ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 5 Αυγούστου 2018
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ - ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
Στρατιωτικά γυμνάσια και απειλές

Από τις ασκήσεις στα Στενά του Ορμούζ
Από τις ασκήσεις στα Στενά του Ορμούζ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΚΑΪΡΟ.--

Επικίνδυνα αυξημένη στρατιωτική «κινητικότητα» καταγράφεται τις τελευταίες μέρες σε στρατηγικές περιοχές του Περσικού Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλίων για τον έλεγχο νευραλγικών οδών διέλευσης τεράστιων ποσοτήτων Ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων.

Στο νότιο άκρο του Περσικού Κόλπου, κοντά στον Κόλπο του Ομάν και τα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ ξεκινούν στις 4 Αυγούστου μεγάλης κλίμακας ασκήσεις ιρανικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, ενώ από τις 24 Ιούλη (και ενώ εξελίσσεται ο αιματηρός για το λαό της Υεμένης ιμπεριαλιστικός πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της) συνεχίζονται στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στα στρατηγικά περάσματα Μπαμπ ελ Μαντέμπ - που συνδέουν την Ερυθρά θάλασσα με τον Κόλπο του Αντεν και τον Ινδικό Ωκεανό - ναυτικές ασκήσεις της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των ΗΠΑ με την επωνυμία «Eagle Response 2018», όπου τρεις χώρες (Νότια Κορέα, Πακιστάν και Ιορδανία) συμμετέχουν με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Στις ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις συμμετέχουν πάνω από 100 ιρανικά πλοία και μαχητικά ενώ στην περιοχή πλέουν ναυτικές δυνάμεις του αμερικανικού στόλου με μεγαλύτερο το αντιτορπιλικό «USS The Sullivans». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, σε δηλώσεις του την Παρασκευή τόνισε με έμφαση: «Το Ιράν έχει απειλήσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ. Το έκαναν στο παρελθόν. Είδαν τη διεθνή κοινότητα να θέτει τις ναυτικές δυνάμεις της εκεί μέσα για ασκήσεις ώστε να καθαρίσουν τα Στενά. Σαφώς, αυτό θα ήταν μία επίθεση στη διεθνή ναυτιλία και προφανώς θα ακολουθήσει διεθνής απάντηση».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πριν λίγες από μέρες έγιναν τα εγκαίνια της νέας μεγάλης αιγυπτιακής ναυτικής βάσης Μοχάμεντ Ναγκίμπ στην περιοχή Ελ Χαμάμ κοντά στην Αλεξάνδρεια. Η βάση (που κατά τους αναλυτές του ρωσικού δικτύου ΣΠΟΥΤΝΙΚ φτιάχτηκε για να προστατεύσει, εκτός των άλλων, μεγάλο πυρηνικό σταθμό που ετοιμάζονται να φτιάξουν ρωσικά μονοπώλια) θεωρείται η μεγαλύτερη στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

ΕΝΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Παζάρια σε πολλά επίπεδα

Συνεχίστηκαν την Παρασκευή (και θα ολοκληρώνονταν το Σάββατο) οι εργασίες της 51ης Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Σιγκαπούρη, με σύνθημα «Ευέλικτοι και Καινοτόμοι», κυρίως με πολυμερείς συναντήσεις που εκφράζουν και την προσπάθεια η διακρατική αυτή καπιταλιστική ένωση να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην παγκόσμια «σκακιέρα». Οι αξιωματούχοι από τις 10 χώρες της Ενωσης (Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Μπρουνέι, Βιετνάμ, Λάος, Μιανμάρ και Καμπότζη) είχαν συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, της Κίνας Γουάνγκ Γι και πολλούς άλλους και συναντήσεις διαφόρων σχημάτων, όπως το ASEAN+3 με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, το ASEAN+8 με Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ και Ρωσία, συνάντηση με την επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ το Σάββατο είχε προγραμματιστεί το Περιφερειακό Φόρουμ ASEAN (ARF) με θέμα της ατζέντας συζητήσεων τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου θα παρέμβαινε και ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας, Ρο Γιονγκ Χο.

Ο Μ. Πομπέο, συνομιλώντας με τους ΥΠΕΞ, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι προσβλέπουν στη διεύρυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης της με την περιοχή από τον Ινδικό έως τον Ειρηνικό, ζήτημα που κυρίως ιεραρχεί στον ανταγωνισμό της με την Κίνα. Μάλιστα, υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 113 εκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς της τεχνολογίας, της Ενέργειας και των υποδομών. Δεν παρέλειψε να εμφανιστεί ως «προωθητής της ειρήνης και της σταθερότητας» στην περιοχή και να αξιώσει από την Κίνα να δεχτεί επίλυση των διεκδικήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ή να προειδοποιήσει τη Β. Κορέα.

Από τη δική της πλευρά, η Μογκερίνι, προωθώντας τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου στην περιοχή, τοποθετήθηκε κατά του προστατευτισμού στο εμπόριο (σαφής αιχμή για τις ΗΠΑ) και τόνισε ότι επιδιώκεται η συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» ανάμεσα στις δύο περιφέρειες.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΣΕΡΒΙΑ
Ανεβαίνει η αντιπαράθεση

Τα σενάρια για νέες αλλαγές στα σύνορα στα Βαλκάνια επανέρχονται, με αφορμή ότι στις 4 Αυγούστου λήγει η ημερομηνία για τη σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, ένα ζήτημα που έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ Κοσσοβάρων Αλβανών και Σερβίας, που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εποπτεία της ΕΕ.

Από αλβανικά κυρίως ΜΜΕ, αναπαράγονται φήμες ότι το Σάββατο οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσσοβο θα ανακηρύξουν μονομερώς την αυτονομία της περιοχής. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι, πρώην διοικητής του OΥΤΣΕΚΑ, συγκάλεσε συνεδρίαση των διοικητών των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ παρατηρείται και κινητικότητα από τη ΝΑΤΟική κατοχική δύναμη KFOR. Μάλιστα, ο Χαραντινάι προειδοποίησε ότι προκειμένου να αποτρέψει μονομερείς ενέργειες από την πλευρά των Σέρβων, «θα παταχθεί κάθε παράνομη πράξη». Το πρωί ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ με ανοιχτή επιστολή του προς τους Σέρβους του Κοσσόβου, ζητάει να επιδείξουν σύνεση, να διατηρήσουν την ηρεμία στις πόλεις τους και να μην απαντούν σε προβοκάτσιες των Αλβανών, αλλά ταυτόχρονα και ότι θα τους προστατέψει. «Οσο είμαι εγώ επικεφαλής στη Σερβία, δεν θα επιτρέψουμε οργανωμένη βία εναντίον Σέρβων, ούτε διώξεις. Νέα "καταιγίδα" (σ.σ. κωδική ονομασία της στρατιωτικής επιχείρησης των Κροατών στην Κράινα το 1995) στο Κόσσοβο δεν πρόκειται να συμβεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο ενισχύθηκε εξαιτίας της αναγγελίας από την Αλβανία ότι θα καταργήσει τα σύνορα με αυτό από την 1η Γενάρη του 2019 και τις δηλώσεις του Προέδρου του Κοσσόβου Χάσιμ Θάτσι, ότι στο διάλογο με τη Σερβία θα θέσει το θέμα της προσάρτησης στο Κόσσοβο της κοιλάδας του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός.

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μήνυμα στο ΑΚΕΛ για το θάνατο του Χρ. Κουρτελλάρη

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ με μήνυμα που απέστειλε στο ΑΚΕΛ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του σ. Χρίστου Κουρτελλάρη.

Σε αυτό σημειώνει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Πληροφορηθήκαμε με θλίψη την είδηση του θανάτου του σ. Χρίστου Κουρτελλάρη, ιστορικού στελέχους του Κόμματός σας και βετεράνου αγωνιστή του λαϊκού κινήματος της Κύπρου. Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), λάβετε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του σ. Κουρτελλάρη.

Ο σ. Χρίστος Κουρτελλάρης από πολύ νεαρή ηλικία συνδέθηκε με το εργατικό - λαϊκό κίνημα και με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου. Κατατάχτηκε εθελοντής στην πάλη ενάντια στο ναζισμό - φασισμό, για χρόνια αγωνίστηκε από τις επάλξεις του αγροτικού κινήματος της Κύπρου, από υπεύθυνες θέσεις, έχοντας την ευθύνη του γενικού γραμματέα της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών και για 4 θητείες ήταν βουλευτής Κερύνειας. Αναδείχτηκε σε ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ, μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής και του Πολιτικού του Γραφείου.

Ο σ. Χρίστος Κουρτελλάρης με αταλάντευτη σταθερότητα πάλεψε για μία Κύπρο ενωμένη, ελεύθερη, χωρίς στρατούς κατοχής, για μια κοινωνία χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο κι έδωσε μέχρι τέλους σταθερό "παρών" σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας σας.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σας παρακαλούμε να μεταβιβάσετε στους οικείους του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Με συντροφικούς χαιρετισμούς».

  • Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης επίσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο ΑΚΕΛ, στην Ενωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) και στους οικείους του Χρ. Κουρτελλάρη αποχαιρετώντας τον ως «ένα φωτεινό παράδειγμα επαναστάτη και εργάτη της κοινωνικής απελευθέρωσης».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ