ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών για την απόσπαση της λαϊκής συναίνεσης

Andrea Bonetti

Ανασχηματισμός, εκλογολογία, αξιοποίηση της ΔΕΘ για «εξαγγελίες», φιέστες γιορτασμού της υποτιθέμενης εξόδου απ' τα μνημόνια... είναι μερικά απ' τα «δολώματα» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ψαρέψει αναμονή και ανοχή, αποπροσανατολίζοντας το λαό και καλλιεργώντας κάλπικες προσδοκίες για την «έξοδο από τα μνημόνια».

Χτες, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια ανασχηματισμού καταμεσής του Αυγούστου και πριν από τις κυβερνητικές φιέστες σε Πνύκα και Καστελόριζο για την τυπική λήξη του «προγράμματος». Σενάρια που παρουσιάζουν ως βέβαιη την παρουσία νέου κυβερνητικού σχήματος στη ΔΕΘ, σε μια απόπειρα να σηματοδοτηθεί και σε επίπεδο εικόνας το «πέρασμα στη νέα εποχή» για την οποία ρητορεύει η κυβέρνηση. Τα ίδια δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αξιοποίηση πρώην στελεχών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ώστε να σηματοδοτηθεί και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, με το βλέμμα στις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται σχεδόν καθημερινά η συζήτηση για νέα προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου. Σε συνέντευξή του στο «Tvxs.gr» ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, απέρριψε το σενάριο των πρόωρων εκλογών αφού «τα δύσκολα έχουν περάσει» και υπερασπίστηκε την απλή αναλογική σε επίπεδο καταρχάς Τοπικής Διοίκησης, ως εργαλείο επίτευξης ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων. Σε ερώτηση για το αν εκτιμά ως πιθανό να υπάρξουν το επόμενο διάστημα οι αναγκαίες πολιτικές συγκλίσεις για την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες εθνικές εκλογές, κάτι που αφορά το ΚΙΝΑΛ, απαντά: «Νομίζω πως η "μπάλα" βρίσκεται στην πλευρά εκείνων των δυνάμεων που την αρνήθηκαν όταν ήρθε για ψήφιση. Μακάρι να δούμε μια επανατοποθέτηση εκ μέρους τους».

Την καλλιέργεια εντυπώσεων επιδίωξε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, ισχυριζόμενος σε ομιλία του ότι «φτάνουμε στην ολοκλήρωση του προγράμματος, φτάνουμε σε μια καθαρή έξοδο. Και καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν πάμε σε ένα υβριδικό μνημόνιο...». Απογειώνοντας την κοροϊδία προς το λαό, που και μετά τις 21 Αυγούστου θα συνεχίσει να είναι αντιμέτωπος με τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους και να υφίσταται τις συνέπειές τους, πρόσθεσε: «Εμείς δεν μιλάμε για success story, αλλά για ιστορική δικαίωση».

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με την οποία δίνεται «γραμμή» για απαρέγκλιτη προώθηση των νέων μειώσεων στις συντάξεις, ο Ν. Παππάς αναπαράγει τα περί «διαχείρισης του δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει», λέγοντας ότι «θα δούμε και τι θα γίνει με την εφαρμογή των μέτρων του 2019 και 2020»...

Διεργασιών συνέχεια στο αστικό πολιτικό σκηνικό

Νέες αναταράξεις ζει από χτες το Ποτάμι καθώς στο πλαίσιο της ρευστότητας στο αστικό πολιτικό σκηνικό και των διεργασιών αναμόρφωσής του, έτοιμοι για αναχώρηση εμφανίζονται οι βουλευτές του Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς, εξέλιξη που αν πραγματωθεί σημαίνει ότι ο Στ. Θεοδωράκης παύει να είναι αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς οι βουλευτές του μειώνονται σε τέσσερις.

Χτες, ο Γρ. Ψαριανός προέτρεψε το Ποτάμι να στηρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον επικεφαλής του ότι «κοιτάει λίγο προς τα εδώ και λίγο προς τα εκεί», ενώ ο Στ. Θεοδωράκης του απάντησε ότι «οι πόρτες είναι ανοιχτές» για να φύγει.

Στο μεταξύ, έπειτα από φήμες που έφεραν τον ανεξάρτητο βουλευτή Στ. Παναγούλη να επιδιώκει την ένταξή του στο ΚΙΝΑΛ, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Β. Κεγκέρογλου, του έκανε σινιάλο, δηλώνοντας στο ρ/σ «24/7» ότι η πόρτα είναι κλειστή μόνο για τα στελέχη του που λόγω μνημονίων έφυγαν για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ ή και στη Νέα Δημοκρατία.

Στη «δεξιά» πλευρά του αστικού πολιτικού συστήματος ως προσπάθεια ανοίγματος στο χώρο της «μετριοπαθούς δεξιάς» ερμηνεύτηκε η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να ορίσει πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του 12ου τακτικού συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκέμβρη, τον Β. Μεϊμαράκη. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πηγές, ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις, η επιτροπή αυτή ενδέχεται να είναι και η «μαγιά» για την εκλογική επιτροπή εφόσον δεν έχουν στηθεί κάλπες μέχρι το συνέδριο.

Σε ό,τι αφορά τη «μάχη» για το δήμο Αθήνας ο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε χτες ότι το σκέφτεται και θα ήταν τιμή του. «Η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι συζητάνε το όνομά μου για το δήμο Αθηναίων. Δεν σας κρύβω ότι είναι τιμή αυτό», ανέφερε, προσθέτοντας πως το σκέφτεται και θα πάρει την απόφαση τη σωστή στιγμή. Ο ίδιος σχολίασε με τη φράση «όλα τα λουλούδια πρέπει να ανθίσουν» και τις αιχμές που διατύπωσε πριν από λίγες μέρες ο Γ. Πατούλης, ο οποίος επίσης προέρχεται από τη ΝΔ και ενδιαφέρεται για τη δημαρχία της Αθήνας. Ο τελευταίος, μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση του «ομίλου» που ηγείται για το δήμο της Αθήνας, αναφέρθηκε στον Κ. Μπακογιάννη με αιχμές περί «κληρονομικού δικαιώματος».

Πολιτική συγκέντρωση στην Κάρυστο

Αύριο Σάββατο 21 Ιούλη, στις 9 μ.μ., η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στην παραλία Καρύστου, με σύνθημα «Δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή. Αυτή είναι η καθαρή διέξοδος για το λαό!». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον Νίκο Τριανταφύλλου

Την Κυριακή 29 Ιούλη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ευπαλίου, η ΚΟ Φωκίδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον ταγματάρχη του ΔΣΕ Νίκο Τριανταφύλλου. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει στις 12.30 μ.μ. αποκάλυψη μαρμάρινης τιμητικής πλάκας για τον Ν. Τριανταφύλλου. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ρουμελιώτικα αντάρτικα και λαϊκά τραγούδια. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο, όπου θα υπάρχει το βιβλίο - βιογραφία: «Νίκος Τριανταφύλλου - συνταγματάρχης του ΔΣΕ. Ενας φλογερός επαναστάτης» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

  • Η Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή δρομολογεί πούλμαν από την Αθήνα για συμμετοχή στην εκδήλωση στο Ευπάλιο, με αναχώρηση από την πλ. Καραΐσκάκη - Μεταξουργείο, στις 7 π.μ. (κρατήσεις θέσεων στο 6972.005.040).
Περιοδεία στα Κύθηρα με την Δ. Μανωλάκου

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά, πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στα Κύθηρα.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της, σήμερα, Παρασκευή, θα επισκεφτεί στις 11 π.μ. την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ στις 12 μ. θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Κυθήρων, Στ. Χαρχαλάκη. Αύριο, Σάββατο 21 Ιούλη, το πρωί, θα περιοδεύσει στην αγορά.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή, στις 9 μ.μ., οι Οργανώσεις Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στο πάρκο Λυσίου.

Αύριο, Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., η ΚΟΒ Στυλίδας καλεί σε λαϊκό γλέντι στην παραλία του Αχινού (κτήμα Νικολάου Γιώργου). Θα προηγηθεί ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις.

Την Τρίτη 24 Ιούλη:

-- Στις 8 μ.μ., στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας, η ΤΕ Κοζάνης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, οι δομές Υγείας - Πρόνοιας στο νομό και οι προτάσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

ΤΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ & ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Ιστορικός περίπατος για τα 100χρονα του Κόμματος

Η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στο πλαίσιο των 100 χρόνων του ΚΚΕ, διοργανώνουν την Κυριακή 22 Ιούλη μεγάλο ιστορικό περίπατο σε μέρη που περπάτησαν και έδωσαν μάχες ο ΕΛΑΣ και ο ΔΣΕ. Λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 8 π.μ. από την πλατεία Τριών Συμμάχων. Πρώτη στάση στη Χαλανδρίτσα, τιμώντας τη νικηφόρα μάχη που έδωσε ο ΔΣΕ. Δεύτερη στάση στα Δεμέστιχα, στο μνημείο των πεσόντων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Τρίτη στάση στο Λεόντειο, τιμώντας τη μεγάλη και νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ κατά των Ιταλών κατακτητών. Εκεί θα γίνει η κεντρική εκδήλωση με ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ, κατάθεση στεφάνων και θα ακολουθήσει γλέντι με αντάρτικα τραγούδια. Τελευταία στάση θα γίνει στο Σταυροδρόμι στις 6.30 μ.μ., εκεί όπου δολοφονήθηκαν ύστερα από προδοσία οι καπετάνιοι του ΔΣΕ Ντίνος Βουρδέρης (Καραντζάς) και Νίκος Πολυκράτης (Νικήτας).

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6979.795.771 και 6936.650.326.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ