ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά τεταμένη η κατάσταση

Μαίνονται οι συγκρούσεις, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, ενώ ο Αριέλ Σαρόν απειλεί με εισβολή στα αυτόνομα «όποτε κρίνεται απαραίτητο για να τιμωρηθούν οι τρομοκράτες»

Μόνο συντρίμμια άφησαν τα ισραηλινά τανκς

Associated Press

Μόνο συντρίμμια άφησαν τα ισραηλινά τανκς
ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ-ΡΑΦΑ-ΒΗΘΛΕΕΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Επικίνδυνα οξυμένα παραμένουν τα πνεύματα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές πιέσεις «ευοδώθηκαν» και Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χτες, με νεκρούς και τραυματίες, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη, ενώ ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να εκδώσει ανακοινωθέν για τη χτεσινή του «δραστηριότητα», σε μια προφανή προσπάθεια να κερδίσει τον «πόλεμο των εντυπώσεων» και κατά συνέπεια και των αντιδράσεων.

Ενας νεαρός Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από σφαίρα στην κοιλιά, στο προσφυγικό στρατόπεδο της πόλης Κχαν Γιουνίς και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά. Την ίδια περίπου ώρα, ισραηλινά τεθωρακισμένα βομβάρδιζαν το προσφυγικό στρατόπεδο της Ράφα, προφανώς επειδή, λίγο νωρίτερα, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, στην περιοχή, από πυρά αγνώστων. Ταυτόχρονα, σημειωνόταν σφοδρή ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, χτες το πρωί, στην παλαιστινιακή πόλη Μπέιτ Τζάλα, στη Δυτική Οχθη, όπου και κατέστρεψε αρκετά σπίτια μέχρι να αποχωρήσει λίγη ώρα αργότερα. Από πυρά προερχόμενα από το Μπέιτ Τζάλα είχε τραυματιστεί, νωρίτερα, ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες σημειώθηκαν και στη Βηθλεέμ. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν δύο μικρά παιδιά, εκ των οποίων το ένα, ένα 7χρονο κοριτσάκι, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού δέχτηκε λαστιχένια σφαίρα στο πρόσωπο. Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε κανένα από αυτά τα συμβάντα και αρκέστηκε να επιβεβαιώσει τους τραυματισμούς των στρατιωτών του.

Συναντήθηκαν μεν, δε συμφώνησαν, όμως, σε τίποτα

Ενα βρέφος θέλει να διασώσει τη «στρατούλα» του μέσα από τα ερείπια

Associated Press

Ενα βρέφος θέλει να διασώσει τη «στρατούλα» του μέσα από τα ερείπια
Οι συγκρούσεις και η ένταση συνάδουν πλήρως με την αποτυχία και του νέου γύρου συνομιλιών που πέτυχε η Ουάσιγκτον ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας. Η συνάντηση έγινε, το βράδυ της Τετάρτης, στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη Μάρτιν Ιντικ. Διπλωμάτες και των δύο πλευρών επιβεβαίωσαν ότι το μοναδικό πράγμα που συμφωνήθηκε είναι η επανάληψη των συνομιλιών τη Δευτέρα, καθώς η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει στη χαλάρωση του αποκλεισμού και η ισραηλινή στον ολικό τερματισμό της βίας. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, αρκέστηκε να εκφράσει τη λύπη του για την παράταση της έντασης και τη συνέχιση της ισραηλινής επιθετικότητας.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, την «τιμητική» του στον ισραηλινό Τύπο είχε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος φαίνεται ότι έχει επιλέξει τον συγκεκριμένο τρόπο για να γνωστοποιεί τις θέσεις του, αποφεύγοντας τις ανά θέμα δηλώσεις και έτσι φιλοξενείται, μέσα από συνεντεύξεις του, στις εφημερίδες «Μααρίβ» και «Γιεντότ Αχρονότ». «Ολοι όσοι είναι τρομοκράτες και επιτίθενται εναντίον Ισραηλινών, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι ασφαλείς ούτε στις αμιγώς παλαιστινιακές περιοχές, γιατί ο ισραηλινός στρατός έχει κάθε δικαίωμα να εισέλθει σε αυτές ως απάντηση στις πράξεις τους». Με αυτόν τον ξεκάθαρο τρόπο, ο Σαρόν υπεραμύνθηκε της εισβολής στην Κχαν Γιουνίς, την Τετάρτη, και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εισβάλουν τα ισραηλινά στρατεύματα εντός των παλαιστινιακών εδαφών, οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου ή υπάρχουσας συμφωνίας. Εκτός αυτού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση συζήτησης όσο συνεχίζεται η βία, και, μάλιστα, προχωρά στην εκτίμηση ότι «αυτό το έχει συνειδητοποιήσει και ο Γιασέρ Αραφάτ, με συνέπεια οι θέσεις του να αμβλύνονται».

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία

Η Παλαιστίνια μάνα κρατά το τρίμηνο βρέφος δίπλα στα ερείπια του σπιτιού της

Associated Press

Η Παλαιστίνια μάνα κρατά το τρίμηνο βρέφος δίπλα στα ερείπια του σπιτιού της
Η πρωτοφανής κλιμάκωση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων, τις τελευταίες βδομάδες, έχει προκαλέσει αλυσίδα διεθνών αντιδράσεων. Ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, διά στόματος εκπροσώπου του Φρεντ Εκχαρτ, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις και ζητά από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν στη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκλιμάκωση της βίας. Ο Κόφι Ανάν προειδοποιεί ότι «η παλαιστινιακή εξέγερση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με απρόβλεπτες συνέπειες», αλλά δεν προχωρεί περαιτέρω στην ανίχνευση των αιτίων της εξέγερσης αλλά και της προοπτικής των αιτημάτων της.

Στο Παλαιστινιακό αναφέρονται με κοινή τους ανακοίνωση και οι ΗΠΑ-Ρωσία. Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Ιγκόρ Ιβανόφ, στο Παρίσι. Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας επιλέγουν και αυτοί την «τακτική των ίσων αποστάσεων» και απευθύνουν και στις δύο πλευρές έκκληση για αποκλιμάκωση και άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους για τα τελευταία γεγονότα.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλιλάχ αλ Κχατίμπ, ο οποίος συναντήθηκε, χτες, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, στη Ραμάλα και τη Δευτέρα πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Σιμόν Πέρες. Ο Κχατίμπ επανέλαβε την αραβική θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν το Ισραήλ δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, δεν άρει τον ασφυκτικό αποκλεισμό του και δεν τερματίσει την ακραία βία που χρησιμοποιεί εναντίον του.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα θύματα της κυβερνητικής αδιαλλαξίας

Τρεις ακόμη απεργοί πείνας νεκροί

Από τις προχτεσινές συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία

Associated Press

Από τις προχτεσινές συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία
ΑΓΚΥΡΑ.-

Κάθε μέρα που περνά ο κατάλογος των απεργών πείνας στις τουρκικές φυλακές που αφήνουν την τελευταία τους πνοή διευρύνεται: Χτες σε αυτόν προστέθηκαν ο 28χρονος Τζελάλ Αλπάι, ο 26χρονος Αμπντάλα Μποζντάγκ, των οποίων ο θάνατος διαπιστώθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Σμύρνης, όπου είχαν μεταφερθεί, και ο Τουντζάι Γκιουνέλ, ο οποίος πέθανε στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, στο Εντιρνε. Οι δύο πρώτοι βρίσκονταν σε απεργία πείνας για 175 ημέρες και ο Γκιουνέλ για 115, σύμφωνα με πληροφορίες της οργάνωσης Οζγκούρ Ταγιάντ που επικαλείται το Associated Press.

Οι τρεις νεκροί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανήκαν σε «παράνομες ακροαριστερές οργανώσεις» -περισσότερες λεπτομέρειες δε δόθηκαν, ωστόσο οι περισσότεροι από τους απεργούς πείνας είναι μέλη των οργανώσεων Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο/Κόμμα (DHKP/C) και Κομμουνιστικός Απελευθερωτικός Στρατός των Τούρκων Εργατών (TKP-ML).

Και ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς -εννέα εφέτος- και εκατοντάδες ακόμη βρίσκονται πολύ κοντά στο θάνατο, η τουρκική κυβέρνηση, με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χικμέτ Σάμι Τουρκ, όχι μόνο επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση, αλλά και ανακοίνωσε αιφνιδιαστική αλλαγή της νομοθεσίας, ούτως ώστε να γίνονται (υποχρεωτικές) ιατρικές επεμβάσεις σε πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι δεν έχουν τις αισθήσεις τους, ακόμη κι αν αυτοί έχουν αρνηθεί τις ιατρικές φροντίδες. Μια τροποποίηση που «φωτογραφίζει» τους απεργούς πείνας. Ο Τουρκ εξέφρασε μάλιστα τη «λύπη του για τη συνέχιση του κινήματος των απεργών πείνας, που αρνείται το δικαίωμα στη ζωή» - αν και ο ίδιος είχε διατάξει την 4ήμερη επιχείρηση του περασμένου Δεκέμβρη που είχε κοστίσει 30 ζωές πολιτικών κρατουμένων.

Χτες η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) καλούσε για άμεσο διάλογο με τους πολιτικούς κρατούμενους, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της από το Παρίσι ότι «η δημιουργία κελιών ατομικών ή για δύο ή τρεις κρατούμενους έχει στόχο, πριν από οποιαδήποτε φροντίδα για την άνεση των κρατουμένων ή τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος, να χωρίσει τους πολιτικούς κρατουμένους και να τους στερήσει κάθε συλλογική ζωή». Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης στην Αγκυρα.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν δύο διαδηλώσεις από πλευράς μελών τουρκικών αριστερών οργανώσεων της διασποράς, συγκεκριμένα στη Γερμανία. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press, διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού Der Spiegel στο Αμβούργο και του πρακτορείου Reuters στην Κολωνία, ζητώντας να μεταδοθούν αναλυτικά ρεπορτάζ σχετικά με τις εξελίξεις στις φυλακές.

Αλυτη κρίση

Η τουρκική λίρα έχει χάσει 80% της αξίας της από το Φλεβάρη, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν απολέσει ένα 35-50% της αξίας τους, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν και πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι έχουν απολυθεί. Η προχτεσινή βίαιη διαδήλωση 70.000 ανθρώπων στην Αγκυρα πιστοποίησε το κλίμα οργής για τα κυβερνητικά αντανακλαστικά: είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε χτες ο υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς ανακοίνωσε λεπτομέρειες σχετικά με το «πρόγραμμά του» και τα σχέδιά του για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Μετά από τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ και ο Ντερβίς έγινε γνωστό πως κάποιες λεπτομέρειες θα δοθούν αύριο (Σάββατο).

Σε μια επιβεβαίωση του διαρκώς επιδεινούμενου οικονομικού κλίματος ο σύλλογος βιομηχάνων TUSIAD ανέφερε ότι δε στηρίζει «αυτήν την κυβέρνηση», αλλά ένα πρόγραμμα επίλυσης της κρίσης, καλώντας για ανασχηματισμό. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέκλεισε το ενδεχόμενο.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Πολύνεκρο ντέρμπι

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

«Αρχηγοί Κάιζερ» εναντίον «Πειρατών του Ορλάντο», δύο από τις μεγαλύτερες νοτιοαφρικανικές ποδοσφαιρικές ομάδες, ήταν το προχτεσινοβραδινό ντέρμπι στο κατάμεστο στάδιο «Ελις Παρκ» του Γιοχάνεσμπουργκ. Ομως αυτός ο αγώνας πέρασε στην ιστορία για άλλους λόγους απ' αυτούς που θα ανέμενε κανείς... Καθώς, κατά τα φαινόμενα, η επέμβαση της αστυνομίας για την επιβολή της τάξης οδήγησε σε τραγικά γεγονότα που προκάλεσαν το ποδοπάτημα 43 ατόμων και τον τραυματισμό 250 άλλων...

Ωρες προ της έναρξης του αγώνα, στο στάδιο επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς και τα 60.000 καθίσματα του γηπέδου ήταν ήδη κατειλημμένα. Ωστόσο, οι φίλαθλοι που θέλησαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα ήταν πολύ περισσότεροι, καθώς κάπου 30.000 άλλοι επιχειρούσαν να μπουν στο στάδιο με κάθε μέσο και τρόπο. Στο ανατολικό τμήμα του «Ελις Παρκ», το θερμόμετρο ανέβηκε όταν πολλοί από τους φίλαθλους επιχείρησαν να εισέλθουν στο στάδιο πηδώντας πόρτες και συρματοπλέγματα... Οι μάλλον άπειρες αστυνομικές δυνάμεις που είχαν σταλεί για την τήρηση της τάξης έσπευσαν να ρίξουν χημικά για να διαλύσουν το πλήθος. Το νέφος χημικών, που έριξε η αστυνομία, πανικόβαλε τον κόσμο, και ανάγκασε πολλούς να διαφύγουν προς πάσα κατεύθυνση, πατώντας ακόμη και επί πτωμάτων! Από το ποδοπάτημα του πανικόβλητου πλήθους έχασαν τη ζωή τους 43 άτομα και τραυματίστηκαν 250 άλλα, εκ των οποίων οι 80 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, για την παροχή ιατρικής βοήθειας...

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ν. Αφρικής, Νγκόντε Μαλφούρ, ανακοίνωσε τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος, εκφράζοντας την ελπίδα πως τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο «πως εάν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα δε θα έχαναν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι»...

Παρόμοιο συμβάν είχε σημειωθεί προ δεκαετίας σε στάδιο της κωμόπολης Ορκνεϊ (απέχει 200 χλμ. από το Γιοχάνεσμπουργκ), οπότε 42 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από το ποδοπάτημα πανικόβλητου πλήθους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ