ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σε μόνιμη εποπτεία οι λαϊκές ανάγκες

Σε «υπενθυμίσεις» αναφορικά με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της επόμενης περιόδου προχώρησε χτες η πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM)
Σε «υπενθυμίσεις» αναφορικά με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της επόμενης περιόδου προχώρησε χτες η πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM)
Σε «υπενθυμίσεις» αναφορικά με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της αντιλαϊκής πολιτικής της επόμενης περιόδου προχώρησε χτες και η πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), ξεκαθαρίζοντας ότι το ελληνικό κρατικό χρέος θα βρίσκεται κάτω από συνεχή παρακολούθηση και μέσω του «συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης». Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, ο συγκεκριμένος μηχανισμός αφορά στον εντοπισμό τυχόν «κινδύνων» στην αποπληρωμή των δανείων, γεγονός που θα συνδέεται με ελέγχους που αφορούν την «αξιολόγηση» της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας, με τη δυνατότητα πρόσβασης του κράτους για νέα δάνεια στις χρηματαγορές και βέβαια με τη μακροπρόθεσμη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους.

O ΕSM, που αποτελεί και τον φορέα δανεισμού από την πλευρά της Ευρωζώνης, επισημαίνει ακόμη ότι ο εν λόγω μηχανισμός θα λειτουργεί «συμπληρωματικά» με τις «αξιολογήσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακόμη «υπενθύμιση» του αντιλαϊκού έργου και των αναδιαρθρώσεων, στην προοπτική ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας και βέβαια της «βιώσιμης διαχείρισης» του κρατικού χρέους.

Την ίδια ώρα, η προγραμματισμένη αποπληρωμή των δανείων προς την Ευρωζώνη φτάνει μέχρι και το 2060, ενώ το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο 2023 - 2060 προδικάζεται κατά μέσο όρο στο 2,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Βέβαια, το κριτήριο για το ύψος των πλεονασμάτων στις επόμενες δεκαετίες συνδέεται με τη «βιώσιμη» διαχείριση του κρατικού χρέους, δηλαδή την αποπληρωμή των δανειστών του ελληνικού κράτους από τα χαράτσια και τις περικοπές που φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, μέσω των «πλεονασμάτων».

Στην «κρησάρα» των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων»

Παράλληλα, ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 θα περάσει και από την «κρησάρα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων». Πρόκειται για την «κανονικότητα» της ΕΕ, που έχει στόχο «την πρόληψη ή τη διόρθωση των "ανισορροπιών" που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των οικονομιών των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ ή της ΕΕ συνολικά».

Σε αυτό το επίπεδο, στη διαδικασία των «Εξαμήνων», πέρα από τα δημοσιονομικά μεγέθη και τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενσωματώνονται και οι «προτεραιότητες» του λεγόμενου «ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», ως ένα ακόμη εργαλείο «έγκαιρης διάγνωσης» και εντοπισμού τυχόν «αποκλίσεων» και αντιλαϊκών παρεμβάσεων σε ζητήματα σχετικά με τη διαρκή κούρσα για την απόσπαση «πόντων» ανταγωνιστικότητας από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Νοέμβρη.

Για το σκοπό αυτό, η Γιούροστατ θα κοινοποιήσει τα τελευταία στοιχεία αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις στα κράτη - μέλη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας). Αυτά περιλαμβάνουν 14 βασικούς δείκτες, που θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της έκθεσης με τις «ειδικές συστάσεις ανά χώρα», που προβλέπεται στη διαδικασία των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων». Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται οι δείκτες για το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος», η «επενδυτική θέση» κάθε οικονομίας, η «πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία» (συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα των τιμών), το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, το κρατικό χρέος κ.ά.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο, με χτεσινή δήλωση σε ιταλική εφημερίδα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2019, πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, που προβλέπεται στην ΕΕ. Οπως είπε, «δεν αποκλείω το ενδεχόμενο (...) όλα είναι πιθανά».

Στέλνουν τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxis και τα εκκαθαριστικά με τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, ενώ η αποπληρωμή τους προβλέπεται να διενεργηθεί μέχρι και σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Σεπτέμβρη και την τελευταία στο τέλος Γενάρη 2019.

Μάλιστα, ο φετινός λογαριασμός αναμένεται να «φουσκώσει» ακόμη περισσότερο για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, καθώς ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τις νέες «αντικειμενικές τιμές» που ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιούνη και ισχύουν αναδρομικά από την 1η Γενάρη 2018.

Το συνολικό ύψος του φόρου, που καταλογίζεται από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, φτάνει στα 3,2 δισ. ευρώ, με στόχο να εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο 2,65 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβρη και το Νοέμβρη, παράλληλα με τον ΕΝΦΙΑ, θα «τρέχουν» και οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος, ενώ στο τέλος του έτους έρχονται να προστεθούν και οι πληρωμές για τα τέλη κυκλοφορίας.

Περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Λακωνία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Λακωνία σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Σήμερα, Τετάρτη

6.30 μ.μ.: Θα παρευρεθεί σε εκδήλωση της ΤΕ Λακωνίας, στη θέση Γκαγκανιά Μολάων, προς τιμήν του Μανώλη Σταθάκη, διοικητή του λόχου του ΕΛΑΣ.

8.30 μ.μ.: Σύσκεψη με φορείς της Νότιας Λακωνίας, στη Νεάπολη.

Αύριο, Πέμπτη

7 μ.μ.: Συνάντηση με τον δήμαρχο Σπάρτης στο δημαρχείο και συζήτηση με φορείς της Λακωνίας.

9 μ.μ.: Ομιλία στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.

Εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Κολιγιάννη

Εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, προς τιμήν του Κώστα Κολιγιάννη, Α' Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στην πατρίδα του, την Ελλοπία Θήβας, πραγματοποιεί η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ, την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19.30, με κατάθεση στεφάνων στο νεκροταφείο του χωριού, όπου βρίσκεται ο τάφος του, και θα συνεχιστεί στις 20.00, στην πλατεία της Ελλοπίας, με ομιλία του Κώστα Μπασδέκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι, στην πλατεία του χωριού.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ