ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Συνεχίζεται η βιομηχανία ενσωμάτωσης αντιδραστικών Οδηγιών της ΕΕ

Eurokinissi

Μία ακόμα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποτίθεται για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων από επιχειρηματικούς ομίλους, έρχεται να προστεθεί στις αμέτρητες που έχουν ενσωματωθεί μέχρι τώρα στο ελληνικό Δίκαιο, αφενός για να εξωραΐσουν το καπιταλιστικό σύστημα στα μάτια των λαών και αφετέρου να αμβλύνουν ανταγωνισμούς ανάμεσα σε κυρίαρχα τμήματα του κεφαλαίου. Η οδηγία έχει τίτλο «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ) και άλλες διατάξεις», έχει κατατεθεί στη Βουλή με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών και από χτες συζητείται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Οι βασικότεροι στόχοι της, όπως αναφέρεται στη σχετική ειδική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι «η προσπάθεια περιορισμού των ροών παράνομου χρήματος και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», «περιορισμός των συναλλαγών με μεγάλα χρηματικά ποσά», «εξακρίβωση και έλεγχος της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που κατέχουν νομικές οντότητες» κ.ά. Για τους σκοπούς συστήνονται διάφορες αρχές, όπως η «Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» και μητρώα όπως «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων», «Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων Καταπιστευμάτων» κ.λπ. Προβλέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε αρμόδιες αρχές κρατών κ.ο.κ.

Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων παρουσίασαν την Οδηγία ως προσπάθεια της ΕΕ να μετριάσει τις παράνομες δραστηριότητες, αλλά και να προασπίσει το κύρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς οι περισσότερες τέτοιους είδους συναλλαγές διενεργούνται μέσω αυτού. Εξαίρεση ήταν η ναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, γιατί αν και με «μια πρώτη ματιά είναι θετικό», τελικά δεν θα εφαρμοστούν, αφού περιέχουν όρους «που δεν υπάρχουν στην ελληνική δικονομία» κ.λπ.

Το «μαύρο χρήμα» είναι σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα

Στον αντίποδα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, δηλώνοντας ότι επιφυλάσσεται για την ψήφο του ΚΚΕ στην Ολομέλεια, επισήμανε ότι «ούτε θέλετε ούτε μπορείτε, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ και διεθνώς, να ελέγξετε το μαύρο χρήμα. Αλλωστε, έχετε τροποποιήσει και εκσυγχρονίσει πάρα πολλές φορές τη σχετική νομοθεσία και έχετε ενσωματώσει μια σειρά Οδηγίες της ΕΕ χωρίς αποτέλεσμα», αποδεικνύοντας ότι «είναι υποκρισία να γίνεται λόγος για καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος με την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, τις off shore, την ανάπτυξη του ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ανάμεσα στα μονοπώλια, το κυνηγητό του μεγαλύτερου ποσοστού κέρδους». «Η κατάσταση, πρόσθεσε, δεν πρόκειται, κατά τη γνώμη μας, να αλλάξει ούτε με την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης Οδηγίας», αφού οι μονοπωλιακοί όμιλοι με την «ελεύθερη καπιταλιστική αγορά, για να πάρουν δουλειές και να κερδίσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, θα δίνουν και μίζες».

Εξάλλου, όπως επισήμανε, «έχουμε καταθέσει κατά καιρούς και προτάσεις που κατά τη γνώμη μας θα μπορούσαν με τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον, να περιορίσουν το κακό», όπως «να ονομαστικοποιηθούν όλες οι μετοχές και οι τίτλοι του Δημοσίου. Να καταργηθεί το τραπεζικό και το φορολογικό απόρρητο. Να γίνει έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων και εντός της ΕΕ και σε άλλες χώρες. Να μην γίνονται συναλλαγές με off shore, αυτές να καταργηθούν», που βέβαια «ούτε γι' αστείο» θέλει να ακούσει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες.

Προετοιμάζεται νέο χτύπημα στα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες;

Ειδική αναφορά έκανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ στο άρθρο 50, που προβλέπει ότι η «Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» θα συντάξει λίστα με άτομα ύποπτα για «τρομοκρατική δράση». Οπως ανέφερε ο Σ. Βαρδαλής, «για την ΕΕ ο όρος "τρομοκρατία" γίνεται λάστιχο και αφήνει ορθάνοικτη την πόρτα για να ενταχθεί σ' αυτόν τον όρο και κάθε μορφή πάλης που επιλέγει το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι το πιο επικίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα». Οπως σημείωσε, για το ΚΚΕ η «τρομοκρατία» είναι «πολιτικός όρος με ταξικό πρόσημο», που περιλαμβάνει τη βία που ασκεί η αστική τάξη με τους θεσμούς της και το κράτος της σε βάρος του λαού για να διατηρήσει την εξουσία της, «η διεθνής ιμπεριαλιστική τρομοκρατία», δηλαδή «το δικαίωμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών χωρών της ΕΕ να επεμβαίνουν σε άλλα κυρίαρχα κράτη, με επακόλουθο τη δημιουργία βίαιων αντιδράσεων».

Σημείωσε ότι «με άλλοθι την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ενεργειών που γεννιούνται πάνω στο έδαφος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η ΕΕ έχει διαμορφώσει ένα εφιαλτικό νομικό πλαίσιο που κατά το δοκούν μπορεί να αξιοποιηθεί και ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ποινικοποιώντας την πρόθεση "τέλεσης" τρομοκρατικών πράξεων. Διευρύνουν όλο και περισσότερο τον κύκλο των υπόπτων, "σε τυλίγουν δηλαδή σε μια κόλλα χαρτί" και "άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας"». Σημείωσε ότι στις ΗΠΑ ήδη υπάρχουν λίστες στις οποίες «συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα το PKK, η "Χαμάς" κ.ά. Οποιος, λοιπόν, εκφράζει την αλληλεγγύη του ή δίνει οικονομική ενίσχυση προς αυτές τις οργανώσεις, με βάση τη νομοθεσία, μπορεί να χαρακτηριστεί και τρομοκράτης».

Τα καύσιμα «καίνε» τους νησιώτες

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στις τιμές των καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα, ως αποτέλεσμα και της φοροληστείας της κυβέρνησης αλλά και της κερδοφορίας των εταιρειών διύλισης. Ηδη η μέση τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια της χώρας έχει φτάσει το 1,642 ευρώ το λίτρο, όταν τον προηγούμενο Μάρτη κινούταν στο 1,528 ευρώ ανά λίτρο και στα μέσα του Μάη στο 1,596 ευρώ.

Σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, οι τιμές έχουν ξεπεράσει το 1,70 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις νησιών του Αιγαίου οι τιμές πλέον βρίσκονται στα 2 ευρώ. Ενδεικτικά, να σημειώσουμε ότι η μέση τιμή του λίτρου έφτασε στα Δωδεκάνησα 1,792 ευρώ, στη Σάμο 1,821 ευρώ και στις Κυκλάδες 1,882 ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι φόροι (κυρίως ΦΠΑ και ΕΦΚ) αντιστοιχούν σε 1,01 ευρώ το λίτρο. Γενικότερα, η τελική λιανική τιμή διαμορφώνεται κατά 30% περίπου από την τιμή διυλιστηρίου και κατά 64% από το σύνολο των φόρων, ενώ 5,88% είναι τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορών υγρών καυσίμων και των πρατηρίων.

Το ΚΚΕ απαιτεί να επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ

Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με τίτλο «Για τις τιμές των καυσίμων στα νησιά του Αιγαίου που καίνε τους νησιώτες και τους επισκέπτες των νησιών», στην οποία υπογραμμίζεται:

«Η τιμή των καυσίμων στα νησιά του Αιγαίου έχει πάρει φωτιά. Ηδη σε αρκετά νησιά ξεπερνά τα 2 ευρώ και όλα δείχνουν πως θα αυξηθεί και άλλο. Το πρόβλημα που δημιουργεί στους νησιώτες και τους επισκέπτες των νησιών είναι τεράστιο, εφόσον οι συγκοινωνίες στα νησιά είναι από ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες και το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών και μικρών επιχειρηματιών, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής, ισχνό.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της άδικης αύξησης του ΦΠΑ από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των υπέρογκων φόρων που επιβαρύνουν τα καύσιμα, καθώς και της υψηλότατης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που ελέγχουν τον κλάδο της Ενέργειας.

Το ΚΚΕ απαιτεί και παλεύει να επανέλθει τώρα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, να καταργηθούν οι υπέρογκοι ειδικοί φόροι στα καύσιμα, για να μειωθεί άμεσα η τιμή τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλεί τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις των νησιών να δυναμώσουν την πάλη και τις διεκδικήσεις τους. Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία εναντίον της πολιτικής που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα, προκειμένου να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και να τεθεί επί τάπητος η ανάγκη η Ενέργεια να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Τελευταίο «αντίο» στον σ. Νίκο Ματζιάρη

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης κηδεύτηκε χτες στην Κερασιά Θεσσαλονίκης ο σ. Νίκος Ματζιάρης, που πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 52 χρόνων. Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, συναγωνιστές, με μεγάλη θλίψη αποχαιρέτησαν τον ακριβό σύντροφο, αδερφό και φίλο, που «έφυγε» πρόωρα και ξαφνικά από τη ζωή.

Οι σύντροφοί του στάθηκαν τιμητική φρουρά γύρω από τη σορό του.

Ο Νίκος Ματζιάρης σπούδασε Φιλολογία και από μικρός μπήκε στην οργανωμένη κομματική ζωή. Δίδαξε σε Γυμνάσια και Λύκεια. Δραστηριοποιήθηκε στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και στο κίνημα των αναπήρων. Διατέλεσε μέλος του Συμβουλίου Πόλης της ΚΝΕ την περίοδο της ανασυγκρότησης μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές και αργότερα μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ.

Εκ μέρους της ΤΟ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στον τελευταίο αποχαιρετισμό, ο Γιάννης Νοτάκης σημείωσε: «Ο σύντροφος Νίκος, παρά τη φυσική του αδυναμία που τον ανάγκαζε να λυγίζει ελαφρά τα πόδια, στη ζωή περπάτησε ορθοστατών και ορθοβαδίζων.

Είχε την αμέριστη αγάπη των μαθητών του, που κάθε φορά στο τέλος του μαθήματος τον περιτριγύριζαν για να μάθουν περισσότερα για την Ιστορία αυτού του τόπου, για όσα κρύβουν τα βιβλία της Ιστορίας και το εκπαιδευτικό σύστημα και για όσα ο ίδιος αποκάλυπτε σπάζοντας την καθεστηκυία τάξη του αστικού σχολείου, ξεπερνώντας τη διδακτέα ύλη και την αστική ιστοριογραφία.

Είχε μαχητική αντίληψη για την αναγκαιότητα ύπαρξης του κομμουνιστικού κινήματος. Ολοι θυμούνται τη διαπαιδαγωγητική του στάση και θέση. Τη διάθεσή του να εξηγεί πράγματα στους νέους συντρόφους αλλά και στους μεγαλύτερους όταν η ανάγκη το απαιτούσε. Δεν άφησε ποτέ κάτω τα ιδεολογικά και πολιτικά του όπλα. Πολέμησε για την ανασύνταξη του Κόμματος και του κινήματος. Ηταν ένας δυνατός μαχητής. Αντλούσαμε δύναμη απ' αυτόν.

Ηταν ο ορισμός του αγωνιστή της ζωής, ο ορισμός της αισιοδοξίας μπροστά στα εμπόδια που μπορεί να βάζει η ζωή στον καθένα μας.

Σύντροφε Νίκο, ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Σου δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε αυτό που αγαπούσες να κάνεις, να αγωνιζόμαστε».

Η ΤΟ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ν. Ματζιάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ