ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Βάζουν μπουρλότο και φωνάζουν... «διάλογο»!
Με εκφρασμένη από χτες την υποστήριξη του ΣΕΒ και την προθυμία της ΓΣΕΕ να σπεύσει στην απάτη του «κοινωνικού διαλόγου» η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τον τρόπο ανατροπής του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος

Το σύνθημα για την τελική έφοδο κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης δίνει σήμερα η κυβέρνηση με την κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναμένεται να παρουσιάσει το «πλαίσιο» της ασφαλιστικής ανατροπής και να καλέσει τους «κοινωνικούς εταίρους» στον διάλογοτης απάτης, ενώ ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης θ' αναλάβει να παρουσιάσει την εξειδίκευση των μέτρων. Στην αντίπερα όχθη οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις δίνουν από σήμερα το απόγευμα την πρώτη εργατική απάντηση, στις ήδη ειλημμένες αντιασφαλιστικές αποφάσεις, διοργανώνοντας πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις.

Ηδη όμως από χτες, η κάθε πλευρά έσπευσε να πάρει θέση ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων. Ο ΣΕΒ διά του αντιπροέδρου του Ν. Αναλυτή, τάχτηκε ανοιχτά υπέρ του χιλιανού μοντέλου των τριών πυλώνων, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος πρόσφερε απλόχερα στήριξη στην κυβέρνηση ανταποκρινόμενος στον «κοινωνικό διάλογο».

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, δεν έκρυψε την πρεμούρα της κυβέρνησης να «γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι ρυθμίσεις και να τεθούν σε εφαρμογή». Μάλιστα, οριοθέτησε και χρονικά το «διάλογο», ο οποίος θα διαρκέσει δύο μήνες και η κατάληξή του, όλο τυχαίως θα πέσει στα μέσα του καλοκαιριού. Δίνοντας το στίγμα αυτών των ρυθμίσεων, έκανε λόγο για «εξάλειψη ανισοτήτων» που σηματοδοτούν μια συνολική συμπίεση των συντάξεων ακόμα προς τα κάτω. Καθόλου παράξενο, αν στην ίδια λογική και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής, διαπιστώνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα «παραέχει διακρίσεις» και όπως είπε χαρακτηριστικά «Αργήσαμε από το '92-'93 να κάνουμε μια δεύτερη παρέμβαση»..!

Χτες, πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική, διάρκειας περίπου 2,5 ωρών, συνάντηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εργασίας Τ. Γιαννίτση και Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι προτάσεις του βρετανικού οίκου Goverment Actourys και τα εναλλακτικά σχέδια, απέφυγε όμως να πει οτιδήποτε επί της ουσίας, παραπέμποντας στις σημερινές αποφάσεις και τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της, παραμένει «αγωνιστικά» αδρανής, έτοιμη όμως να συμμετάσχει ουσιαστικά στο παιχνίδι του «κοινωνικού διαλόγου», παρά την καθημερινή επιβεβαίωση από διάφορες πηγές, ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιφέρει καίριο πλήγμα στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Χαρακτηριστικό της στάσης της είναι και οι δηλώσεις του προέδρου της Χ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος τάχτηκε υπέρ της επιβολής ειδικού φόρου για τη δήθεν ενίσχυση των πόρων για την Κοινωνική Ασφάλιση. Με αυτό τον τρόπο η ηγετική ομάδα της Συνομοσπονδίας, στρώνει το χαλί στην κυβερνητική επίθεση και προλειαίνει το έδαφος, για να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έχει καλέσει για μια ακόμη φορά σε επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα για όξυνση της σύγκρουσης, με νέους ακόμη πιο μαχητικούς, μαζικούς και εφευρετικούς αγώνες. Στη βάση αυτού του καλέσματος, οι ταξικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την κυβερνητική επίθεση και να καλύψουν το κενό που αφήνει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Βασικό στοιχείο της πάλης που βρίσκεται μπροστά, είναι η ενότητα και η ευρύτερη συσπείρωση όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των νέων, των συνταξιούχων, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, των αγροτών.

Συνολική επίθεση

Αυτό που γίνεται μέρα με τη μέρα απόλυτα καθαρό, είναι ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα τους αφορά όλους. Τις τελευταίες μέρες, έχει δοθεί έμφαση και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στις αντιασφαλιστικές αλλαγές που φέρεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και το χτύπημα του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Σχετικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έγινε γνωστή η κατεύθυνση για κατάργηση όλων των περιπτώσεων, γυναίκες, ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, ακόμη και αυστηροποίηση των κριτηρίων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, προκειμένου το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να γίνει για όλους τα 65 χρόνια. Για τα βαρέα και ανθυγιεινά μελετάται ο αποχαρακτηρισμός πολλών επαγγελμάτων, με συνέπεια οι εργαζόμενοι στους αντίστοιχους κλάδους να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τους ευνοϊκότερους όρους που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά που διακυβεύονται, ίσως μάλιστα να πρόκειται για ένα μικρό μέρος των αλλαγών, παρ' όλο που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε προπαγανδιστικό μέσο, έτσι ώστε να δημιουργήσει την ψεύτικη εντύπωση ότι κάποιοι μπορεί να ξεφύγουν από τις δυσάρεστες αλλαγές (π.χ. όσοι έχουν τα - αδιευκρίνιστα ακόμη - ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα). Ομως, το αρχικό σενάριο, για το σύστημα των τριών πυλώνων, στη βάση και της εφαρμογής του με μικρές διαφοροποιήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παραμένει σε ισχύ και προβλέπει:

- Μια κατώτερη - «εθνική» ενδεχομένως - σύνταξη για όλους, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται ή όχι, η οποία ίσως μεγαλώνει για τους εργαζόμενους.

- Μια κύρια σύνταξη για τους εργαζόμενους, που θα πρέπει όμως να την πληρώσουν ακριβά για να μπορεί να ονομαστεί «σύνταξη».

- Επικουρική σύνταξη από ειδικά ταμεία, τα οποία όμως θα λειτουργούν αυστηρά κεφαλαιοποιητικά και θα ελέγχονται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Οσοι καταβάλλουν τις απαραίτητες, και προφανώς υψηλές, εισφορές θα μπορούν να ελπίζουν σε μια καλύτερη σύνταξη, απαγορευτική, ωστόσο, για πάρα πολλούς εργαζόμενους.

Διαφοροποιήσεις μπορεί να υπάρξουν σε αυτό το μοντέλο, εξάλλου το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες χώρες. Αυτό που θα μείνει, έτσι κι αλλιώς, είναι ο περιορισμός των παροχών, η μείωση των συντάξεων, η ανατροπή των υφιστάμενων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αργήσατε να μας εφαρμόσετε»

Ως μοχλός, για να επιταχυνθούν οι γενικότερες νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, θέλει να χρησιμοποιηθεί το ασφαλιστικό η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, έχοντας ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ορισμένες «ρεαλιστικές» αντιασφαλιστικές τομές, δεν επιθυμεί να φανεί ότι ταυτίζεται μαζί της, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος.

Η τακτική της ηγεσίας της ΝΔ συζητήθηκε σε σύσκεψη χθες στη Ρηγίλλης, υπό τον Κ. Καραμανλή και με τη συμμετοχή των Σουφλιά, Παυλόπουλου, Αλογοσκούφη, Γιαννάκου και Μεϊμαράκη. Από τις δηλώσεις, που έκανε μετά ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος, προκύπτει ότι η ΝΔ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, από τη σκοπιά ότι δεν υλοποίησε πλήρως τους αντιασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας σε βασικά ζητήματα, περιμένοντας σήμερα τις πρωθυπουργικές δηλώσεις. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα ολόκληρη την έκθεση των Βρετανών και να μη σπεύσει να ψηφίσει το νέο ασφαλιστικό χωρίς ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς. Γενικά, η ΝΔ ζητά - εκ του ασφαλούς μάλλον - από την κυβέρνηση «να σεβαστεί την τριμερή χρηματοδότηση, τα όρια ηλικίας για τη σύνταξη και να στηρίξει τους οικονομικά ασθενέστερους Ελληνες ασφαλισμένους». Η κριτική που ασκεί περιλαμβάνει το ότι η κυβέρνηση τα τελευταία επτά χρόνια δεν πλήρωνε καν τις οφειλές του δημοσίου στα Ταμεία, δεν εφάρμοσε σε όλη της την έκταση τη «βαθιά και τολμηρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ» και δεν προχώρησε στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, ώστε να προλάβει τη σημερινή κατάσταση των Ταμείων.

Από την πλευρά τους, οι «Φιλελεύθεροι» επισημαίνουν πως «είναι πραγματικά ακατανόητο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να καταλήξει σε βασικές επιλογές και αποφάσεις αύριο (σ.σ. σήμερα), πριν καν τα μέλη της μελετήσουν τα αναλογιστικά πορίσματα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θα σας τσακίσουμε ... με «διάλογο»

Σε μια ατυχή προσπάθεια να περισώσει τις όποιες προσχηματικές επικλήσεις απέμειναν, γύρω από την απάτη του «κοινωνικού διαλόγου», επιδόθηκε χτες το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ ταυτόχρονα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου φρόντιζαν να διαμηνύσουν την «αποφασιστικότητα» του πρωθυπουργού να περάσει «παντί τω τρόπω» τα μέτρα κατά του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα - και πολλές ώρες αργότερα από τις δηλώσεις Ρέππα, ο οποίος είχε πει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να «συζητά για να συζητά», αλλά θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό τις νομοθετικές ρυθμίσεις - κύκλοι του Μαξίμου έδιναν ένα περίγραμμα των σημερινών δηλώσεων, στις οποίες αναμένεται να προβεί ο πρωθυπουργός, με έμφαση στα περί «διαλόγου».

Σύμφωνα με τις εν λόγω «διαρροές», ο Κ. Σημίτης θα επιδιώξει σήμερα να υποστηρίξει ότι η κυβέρνησή του «δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εργαζόμενους», μέσω του οποίου θα υπάρξει «προσέγγιση του ασφαλιστικού προβλήματος χωρίς εμμονές και προκαθορισμένες επιδιώξεις»... Ταυτόχρονα, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να καταστήσει «συνυπεύθυνη» (!) την κοινωνία και τους εργαζόμενους στο «πρόβλημα» - όπως χαρακτηρίζεται - της κοινωνικής ασφάλισης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να ζητήσει από όλους να επιδείξουν την «επιβαλλόμενη υπευθυνότητα και σοβαρότητα», ενώ όσοι αρνηθούν να συμμορφωθούν με το κοινωνικοασφαλιστικό «απαρτχάιντ» που ετοιμάζεται, η κατηγορία που θα τους απευθυνθεί είναι έτοιμη: Ενεργούν, βάσει «πολιτικών και συνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων», θα είναι το εναντίον τους (κυβερνητικό) κατηγορητήριο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ