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λουντμίλα Ντενίσοβα.

Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι αρμόδιοι των δύο χωρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα επισκεφτούν αντίστοιχα τους κρατούμενους, ενώ θα ανταλλαγούν λίστες με τα ονόματα 34 ατόμων τα οποία θα μπορούν να τα επισκεφτούν.

Περιοδεία του σοσιαλδημοκράτη Ισπανού πρωθυπουργού

Ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ξεκινάει το Σάββατο την πρώτη του περιοδεία σε χώρες της ΕΕ μετά την ανάληψη του πρωθυπουργικό θώκου, που ακολούθησε τη μομφή και αποπομπή του νεοφιλελεύθερου Μαριάνο Ραχόι. Πρώτος σταθμός της περιοδείας το Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ακολουθούν την Κυριακή η μίνι Σύνοδος για το Προσφυγικό στις Βρυξέλλες, την Τρίτη το Βερολίνο και η συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιούνη ο Σάντσεθ θα μεταβεί στη Λισαβόνα, όπου θα συναντήσει τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

Διακηρυγμένος στόχος της περιοδείας είναι «η νέα ισπανική κυβέρνηση να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής και αλληλέγγυας Ευρώπης». Επί της ουσίας πρόκειται για την παλιά και γνωστή προσπάθεια της σοσιαλδημοκρατίας να εξωραΐσει τη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου και να διεκδικήσει τη βελτίωση της θέσης της αστικής τάξης της Ισπανίας μέσα σε αυτή, σε μια περίοδο που συζητιούνται ευρύτερες αναδιατάξεις και προσαρμογές, στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του, ο Σάντσεθ δεσμεύθηκε να «εργαστεί στενά με τους εταίρους του προκειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή για την εξεύρεση απαντήσεων στις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση», παραθέτοντας κατά προτεραιότητα «τις μεταναστευτικές κινήσεις, την ανάκτηση και ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κράτους πρόνοιας». Στην πραγματικότητα πρόκειται για διαχείριση της ακραίας φτώχειας και επέκταση όλων των αντεργατικών νόμων («ευέλικτη», με ελάχιστα ή χωρίς δικαιώματα εργασία, όπως είναι οι συμβάσεις μίας μέρας), ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των καπιταλιστών, τους οποίους στηρίζει και ο Σάντσεθ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ επανεξελέγη πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας «Rosneft». Ο σοσιαλδημοκράτης Σρέντερ αμέσως μετά τη θητεία του εντάχθηκε στον ενεργειακό τομέα των ρωσικών μονοπωλίων, ξεκινώντας από την «Γκάζπρομ». Τώρα η ετήσια αμοιβή του καθορίστηκε στα 600.000 δολάρια, ενώ πρωταγωνιστεί και στη διασύνδεση των γερμανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε διάφορα μεγάλα σχέδια όπως ο αγωγός μεταφοράς αερίου «Νord Stream».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η υποστήριξη των χωρών - μελών της ΕΕ στη θέση της Ιρλανδίας για το Brexit δεν πρόκειται να αλλάξει, δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να απομονωθεί η Ιρλανδία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Κατηγορίες για απάτη και απιστία σε βάρος της συζύγου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Σάρα, απήγγειλαν χτες ισραηλινές δικαστικές αρχές. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνεται πως στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή για την κατάχρηση κρατικών πόρων ύψους 100.000 δολαρίων για πολυτελείς υπηρεσίες εστίασης στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ. Τουλάχιστον δύο δικαστικές έρευνες για διαφθορά γίνονται και σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, που θεωρείται ύποπτος για δωροδοκία εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων με αντάλλαγμα «προνομιακές» μεταχειρίσεις «χορηγών».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις που πραγματοποιεί από την περασμένη βδομάδα ο Λίβυος ε.α. στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, που είναι αρχηγός του λεγόμενου «λιβυκού εθνικού στρατού», σε βάρος τζιχαντιστών και ένοπλων ομάδων ισλαμιστών που δρουν κοντά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της βορειοανατολικής Λιβύης. Ο στρατηγός υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν αρκετές, σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μετά από μέρες σφοδρών συγκρούσεων, όπως οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου Ρας Λανούφ και Σίντρα, που είχε πάρει πρόσφατα ο ισλαμιστής οπλαρχηγός Ιμπραχίμ Τζαντράν. Το μέρος του ε.α. στρατηγού Χαλίφα πήρε προχτές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας σε ανακοίνωση όλες τις «ένοπλες οργανώσεις» να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τις λιβυκές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Το Ιρακινό Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε χτες την αναμέτρηση όχι των ηλεκτρονικών αλλά των χάρτινων ψηφοδελτίων από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάη, απορρίπτοντας εντούτοις την ακύρωση ψηφοδελτίων Ιρακινών που ψήφισαν στο εξωτερικό.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Ο 52χρονος επιφανής Σιίτης ιερωμένος του Μπαχρέιν, σεΐχης Αλί Σαλμάν, που ηγείται του αντιπολιτευόμενου κόμματος Αλ Βεφάκ, αθωώθηκε χτες από δικαστήριο της πρωτεύουσας Μανάμα για τις κατηγορίες της κατασκοπίας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος Ν. Υόρκης και ιδιοκτήτης του ομώνυμου δικτύου ειδήσεων, Μάικλ Μπλούμπεργκ, που στο παρελθόν είχε υποστηρίξει στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, αλλά δηλώνει παρ' όλα αυτά «ανεξάρτητος», ανακοίνωσε χτες πως προτίθεται να δώσει 80 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές εκστρατείες Δημοκρατικών υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη για την ανανέωση των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC παρουσίασε χτες εργαζόμενους διοικητικών υπηρεσιών στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» να εκμεταλλεύονται σεξουαλικά πόρνες σε αφρικανικές χώρες όπου πραγματοποιούνταν ανθρωπιστικές αποστολές με αντάλλαγμα φάρμακα. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι δεν θεωρεί αποδεκτά την «κακοποίηση, την παρενόχληση ή την εκμετάλλευση» και ότι η χρήση σεξουαλικών υπηρεσιών απαγορεύεται από το αυστηρό καταστατικό της.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Συνεχίζεται ο ανήφορος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Κατά 5 μήνες αργότερα (μεσοσταθμικά) συνταξιοδοτήθηκαν οι εργαζόμενοι στην Ολλανδία το 2017 σε σχέση με το 2016, καθώς το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης συνεχίζει να αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής. Οπως ανακοίνωσε προχτές η εθνική στατιστική υπηρεσία (CBS), πέρυσι, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης ήταν 64 έτη και 10 μήνες, ενώ στις αρχές του 2000 ήταν στα 61 έτη. Μόλις 4 στους 10 εργαζόμενους συνταξιοδοτούνται πριν φτάσουν στην ηλικία των 65 ετών, σε σύγκριση με σχεδόν 9 στους 10 το 2006. Η γενική ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται σταθερά από το 2013 και θα φτάσει τα 67 έτη και 3 μήνες έως το 2022.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι εργαζόμενοι με πτυχίο, και άρα καλύτερες θέσεις εργασίας, είναι πιθανό να συνταξιοδοτηθούν 10 μήνες νωρίτερα από τους χειρώνακτες ανειδίκευτους εργαζόμενους. «Αυτό έχει να κάνει με το τι "αντέχει" η τσέπη του καθενός», δήλωσε στην ολλανδική «Telegraaf» ο επικεφαλής οικονομικών της CBS, Πέτερ Χάιν βαν Μούλιγκεν. «Είναι πολύ δαπανηρό να συνταξιοδοτηθεί κανείς νωρίτερα (σ.σ. υψηλές ασφαλιστικές εισφορές) και τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης δεν μπορούν να το κάνουν αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ