ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικές «ισορροπίες» σε εκρηκτικό υπόβαθρο

Αποχώρησαν τα ισραηλινά στρατεύματα από τα αυτόνομα εδάφη υπό το βάρος της αμερικανικής «δυσαρέσκειας»

Ολιγόωρες ανακαταλήψεις, συγκρούσεις και ένταση στα αυτόνομα

Ισραηλινά τανκς σε δράση

Associated Press

Ισραηλινά τανκς σε δράση
ΓΑΖΑ - ΡΑΦΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Οι προσπάθειες διατήρησης ισορροπιών για τα «μάτια της κοινής γνώμης», και κυρίως της αραβικής κοινής γνώμης, οδήγησαν, τελικά, τα ισραηλινά στρατεύματα σε αποχώρηση από τα αυτόνομα εδάφη που είχαν καταλάβει την Τρίτη το πρωί. Εντούτοις, η, συγκεκριμένου χαρακτήρα, κινητικότητα δε φαίνεται να λαμβάνει τέλος, καθώς με το γνωστό επιχείρημα της «άμυνας», ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, εκ νέου, χτες, για λίγη ώρα σε παλαιστινιακά εδάφη. Το κλίμα στα αυτόνομα είναι εκρηκτικό, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Οι δηλώσεις καταδίκης της ισραηλινής εισβολής που κυριάρχησαν σε διεθνές επίπεδο, για άλλη μια φορά, απέμειναν φραστικές κορόνες και δεν απέδωσαν τίποτε το ουσιαστικό, στο εξαιρετικά επικίνδυνο τοπίο που έχει διαμορφωθεί σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στην επιλογή του διαρκούς «πήγαινε - έλα» μοιάζει να προσανατολίζεται ο ισραηλινός στρατός μετά τις επικρίσεις που συγκέντρωσε η κίνηση ανακατάληψης μέρους των αυτόνομων περιοχών, την Τρίτη. Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, τα ισραηλινά στρατεύματα, στην πλειοψηφία τους τεθωρακισμένα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εκσκαφείς, αποχώρησαν από τις θέσεις που είχαν καταλάβει στην περιοχή της Μπέιτ Χανούν, στην ανατολική Λωρίδα της Γάζας, περίπου 2,5 τετραγωνικά χλμ. εντός των αυτόνομων. Αφησαν πίσω τους δεκάδες κατεδαφισμένα σπίτια, λεηλατημένες φτωχικές περιουσίες και κατεστραμμένες καλλιέργειες.

Παλαιστίνια μάννα με το παιδί της στα ερείπια του σπιτιού που μόλις γκρέμισε ο Ισραηλινός στρατός

Associated Press

Παλαιστίνια μάννα με το παιδί της στα ερείπια του σπιτιού που μόλις γκρέμισε ο Ισραηλινός στρατός
Λίγες, όμως, μόλις ώρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε μια νέα εισβολή, στη δυτική Γάζα αυτή τη φορά, στην περιοχή ανάμεσα στη Ράφα και στο χωριό Σούκα, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα βορείως του διεθνούς αεροδρομίου της Γάζας. Αφορμή για τη νέα εισβολή ήταν η επίθεση με όλμους που πραγματοποιήθηκε εναντίον του εβραϊκού εποικισμού Νέβε Ντεκαλίμ, κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, χωρίς να υπάρξουν υλικές ή ανθρώπινες απώλειες.

Η εισβολή των τεθωρακισμένων, που και πάλι συνοδεύονταν από εκσκαφείς, ακολουθήθηκε από σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και σε Παλαιστίνιους αστυνομικούς και ενόπλους. Τα ισραηλινά στρατεύματα κατέστρεψαν κατά την ολιγόωρη παραμονή τους στα αυτόνομα εδάφη σπίτια, την έδρα της τοπικής παλαιστινιακής αστυνομίας, αλλά και το μνημείο για τους Αιγύπτιους πεσόντες στρατιώτες, κατά τη διάρκεια των ισραηλινό-αιγυπτιακών μαχών στη Ράφα, τη δεκαετία του '50. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωνε λακωνικά και προκλητικά ότι «δεν υπάρχει πρόθεση ανακατάληψης εδαφών. Ηταν μια συνηθισμένη αμυντική επιχείρηση, αφού στόχευε μόνο στην καταστροφή των κτιρίων, από τα οποία δέχεται πυρά ο ισραηλινός στρατός».

Ανταλλαγές πυρών και συγκρούσεις σημειώνονταν και χτες σε όλες, σχεδόν, τις παλαιστινιακές πόλεις. Τα σφοδρότερα επεισόδια έλαβαν χώρα στη Χεβρώνα, όταν ισραηλινά τεθωρακισμένα έπληξαν με ρουκέτες δύο συνοικίες του παλαιστινιακού τομέα της πόλεις, την Αμπού Σνέιχ και τη Χάρατ αλ Σέιχ. Τα ισραηλινά πυρά έπληξαν και το νοσοκομείο της πόλης, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ προκάλεσαν τον τραυματισμό, τουλάχιστον, 6 πολιτών. Στη σύντομη ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός τονίζει ότι η επιχείρηση ήταν αντίποινα για πυρά που δέχτηκε από τις συγκεκριμένες συνοικίες.

Παλαιστίνιος αστυνομικός στα ερείπια του σταθμού που διέλυσε ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Παλαιστίνιος αστυνομικός στα ερείπια του σταθμού που διέλυσε ο ισραηλινός στρατός
Την ίδια στιγμή, στη Γάζα χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στην κηδεία του 14χρονου Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε, την Τρίτη, στο εμπορικό πέρασμα Κάρνι. Η κηδεία εξελίχθηκε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή. Ανάλογες ήταν οι σκηνές και στην κηδεία του 16χρονου Παλαιστίνιου, που έχασε τη ζωή του την Τρίτη στη Βηθλεέμ, όταν πυρά ισραηλινού τεθωρακισμένου έπληξαν το σπίτι του.

Το παρασκήνιο της αποχώρησης

Την ικανοποίησή της για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ουάσιγκτον, σπεύδοντας να προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι «δεν πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά σε κάποια νέα παλαιστινιακή επίθεση». Της αποχώρησης είχε προηγηθεί η γραπτή δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος χαρακτήριζε την ισραηλινή εισβολή ως «δυσανάλογη και ακραία αντίδραση» χωρίς, όμως, να χάνει την ευκαιρία να καλέσει και την παλαιστινιακή πλευρά να ελέγξει τη βία και να επαναλάβει το γνωστό μοτίβο περί «αμοιβαίας αυτοσυγκράτησης».

Κυρίαρχη ήταν η εντύπωση ότι η απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας να ανακαλέσει τα στρατεύματά της οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δυσαρέσκεια που προκλήθηκε στην Ουάσιγκτον. Δυσαρέσκεια όχι για τη γενικότερη ισραηλινή τακτική αλλά για το γεγονός ότι, τα τελευταία 24ωρα, ο Αριέλ Σαρόν φάνηκε να μη δίνει σημασία στις διεθνείς ισορροπίες που η Ουάσιγκτον έχει διαμορφώσει φέρνοντάς τη σε δύσκολη θέση (ασχέτως της σταθερής διπλωματικής στήριξης προς το Ισραήλ) απέναντι στη διεθνή και κυρίως στην αραβική κοινή γνώμη, που πιέζει ολοένα και περισσότερο την ηγεσία της για ευθεία αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

Η εντολή αποχώρησης φέρεται να προκάλεσε την οργή της ισραηλινής στρατιωτικής ηγεσίας καθώς αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού δήλωναν κατηγορηματικά, λίγες ώρες νωρίτερα, ότι η εισβολή θα διαρκέσει «για μέρες, βδομάδες και μήνες μέχρις ότου αποκατασταθεί πλήρως η ισραηλινή ασφάλεια». Ο υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ προσπαθούσε, χτες, επίμονα να διαβεβαιώσει ότι η απόφαση αποχώρησης είχε ληφθεί πολύ πριν την αμερικανική ανακοίνωση και ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αμερικανικής πίεσης, αν και ισραηλινές και αμερικανικές πηγές διέρρεαν το ακριβώς αντίθετο.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ουάσιγκτον λέγεται ότι διαβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποχώρηση ζητώντας να μην κοινοποιηθεί μια ανακοίνωση σε βάρος του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αμερικανική ηγεσία προτίμησε να προβεί στην ανακοίνωση, για να καταστήσει σαφές ότι δε θα πρέπει να γίνονται υπερβολικές κινήσεις που προσβάλλουν το διπλωματικό της γόητρο και να επαναδιαβεβαιώσει ποιος έχει τον τελικό λόγο στα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Υποκριτική διεθνής ρητορεία

Για να γίνει σαφές, πάντως, πόσο «δυσανάλογη» είναι, ούτως ή άλλως, η τακτική της Ουάσιγκτον, δε χρειάζεται παρά να γίνει γνωστή η στάση του εκπροσώπου της στην ετήσια σύνοδο της 53μελούς Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που άρχισε, χθες, στη Γενεύη. Η Επιτροπή ενέκρινε, σχεδόν ομόφωνα, 3 αποφάσεις σχετικά με τη Μέση Ανατολή που επικρίνουν το Ισραήλ για τη στρατιωτική κλιμάκωση, για την εποικιστική πολιτική του, αλλά και για τη συνεχιζόμενη κατοχή των υψωμάτων του Γκολάν.

Η «παραφωνία» ήταν ο Αμερικανός εκπρόσωπος, ο οποίος, μαζί με τον Ισραηλινό που έχει θέση παρατηρητή μόνο, εκτίμησαν ότι οι «αποφάσεις είναι μεροληπτικές και βασίζονται στην προκατάληψη» και γι' αυτό «θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια ειρήνευσης»! Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής, Εντουαρντ Ουόκερ, έφτανε στο Αμμάν, της Ιορδανίας, αρχίζοντας μια μικρή περιοδεία στις αραβικές χώρες, που, για πολλούς, συνδέεται άμεσα με την έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου το Σάββατο, που πραγματοποιείται μέσα σε έντονο κλίμα οργής και αγανάκτησης. Στόχος φαίνεται ότι είναι ο κατευνασμός της αραβικής οργής και η αποφυγή «σκληρών» αποφάσεων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας, Ιμπέρ Βεντρίν και Ρόμπιν Κουκ αντίστοιχα, χαρακτήρισαν «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη» την ισραηλινή εισβολή και κάλεσαν το Ισραήλ να τηρεί τα συμπεφωνημένα, αλλά και τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Ο Βεντρίν εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι η χειρότερη των τελευταίων 15 ετών, ενώ ο Κουκ επέμεινε ότι χωρίς προοπτική επανάληψης έστω και των ελάχιστων διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να υπάρξει μείωση της βίας.

Παράλληλα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που τήρησαν την ανωνυμία τους, προσπαθούσαν, χτες, να διασκεδάσουν την εξαιρετικά αρνητική εικόνα της ΕΕ, που εμφανίζεται παντελώς ανίκανη (και απρόθυμη) να αναλάβει κάποιο ενεργότερο ρόλο στα τεκταινόμενα. Υποστήριζαν, λοιπόν, ότι η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει σε κάποια υποβάθμιση ή και αναστολή συμβολαίων οικονομικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με το Ισραήλ, ή ακόμη και να προχωρήσει σε κυρώσεις, προκειμένου να ασκήσει πίεση. Εντούτοις, παραδέχονταν ότι η προοπτική αυτή είναι ιδιαίτερα απίθανη καθώς είναι δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις 15 χώρες μέλη, αφήνοντας, έτσι, το περιθώριο στη Γαλλία, μάλλον, να εκμεταλλευτεί τις «παραδοσιακές» σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και να πάρει μονομερή μέτρα.

Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, εκτός ΕΕ, που καταδίκασε ξεκάθαρα την ισραηλινή τακτική ήταν η Δανία, η οποία εδώ και μέρες έχει προχωρήσει και σε μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων. «Αδικαιολόγητη επίθεση σε ξένο έδαφος και προσβολή της αραβικής κυριαρχίας» χαρακτήρισε την ισραηλινή εισβολή το Πεκίνο.

ΗΠΑ
Το σερί των απολύσεων συνεχίζεται...

ΡΟΤΣΕΣΤΕΡ - ΠΑΛΟ ΑΛΤΟ.-

...Σε εξαιρετικά δύσκολους οικονομικούς καιρούς, όπως συμβαίνει πάντα, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν το βαρύ τίμημα. Εξάλλου, ο «χρυσούς επιχειρησιακός κανών» επιτάσσει ότι στην περίπτωση μείωσης των κερδών πρέπει να ακολουθείται η τακτική αναδιάρθρωσης, η οποία περικόπτει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πια τα δυσοίωνα νέα απολύσεων είναι δυστυχώς καθημερινά.

Χθες, δυο ακόμη μεγαθήρια ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε απολύσεις, εξαιτίας των κακών οικονομικών στοιχείων που παρουσίασαν για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτος.

Κατ' αρχήν, η αμερικανική εταιρία «Eastman Kodak Co» ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι λόγω της μείωσης που παρουσιάζουν οι πωλήσεις φιλμ από τον περασμένο Σεπτέμβριο θα προβεί στην περικοπή 3.000 έως 3.500 θέσεων εργασίας ή 4,5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της - η «Kodak» απασχολεί συνολικά 78.400 εργαζομένους - για να μειώσει τις δαπάνες και να βελτιώσει την απόδοση των επιχειρήσεών της.

Το σχέδιο για την περικοπή των θέσεων εργασίας ανακοινώθηκε, καθώς η παγκοσμίως μεγαλύτερη εταιρία φωτογραφικών ειδών κατέγραψε πτώση 48% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου. Η «Kodak» επισήμανε ότι η περικοπή των θέσεων εργασίας είναι αναγκαία για τη βελτίωση της διάρθρωσης των δαπανών της και της επιχειρηματικής της απόδοσης.

Επίσης, η εταιρία παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογισμών και εξοπλισμού «Hewlett - Packard», που έχει την έδρα της στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια, ανακοίνωσε χθες ότι, σύμφωνα με τα προγνωστικά της, αναμένει μείωση των κερδών και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει στην περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η μείωση των κερδών και η αναδιάρθρωση στην οποία θα προχωρήσει οφείλεται στο γεγονός της «ραγδαίας μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης παγκοσμίως, όσον αφορά στην τεχνολογία πληροφορικής».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ναός ήταν το επίκεντρο «λαθρεμπορίου ανθρώπων»

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.- Ενας ναός των Σιχ στο Αμστερνταμ ήταν το επίκεντρο ενός δικτύου που μετέφερε τουλάχιστον 400 Αφγανούς και Ινδούς οικονομικούς μετανάστες στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χτες η ολλανδική αστυνομία.

Το δίκτυο, που λειτουργούσε τα τελευταία δύο χρόνια, αποτελούνταν από Ολλανδούς υπηκόους, που ήταν Αφγανοί και Ινδοί δεύτερης γενιάς, σύμφωνα με την αστυνομία, που συνέλαβε 14 εξ αυτών. Ο ναός λειτουργούσε ως κέντρο διαμετακόμισης των οικονομικών μεταναστών - που πλήρωναν έξι χιλιάδες δολάρια ο καθένας - σε διάφορους προορισμούς.

Αρκετοί ενεχόμενοι στην υπόθεση είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, όμως το γεγονός κρατήθηκε μυστικό για να μην αποκαλυφθεί η επιχείρηση.

ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Απόπειρα πραξικοπήματος

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-

Σε απόπειρα πραξικοπήματος, με στόχο την κατάλυση της εξουσίας στο Μπουρούντι, προέβησαν χτες τα μέλη μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης με την επωνυμία «Μέτωπο Πατριωτικής Νεολαίας». Η ατμόσφαιρα στην Μπουζουμπούρα ήταν για πολλές ώρες χτες ήρεμη, αν και οι πληροφορίες για την έκβαση του πραξικοπήματος ήταν συγκεχυμένες. Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χτες βράδυ το υπουργείο Αμυνας του Μπουρούντι, ο στρατός φέρεται πως κατέπνιξε την απόπειρα των στασιαστών, ενώ σύμφωνα με πρότερες δηλώσεις που έκανε ο πρώην Πρόεδρος της Ν. Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, ο Πρόεδρος του Μπουρούντι, Πιερ Μπουγιόγα, διατηρεί την εξουσία του. Μάλιστα εκπρόσωπος του Μπουγιόγα υποστήριξε πως οι στασιαστές δεν κατέλαβαν παρά έναν ραδιοφωνικό σταθμό και πως οι κυβερνητικές δραστηριότητες δεν επηρεάστηκαν ούτε στο ελάχιστο.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Απόφαση μη έκδοσης του Γκουσίνσκι

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη, 18 Απρίλη, ότι δε θα εκδώσει στη Ρωσία τον μεγιστάνα του Τύπου Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι, τον οποίο οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές τον κατηγορούν για «απάτη ολκής», μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Οι δικαστές Κάρλος Σεσόν (πρόεδρος), Χουάν Χοσέ Λόπες και Κάρλος Ολιέρο αποφάσισαν με 2 ψήφους υπέρ και 1 κατά τη μη έκδοση του Γκουσίνσκι στη ρωσική δικαιοσύνη, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την έκδοσή του. Από τη μεριά της, η Γενική Εισαγγελία της Μόσχας δέχτηκε με ηρεμία αυτή την απόφαση και επισήμανε πως διαθέτει και άλλους «μοχλούς» για να πετύχει την έκδοση του Γκουσίνσκι. «Δε βλέπουμε τίποτε σημαντικό στην απόφαση αυτή, έχουμε και άλλους μοχλούς για να πετύχουμε την έκδοση του Γκουσίνσκι και δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες», δήλωσε η υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Πληροφοριών και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Εισαγγελίας Νατάλια Βισνιακόβα και πρόσθεσε ότι η ισπανική εισαγγελία μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση που εκδόθηκε υπέρ του Γκουσίνσκι.

Ο Γκουσίνσκι, ιδιοκτήτης του ομίλου «Media-Most» και στον οποίο ανήκε το κυριότερο αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό δίκτυο, το ΝΤΒ, που πέρασε το Σάββατο υπό τον έλεγχο της εταιρίας φυσικού αερίου «Gazprom», είχε εγκαταλείψει τη Ρωσία για την Ισπανία πέρσι τον Ιούλη. Είχε συλληφθεί το Δεκέμβρη 1999, κατόπιν αιτήματος της Μόσχας προς την Ιντερπόλ για έκδοση στη Ρωσία, η οποία τον κατηγορεί για «απάτη μεγάλης κλίμακας», ύψους 250.000.000 δολαρίων. Είχε τεθεί υπό κράτηση κατ' οίκον, αφού κατέβαλε εγγύηση 6.000.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ