ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Καλούνται με υπουργική απόφαση για το ΚΕΑ να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Το νέο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απλήρωτοι και σε επίσχεση εργασίας εργαζόμενοι στα πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», από την πρόσφατη υπουργική απόφαση σχετικά με το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής προς την υπουργό Εργασίας. Συγκεκριμένα, η πρόσφατη ΚΥΑ τούς υποχρεώνει προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» να εγγραφούν υποχρεωτικά στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, παραιτούμενοι ουσιαστικά από την επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν και τα δικαιώματά τους.

Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ με θέμα «Συνέχιση λήψης του ΚΕΑ, από τους πρώην εργαζόμενους στα "S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ"» έχει ως εξής:

«Η οδύσσεια των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ" (πρώην S/M "Αρβανιτίδης") τελειωμό δεν έχει.

Να θυμίσουμε πως η επιχείρηση "S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ" έκλεισε όλα τα καταστήματα της εταιρείας, οφείλοντας στους εργαζόμενους δεδουλευμένα από το Φλεβάρη του 2016. Παράλληλα τα S/M "ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ" προχώρησαν στο άνοιγμα καταστημάτων της "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ", χωρίς τους εργαζομένους της, παρά το ΠΔ 178/2002 που αφορά στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με το Πανελλαδικό τους Σωματείο, όλα αυτά τα χρόνια, δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους, αναδεικνύοντας σε κάθε φάση του αγώνα τις ευθύνες της εργοδοσίας, αλλά και της κυβέρνησης, που με τη στάση της κάλυπτε, αν δεν ενθάρρυνε, την εργοδοτική ασυδοσία.

Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στην επιχείρηση "S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ" προχώρησε το Μάη του 2016, μετά από μήνες απληρωσιάς, σε επίσχεση εργασίας, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Ενώ η πλειοψηφία τους, που δεν κατόρθωσε να βρει αλλού εργασία, έχει ως αποκλειστικό "εισόδημα" το ισχνό ποσό του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης".

Με βάση όμως πρόσφατη ΚΥΑ για τον "Καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" (ΑΔΑ: Ω1ΖΥ465Θ1Ω-Σ2Ρ) υποχρεώνει η κυβέρνηση τους πρώην εργαζόμενους στην επιχείρηση "S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ", προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν το ΚΕΑ, να "εγγραφούν υποχρεωτικά, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ".

Δηλαδή, ουσιαστικά η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από την επίσχεση εργασίας και τα δικαιώματά τους (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, θέσεις εργασίας) ως πρώην εργαζόμενοι στην επιχείρηση "S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ".

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για:

-- Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των πρώην εργαζομένων στην επιχείρηση "S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ".

-- Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και συνολικά των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

-- Τη συνέχιση λήψης του ΚΕΑ, από όσους εργαζόμενους έχουν τις προϋποθέσεις, χωρίς τη "δαμόκλειο σπάθη" που επιβάλλει η πρόσφατη ΚΥΑ και ουσιαστικά καλεί τους εργαζόμενους σε παραίτηση από τα δικαιώματά τους».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν με νέα συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη

Από τη χτεσινή πορεία των συμβασιούχων από το υπουργείο προς τα δικαστήρια
Από τη χτεσινή πορεία των συμβασιούχων από το υπουργείο προς τα δικαστήρια
Μέσα από νέα Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 24/7, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης θα αποφασίσουν για τις παραπέρα αγωνιστικές τους δράσεις.

Απολυμένοι συμβασιούχοι του δήμου Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη συναδέλφων τους από άλλους δήμους και κλάδους, από το βράδυ της περασμένης Τρίτης είχαν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ χτες το πρωί κατευθύνθηκαν με πορεία στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκε η κύρια αγωγή που είχαν καταθέσει, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Η αγωγή που εκδικάστηκε έχει κατατεθεί από τους 500 απολυμένους συμβασιούχους του δήμου Θεσσαλονίκης και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες. Ετσι ζητήθηκε από τους δικηγόρους των απολυμένων συμβασιούχων η έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να επιστρέψουν στη δουλειά τους μέχρι την έκδοση της απόφασης, αίτημα που ωστόσο απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο, όπου είχε στηθεί η «αγωνιστική κατασκήνωση» των συμβασιούχων, η Κλεοπάτρα Χοροζίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε, διεκδικώντας νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου». Παράλληλα, κάλεσε σωματεία, φορείς και οργανώσεις να δυναμώσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα που δίνουν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «EURODRIP»
Κινητοποίηση αλληλεγγύης από Τούρκους συνδικαλιστές

Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης της Ομοσπονδίας Nakliyat-Is στην Κωνσταντινούπολη
Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης της Ομοσπονδίας Nakliyat-Is στην Κωνσταντινούπολη
Κινητοποίηση μπροστά στα γραφεία της εταιρείας «RIVULIS - EURODRIP» στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε χτες Πέμπτη η Ομοσπονδία Μεταφορών Nakliyat-Is της Τουρκίας, μέλος της ΠΣΟ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους και το συνδικάτο της εταιρείας στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι της Τουρκίας κατήγγειλαν τις τρομοκρατικές απολύσεις συνδικαλιστών, με τα συνθήματά τους καθώς και με πανό και πλακάτ στα Τούρκικα και Ελληνικά, που έγραφαν: «Κάτω τα χέρια από το συνδικάτο των εργατών της Rivulis - Eurodrip», «Oχι στις απολύσεις στη Rivulis».

Διεκδικούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις

Περίπου 180 οικογένειες πρώην εργαζομένων στην Ξάνθη και την υπόλοιπη Ελλάδα εξακολουθούν να περιμένουν δεδουλευμένα 8 μηνών και αποζημιώσεις, πολλοί από αυτούς για δεκαετίες εργασίας, μετά την «πτώχευση» της χαρτοποιίας «DIANA» το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι η... χρεοκοπημένη «DIANA» ανήκει στον «πνιγμένο» στα κέρδη Ομιλο Ζερίτη, που όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, είναι «ένας παγκόσμιος ειδικός στη βιομηχανία χαρτιού - με 2 εργοστάσια παραγωγής χαρτιού, ένα στη Βουλγαρία και ένα στην Αίγυπτο, μια μονάδα ανακύκλωσης χαρτιού στην Ουγγαρία - και πάροχος συμβουλών που προτείνει αξιόπιστες και αποτελεσματικές λύσεις για παραγωγή χαρτιού. Ο όμιλος είναι παρών και στον τομέα των ακινήτων, κατέχοντας ή διαχειριζόμενος 300.000 m2 βιομηχανικών, εμπορικών κτιρίων και κατοικιών κυρίως σε Ελλάδα και Ουγγαρία».

Πριν λίγες μέρες, με τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε από τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τοπικά ΜΜΕ πως με απόφαση της υπουργού Εργασίας θα δοθούν 1.000 ευρώ ως εφάπαξ ενίσχυση στους απολυμένους της «DIANA» που είναι εγγεγραμμένοι στο Ταμείο Ανεργίας.

«Πρακτικά, από τις 180 οικογένειες μιλάμε για λιγότερους από τα δάχτυλα του ενός χεριού (...) Αντί τώρα, με νομοθετική ρύθμιση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να λύσει τον παραλογισμό "πτωχευμένη" επιχείρηση με ζάπλουτους ιδιοκτήτες, έρχεται να κοροϊδέψει κυριολεκτικά τους πρώην εργαζόμενους της "DIANA" με την εφάπαξ ενίσχυση των 1.000 ευρώ για ελάχιστους», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων, νομοθετική ρύθμιση που να λύνει το ζήτημα της καταβολής τους, καθώς και καταβολή της εφάπαξ ενίσχυσης των 1.000 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους.

Στην «ΕΛΕΤΕΣ Κοτσαμπάση»

Την καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων διεκδικούν οι 140 εργαζόμενοι της εταιρείας κέτερινγκ «ΕΛΕΤΕΣ Κοτσαμπάση», που έκλεισε αιφνιδιαστικά και κήρυξε πτώχευση, τον περασμένο Μάη, πετώντας στο δρόμο της ανεργίας δεκάδες οικογένειες.

Τις προηγούμενες μέρες, η Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων της «ΕΛΕΤΕΣ Κοτσαμπάση» πραγματοποίησε κινητοποίηση, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων στέκονται το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα Γλυφάδας - Ελληνικού - Αργυρούπολης.

«Εφυγε» η Αλεξάνδρα Δεμερούκα - Χρονά

Συλλυπητήρια από το ΔΣ της ΟΓΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το θάνατο της Αλεξάνδρας Δεμερούκα - Χρονά, που διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας από το 1978 έως το 1984, και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Οπως υπογραμμίζει, «η Αλεξάνδρα Δεμερούκα είχε σημαντική συνεισφορά στην υπόθεση της αλλαγής του οικογενειακού δικαίου, στην άρση των διακρίσεων κατά των γυναικών, στους αγώνες για τα δικαιώματα των παιδιών. Στάθηκε στο πλευρό της ΟΓΕ στα 42 χρόνια της δράσης της, στηρίζοντας τους αγώνες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, υπερασπίζοντας όχι μόνο τα δικαιώματα των γυναικών του καθημερινού μόχθου, αλλά συνολικότερα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ