ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
Σελ. /28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Βρέχει... κυβερνητική κοροϊδία

Ο υπουργός Γεωργίας συμπεριέλαβε στα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας και τη χτεσινή βροχόπτωση!

«Θεωρούμε μια και οι σημερινές πληροφορίες είναι ότι σε όλη την Ελλάδα βρέχει, εκτός από την Αθήνα, και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό αυτό που ειπώθηκε προηγουμένως ότι μόνο σε δύο μέρες στην Κρήτη είχαμε αύξηση κατά 50 χιλιοστά της στάθμης από τις βροχοπτώσεις». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον υπουργό Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, και ειπώθηκαν στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, όπου επρόκειτο να ανακοινωθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Βέβαια, ο υπουργός Γεωργίας δε διευκρίνισε πόσα χιλιοστά ανέβηκε η στάθμη από τη χτεσινή βροχόπτωση στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Το σίγουρο όμως είναι ότι η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης κατά της λειψυδρίας έχει αποτελέσματα: Χτες έβρεξε σε όλη την Ελλάδα, πλην της Αθήνας...

Και μια και χτες έβρεξε... «τα πράγματα δεν είναι τραγικά ούτε εύκολα». Η τελευταία φράση ανήκει επίσης στον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος ξανάνοιξε χτες τους «κρουνούς» της κοροϊδίας, αλλά δυστυχώς... δε βρέθηκε ακόμα ο τρόπος που θα μετατρέπει τη «βροχή» των κυβερνητικών ψεμάτων σε αποθέματα νερού. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γ. Ανωμερίτης έκανε ό,τι μπορούσε για να υποβαθμίσει το πρόβλημα της λειψυδρίας και να συγκαλύψει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπισή του.

Αυτό που έκανε χτες ο υπουργός Γεωργίας, ήταν να παρουσιάσει επιλεκτικά τα στοιχεία κάποιων παρατηρήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για το ύψος των βροχοπτώσεων, τη στάθμη των υπόγειων νερών και τα αποθέματα αποθηκευμένων όγκων νερού σε 31 ταμιευτήρες του υπουργείου. Ομως, και στις περιπτώσεις αυτές τα εμφανιζόμενα στοιχεία είναι απογοητευτικά και αποδίδουν το μέγεθος του προβλήματος της λειψυδρίας.

Με την ευκαιρία, ο υπουργός Γεωργίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα έργα που έχουν κατασκευαστεί. Ετσι, ανάμεσα σε άλλα ανακοίνωσε ότι έχουν κατασκευαστεί 56 φράγματα και λιμνοδεξαμενές. Ο ίδιος όμως είχε ανακοινώσει στις 28/3/2001 ότι κατασκευάστηκαν 62 φράγματα και λιμνοδεξαμενές. Φαίνεται πως μέσα σε λίγες μέρες έπεσε και η στάθμη... στον αριθμό των έργων.

Οσο για τα υποτιθέμενα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας, ο Γ. Ανωμερίτης ανέφερε ότι «έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις έργων έκτακτης ανάγκης». Το σχετικό κονδύλι, όπως είπε, είναι 5 δισ. δραχμές. Τα 2,5 δισ. υπήρχαν και προστέθηκαν άλλα τόσα. Και για να δώσει έμφαση ο υπουργός, ανέφερε ότι οι δράσεις έκτακτης ανάγκης αφορούν σε 123 περιοχές της χώρας. Τώρα, τι θα μπορέσει να γίνει με 5 δισ. δραχμές στις περιοχές που έχουν έντονο πρόβλημα (Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βοιωτία, Ξάνθη, Κομοτηνή, Δράμα, Αρτα, Αργολίδα και νησιά του Αιγαίου) και πότε θα γίνουν αυτά τα έργα για να εξασφαλιστεί νερό στους αγρότες, είναι ένα ερώτημα που ούτε ο Γ. Ανωμερίτης ήταν σε θέση να απαντήσει. Ομως, η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας δε λύνεται με ψίχουλα, αλλά απαιτεί ριζικές παρεμβάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση δε φαίνεται πρόθυμη να κάνει.

Για λόγους, πάντως, δημιουργίας εντυπώσεων ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ως άμεσες παρεμβάσεις τα αυτονόητα με τη συνοδεία γενικόλογων εκφράσεων: Την εκτέλεση έργων άμεσης απόδοσης, την αποκατάσταση ζημιών δικτύων, τη δημιουργία χωμάτινων φραγμάτων, παρεμβάσεις σε στραγγιστικά έργα και αντικατάσταση γεωτρήσεων. Οσο για τις μεσομακροπρόθεσμες δράσεις αντιμετώπισης της λειψυδρίας ο Γ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε ότι περί τα τέλη Μάη θα γίνει μια σύσκεψη και... καθάρισε. Στα πλαίσια των χτεσινών μέτρων κοροϊδίας ο υπουργός Γεωργίας πρόσθεσε ακόμα, πως ξεκίνησε διαδικασία συνεννόησης με όλους τους Οργανισμούς Εγγειων Βελτιώσεων, έχουν εκδοθεί οδηγίες προς Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Περιφέρειες και πως έχει κινηθεί - στα λόγια - μηχανισμός για την καταγραφή και αντιμετώπιση των ζημιών σε καλλιέργειες.

Ο υπουργός Γεωργίας, όμως, δεν είπε λέξη για το ότι ετοιμάζεται και μια εγκύκλιος που θα αποσταλεί σε Νομαρχίες και Περιφέρειες, με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαναγκαστούν οι αγρότες να ποτίζουν με δελτίο, στο όνομα της δήθεν ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι Οργανισμοί Εγγειων Βελτιώσεων θα εξαναγκαστούν να επιβάλουν περιορισμένο ωράριο άρδευσης στους αγρότες που εξυπηρετούν, ενώ επίσης θα απαγορευτούν νέες γεωτρήσεις και επέκταση των δικτύων γεωτρήσεων. Δεν αποκλείεται, βέβαια, στη σχετική εγκύκλιο να περιλαμβάνονται και άλλα ακόμα πιο οδυνηρά μέτρα σε βάρος των αγροτών.

ΚΚΕ
Προτάσεις για ουσιαστικές λύσεις

Τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες στο πρόβλημα της λειψυδρίας είχε καταγγείλει πρόσφατα με ειδική ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση αποκαλύπτονταν οι συνέπειες που είχαν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της τελευταίας 25ετίας, είτε ήταν της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, και ταυτόχρονα διατυπώνονταν μια σειρά προτάσεις - προϋποθέσεις για την πρόκριση μιας πολιτικής που θα μπορούσε να προσφέρει ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Μιας πολιτικής που ως βασικές κατευθύνσεις θα έχει:

  • Την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά στην έρευνα, στην προστασία, στις χρήσεις και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και κατά υδατικό διαμέρισμα.
  • Τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας και άρα κοινωνική ιδιοκτησία.
  • Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής.
  • Την προγραμματισμένη ένταξη της χρήσης των υδάτινων πόρων στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης αναπτυξιακής πολιτικής με καθορισμένες χρήσεις
  • Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
  • Την άμεση αντιμετώπιση των απωλειών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.
  • Την κατάλληλη μέθοδο άρδευσης κατά καλλιέργεια.
  • Την προστασία των δασών, που ευνοεί τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Επικίνδυνη μείωση των υδάτινων πόρων

Συνάντηση με τον υφυπουργό Γεωργίας είχαν χτες εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση που αφορούν την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, ζήτησαν χτες εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον υφυπουργό Γεωργίας Φώτη Χατζημιχάλη. Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της Νομαρχίας έθεσαν το πρόβλημα της προοδευτικής μείωσης της στάθμης του νερού στη λίμνη Πλαστήρα, τονίζοντας τον άμεσο κίνδυνο που διαγράφεται για την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας, αλλά και τον κίνδυνο μιας συνολικότερης περιβαλλοντικής καταστροφής. Το μόνο πάντως που κατάφεραν να αποσπάσουν από τον υφυπουργό, ήταν η προφορική του δέσμευση να επισκεφτεί σύντομα την περιοχή, με σκοπό να συζητήσει με όλους τους φορείς των κατοίκων και να αντιμετωπιστεί από κοινού το πρόβλημα.

Μιλώντας στο «Ρ», ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος είπε ότι δεν μπορούν άλλο οι αρμόδιοι φορείς να μένουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε μία επικίνδυνη κατάσταση που προδιαγράφεται και απειλεί ολόκληρη την περιοχή. «Πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα άμεσα, που θα αποτρέψουν την επικείμενη οικολογική και οικονομική καταστροφή για τον τόπο μας», επισήμανε.

Τέλια... περιορισμού στο βαμβάκι!

Σε όργανο εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης μετατράπηκε η «γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη» (1464).

Η υπηρεσία αυτή συστάθηκε - υποτίθεται - για να ρωτούν οι πολίτες (και οι αγρότες) για διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Στην πράξη, όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εδώ και μερικές μέρες οι υπάλληλοι της γραμμής εξυπηρέτησης του πολίτη, κατόπιν κυβερνητικής εντολής άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνα στους βαμβακοπαραγωγούς και να τους καλούν να μειώσουν την παραγωγή τους.

Το κακό παράγινε στο νομό Σερρών, όπου οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής έχουν αγανακτήσει από αυτό που γίνεται. Οι υπάλληλοι του 1464, που κάποιες φορές επικαλούνται ότι τηλεφωνούν από το υπουργείο Γεωργίας, ενημερώνουν τους αγρότες ότι το υπουργείο Γεωργίας έχει πάρει απόφαση για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 5% και την οποία πρέπει να σεβαστούν, γιατί διαφορετικά θα εισπράξουν μειωμένη τιμή στο βαμβάκι. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, η υπηρεσία αυτή δουλεύει ακατάπαυστα και κάποιοι βαμβακοπαραγωγοί στην περιοχή Νιγρίτας Σερρών ενημερώθηκαν σχετικά από το 1464, στις 11 το βράδυ.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει εκτός των άλλων, τη χρησιμότητα της «γραμμής εξυπηρέτησης του πολίτη» λίγους μόλις μήνες μετά ίδρυσή της. Πρόκειται για ένα καθαρά προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης, που δεν τηρεί ούτε καν τα προσχήματα προκειμένου να φέρει σε πέρας τις όποιες εντολές των κυβερνώντων. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως έγινε γνωστό χτες, το υπουργείο Γεωργίας ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Εσωτερικών, γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία πρόθεσης δήλωσης καλλιέργειας που ζητήθηκαν πριν δύο βδομάδες από τους βαμβακοπαραγωγούς, προέκυψε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί των Σερρών σκοπεύουν να καλλιεργήσουν περισσότερα στρέμματα, από όσα επιθυμεί η κυβέρνηση. Κι έτσι, με «εκσυγχρονιστικό» τρόπο άρχισαν να πέφτουν ενημερωτικά τηλέφωνα στα σπίτια των βαμβακοπαραγωγών. Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα του πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την εξυπηρέτηση των πολιτών και στην προκειμένη περίπτωση την προστασία των προσωπικών δεδομένων των βαμβακοπαραγωγών και της ανάπτυξης της βαμβακοκαλλιέργειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ