ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Οργανώνουν τη συμμετοχή τους στο Διήμερο εκδηλώσεων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Η αναγνώριση που χαίρει το ΚΚΕ στους πρόσφυγες και μετανάστες αναδείχθηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τετάρτη για την προετοιμασία του Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου της ΚΟ Αττικής

Από παλιότερο Διήμερο στο ΦΙΞ
Από παλιότερο Διήμερο στο ΦΙΞ
Επιτυχημένη ήταν η σύσκεψη που διοργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη, Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, στο Στέκι Νεολαίας και Εργαζομένων στα Πατήσια, μπροστά στο Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που θα γίνει στο πάρκο ΦΙΞ, στις 29 και 30 Ιούνη.

Η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία, καθώς το Στέκι αποτελεί έναν πραγματικά φιλόξενο χώρο που συγκεντρώνει πλήθος μεταναστών και προσφύγων στο σχολείο που λειτουργεί εκεί για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τη σύσκεψη μια ομάδα μεταναστών και προσφύγων από καταυλισμούς της Αττικής παρακολούθησε στο Στέκι μάθημα Αγγλικών, ενώ η πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων που προσέρχονταν έδειχναν ότι μπαίνουν σε έναν χώρο οικείο όπου νιώθουν άνετα.

Ηταν πολλοί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη, διάβαζαν την ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων που έχει τυπωθεί μεταφρασμένη σε διάφορες γλώσσες, αντάλλαζαν ιδέες και πληροφορίες για το Διήμερο στο ΦΙΞ, για συμπατριώτες και συναδέλφους τους που μπορούν να καλέσουν και να κινητοποιήσουν, αλλά και για τις δουλειές τους, τα σωματεία τους, για τη βοήθεια που χρειάζονται, ιδιαίτερα ζητήματα που τους απασχολούν κ.λπ.

Μετανάστες από τη Βουλγαρία, τη Νιγηρία, την Κένυα, το Καμερούν, τη Σρι Λάνκα, το Κονγκό, το Σουδάν, τη Μαδαγασκάρη, το Μαρόκο, την Αιθιοπία, το Μπανγκλαντές, την Μπουργκίνα Φάσο, την Τανζανία, τις Φιλιππίνες, το Αφγανιστάν κ.α. έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη δηλώνοντας τη θέλησή τους να συμβάλουν για την επιτυχία του Διημέρου, που διοργανώνεται φέτος για 18η συνεχή χρονιά, αποτελώντας πια ένα θεσμό που γνωρίζουν και αγκαλιάζουν με θέρμη οι κοινότητες και οι σύλλογοι των μεταναστών.

Το ΚΚΕ είναι όλο τον χρόνο, διαρκώς, στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών

Ομιλητής στη σύσκεψη ήταν ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που αρχικά αναφέρθηκε στις εξορμήσεις που κάνει το Κόμμα αυτό το διάστημα, σε κέντρα και στέκια μεταναστών, αλλά «πριν απ' όλα μέσα στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν μετανάστες και πρόσφυγες. Για να μεταφέρουμε το μήνυμα αλληλεγγύης εκ μέρους του ΚΚΕ, για να τους καλέσουμε να οργανωθούν, μαζί με τους Ελληνες εργάτες, στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς, στους συλλόγους γονέων, σε κάθε χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, παντού, και να παλέψουμε από κοινού ενάντια στον βασικό ένοχο που προκαλεί την προσφυγιά, τη μετανάστευση, τους πολέμους, τη φτώχεια, τα μίση ενάντια στους λαούς, που τους βάζουν να σκοτώνονται. Και ο ένοχος δεν είναι άλλος από τον καπιταλισμό. Αυτός είναι ο κοινός μας αντίπαλος, ενάντια σε αυτόν πρέπει να στρέψουμε τον αγώνα μας».

Ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν θυμάται τους πρόσφυγες μόνο με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα, τόνισε: «Εμείς 365 μέρες τον χρόνο κάνουμε δουλειά στους πρόσφυγες μέσα στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα φασονατζίδικα, στις φτωχογειτονιές, στα στέκια που είναι και προσπαθούμε 365 μέρες τον χρόνο να τους βοηθήσουμε, να τους καθοδηγήσουμε να οργανωθούν μαζί με τους Ελληνες εργάτες».

Μίλησε για την υποκρισία των άλλων κομμάτων και της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, που μιλούν για τους πρόσφυγες με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα, αλλά όλοι αυτοί είναι συνένοχοι για το δράμα τους. Οπως είπε, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, ο ΟΗΕ έχουν βάλει το χέρι τους για να ξεριζωθούν εκατομμύρια λόγω της φτώχειας, των πολέμων, του εθνικισμού, του ρατσισμού κ.λπ.

Κάλεσε τους μετανάστες να οργανωθούν και να διεκδικήσουν μαζί με τους Ελληνες «όχι ίσα δικαιώματα στη φτώχεια, στην ανεργία, στα χαμηλά μεροκάματα», «εμείς δε ζητάμε τέτοια ισότητα. Εμείς ζητάμε οι μετανάστες μαζί με τους Ελληνες να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν. Να έχουν όλοι δουλειά, να έχουν όλοι σταθερό ωράριο, να έχουν ελεύθερο χρόνο, να μπορούν όλοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό».

Ακολούθως μίλησε για τις εκδηλώσεις στο πάρκο ΦΙΞ που οργανώνει το ΚΚΕ εδώ και 17 χρόνια και αποτελούν μια κορύφωση των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το Κόμμα όλη τη χρονιά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις, τις κοινότητες και τους συλλόγους να συμμετάσχουν με τα περίπτερά τους, αλλά και να δουλέψουν για την επιτυχία του Διημέρου επικοινωνώντας και καλώντας τα μέλη τους.

«Οσο θα είμαι εδώ στην Ελλάδα θα είμαι μαζί σας»!

Η αποδοχή που απολαμβάνει το ΚΚΕ από μετανάστες και πρόσφυγες, η αναγνώριση εκ μέρους τους ότι είναι το μόνο κόμμα που στέκεται στο πλευρό τους, πρωτοστατώντας για τα προβλήματά τους, φάνηκαν και από τις τοποθετήσεις μεταναστών και προσφύγων που ακολούθησαν στη σύσκεψη.

«Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος που είναι εδώ καταλαβαίνει πως μόνο το ΚΚΕ βοηθάει για τους μετανάστες και τα προβλήματά τους», είπε παίρνοντας το λόγο ο Αρνόλ από το Κονγκό. «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, να είμαστε όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που είμαστε στην Αθήνα στο Διήμερο. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να είμαστε με το ΚΚΕ, που πραγματικά μας βοηθάει και μας δείχνει το δρόμο».

Στο ίδιο πνεύμα ο Χαζίπ, από το Αφγανιστάν, μιλώντας στα Αγγλικά, είπε ότι «το ΚΚΕ μάς υποστηρίζει, μας δείχνει τον σωστό δρόμο της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό που μας θέλει φθηνή εργατική δύναμη». Εφερε μάλιστα παραδείγματα από τις άθλιες συνθήκες που ζουν και εργάζονται οι πρόσφυγες και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Κάλεσε, τέλος, τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν όλοι μαζί μια ισχυρή οργάνωση και ενότητα μεταξύ τους.

Συγκινητική η προσπάθεια της Ασμά, από το Μαρόκο, με τα σπαστά Ελληνικά της να αποδώσει τις σκέψεις της: «Ευχαριστούμε που ακούτε τα προβλήματά μας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά προβλήματα εδώ στην Ελλάδα, πιο πολύ στην εργασία. Παλεύουμε να ζούμε σαν άνθρωποι εδώ, γιατί οι πιο πολλοί μας εκμεταλλεύονται λόγω που δεν έχουμε χαρτιά, που δεν μιλάμε πολύ καλά Ελληνικά, που δεν ξέρουμε τους νόμους»... «Εδώ νιώθουμε πως είμαστε οικογένεια», είπε, τονίζοντας πως της άρεσαν οι προηγούμενες ομιλίες που ακούστηκαν και δηλώνοντας με αποφασιστικότητα: «Οσο χρόνο θα είμαι στην Ελλάδα θα είμαι μαζί σας»!

Συγκινημένη που βρέθηκε στη σύσκεψη και πήρε τον λόγο για να μιλήσει, δήλωσε στα Γαλλικά η Ντολίς, από το Καμερούν, που είναι έξι χρόνια στην Ελλάδα και παρακολουθεί τώρα μαθήματα γλώσσας στο σχολείο μεταναστών. Μίλησε για την υποστήριξη και τη βοήθεια που έχει δεχτεί από το ΚΚΕ.

«Μας δίνετε δύναμη κι εμείς παίρνουμε θάρρος για να βοηθήσουμε και τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, γιατί για ό,τι ανάγκη υπάρχει πρέπει να βοηθήσουμε μεταξύ μας», είπε με τη σειρά του ο Αλί, από το Αφγανιστάν, που βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 13 χρόνια, τονίζοντας ότι από την αρχή που ήρθε παρακολουθούσε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ. «Θα είμαι πάντα εδώ μαζί σας και θα βοηθήσω και εγώ με ό,τι μπορώ», είπε.

Μας ενώνει η τάξη μας!

«Το γεγονός ότι είμαστε εδώ άνθρωποι από τόσες διαφορετικές χώρες, χωρίς να πολυγνωριζόμαστε μεταξύ μας, χωρίς να μπορούμε πάντα να συνεννοούμαστε με τις γλώσσες μας, έχοντας διαφορετικά ήθη κ.τ.λ., το γεγονός αυτό δείχνει ότι μας ενώνει ο δεσμός της τάξης μας. Ολοι εμείς ανήκουμε στην εργατική τάξη. Αυτός είναι ο πιο ισχυρός δεσμός απ' όλους. Αν καταλάβουμε και τη δύναμη που έχουμε, τη δύναμη που έχουν οι εργάτες, τότε δε θα υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο που να μπορεί να σταθεί ενάντια στη θέλησή μας. Και η δύναμη αυτή πηγάζει από το ότι εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου. Αν το καταλάβουν αυτό οι εργάτες, τότε δεν πρόκειται να τους σταματήσει κανείς. Εμείς σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δουλεύουμε», υπογράμμισε, κλείνοντας τη συζήτηση στη σύσκεψη, ο Γ. Μερεντίτης. Το ραντεβού ανανεώθηκε για το Διήμερο στις 29 και 30 Ιούνη στο ΦΙΞ.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση μαζί με τους ξεριζωμένους των πολέμων

Σε προσφυγικούς καταυλισμούς και ΜΚΟ όπου συχνάζουν πρόσφυγες βρέθηκαν όλη την περασμένη βδομάδα κλιμάκια του ΚΚΕ

Συζήτηση με πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας
Συζήτηση με πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας
Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων ήταν η 20ή Ιούνη και αντιπροσωπείες ΚΟ του ΚΚΕ βρέθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς αλλά και σε στέκια προσφύγων, όπως στο κέντρο της Αθήνας, συνομιλώντας με τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Διακινώντας μεταφρασμένη την Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που κυκλοφόρησε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων (δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 16 - 17 Ιούνη), τα μέλη του Κόμματος κάλεσαν σε οργάνωση και πάλη, μέσα από τα εργατικά συνδικάτα και τις άλλες μαζικές οργανώσεις, μαζί με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Παράλληλα, το Κόμμα καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους να εντείνουν την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και των μεταναστών, όπως για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα μας.

Συζητώντας με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τα κλιμάκια του ΚΚΕ ανέδειξαν την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, που υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τις απαράδεκτες συμφωνίες εγκλωβισμού τους, οι οποίες προκαλούν το δράμα που ζουν εκατομμύρια εκτοπισμένοι σε όλη την Ευρώπη.

Στο κέντρο της Αθήνας, κλιμάκιο του Κόμματος βρέθηκε σε σημεία όπου μετανάστες και πρόσφυγες περιπλανώνται από ΜΚΟ σε ΜΚΟ σε αναζήτηση φαγητού, νομικής στήριξης, ειδών πρώτης ανάγκης για παιδιά, ιατρικής περίθαλψης και κάθε είδους υπηρεσίας. Κάθε συζήτηση με τους πρόσφυγες είναι ενδεικτική για την εγκατάλειψή τους από το κράτος στις κάθε λογής ΜΚΟ.

Τον καταυλισμό της Βέροιας επισκέφθηκε ο Σ. Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ
Τον καταυλισμό της Βέροιας επισκέφθηκε ο Σ. Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ
Αντίστοιχες περιοδείες πραγματοποιήθηκαν όλη τη βδομάδα σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Αντιπροσωπείες του Κόμματος βρέθηκαν στα Διαβατά και στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, στο Σχιστό Πειραιά, στη Βέροια και στις Σέρρες. Στην Κοζάνη, στελέχη του ΚΚΕ περιόδευσαν στα Κοίλα, σε οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία και το Πακιστάν που εργάζονται στην κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V. Οι αντιπροσωπείες του Κόμματος διαπίστωσαν για μια ακόμα φορά από κοντά ότι η κατάσταση στους περισσότερους καταυλισμούς χτυπάει «κόκκινο», αφού οι Δομές είναι υπερπλήρεις, με τις συνθήκες διαβίωσης να γίνονται όσο περνάει ο καιρός όλο και χειρότερες. Τραγικές είναι επίσης οι ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ οι εργαζόμενοι είναι υπάλληλοι ΜΚΟ, που εργάζονται σε συνθήκες έντονης εντατικοποίησης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες. Πρόβλημα που ξεχωρίζει είναι τα δεκάδες ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά, στα οποία οι συμφωνίες εγκλωβισμού τους στη χώρα, οι καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων ασύλου κ.λπ. δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα.

Η προσφυγική Δομή στις Σέρρες μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 550 πρόσφυγες και σήμερα οι επίσημα εγγεγραμμένοι είναι 558, ενώ υπάρχουν και άλλοι 72 που δεν είναι εγγεγραμμένοι και ζουν στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες. Στις Βαρβάρες της Βέροιας, σχεδόν οι μισοί φιλοξενούμενοι στη Δομή είναι ανήλικοι. Στο Σχιστό φιλοξενούνται 816 άτομα, κυρίως ευάλωτες ομάδες, όπως μονογονεϊκές ή πολυμελείς οικογένειες, ΑμεΑ, άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα, ανάμεσά τους 300 ανήλικα παιδιά. Η επανένωση οικογενειών παραμένει άπιαστο όνειρο, αφού κανένας από τους εργαζόμενους στη Δομή δεν δηλώνει «αρμόδιος» να απαντήσει πότε θα μπορέσουν οι πρόσφυγες να συναντήσουν τους συγγενείς τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις και οι περιοδείες

Συνεχίζονται όλη τη βδομάδα από το ΚΚΕ οι εξορμήσεις, οι περιοδείες και οι συσκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη 26 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στον Σκαραμαγκά, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Τη Δευτέρα 25 Ιούνη, στις 9.30 π.μ., κλιμάκιο της ΤΕ Λάρισας, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη, θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο.

Την Τετάρτη 27 Ιούνη, στις 11 π.μ., ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, θα επισκεφθεί το κέντρο προσφύγων στον Ελαιώνα της Αθήνας.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Παρασκευή 29 Ιούνη ξεκινά το Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών

Το Σάββατο 30/6 θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από χορευτικό στο περσινό Διήμερο
Από χορευτικό στο περσινό Διήμερο
Την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιούνη πραγματοποιείται και φέτος από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών εργατών.

Οι εκδηλώσεις, που φιλοξενούνται για 18η συνεχή χρονιά στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια (Πατησίων 307), ξεκινούν και τις δύο μέρες στις 8 μ.μ.

Στο Διήμερο θα συμμετάσχουν με περίπτερα σύλλογοι και κοινότητες μεταναστών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

Το Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα του Διημέρου διαμορφώνεται ως εξής:

Την Παρασκευή 29 Ιούνη:

Στις 8 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα της μόρφωσης των παιδιών των μεταναστών και των προσφύγων».

Στις 9.15 μ.μ.: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

-- Διαβαλκανικούς χορούς με τη χορευτική ομάδα ΕΛΚΕΛΑΜ «Από το Δούναβη στον Εβρο».

-- Χορευτικό από το Ρωσικό Μουσικό Σύλλογο «Μπεριόσκα».

-- Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».

-- Λαϊκό γλέντι με το μουσικό συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ.

Το Σάββατο 30 Ιούνη

Στις 8 μ.μ.: Χοροί από χορευτικό συγκρότημα από το Μπανγκλαντές

Στις 8.30 μ.μ.: Ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 9.15 μ.μ.: Τραγούδια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα Βουλγαρίας «Ροντίνα».

Στις 11 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι.

  • Στον παιδότοπο που θα λειτουργεί και τις δύο μέρες στο χώρο θα γίνονται δραστηριότητες για παιδιά Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων
ΕΕ - «ΜΙΝΙ» ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Προετοιμάζεται ένταση της καταστολής και των ελέγχων

Εκτακτη, «ειδική» Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ πραγματοποιείται την Κυριακή 24/6 στις Βρυξέλλες για το Μεταναστευτικό, για την προώθηση ακόμα πιο αντιδραστικών μέτρων με σκοπό τη διαχείριση των προσφυγικών κυμάτων. Σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε, αναζητούνται «ευρωπαϊκές λύσεις» στην πολιτική ασύλου και την αντιμετώπιση της «μεταναστευτικής κρίσης». Τα νέα βάρβαρα μέτρα που σχεδιάζονται προβλέπουν ένταση της καταστολής κατά των προσφύγων και τη συγκέντρωσή τους στα κράτη πρώτης υποδοχής (όπως η Ελλάδα).

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για έναν ευέλικτο κοινό μηχανισμό επιστροφής (προσφύγων) στα εσωτερικά σύνορα, αυστηρούς ελέγχους σε σταθμούς τρένων, λεωφορείων και στα αεροδρόμια. Επίσης, οι αιτούντες άσυλο θα απειλούνται με τιμωρία εάν δεν παραμείνουν στη χώρα της πρώτης εγγραφής τους και θα πρέπει να λαμβάνουν κοινωνική βοήθεια μόνο στη χώρα της ΕΕ η οποία είναι υπεύθυνη γι' αυτούς. Τα συμμετέχοντα κράτη της ΕΕ προτίθενται να εγκαταστήσουν κοινά αστυνομικά κέντρα και να εξελίξουν την υπηρεσία προστασίας των συνόρων FRONTEX σε αστυνομία των συνόρων της ΕΕ.

Η ίδια η Σύνοδος πάντως είναι ενδεικτική και των αντιθέσεων ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ, δηλαδή ανάμεσα στους υπεύθυνους για τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων. Το σχέδιο που διέρρευσε, προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιστροφής αιτούντων άσυλο στις χώρες πρώτης υποδοχής. Φέρεται μάλιστα να απείλησε με μη συμμετοχή στη Σύνοδο και τελικά θα παραβρεθεί μετά από τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της αντιδραστικής «Λέγκας», επέκρινε την Ισπανία και τη Γαλλία ότι δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους για υποδοχή προσφύγων.

Επίσης, την Πέμπτη, συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών Βίσεγκραντ (V4), με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, με βασικό θέμα την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, ενόψει της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ από 1η Ιούλη. Οι ηγέτες αυτοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Κυριακής. Πρόκειται για κυβερνήσεις που πρώτες σηκώνουν το ζήτημα της έντασης της καταστολής επικαλούμενοι τη δήθεν προστασία από την ισλαμική τρομοκρατία. Ακόμα, επιδιώκουν να γίνεται το ξεδιάλεγμα των μεταναστών, όπως και η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου για τους πρόσφυγες, έξω από τα σύνορα της ΕΕ.

Τέτοιες προτάσεις δεν αποτελούν «εξαιρέσεις», αφού περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της ΕΕ. Αλλωστε, στο τραπέζι έχουν πέσει πιθανές «λύσεις» με δημιουργία «κέντρων συγκέντρωσης» σε χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας, η Τυνησία, αλλά και η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Σερβία στα Βαλκάνια, όπου θα γίνεται το ξεσκαρτάρισμα των προσφύγων - μεταναστών.

Το ενδεχόμενο να οργανωθούν στην Αλβανία κέντρα κράτησης αιτούντων άσυλο προς χώρες της ΕΕ, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους, συντηρεί ρεπορτάζ της «Ντόιτσε Βέλε» (Deutsche Welle). Ο εκπρόσωπος της αυστριακής κυβέρνησης, Πέτερ Λαούνσκι-Τίφενχαλ, δήλωσε στην DW ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις για τέτοια κέντρα με την Αλβανία και άλλες χώρες. Επίσημα η αλβανική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δημοσιεύματα τις συνδέουν με το παζάρι που είναι σε εξέλιξη, για επιτάχυνση της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Εργατικά Φεστιβάλ σε Χαλκίδα και Οινόφυτα

Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι! Ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια, μετανάστευση, πολέμους, προσφυγιά, για την εξουσία των εργατών, το σοσιαλισμό!» διοργανώνονται Εργατικά Φεστιβάλ σε Χαλκίδα και Οινόφυτα.

Στη Χαλκίδα

Πιο συγκεκριμένα, οι ΚΟ Χαλκίδας του ΚΚΕ καλούν το Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο Λιμάνι Ν. Αρτάκης (Ανεμόμυλος).

Στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στις 8 μ.μ.: Παιδότοπος με παράσταση μαγείας από τον ταχυδακτυλουργό Πρωτέα και πολλά παιχνίδια. Στις 8.30 μ.μ.: Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά. Στις 10.15 μ.μ.: Μουσική και χορευτικά από Ελλάδα, Ινδία, Πακιστάν. Στις 11 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι.

Στα Οινόφυτα

Το πρόγραμμα του Εργατικού Φεστιβάλ στα Οινόφυτα, που πραγματοποιείται την Κυριακή 24 Ιούνη στο Ανοιχτό Θέατρο Οινοφύτων, έχει ως εξής:

-- 8 μ.μ.: Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο από τους «Worksongs Project».

-- 9 μ.μ.: Προβολή βίντεο.

-- 9.15 μ.μ.: Ομιλία από τον Μανώλη Καραντούσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- 10 μ.μ.: Μουσική και χορευτικά από Ελλάδα, Ινδία, Πακιστάν.

-- 10.45 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο θα λειτουργούν:

Εκθεση φωτογραφίας για τον πόλεμο, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», μπαρ με ελληνική και διεθνή κουζίνα και Παιδότοπος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ