ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
Συντηρείται η σύγχυση με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων

INTIME NEWS

Για έναν αγνοούμενο και συνολικά 85 νεκρούς έκαναν λόγο χτες τα νεότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τις αρμόδιες αρχές, συντηρώντας έτσι το απίστευτο αλαλούμ που επικρατεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι χτες ένας εγκαυματίας πήρε εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό» και άλλος ένας εξήλθε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ενώ 42 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 10 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ενα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

Σύλληψη για εμπρησμό

Στη σύλληψη ενός 35χρονου που κατηγορείται για εμπρησμούς στην περιοχή Ριζάρη στον δήμο Μαραθώνα προχώρησαν οι αρχές. Ο 35χρονος θεωρείται υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση κατ' εξακολούθηση, για πέντε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε οικοπεδικούς χώρους το χρονικό διάστημα από 26 έως 31/7. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για εμπρησμό από πρόθεση, ο οποίος έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί.

Καταθέσεις και μηνύσεις

Για δύο ώρες κατέθετε χτες η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση για την πυρκαγιά της 23/7 στην Ανατολική Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ι. Τσούπρα, η οποία αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου, στην κατάθεσή της, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι πρέπει να κάνει εισήγηση η Πυροσβεστική στον αρμόδιο δήμαρχο και όσον αφορά την εκκένωση πρέπει να αποφασίσει η ίδια η Πυροσβεστική.

Η πρώτη μήνυση για λογαριασμό συγγενών θυμάτων κατατέθηκε χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. Η μήνυση στρέφεται κατά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, υπευθύνων γραφείων Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Αττικής και δήμου Μαραθώνα. Επίσης, κατά των αρμόδιων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε ύφεση η φωτιά στη Ζάκυνθο

Σε ύφεση ήταν χτες η φωτιά που ξέσπασε προχτές το απόγευμα στη θέση Βροντόνερο στο Καλαμάκι Ζακύνθου. Στην περιοχή παρέμεναν και επιχειρούσαν για τις διάσπαρτες εστίες οκτώ οχήματα με 16 πυροσβέστες. Την ίδια ώρα, υπό μερικό έλεγχο είχαν τεθεί οι φωτιές σε Πάρο και Εύβοια, αν και υπήρξε αναζωπύρωση στη φωτιά της Πάρου. Αυτήν τη φορά το μέτωπο ήταν δίπλα σε ΧΥΤΑ που βρίσκεται στην περιοχή, λίγα μέτρα δίπλα από το σημείο που εκδηλώθηκε η προχτεσινή φωτιά.

Ημίμετρα από το υπουργείο Εργασίας

Μέτρα που δεν απαντούν στο μέγεθος των αναγκών ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για τους πυρόπληκτους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ ποσού 648 ευρώ (45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας) «σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών». Η καταβολή εφάπαξ έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους πυρόπληκτους συνταξιούχους, ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων (κύριες, επικουρικές και μερίσματα). Η καταβολή ποσού, επίσης ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων ή επιδομάτων, σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερήλικες δικαιούχους του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Για όσους έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Οι συνταξιούχοι ανασφάλιστοι - υπερήλικες που έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται σε κατοικία στις πληγείσες περιοχές ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό λόγω των καταστροφών, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΑ (Πατησίων 30) με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η καταβολή των εφάπαξ έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΠΕΚΑ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου για τις αυτόματες καταβολές και τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έγκαιρα. Για τις αιτήσεις που καθυστερήσουν η καταβολή θα γίνεται με τη διεκπεραίωσή τους.

Για τα προστατευόμενα τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές προβλέπεται η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος, ύψους 1.000 ευρώ ανά τέκνο, μέχρι την ενηλικίωσή τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Το επίδομα χορηγείται εφ' όρου ζωής στα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Σε περίπτωση που ένας εκ των δύο γονέων ζει, η διαδικασία γίνεται αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Σε περίπτωση που έχουν αποβιώσει και οι δύο γονείς απαιτείται αίτηση στον ΟΠΕΚΑ εκείνου που έχει την επιμέλεια του παιδιού με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στους συζύγους θανόντων κατά τις πυρκαγιές ή στα πρόσωπα με τα οποία αυτοί είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή, εάν δεν υπάρχουν, στους πλησιέστερους συγγενείς τους προβλέπεται η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 10.000 ευρώ. Η διαδικασία θα γίνει αυτόματα. Η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας θα επικοινωνήσει με τους δικαιούχους.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αρνήθηκε αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για σύγκληση του Συμβουλίου για τις πυρκαγιές!

Αρνήθηκε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» εδώ και αρκετές μέρες, για το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική! Αυτή η πρωτοφανής και προκλητική απόφαση της διοίκησης της Περιφέρειας προκάλεσε την αντίδραση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που ζητά ξανά την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αττικής με αίσθημα ευθύνης για τον δοκιμαζόμενο, από τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές σε Ανατολική και Δυτική Αττική, λαό της Περιφέρειας Αττικής ζήτησε να προγραμματιστεί άμεσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να υπάρξει επίσημη ενημέρωση, αλλά κυρίως για να παρθούν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, όπως επίσης και επείγοντα μέτρα για την άμεση ενίσχυση της προστασίας και πυρόσβεσης αυτήν την περίοδο καθώς και επείγοντα μέτρα θωράκισης από πλημμυρικά φαινόμενα.

Αντί για αυτό, η διοίκηση, της Ρένας Δούρου, της Περιφέρειας Αττικής συγκάλεσε μια άτυπη σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων, μοιράζοντας μια συρραφή των δελτίων Τύπου που έχει βγάλει όλες τις προηγούμενες μέρες.

Είναι πρόκληση και εμπαιγμός!!!

Συνεχίζουν το επικοινωνιακό παιχνίδι για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κυρίως όμως για να μη δεσμευτούν τώρα στη λήψη κανενός μέτρου.

Δεν προγραμματίζει σύγκληση Περιφερειακού Συμβουλίου, ούτε καν διευκρινίζει ότι είναι στις προθέσεις της να το κάνει.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" ζητά ξανά την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να ενημερωθεί το Σώμα από τη διοίκηση επίσημα για τις ενέργειές της τόσο για την αντιμετώπιση των φονικών πυρκαγιών τη στιγμή που εκδηλώθηκαν, όσο και για να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση των μέσων προστασίας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αποκατάσταση της περιοχής καθώς και για τη θωράκιση των αποψιλωμένων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα».

ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Ξιφουλκούν στα διαδικαστικά

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε χτες η ΝΔ, με αφορμή την προχτεσινή παραγγελία του Σπ. Κοντονή προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία ζητά τον έλεγχο των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Στην Ερώτηση, που προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 10/9, η ΝΔ υποστηρίζει ότι, δεδομένων των συνθηκών και της σοβαρότητας της υπόθεσης, ο υπουργός «όφειλε να ζητήσει τον πλήρη έλεγχο των παραγόντων που οδήγησαν στο θάνατο περισσότερους από 90 συμπολίτες μας, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες που ενδεχομένως προκύπτουν για τα πρόσωπα που είχαν σχετική αρμοδιότητα». Επίσης, τονίζει ότι θα έπρεπε να αναλάβει την υπόθεση έμπειρος εισαγγελέας Εφετών, λόγω της σοβαρότητας και της συνθετότητάς της.

Ανάλογη θέση πήρε και το Ποτάμι: «Ο έλεγχος των υπευθύνων θα έπρεπε να διενεργηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να ανατεθεί - με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας - σε έμπειρο εισαγγελέα Εφετών και όχι να αντιμετωπιστεί ως μία υπόθεση ρουτίνας. Η ανάθεση της πραγματογνωμοσύνης σε εν ενεργεία πυραγό, δηλαδή σε αξιωματικό που τελεί σε σχέση ιεραρχικής εξάρτησης από την ελεγχόμενη ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι εκτός λογικής», αναφέρει.

Στο μεταξύ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε την αεροπορική βάση Ελευσίνας (112 Πτέρυγα Μάχης), όπου βρίσκεται η βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών «Canadair». Είπε εκεί ότι αποτελούν προτεραιότητά του η επισκευή και η συντήρηση των αεροσκαφών, ώστε να διασφαλίζονται τόσο η ασφάλεια των χειριστών όσο και η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ