ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» με σχέδια στρατιωτικής κλιμάκωσης

Φουντώνει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας για ενδεχόμενη επίθεση με χημικά στο Ιντλίμπ

Ο συριακός και ο ρωσικός στρατός ανακτούν περισσότερα εδάφη και ετοιμάζουν την ολοκληρωτική επίθεση στο Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές

Copyright 2018 The Associated

Ο συριακός και ο ρωσικός στρατός ανακτούν περισσότερα εδάφη και ετοιμάζουν την ολοκληρωτική επίθεση στο Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ανεβαίνει το θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για τη Συρία. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, κάλεσε χτες Συρία και Ρωσία «να μην χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ και αλλού», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν σε όποια επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων στη Συρία γρήγορα και με κατάλληλο τρόπο».

Η Χ. Νάουερτ απέφυγε παρ' όλα αυτά να απαντήσει επί της ουσίας στις επανειλημμένες καταγγελίες υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων ότι μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» έχουν προμηθευτεί από δυτικούς πράκτορες τοξικές χημικές ουσίες τις οποίες έδωσαν ήδη σε τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» της «Αλ Κάιντα» (νυν «Αχράρ αλ Σαμ»), ώστε να στήσουν προβοκάτσια με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων που θα βιντεοσκοπήσουν οι «διασώστες» των «Λευκών Κρανών», δημιουργώντας το πρόσχημα για μία νέα επίθεση από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία.

Στο θέμα αυτό, πάντως, επανήλθε χτες και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, με τον οποίο ανακοίνωσε διμερείς συμφωνίες ύψους 2 δισ. δολαρίων και σύγκλιση απόψεων για Συρία, Λιβύη, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.

Ειδικότερα, ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι τα σχέδια για νέα προβοκάτσια με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ προωθούνται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επειδή δεν θέλουν να απομακρυνθούν «οι τρομοκράτες του πρώην Μετώπου Νούσρα». Πρόσθεσε πως η Ρωσία «είναι πρόθυμη για συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες», αλλά και με χώρες της περιοχής, για την επίλυση «όλων των περιφερειακών ζητημάτων, όπως οι συγκρούσεις σε Συρία και Λιβύη», αλλά και το Παλαιστινιακό, «που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως οι «Δυτικοί εταίροι μας» δεν θα εμποδίσουν την πραγματοποίηση μίας «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» κατά του πρώην «Μετώπου Νούσρα», θυμίζοντας ότι η οργάνωση «θεωρείται τρομοκρατική από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ».

Κατά τ' άλλα, διαπίστωσε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του «κοινή προσέγγιση» στη Συρία για τη συγκρότηση συριακής συνταγματικής επιτροπής και την έναρξη διαλόγου μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε «ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη» προς τη Σ. Αραβία για το ρόλο της στην ένωση των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης και την εξασφάλιση της εμπλοκής στη διαδικασία ομάδων της αντιπολίτευσης που συναντώνται κατά καιρούς σε Κάιρο και Μόσχα. Βέβαια η Σαουδική Αραβία, μαζί με άλλες πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου και τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους τους, στήριξαν την επέμβαση στη Συρία για την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ, όμως ο συσχετισμός δυνάμεων έχει αλλάξει υπέρ της Ρωσίας και της συριακής κυβέρνησης.

Πιέσεις και από το ΝΑΤΟ

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Οάνα Λουνγκέσκου τόνισε ότι «είναι σημαντικό όλοι οι παράγοντες στην περιοχή να δείξουν αυτοσυγκράτηση και αποχή από επιδείνωση της ήδη καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης» στη Συρία. Αλλοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη τουλάχιστον οκτώ ρωσικών αντιτορπιλικών, φρεγατών και υποβρυχίων. Ρωσικά και ισραηλινά ΜΜΕ εκτιμούσαν πως ήταν τουλάχιστον 15, επισημαίνοντας πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ρωσικών ναυτικών δυνάμεων από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία το Σεπτέμβρη του 2015.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» υποστήριξε πως οι ΗΠΑ προωθούν ήδη σχέδια για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων ραντάρ στη Βόρεια Συρία, ενώ σύμφωνα με την επίσης τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» οι ΗΠΑ προτίθενται να φτιάξουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από το Μάνμπιτζ (κουρδικό θύλακα που θέλει να ελέγξει η Αγκυρα) έως το Ντέιρ Εζόρ. Το δημοσίευμα της «Χουριέτ» αναφέρει επίσης πως Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν ήδη μεταφέρει συστοιχίες ραντάρ στο Κομπανί της Βόρειας Συρίας.

Με αυτά τα δεδομένα, αίσθηση προκάλεσε χτες το βράδυ η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ στην Αγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, μολονότι προγραμματίζεται για την ερχόμενη βδομάδα Σύνοδος Κορυφής στην Τεχεράνη μεταξύ των ηγετών Ιράν, Τουρκίας και Ρωσίας, που είναι οι λεγόμενες «εγγυήτριες» δυνάμεις της «εκεχειρίας» στη Συρία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε ετοιμότητα για «διαμόρφωση» όλης της περιοχής

Ενώ δυναμώνουν η συζήτηση και οι προβληματισμοί για την οικονομία της

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία θα διαμορφώσει το μέλλον ολόκληρης της περιοχής με την επίτευξη του οράματός της μέχρι το 2023, δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του για τη σημερινή «Μέρα της Νίκης» (γιορτάζεται η επέτειος από μάχη στην περιοχή Ντουμλουπινάρ, το 1922, που θεωρείται καθοριστική για τη μετέπειτα δημιουργία της νεότερης Τουρκικής Δημοκρατίας). Με φόντο την όξυνση ανταγωνισμών αλλά και παζαριών της Αγκυρας με Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, αλλά και Μόσχα κ.τ.λ., ο Τούρκος ηγέτης υποστήριξε ότι «και σήμερα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε νέες νίκες. Σίγουρα, θα νικήσουμε και τις μάχες (που δίνουμε σήμερα) μαζί με όσους έχουν εμπιστοσύνη σε μας».

Δηλώσεις για την 30ή Αυγούστου έκανε και ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, που σημείωσε πως «ο αγώνας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων» θα συνεχιστεί «ακατάπαυστα στο εσωτερικό της χώρας (αλλά) και έξω από τα σύνορα έως ότου εξοντωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης», διαμηνύοντας δηλαδή ότι η Αγκυρα θα αναμετρηθεί με νέα ορμή με όλους όσους θεωρεί «απειλή».

Στο μεταξύ, η συζήτηση για την πορεία της τουρκικής οικονομίας (της οποίας οι ρυθμοί επιβραδύνονται σταθερά) συνεχίζεται, και μετά την απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης «Moody's» που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 20 τουρκικών τραπεζών, αναφερόμενη στις συνθήκες που επιδεινώνονται και δυσχεραίνουν τη χρηματοδότησή τους.

Από τη μεριά του, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ υποστήριξε ότι «δεν διαβλέπουμε μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας», απαντώντας σε ερώτηση ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2019. Επίσης, έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει ότι το δολάριο έχει χάσει την αξιοπιστία του στο παγκόσμιο σύστημα, αλλά και να μιλήσει για «μια ολοκληρωτική επίθεση κατά της Τουρκίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Χαρακτήρισε γερά τα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα κλιμακώσει κάθε δράση για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Turkstat), οι εξαγωγές της χώρας τον Ιούλη αυξήθηκαν κατά 11,6% σε σχέση με τον περσινό Ιούλη, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,7%. Ακόμα, η Γερμανία παρέμεινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων προς την Τουρκία (με εξαγωγές αξίας 1,29 δισ. δολάρια), με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί (με 1 δισ. δολάρια) και μετά οι ΗΠΑ με 850 εκατομμύρια δολάρια και η Ιταλία με 750 εκατ. δολάρια. Οσον αφορά τις εισαγωγές της Τουρκίας, πρώτη καταγράφτηκε η Κίνα (με 1,98 δισ. δολάρια), μετά η Ρωσία (με 1.89 δισ.), η Γερμανία (με 1,69 δισ.) και τέταρτες οι ΗΠΑ με 1,12 δισ.

Συζητήσεις στη Γερμανία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» καταγράφει ότι η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στη γερμανική κυβέρνηση. Επικαλούμενο εμπιστευτικές κυβερνητικές πληροφορίες του «Bloomberg», αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανέθεσε σε αρκετά υπουργεία να υποβάλουν προτάσεις. Μεταξύ άλλων, συζητούνται οι εγγυήσεις εξαγωγών για τις γερμανικές εταιρείες.

Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία. Η Τουρκία κατατάσσεται στη 16η θέση μεταξύ των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Γερμανίας, με ετήσιες εξαγωγές περίπου 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και εισαγωγές ύψους σχεδόν 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και μια ακόμη πτυχή: Η Γερμανία προβληματίζεται και για την ικανότητα της Τουρκίας να δεχτεί πρόσφυγες, εμποδίζοντάς τους την άφιξή τους στην Ευρώπη. Η επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας θα μπορούσε - κατά ορισμένους - να θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία για το Μεταναστευτικό.

  • Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι Τούρκος πιλότος μαχητικού αεροσκάφους εκτέλεσε την πρώτη του πτήση με αεροσκάφος «F-35», συμμετέχοντας στις εκπαιδευτικές πτήσεις που συνεχίζονται στις ΗΠΑ. Αν και η εκπαίδευση συνεχίζεται, η εκτέλεση της σχετικής παραγγελίας για την παράδοση των αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία έχει «παγώσει». Η εξέλιξη αυτή αφορά τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά συστήματα «S-400», αλλά και γενικότερες διμερείς αντιθέσεις, ωστόσο το παζάρι μεταξύ των δύο εταίρων συνεχίζεται, για πολύ περισσότερα θέματα.
ΗΠΑ
Αμφισβητούν το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ορισμένες από τις πλευρές και τους απώτερους στόχους του περιβόητου «ειρηνευτικού σχεδίου» των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό αποκάλυψε αργά το βράδυ της Τρίτης, με ομιλία της στο φιλοϊσραηλινό «Ιδρυμα για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας», στην Ουάσιγκτον, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

Η Χέιλι αμφισβήτησε το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μετά τον πόλεμο του 1967, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης. Αμφισβήτησε ακόμη και τον αριθμό των Παλαιστινίων προσφύγων, που κατά την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, ξεπερνούν τα 5.000.000.

Επιπλέον, χτες, απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου στην Ιερουσαλήμ χαρακτηρίζει «νόμιμο» τον εβραϊκό εποικισμό Μίτζπε Κράμιμ, που φτιάχτηκε το 1999 σε παλαιστινιακής ιδιοκτησίας γη, σε έκταση που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, επικαλούμενο συναλλαγές που έχουν μεν νομικά λάθη αλλά διαπράχθηκαν «καλή τη πίστει». Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί που έχουν ανεγερθεί σε παλαιστινιακή γη είναι παράνομοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ