ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΛΠΕ
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν συμφέρον να διαλέξουν «επενδυτή»

Ανακοίνωση από το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων»

Με τις πλάτες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού προχωρά η κυβέρνηση την παραπέρα ιδιωτικοποίηση
Με τις πλάτες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού προχωρά η κυβέρνηση την παραπέρα ιδιωτικοποίηση
«Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα είναι η μοιραία κατάληξη της πολιτικής της "απελευθέρωσης" του κλάδου της Ενέργειας που προωθεί η ΕΕ κατ' απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι η πολιτική που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων» στα ΕΛΠΕ, με αφορμή τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται στην πορεία πώλησης της εταιρείας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Με αφορμή τα σχέδια για επισκέψεις υποψήφιων «επενδυτών», οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας τη Δευτέρα και την Τρίτη στις εγκαταστάσεις στην Αττική (Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μαρούσι). Ανάλογες στάσεις (10 π.μ. έως 2 μ.μ.) έχουν σχεδιαστεί για την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

Αγωνία των εργατοπατέρων για... «τα μεγάλα ονόματα»

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» επισημαίνει επίσης τις ευθύνες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, «που έβαλε πλάτη σ' αυτήν την εγκληματική πορεία, στηρίζοντας τη μετοχοποίηση πριν χρόνια των ΕΛΠΕ και το πούλημα του ΔΕΣΦΑ πριν δυο μήνες».

«Πριν στεγνώσει το μελάνι του πολυνομοσχεδίου που πουλάει τα ΕΛΠΕ, έτρεξαν προκλητικά να διαπραγματευτούν με το υπουργείο, τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, το ΤΑΙΠΕΔ, για το πώς θα υλοποιηθεί η ολοκλήρωση της πώλησης σε επενδυτή που "θα γνωρίζει από διυλιστήρια" και θα είναι "καλός εργοδότης"», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζει ακόμα ότι η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλη δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ ακόμα και η απόφαση για τις τετράωρες στάσεις εργασίας πάρθηκε «διά τηλεφώνου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ), Π. Οφθαλμίδης, σε δηλώσεις του σε διαδικτυακό μέσο αναφέρεται στην έξοδο από το «τρίτο πρόγραμμα στήριξης» και την «επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας πως «η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει παραγκωνίζοντας τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, παραγκωνίζοντας το ελληνικό εργατικό δυναμικό και πριονίζοντας τις δυνατότητες του ελληνικού επιχειρείν». Στις ίδιες δηλώσεις διαπιστώνει πως οι εν λόγω επενδυτές «δεν είναι τα μεγάλα ονόματα τα οποία όλοι περίμεναν»...

Τα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμη παρακαταθήκη στα χέρια οποιουδήποτε αγοραστή

«Η επίθεση στα δικαιώματά μας θα συνεχιστεί πιο άγρια, όποιος και να είναι ο αγοραστής», ξεκαθαρίζει το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων».

Οπως υπογραμμίζει, η τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου συνοδεύεται από τη «μόνιμη παρακαταθήκη» των αντιλαϊκών μέτρων, τις πρόσφατες συμφωνίες της κυβέρνησης με την ΕΕ και το μηχανισμό «ενισχυμένης εποπτείας» της αντιλαϊκής πολιτικής.

Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το κλαδικό συνδικάτο Ενέργειας και να διεκδικήσουν ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, να παλέψουν «ώστε να ανοίξει ο δρόμος του ενεργειακού σχεδιασμού με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, ο δρόμος της κοινωνικής κρατικής ιδιοκτησίας στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στην εγχώρια παραγωγή. Για να αποτελούν τα εργοστάσια κοινωνική ιδιοκτησία και να λειτουργούν προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων».

«Μόνο με αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης και καλά οργανωμένους αγώνες κάθε μορφής μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια, να τους καθυστερήσουμε, να αποτρέψουμε σήμερα την πώληση των ΕΛΠΕ. Να διεκδικήσουμε τα ΕΛΠΕ να είναι αποκλειστικά δημόσια. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και το δικαίωμα του λαού να έχει πρόσβαση στα ενεργειακά αγαθά», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΛΑΡΙΣΑ
Κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος των απολυμένων της πρώην ΕΑΣ

Την κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος των 144 απολυμένων και απλήρωτων της πρώην Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας (ΕΑΣ Λάρισας) καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καθώς, όπως αποδεικνύεται από την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 8 Αυγούστου, το εφάπαξ βοήθημα των 1.000 ευρώ δεν δίνεται σε όλους, αλλά μόνο σ' αυτούς οι οποίοι είναι σήμερα εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και αποτελούν μόνο το 20% περίπου του συνόλου.

«Κούφια και κοροϊδία αποδείχτηκε η πολυδιαφημισμένη κυβερνητική απόφαση για τους περισσότερους απολυμένους και απλήρωτους της πρώην ΕΑΣ Λάρισας», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο με έγγραφο αίτημά του είχε ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ στις 4/4/2018 την καταβολή ατομικού εφάπαξ βοηθήματος και στους 144 πρώην εργαζόμενους, δεδομένου ότι αυτοί απολύθηκαν τον Απρίλη του 2013 από τον εκκαθαριστή που ορίστηκε στην επιχείρηση, δίχως όμως να λάβουν τη συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων που τους οφείλονται για τις αποζημιώσεις απόλυσης και τα δεδουλευμένα δυο ετών.

«Το αν κάποιος δεν ανανέωσε την κάρτα ανεργίας, αν συνταξιοδοτήθηκε στην πορεία ή έτυχε να βρει κάποια σταθερή ή εποχιακή εργασία, δεν σημαίνει ότι κάλυψε τις ανάγκες που είχε δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια λόγω της μη καταβολής αποζημίωσης και των δεδουλευμένων του», τονίζει το ΕΚΛ και με έγγραφο που έστειλε στη διοικήτρια και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ ζητά την τροποποίηση της σχετικής απόφασης και την έγκριση από το ΔΣ του ΟΑΕΔ της καταβολής του εφάπαξ βοηθήματος των 1.000 ευρώ σε όλους τους απολυμένους της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, με μοναδική προϋπόθεση ότι ο καθένας απολύθηκε και δεν πληρώθηκε την αποζημίωση και τα δεδουλευμένα του.

Καταγγελία για την κλωστοϋφαντουργία «Επίλεκτος» Φαρσάλων

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει επίσης τη διεύθυνση της Κλωστοϋφαντουργίας «Επίλεκτος» Φαρσάλων, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, τους οφείλει αθροιστικά μισθούς 2 και πλέον μηνών, ενώ τους έχει θέσει παράνομα σε άδεια χωρίς αποδοχές και χωρίς να τους ξεκαθαρίζει πότε θα ξαναεργαστούν.

Επίσης, η διοίκηση της εταιρείας διαρρέει πληροφορίες μέσω δικών της προσώπων ότι όσοι επαναπροσληφθούν - αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα γίνουν και απολύσεις - θα υπογράψουν νέες συμβάσεις, στις οποίες μέρος του μισθού θα δίνεται σε κουπόνια σούπερ μάρκετ...

Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, απομονώνοντας τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές του επιχειρησιακού σωματείου, οι οποίοι λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της εργοδοσίας, εδώ και χρόνια. Καλεί, επίσης, την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει και να λάβει μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ

Σε πλατιά σύσκεψη καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Στο κάλεσμά της αναφέρει: «Δεν τσιμπάμε στις κινήσεις αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης. Οργανώνουμε τον αγώνα με κριτήριο τις ανάγκες μας, τις ανάγκες των οικογενειών μας. Στήνουμε μπλόκα στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και μεγαλεμπόρων. Ενάντια: Στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Ειδικής Αγωγής. Στο πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων αναπηρίας. Στις εργασιακές σχέσεις γαλέρας και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών».

ΚΔΑΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Η έλλειψη μέτρων εκθέτει σε κινδύνους εργαζόμενους και κατοίκους

Το πρόβλημα της δυσοσμίας στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου και τη γειτονική Μονάδα Προ-επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΠΑ), το οποίο εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού, την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων υλικών και την πρόληψη, τόσο για την πιθανότητα υγειονομικού κινδύνου όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Οπως εξηγεί, οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση βαραίνουν τον εργολάβο,«που αφήνει την μονάδα χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή των εργαζομένων (π.χ. τακτική απεντόμωση, κλιματισμό ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία χαμηλά και να μην επιτρέπει τη δημιουργία μικροοργανισμών κ.ά.)», το δήμο Ηρακλείου,«που αφήνει τον εργολάβο να κάνει ό,τι θέλει» και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που «ως διαχειρίστρια εταιρεία δεν παίρνει μέτρα για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ αποφεύγει να απαντήσει στις διεκδικήσεις των εργαζομένων».

«Η κατάσταση αυτή που βιώνουν οι κάτοικοι των γύρων περιοχών αντικατοπτρίζει την καθημερινή κατάσταση που ζούμε οι εργαζόμενοι του εργοστασίου μέσα στον ίδιο το χώρο εργασίας μας», τονίζει η Σωματειακή Επιτροπή και ξεκαθαρίζει πως δεν θα σταματήσει τον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δράσης της Επιτροπής, ενώ στην τελευταία στάση εργασίας (26 Ιούλη) οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το ανθυγιεινό περιβάλλον και διεκδίκησαν την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ