ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Τρεις μεγάλες παραστάσεις σε Νίκαια και Πάτρα

Με τρεις μεγάλες παραστάσεις σε Αττική και Πάτρα ολοκληρώνεται η περιοδεία της καλοκαιρινής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, «ΟΙΔΙΠΟΥΣ - Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες».

Η παράσταση θα ανέβει στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια στις 6 Σεπτέμβρη και στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών στις 14 και 15 Σεπτέμβρη.

Εντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα. Εξιστορείται ένας από τους αρχαιότερους μύθους, αυτός των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές: Από την άφιξη του Κάδμου στη Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της Σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα.

Η παράσταση είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στο μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα των τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες, αλλά και πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές» κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από τους αγγελιοφόρους ή τον χορό. Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, «παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου...».

Σκηνοθεσία - σύνθεση κειμένου: Σταύρος Σ. Τσακίρης. Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Κοστούμια: Ορσαλία Παρθένη.

Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Λένα Δροσάκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Παγώνης, Κώστας Νικούλι, Νάνσυ Χριστοπούλου, Ελένη Ανδρικοπούλου, Τάκης Χρυσικάκος.

Ο «Αρης» στο Θέατρο Ρεματιάς

Το έργο «Αρης» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, με τον Τάσο Σωτηράκη, που βασίζεται στη ζωή και τους αγώνες του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη, παρουσιάζεται την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Ρεματιάς, στις 8.30 μ.μ., στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ρεματιάς του δήμου Χαλανδρίου, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Μουσική: Villagers of Ioannina City (VIC). Το τραγούδι «Αρη μου», σε στίχους Αγλαΐας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη. Το μουσικό κομμάτι της έναρξης και του τέλους είναι του Βασίλη Καραγιάννη. Ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης «έδωσαν» τις φωνές τους. Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη. Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας. Επιμέλεια video: Ηλίας Φλωράκης. Ειδικά εφέ: Προκόπης Βλασερός. Φωτογραφίες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Σκίτσο αφίσας: Γιώργος Γούσης. Σχεδιασμός αφίσας: Νικολέττα Διολή. Εκτέλεση παραγωγής: Φαίη Τζήμα.

Προσβασιμότητα περιεχομένου με την πιστοποίηση και επιμέλεια της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών (Movement of Disabled Artists): Διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα: Θεοδώρα Τσαποΐτη. Προγράμματα σε μεγαλογράμματη σειρά, σε γραφή Braille και Qr code. Προγράμματα σε γραφή Braille: ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών).

Το Θέατρο Ρεματιάς, ύστερα από ενέργειες του δήμου Χαλανδρίου σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, έχει διαμορφωθεί για να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους. Διατίθενται δύο θέσεις στάθμευσης για χρήση από αναπηρικά αυτοκίνητα.

Σηματοδοτημένες θέσεις για χρήση από ανθρώπους με κινητικές - αισθητηριακές και άλλες βλάβες, συνοδούς και εμποδιζόμενα πρόσωπα (ηλικιωμένους/ες, εγκυμονούσες και γονείς με παιδιά σε βρεφικά καροτσάκια, άτομα με προσωρινό τραυματισμό). Διαγραμμισμένος χώρος μπροστά από την πρώτη σειρά θέσεων για χρήστες/στριες αναπηρικών αμαξιδίων. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χρήστες/στριές τους.

Από τη Θράκη έως την Κρήτη...

Μία ξεχωριστή συναυλία θα έχει την τύχη να απολαύσει, στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας 3 Σεπτέμβρη, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, το κοινό της αχαϊκής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής. Τίτλος της συναυλίας - παράστασης: «Στα Μονοπάτια της Παράδοσης - Από τη Θράκη στην Κρήτη και από τα Επτάνησα στη Μικρά Ασία».

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Μπάμπης Τσέρτος, οι οποίοι ενώνουν τις φωνές τους με εκείνες της Νάντιας Καραγιάννη και του Βασίλη Αγροκώστα. Μαζί τους, η ορχήστρα και η χορωδία «ΙΩΝΙΑ». Διευθύνει η Κορνηλία Φραγκογιάννη, την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Νεκτάριος Δεμελής, ενώ θα συμμετέχει το Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Παράταση μέχρι τις 8 Σεπτέμβρη η παράσταση «Τα σκουπίδια»

Παράταση μέχρι τις 8 Σεπτέμβρη παίρνει το εξαιρετικό έργο «Τα σκουπίδια» του Γιάννη Ξανθούλη, που ανεβαίνει στην αυλή του Θεάτρου «Από Κοινού» (Ευπρατριδών 4, Γκάζι).

Το έργο - που γνώρισε τεράστια επιτυχία στη δεκαετία του '80 - είναι μια πικρή σάτιρα για μια πραγματικότητα επίκαιρη ακόμα. Σκουπίδια είναι τα όνειρα κάποιων ανθρώπων που ζωντανεύουν στη σκηνή για να καυτηριάσουν όσα συμβαίνουν στις ζωές μας, χωρίς δική μας υπαιτιότητα.

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και μουσική Φίλιππου Παχνιστή. Η μουσική διδασκαλία είναι της Νένης Ζάππα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Ακης Σιδέρης, Αγγελική Ξένου.

Παραστάσεις κάθε Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15.

Είσοδος με μπύρα ή αναψυκτικό: 12 ευρώ και 10 ευρώ (για φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ).

«Ηλέκτρα»

Elina Giounanli/nophoto.gr

Συνεχίζει την περιοδεία της η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου θα παρουσιαστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας στις 4 Σεπτέμβρη, στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα στις 10 Σεπτέμβρη, στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα στις 14 και 15 Σεπτέμβρη και στο Κηποθέατρο Παπάγου στις 19 Σεπτέμβρη.

Η «Ηλέκτρα», έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή (γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή 411 π.Χ.), δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: Την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για το φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Κεντρική μορφή του δράματος η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της, παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί το έργο της τιμωρίας, που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου.

Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού πολέμου, η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή μετατοπίζει το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου, Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, Μουσική: Δημήτρης Σκύλλας, Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη.

Διανομή

Ηλέκτρα: Αλεξία Καλτσίκη, Κλυταιμνήστρα: Μαρία Ναυπλιώτου, Ορέστης: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αίγισθος: Χρήστος Λούλης, Χρυσόθεμις: Ελένη Μολέσκη, Πυλάδης: Μάριος Παναγιώτου, Παιδαγωγός: Νίκος Χατζόπουλος.

Συμμετέχει 12μελής χορός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ