ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Για... χρυσό θα την πληρώσουμε τη βενζίνη

Και νέα αύξηση 9 δραχμών το λίτρο από σήμερα

Στα επίπεδα της περιόδου που οι διεθνείς τιμές των καυσίμων είχαν εκτιναχτεί στα 34 δολάρια το βαρέλι, παρόλο που τώρα δε συντρέχει τέτοιος λόγος, διαμορφώνονται αυτή τη βδομάδα οι «ενδεικτικές» τιμές των υγρών καυσίμων, μετά και τις νέες αυξήσεις - φωτιά που αποφάσισε και δημοσιοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, από σήμερα η τιμή της βενζίνης σούπερ αυξάνεται κατά 9 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης κατά 9,20 δρχ. το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 9,4 δρχ. το λίτρο και του θέρμανσης κατά 7,6 δρχ. το λίτρο. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας υποστηρίζει ότι στην πράξη η πραγματική λιανική τιμή της βενζίνης σούπερ θα φτάσει και τις 300 δρχ. το λίτρο.

Παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς σημειώνουν ότι η ανοδική τάση στις τιμές των καυσίμων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με δεδομένη την εικόνα ανάκαμψης του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ΕΥΡΩ. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι αυτές καθεαυτές οι συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή αγορά πετρελαίου δε δικαιολογούν τις απανωτές αυξήσεις των τελευταίων βδομάδων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η τιμή του αργού πετρελαίου κινείται γύρω από τα 28 δολάρια το βαρέλι, η διεθνής ζήτηση εμφανίζεται μειωμένη, ενώ οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες αυξάνουν την παραγωγή τους πάνω από τις συμφωνηθείσες μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ ποσότητες.

Παρ' όλ' αυτά μετά και τις σημερινές αυξήσεις, οι τελικές τιμές των υγρών καυσίμων διαμορφώνονται στα επίπεδα που ίσχυαν την περίοδο της κρίσης στην αγορά πετρελαίου, όταν η τιμή του αργού πετρελαίου άγγιζε τα 34 δολάρια το βαρέλι, πράγμα το οποίο δείχνει ότι τα πολυεθνικά μονοπώλια στην αγορά πετρελαίου διαμορφώνουν υψηλές τιμές για τη διασφάλιση της υψηλής τους κερδοφορίας.

Με βάση και τις νέες αυξήσεις που ισχύουν από σήμερα, συνολικά από την αρχή του χρόνου η τιμή της βενζίνης σούπερ έχει αυξηθεί κατά 47,5 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης κατά 44,3 δρχ. το λίτρο. Από αυτές, πάνω από τις 28 δρχ. ανά λίτρο είναι αυξήσεις του τελευταίου μήνα.

Οι «ενδεικτικές» τιμές λιανικής πώλησης διαμορφώνονται ως εξής:

  • για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ στις 275,10 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης στις 261,90 δρχ., του πετρελαίου κίνησης στις 208,60 και του θέρμανσης στις 111 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Α' ζώνης η τιμή της σούπερ στις 280 δρχ., της αμόλυβδης στις 266,80 δρχ. το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης στις 213,60 δρχ. και του θέρμανσης στις 114 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β' ζώνη η «ενδεικτική» τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 283 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης στις 269,80 δρχ., του πετρελαίου κίνησης στις 216,60 δρχ. και του θέρμανσης στις 117 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με 18% ΦΠΑ η «ενδεικτική» τιμή λιανικής πώλησης της σούπερ διαμορφώνεται στις 285 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης στις 271,80 δρχ., του πετρελαίου κίνησης στις 218,60 και του θέρμανσης στις 120 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με 13% ΦΠΑ οι αντίστοιχες τιμές είναι 274,80 δρχ. το λίτρο για τη σούπερ, 263 δρχ. για την αμόλυβδη, 210,60 δρχ. για το πετρέλαιο κίνησης και 113,50 δρχ. για το θέρμανσης.
Προς νέα άνοδο του πληθωρισμού;

Ο συνδυασμός της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και της πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ, ως προς το δολάριο, δημιουργούν φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού τον μήνα Απρίλη. Τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός είχε παρουσιάσει μείωση μισής μονάδας, καθώς ο ρυθμός αύξησης είχε πέσει από το 3,5% (το Φλεβάρη) στο 3% το Μάρτη. Μια νέα άνοδος του πληθωρισμού τον Απρίλη, όπως φοβούνται παράγοντες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, απομακρύνει οριστικά την πιθανότητα για την επίτευξη του στόχου για ετήσιο πληθωρισμό 2,3% το 2001. Σε μια τέτοια περίπτωση εκ των πραγμάτων τίθεται ευθέως θέμα μισθολογικών αυξήσεων, ώστε να προστατευτεί τουλάχιστον η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων από το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, το τελευταίο διάστημα, έκαναν άλμα από τα 24 περίπου δολάρια στα 28,5 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, η συναλλαγματική τιμή του Ευρώ έχει κατρακυλήσει κάτω από τα 88 σεντς ανά δολάριο, διαψεύδοντας τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί από την πρόσκαιρη, όπως αποδεικνύεται, ανάκαμψη που είχε παρουσιάσει το προηγούμενο διάστημα, όταν έφτασε και τα 94 σεντς ανά δολάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2001 έχει συνταχθεί με βάση παραμέτρους που προβλέπουν σχέση δολαρίου - ευρώ ένα προς ένα και τιμές πετρελαίου 25 δολάρια ανά βαρέλι.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για γενικότερες εκτιμήσεις, τα σκαμπανεβάσματα του ευρώ και των τιμών πετρελαίου, απλώς επιβεβαιώνουν το ταραγμένο διεθνές οικονομικό κλίμα των ημερών. Αν οι τάσεις αυτές μονιμοποιηθούν, τότε εκτός από την επιβάρυνση του πληθωρισμού πρωτογενώς από τις τιμές πετρελαίου και δευτερογενώς από την ενσωμάτωση των αυξημένων τιμών στα εμπορεύματα καταναλωτή, θα υπάρξει και επιβάρυνση και του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, το οποίο παρουσιάζει ήδη σοβαρή ελλειμματικότητα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Καταγγέλλουν την «απελευθέρωση» του ωραρίου στο αεροδρόμιο

Την αγανάκτησή τους για την κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας, Εθνικής Οικονομίας, Μεταφορών και Ανάπτυξης, με την οποία «απελευθερώνεται» το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μέσα στους διεθνείς αερολιμένες, εκφράζουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ. Η ΟΒΣΑ και η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλουν ότι η απόφαση αυτή είναι μια χαριστική φωτογραφική διάταξη υπέρ της γερμανικής πολυεθνικής «Χόχτιφ» και αποτέλεσμα της αποικιοκρατικής σύμβασης που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, με την οποία αφήνει ασύδοτη τη «Χόχτιφ» να εκμεταλλεύεται το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων. Επιπλέον, είναι μια απόφαση υπέρ των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων στο χώρο του εμπορίου, αφού η «απελευθέρωση» του ωραρίου και η αργία της Κυριακής αποτελούν πάγιο αίτημά τους γιατί έτσι «εξοντώνουν» τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Ενα τεράστιο εμπορικό κέντρο με ανεξέλεγκτη λειτουργία, που από εκεί θα διοχετεύονται στην ελληνική αγορά κάθε είδους εισαγόμενα προϊόντα, θα είναι ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα για την ελληνική βιοτεχνία αλλά και για τα καταστήματα, αφού θα βλέπουν την καταναλωτική κίνηση να διαρρέει προς τις πολυεθνικές οι οποίες θα εδρεύουν μέσα στο αεροδρόμιο, καταγγέλλει η Ομοσπονδία. Είναι βέβαιο, σημειώνει, ότι όλες οι σύγχρονες υποδομές του αεροδρομίου, που ακριβοπλήρωσε ο ελληνικός λαός και θα ακριβοπληρώνει για χρόνια, θα τεθούν στη διάθεση των πολυεθνικών για να αλλοιωθεί η εθνική οικονομία.

Καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τη δουλική προς το μεγάλο κεφάλαιο απόφαση. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνουν κατηγορηματικά, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται, και στην προκειμένη περίπτωση τους εμποροϋπαλλήλους, θα αντιδράσουν δυναμικά όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Λήγουν σήμερα ορισμένες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων

Λήγουν σήμερα Πέμπτη 19 του Απρίλη οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων για επαγγελματίες, μετά την παράταση μιας μέρας που αποφάσισε χτες το υπουργείο Οικονομικών, λόγω των γιορτών του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, σήμερα λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για:

  • Φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν γεωργικά εισοδήματα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης και το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50.
  • Ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία Γ' κατηγορίας, εφόσον η διαχειριστική τους περίοδος έληξε μέσα στους μήνες Νοέμβρη ή Δεκέμβρη του 2000 και το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους λήγει σε 1.
  • ΟΕ, ΕΕ, κοινοπραξίες που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Α' ή Β' κατηγορίας του ΚΒΣ με ΑΦΜ που λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50.
  • Νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όταν δηλώνουν εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης.

Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα από 3 μέχρι και 31 Μάη λήγουν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, οι προθεσμίες για την υποβολή της φορολογικής δήωσης από μισθωτούς και συνταξιούχους. Υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση είναι όσοι απέκτησαν εισόδημα μεγαλύτερο από τις 800.000 δρχ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τις προθεσμίες και άλλα βασικά θέματα και τηλεφωνικά στον αριθμό 1304. Υπενθυμίζεται ότι από φέτος υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Προκειμένου να γίνει αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να πάρουν τους κωδικούς με τους οποίους γίνεται δυνατή η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό Δίκτυο Taxisnet. Οσοι προτιμήσουν αυτό τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων θα πρέπει μέχρι το τέλος του Ιούλη να αποστείλουν ταχυδρομικά και τα αναγκαία παραστατικά για δαπάνες, όπως για ενοίκια, τόκους για αποπληρωμές δανείων κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ