ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στρώνεται το έδαφος για την «επόμενη μέρα»

Το καθεστώς Ασαντ ανακτά έλεγχο και στην περιοχή των Υψιπέδων του Γκολάν

Πάνω στην ερειπωμένη πατρίδα του συριακού λαού θα διαδραματιστεί η επόμενη φάση της αναμέτρησης, με παζάρια για την ανοικοδόμηση και τη μοιρασιά (φωτ. από τη Χομς)

Copyright 2018 The Associated

Πάνω στην ερειπωμένη πατρίδα του συριακού λαού θα διαδραματιστεί η επόμενη φάση της αναμέτρησης, με παζάρια για την ανοικοδόμηση και τη μοιρασιά (φωτ. από τη Χομς)
ΜΟΣΧΑ.--

Ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας ανακτά τον έλεγχο περιοχών που βρίσκονται στη νότια επαρχία της χώρας, Κουνέιτρα, κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν (μέρος των οποίων είναι υπό ισραηλινή κατοχή). Πρόκειται για τμήματα της Συρίας που από την αρχή του πολέμου πέρασαν γρήγορα στον έλεγχο αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Οπως μετέδωσαν και μεγάλα διεθνή πρακτορεία, μετά από συμφωνία με δυνάμεις αντικαθεστωτικών, θα «επιστραφούν» στη συριακή κυβέρνηση εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχό τους αλλά και θα παραδοθεί οπλισμός τους. Για την επίτευξη των συμφωνιών έπαιξε καθοριστικό ρόλο η μεσολάβηση της Ρωσίας, ενώ οι σχετικές διαπραγματεύσεις έγιναν φυσικά με το βλέμμα στραμμένο στη λεγόμενη «πολιτική μετάβαση» στη Συρία, στην επίτευξη νέων συμβιβασμών για την «ειρήνη» και την «ανάπτυξη» στους οποίους προσβλέπουν ισχυρά μονοπωλιακά και γεωπολιτικά συμφέροντα, προσδοκώντας αλλαγές και «προσαρμογές» ευνοϊκές για τις δικές τους προτεραιότητες.

Να σημειωθεί ότι έντονη ανησυχία για την κατάσταση ειδικά στα συριακά εδάφη που γειτνιάζουν με τα Υψίπεδα του Γκολάν έχει εκφράσει το Ισραήλ, που φυσικά ενδιαφέρεται να μη διαταραχθεί επ' ουδενί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο του 1967 και την ενίσχυση της δικής του θέσης στην περιοχή, μέσα και από την προσάρτηση συριακών εδαφών που προκλητικά εξακολουθεί να θεωρεί τμήμα της δικής του επικράτειας. Μάλιστα, ενδεικτικό των παζαριών που γίνονται, είναι ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγο μετά από τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δηλώσει ευθαρσώς: «Δεν είχαμε πρόβλημα με το καθεστώς Ασαντ, για 40 χρόνια δεν έχει πέσει ούτε μία σφαίρα στα Υψώματα του Γκολάν (...) Το πρόβλημά μας είναι με το "Ισλαμικό Κράτος" και τη "Χεζμπολάχ", και αυτό δεν έχει αλλάξει...» Μάλιστα, ισραηλινά δημοσιεύματα επέμειναν ότι ο Νετανιάχου δήλωσε διαθέσιμος να «εμπλακεί στις προσπάθειες του Ασαντ να ανακαταλάβει τις περιοχές στη μεθόριο», με αντάλλαγμα την πλήρη απομάκρυνση του Ιράν από τα σύνορα του Ισραήλ.

Η Ρωσία

Τα δικά της βήματα και το ρόλο της στη μεταπολεμική Συρία - και κατ' επέκταση σε όλη τη Μέση Ανατολή - καταρτίζει πρώτα απ' όλους η Ρωσία. Μιλώντας σε πρέσβεις της χώρας του, ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ξεχώρισε τη Συρία ως πεδίο στο οποίο η ρωσική εξωτερική πολιτική έχει διακριθεί, μιλώντας για τον «αποφασιστικό ρόλο της Ρωσίας» στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και του «Ισλαμικού Κράτους», που «επέτρεψε στη Συρία να διατηρήσει την ακεραιότητά της και να διαμορφώσει συνθήκες για την οικονομική της ανάκαμψη και την επιστροφή των προσφύγων». Αναδεικνύοντας δε ότι πλέον προτεραιότητα αποτελεί το παζάρεμα για την «επόμενη μέρα» συνέχισε: «Τώρα στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η συγκρότηση της Συνταγματικής Επιτροπής για να προετοιμάσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση και τις ακόλουθες εκλογές, με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην επόμενη συνάντηση που επιδιώκει το «σχήμα της Αστάνα» μεταξύ των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης, τονίζοντας έτσι ότι Ρωσία, Τουρκία, Ιράν (που συναποτελούν το σχήμα της «Αστάνα») εξακολουθούν να μοιράζονται λόγους συντονισμού στο Συριακό, στο φόντο βέβαια και της όξυνσης ευρύτερων γεωπολιτικών αντιθέσεων.

Αλλωστε, όπως υπογράμμισε ο Λαβρόφ, «ο κόσμος αναμφίβολα χρειάζεται τη δική μας προσέγγιση για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας, την αντιμετώπιση νέων απειλών και προκλήσεων...». Ενώ λίγο νωρίτερα είχε διαμηνύσει: «Είμαστε ανοιχτοί σε εταιρικές σχέσεις, σε εποικοδομητικές σχέσεις αμοιβαία επωφελείς, με όλες τις χώρες και με περιφερειακές ενώσεις...».

ΚΙΝΑ
Πολυήμερα γυμνάσια στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα

Από παλιότερες ασκήσεις της Κίνας στην περιοχή, που έκανε μαζί με τη Ρωσία

Associated Press

Από παλιότερες ασκήσεις της Κίνας στην περιοχή, που έκανε μαζί με τη Ρωσία
ΠΕΚΙΝΟ.--

Πολυήμερες ασκήσεις με αληθινά πυρά έχουν ξεκινήσει οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 23 Ιούλη.

Οι ασκήσεις διεξάγονται σε μια περιοχή που προσομοιάζει στο μέγεθος της Ταϊβάν και εκτιμάται ότι ο προγραμματισμός τους αποτελεί «απάντηση» και στη στήριξη - άμεση ή έμμεση - που βρίσκουν οι αρχές της Ταϊπέι τον τελευταίο καιρό από δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε διάταγμα που αναβαθμίζει το επίπεδο εκπροσώπησης ΗΠΑ - Ταϊβάν στη διμερή τους συνεργασία, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο πιο «επιθετική» στάση στην αντιμετώπιση της «πολιτικής της Μίας Κίνας», βάσει της οποίας το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της δικής της επικράτειας.

Το διάταγμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία επικρίνει και τη συνολικότερη ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, με τις περιπολίες στρατιωτικών τους πλοίων που έχουν πλέον σταθεροποιηθεί, ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στο όνομα της ανάγκης διασφάλισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

Οσον αφορά τα συγκεκριμένα κινεζικά γυμνάσια, κρατικά ΜΜΕ της Κίνας σημειώνουν ότι η μεγάλη τους διάρκεια όπως και η μεγάλη περιοχή στην οποία «απλώνονται» συνδέονται με την αυξημένη ανάγκη να αξιολογηθούν οι επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι μέθοδοι εκπαίδευσης, αλλά και ο οπλισμός τους.

Επίσης, η Ανατολική Κινεζική Θάλασσα εκτιμάται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια πιθανή στρατιωτική αναμέτρηση, δεδομένης της θέσης της, κάτω από την Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και την Ιαπωνία. Πρόκειται άλλωστε για μια περιοχή που μαζί με τη Νότια Κινεζική Θάλασσα αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες ζώνες της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού, εξαιτίας του μεγάλου ορυκτού πλούτου που διαθέτουν αλλά και του ότι αποτελούν κρίσιμους εμπορικούς και στρατηγικούς διαύλους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ρωσία και Κίνα απέρριψαν πρόταση που υπέβαλαν οι ΗΠΑ σε επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για απαγόρευση της προμήθειας προϊόντων πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου «ITAR - TASS».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος ενός βοηθού προσωπάρχη του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά από δημοσίευση βίντεο που εμφανίζεται να χτυπάει διαδηλωτή, ανήμερα της φετινής Πρωτομαγιάς. Ο άνδρας φέρεται φορώντας αστυνομικό κράνος να επιτίθεται σε έναν νεαρό ρίχνοντάς τον στο έδαφος, κατά τη διάρκεια της απεργιακής διαδήλωσης.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη στη βόρεια επαρχία Κουντούζ του Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ποια ήταν η αιτία της έκρηξης. Μεταξύ των νεκρών ήταν και πολλά γυναικόπαιδα. Εκπρόσωπος των «Ταλιμπάν» ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 27 και υποστήριξε ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αεροπορικών βομβαρδισμών των ΗΠΑ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Οι δικαστικές αρχές που εξετάζουν την υπόθεση γύρω από την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, απέσυραν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά του πρώην Καταλανού Προέδρου Κάρλες Πουιτζντεμόν και πέντε ακόμη στελεχών του κόμματός του που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Είχε προηγηθεί, μια βδομάδα πριν, απόφαση γερμανικού δικαστηρίου ενάντια στην έκδοση Πουιτζντεμόν στην Ισπανία, παρά μόνο για την κατηγορία της διασπάθισης και όχι της στάσης, που επισείει ποινή κάθειρξης 25 ετών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-- Αμερικανός δικαστής διέταξε τη φυλάκιση της 29χρονης Ρωσίδας Μαρί Μπούτινα, εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής της, μετά την κατηγορία των αμερικανικών ομοσπονδιακών εισαγγελέων ότι διατηρούσε σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Η Μπούτινα, που ζει στην Ουάσιγκτον, συνελήφθη λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση κορυφής του Αμερικανού Προέδρου και του Ρώσου Προέδρου.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν προσέφυγε κατά των ΗΠΑ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καταγγέλλοντας την εκ νέου επιβολή των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων. Σύμφωνα με το ΥΠΕ, στόχος είναι «να αποδοθούν ευθύνες στις ΗΠΑ για την παράνομη, εκ νέου και μονομερή επιβολή από αυτές κυρώσεων». Οι κυρώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά από τον Αύγουστο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ