ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Ολα καλώς καμωμένα» με την επικίνδυνη καύση αποβλήτων από την «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ»

Αποκαλυπτική η απάντηση του αρμόδιου επίτροπου σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Από τις κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων ενάντια στην καύση σκουπιδιών
Σταθερά στη γραμμή της υποστήριξης του μονοπωλίου της «Lafarge» και της επικίνδυνης για τη λαϊκή υγεία κυβερνητικής πολιτικής κινείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την απάντησή της σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με την καύση αποβλήτων από την τσιμεντοβιομηχανία «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» στον Βόλο.

Ο αρμόδιος επίτροπος, Κ. Βέλα, στην απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη, επικαλούμενος την «Οδηγία περί βιομηχανικών εκπομπών», ενθαρρύνει τις «αρμόδιες αρχές των κρατών - μελών» «να εξασφαλίσουν ότι τηρούνται οι όροι της σχετικής άδειας...».

Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, αυτή ακριβώς η άδεια που ανανέωσε και επικαιροποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως κατήγγειλε η Eυρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ερώτησή της, είναι που δίνει τη δυνατότητα στην εν λόγω τσιμεντοβιομηχανία να αποτελεί μια τεράστια μονάδα καύσης αποβλήτων έως και 722.000 τόνους/έτος, καθώς και να επιλέγει καύσιμα από μια μεγάλη γκάμα άλλων αποβλήτων. Μόνο τα αστικά απόβλητα (οικιακά και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά) ανέρχονται σε 410.000 τόνους, ενώ η ποσότητα των 100.000 τόνων RDF και από μόνη της είναι εφιαλτική.

Παρ' όλα αυτά, «όλα καλώς καμωμένα» σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρεί πανάκεια τις ευρωενωσιακές Οδηγίες και κατευθύνσεις, μεταξύ άλλων και για τη συναποτέφρωση των αποβλήτων στην τσιμεντοβιομηχανία. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι με βάση την ευρωενωσιακή νομοθεσία, που ενσωματώθηκε και στην ελληνική:

-- Τίθενται όρια και διαδικασίες σχετικά με τις εκπομπές επικίνδυνων για την υγεία ρύπων (διοξίνες, βαρέα μέταλλα, οξείδια του θείου και του αζώτου, υδροχλώριο και υδροφθόριο, ολικός οργανικός άνθρακας) που υπόκεινται σε αυστηρή κριτική ως ανεπαρκή από τον επιστημονικό κόσμο, ενώ επιτρέπεται, υπό «προϋποθέσεις», να τετραπλασιάζονται (!) τα όρια για επικίνδυνες ουσίες (βλ. διοξείδιο του θείου και ολικός οργανικός άνθρακας), όπως π.χ. συμβαίνει και με την αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας.

-- Επιτρέπονται παραθυράκια στο όνομα «μη κανονικών συνθηκών λειτουργίας» για απεριόριστες υπερβάσεις στα όρια των ρύπων, συνολικά 60 ωρών το χρόνο ανά τσιμεντοκλίβανο και για κάθε είδους ρύπο χωριστά.

-- Δεν παίρνεται υπόψη η τεράστια ποσότητα καπναερίων, άρα και των επικίνδυνων ρύπων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, καθώς και οι εξαντλημένες αντοχές της περιοχής, κύρια του Βόλου και της Αγριάς, που προσβάλλεται από αυτούς, με όλες τις σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της υγείας των κατοίκων, που ανασαίνουν το ρυπασμένο αέρα.

Σχολιάζοντας την απάντηση του επίτροπου, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί άλλη μια χαρακτηριστική απόδειξη ότι η νομοθεσία της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων και για τη διαχείριση των αποβλήτων, στο πλαίσιο της "κυκλικής οικονομίας", της "αποδοτικότητας των πόρων" και των "πράσινων τεχνολογιών", έχει αποκλειστικό στόχο να εξασφαλίζει νέα πεδία κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Γι' αυτόν το σκοπό, τα όργανα της ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά θυσιάζουν την υγεία των εργαζομένων.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα μόνο με τον αγώνα τους ενάντια σε αυτήν την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου και υποτάσσει σε αυτό την υγεία τους και την προστασία του περιβάλλοντος, μπορούν να βάλουν εμπόδια και να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους στο ζήτημα της υγείας του λαού, της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, της προστασίας του περιβάλλοντος».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Προωθούν τις στοχεύσεις των μονοπωλίων σε βάρος του περιβάλλοντος

Ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η «Κύρωση των τροποποιήσεων της Σύμβασης για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο», που υπεγράφη στο Εσποο της Φινλανδίας το 1991, και η «Κύρωση που συμφωνήθηκε στο Κιγκάλι της Ρουάντα το 2016 για τροποποιήσεις του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ σχετικά με τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος». Οι δύο νέες διακρατικές κυρώσεις κατατέθηκαν με μορφή νομοσχεδίων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για την πρώτη σύμβαση η κυβέρνηση, σύμφωνα και με όσα ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος, διατείνεται ότι δημιουργεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος της Ελλάδας από πιθανές δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σχέδια και προγράμματα που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν σε γειτονικές χώρες που δεν είναι μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη σε τομείς όπως γεωργία, Ενέργεια, βιομηχανία, εξόρυξη, διαχείριση αποβλήτων και άλλα, καθώς και τα προγράμματα που καθορίζουν το πλαίσιο για μελλοντικές εγκρίσεις έργων, όπως διυλιστήρια, θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις πυρηνικών καθώς και άλλων έργων για τα οποία απαιτείται εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι τροποποιήσεις που παρουσιάζονται ως επίτευγμα είναι πρώτον η συμμετοχή των ΜΚΟ στις διαδικασίες της εφαρμογής της σύμβασης και δεύτερον η πρόσθεση 5 ομάδων έργων στο πεδίο εφαρμογής της σύμβασης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, καταψηφίζοντας το πρώτο νομοσχέδιο και απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, επισήμανε ότι αυτό που κάνει η σύμβαση είναι να διευκολύνει και σε νομικό επίπεδο τη δυνατότητα των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε γειτονικά θιγόμενα κράτη, αλλά και το αντίστροφο, να παρεμβαίνουν σε έργα που εντάσσονται σε στρατηγικούς τομείς για το κεφάλαιο. Στην πράξη, τόνισε, σημαίνει παραπέρα όξυνση του μονοπωλιακού ανταγωνισμού που «τίποτε το καλό δεν προοιωνίζεται για τους λαούς της περιοχής των Βαλκανίων, που αποτελεί πεδίο οξείας αντιπαράθεσης ιμπεριαλιστικών γεωπολιτικών συμφερόντων και επιδιώξεων».

Η δεύτερη σύμβαση, για την οποία ο Χρήστος Κατσώτης ψήφισε «παρών», προβλέπει την απόσυρση των υδροφθορανθράκων. Πρόκειται για τα ψυκτικά αέρια όπως το γνωστό «φρέον», υποκατάστατα των χλωροφθορανθράκων. Χρησιμοποιήθηκαν ευρέως, λόγω της σημαντικά μικρότερης επίπτωσής τους, σε σχέση με τους χλωροφθοράνθρακες, στην επέκταση της τρύπας του όζοντος, όμως ενοχοποιούνται για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι το ζήτημα είναι «ένα κλασικό παράδειγμα του πώς το κεφάλαιο δεν διστάζει να κερδοσκοπεί πάνω στα ερείπια που το ίδιο προκαλεί στο περιβάλλον, φυσικό και ανθρώπινο, υποκρινόμενο πάντα ότι έτσι λύνει τα προβλήματα που το ίδιο δημιούργησε. Και αυτό μόνο μέχρι να δημιουργήσει τα επόμενα, για την αντιμετώπιση των οποίων θα πουλήσει τότε τις νέες λύσεις. Το περιβάλλον κινδυνεύει απ' αυτό το βάρβαρο σύστημα, τον καπιταλισμό, από τις ενώσεις του και τις πολιτικές που το υπηρετούν».

Οπως εξήγησε, από το 1987 που ξεκίνησε η υποκατάσταση των χλωροφθορανθράκων από τους υδροφθοράνθρακες, ήταν πασίγνωστο ποιο ήταν το πρόβλημα που θα προέκυπτε, όμως «κανείς δεν το έθιξε γιατί τα μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα στη χημική βιομηχανία σε ΗΠΑ και ΕΕ είχαν ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια για την παραγωγή τους, περιμένοντας κέρδη από την απαγόρευση των αμαρτωλών χλωροφθορανθράκων».

Οι ίδιοι όμιλοι «που το 1987 κέρδισαν τεράστια ποσά από την τεχνολογική αποκλειστικότητα των υδροφθορανθράκων, σήμερα είναι αυτοί που είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο για τα υποκατάστατά τους και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει την παραγωγή των νέων προϊόντων», σημείωσε.

Ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε πως είναι φανερό ότι το κόστος από τη γιγαντιαίας κλίμακας αναπροσαρμογή στα συστήματα ψύξης (προμήθεια, συντήρηση και λειτουργία κλιματιστικών συστημάτων), που θα απαιτηθεί ειδικά σε χώρες με θερμό κλίμα που έχουν έντονο το πρόβλημα, θα μετακυλιστεί στα λαϊκά στρώματα, επιδεινώνοντας σημαντικά τους όρους διαβίωσης και την οικονομική τους επιβάρυνση.

Οι δύο συμβάσεις ψηφίστηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, αν και χαρακτήρισε την πρώτη θετική, καταψήφισε επικαλούμενη τη συμμετοχή των ΜΚΟ και στη δεύτερη ψήφισε «παρών».

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεδριάζει σήμερα με τη νέα σύνθεση

Συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί στη Βουλή, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Η διαδικασία παράδοσης - παραλαβής των υπουργικών χαρτοφυλακίων από τους πρώην στους νυν υπουργούς, που ολοκληρώθηκε χτες, σημαδεύτηκε από δηλώσεις που επιχειρούσαν να καλλιεργήσουν κάλπικες προσδοκίες στο λαό, με αφορμή και την αλλαγή των προσώπων, ωστόσο, η προσήλωση στην αντιλαϊκή πολιτική είναι δεδομένη. Προφανώς, σε αυτήν τη λογική θα κινηθεί σήμερα και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκ νέου αναφορές σε ζητήματα που αφορούν την υποτιθέμενη «νέα μεταμνημονιακή εποχή», όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού, οι φοροελαφρύνσεις και άλλα παρόμοια μέτρα διαχείρισης - ανακύκλωσης της φτώχειας και μερικές ψευτοπαροχές, σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Αυτή η δήθεν «νέα εποχή», που θα διαχειριστεί και το νέο κυβερνητικό σχήμα, στην πραγματικότητα αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και περιλαμβάνει πλήθος από αντιλαϊκές δεσμεύσεις, διατήρηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, των 700 και πλέον μνημονιακών νόμων, όξυνση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, με γνώμονα τη διασφάλιση της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ Λάρυμνας - Μαρτίνου και ΛΑΡΚΟ του ΚΚΕ διοργανώνουν στην πλατεία Μαλέρδου (γήπεδο 5x5) πολιτική εκδήλωση που περιλαμβάνει: Προβολή για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, ομιλία από στέλεχος του Κόμματος, λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.

-- Στις 9 μ.μ., οι ΚΟ Χαλκίδας του ΚΚΕ καλούν σε γλέντι στην παραλία Βοσπόρου Κάνηθος (κάτω από την ψησταριά «Ο Κούλης»).

Αύριο Σάββατο, σε πολιτική συγκέντρωση της ΚΟΒ Σερβίων Κοζάνης, στο Φυτώρειο Σερβίων, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι με τους Δημήτρη Κιτσιούλη, Φώτη Παππά, Δώρα Δημαράκη.

Η ΚΟΒ Δάφνης Ικαρίας καλεί σε εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη, στο Πετροπούλι (Πλατεία), στις 8.30 μ.μ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή - ομιλίες, προβολή βίντεο και βιβλιοπωλείο.

ΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο

Την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής του ΚΚΕ καλεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), σε εκδήλωση για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, με θέμα: «Ζούμε για να δουλεύουμε ή δουλεύουμε για να ζούμε;». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΒ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
«Αποχαιρετά» τον σ. Β. Βλάχο

Η ΚΟΒ Πατησίων «αποχαιρετά» τον σ. Βασίλη Βλάχο, μαχητή του ΔΣΕ, που «έφυγε» από κοντά μας, την Τετάρτη 29 Αυγούστου. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη, στις 2.30 μ.μ., στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου.

Τιμούν τον ΕΛΑΣ στον Ξερόλακκα

Εκδήλωση στον Ξερόλακκα Καρυάς Ολύμπου. για να τιμήσουν την επέτειο της ορκωμοσίας των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, οργανώνουν τα παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2410.252.611 και 6973.311.663, καθημερινά από τις 8.30 π.μ. μέχρι 12 μ., πλην Κυριακής.

Η αναχώρηση των λεωφορείων από τη Λάρισα θα γίνει από την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων στις 9 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ